PRAKTISCHE INFORMATIE - Laos

* Bijgewerkt t/m 2015 - wijzigingen voorbehouden.


  • Paspoort en visa
  • Ambassades
  • Geldzaken
  • Gezondheid
  • Vaccinaties
  • Veiligheid
  • Taal
  • Tijdzone
  • Elektriciteit
  • Feestdagen 

paspoort en visa


Reizigers met een Nederlands paspoort dienen voor hun vakantie Laos te beschikken over een paspoort dat nog tenminste 6 maanden geldig is bij vertrek uit Laos. Daarnaast dien je te beschikken over een geldig visum.

 

Het visum is ter plaatse verkrijgbaar op het vliegveld van Vientiane, Luang Prabang, Pakse en Savannakhet. Reis je over land van Thailand naar Laos dan kun je een visum verkrijgen bij de grensovergang Chiang Khong/Ban Houay Xai, Nong Khai/Vientiane en Ubon Ratchathani/Chong Mek. Alleen bij de grensovergang tussen Thailand en Laos tussen Thai Li en Nam Huang kan je geen visum-on-arrival krijgen. Probeer dus deze grensovergang te vermijden of je kan van te voren een visum voor Laos aanvragen. Het is niet mogelijk de grens over te steken richting Myamar (Birma). Je kunt wel via Thailand naar Myanmar (Birma) maar de grens met Laos is dicht (in ieder geval voor toeristen).  Je kunt betalen met Baht (Thailand), Dong (Vietnam), dollars en euro’s of KIP (Laos).

 

De kosten zijn 35 USD en 13.000 KIP (in het weekend nog ‘ns 10.000 KIP)  en deze is  30 dagen geldig. Voor Nederlanders is geen mogelijkheid van een transitvisum. Als je het land verlaat betaal je wederom 10.000 KIP voor in het weekend. 


ambassades


  • De Nederlandse ambassade in Laos: SNV kantoor, Nongbone Road, Vientiane, postadres: P.O. Box 9781, Vientiane, Tel.nr. +856 21 413290 of 1, Tel.nr in noodgevallen: +856 20 55529787, E-mail     : ban-ca@minbuza.nl
  • De Laos ambassade in België (niet aanwezig in Nederland): Av. de la Brabanconne 19-21 B-1000 Brussels, Tel.nr. : +32 2 740 09 50   

geldzaken


Munteenheid

  • Kip (LAK)

Bankpas

  • Bankpassen worden geaccepteerd bij automaten met een Cirrus- of Maestrologo.
  • Geld opnemen met een bankpas is meestal gratis. De kosten verschillen per bank en per bankpas. Als uw bank een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw bankpas bij kleine bedragen af te raden.
  • Er geldt een limiet per dag.
  • Let op: de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard uit om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank of dit voor uw pas van toepassing is.

Creditcard

  • Creditcards worden alleen geaccepteerd bij enkele banken en in grote hotels en restaurants waar toeristen komen.
  • Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard. Als uw bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw creditcard bij kleine bedragen af te raden.

Geldautomaten

Geld wisselen

  • Bij banken en wisselkantoren kunt u geld, bij voorkeur Amerikaanse dollars of Thaise baht, wisselen.
  • Ga niet in op aanbiedingen van illegale wisselaars. De boetes en de pakkans zijn hoog; de wisseltrucs en de valse of oude biljetten zijn talrijk.
  • Geef al uw omgewisselde geld uit, want buiten Laos is het niets waard.

Bijzonderheden

  • Neem voldoende contant geld mee, bij voorkeur in Amerikaanse dollars.
  • Ook de Amerikaanse dollar en de Thaise baht worden als betaalmiddel geaccepteerd.
  • Travellercheques, bij voorkeur in Amerikaanse dollars, worden slechts beperkt geaccepteerd.

 


gezondheid


Medische zorg

  • De medische infrastructuur in Laos is zeer gebrekkig. Bij een zwaar ongeval of een medische complicatie kunt u naar het Aek Udon International Hospital in de Thaise stad Udon Thani. In Vientiane kunt u zich wenden tot het Medisch Centrum van de Franse ambassade of de kliniek van de Australische ambassade.
  • U wordt geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten die ook de kosten van een eventuele repatriëring dekt. Houdt er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg.
  • In geval van een ziekenhuisopname of wanneer u medisch-specialistische zorg nodig hebt, kunt u het beste direct contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij. Voor informatie en eventuele ondersteuning kunt u terecht bij de Nederlandse vertegenwoordiging in de hoofdstad Vientiane of bij de Nederlandse ambassade in Bangkok, in Thailand.

Geneesmiddelen

  • Apotheken kunt u in de meeste grote steden vinden. Op het platteland zijn de medische voorzieningen schaars.
  • Neem speciale geneesmiddelen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag uw arts om een recept.
  • Het is raadzaam zelf een reisapotheek met reguliere geneesmiddelen mee te nemen.

Medische verklaring

  • Als u geneesmiddelen meeneemt op reis die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers), moet u voor deze geneesmiddelen een gelegaliseerde Engelstalige medische verklaring bij u hebben.
  • Het reizen met deze geneesmiddelen zonder verklaring is strafbaar.
  • Op www.farmatec.nl leest u welke geneesmiddelen onder de Opiumwet vallen en hoe u de verklaring kunt aanvragen.
  • De verklaring is 1 jaar geldig na de door u opgegeven ingangsdatum.
  • Vraag de verklaring minimaal 4 weken voor vertrek aan.

Muggen

In Laos komen malaria, dengue en mogelijk ook Japanse encefalitis voor. Deze ziekten worden overgebracht door muggen. Denguemuggen steken overdag, muggen die malaria of Japanse encefalitis overbrengen, steken van de avond- tot de ochtendschemering. Draag beschermende kleding en gebruik op de onbedekte huid een insectenwerend middel, bij voorkeur met DEET. Gebruik ook een muskietennet om onder te slapen.

 

Zoogdieren

Hondsdolheid komt voor in Laos. Neem direct contact op met een arts wanneer u door een zoogdier (bijvoorbeeld een hond, kat, vleermuis, vos of aap) bent gebeten.

 

Vogels

Er zijn gevallen van vogelgriep gesignaleerd in Laos. Zie www.lcr.nl voor meer informatie. Het risico dat u als reiziger vogelgriep oploopt, is verwaarloosbaar.

 

Drinkwater

Water (voor drinken, ijsblokjes, tandenpoetsen, groente wassen, enzovoorts) moet eerst worden gekookt of afkomstig zijn uit flessen.

 

Voedsel

Gebruik poedermelk of melk in blik. Let u daarbij wel op dat de melk aangelengd wordt met zuiver water. Eet alleen goed doorbakken vlees en vis, gekookte groenten en fruit dat u zelf geschild hebt.

 

Zwemwater 

In verband met de wormziekte schistosomiasis (bilharzia) is het af te raden in het stroomgebied van de Mekong te zwemmen of te pootjebaden in zoet water.


vaccinaties


Vaccinaties die verplicht zijn:

Vaccinatie tegen gele koorts is voor Laos alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Laos binnenkomt in een gele koorts land bent geweest.

 

Inentingen die worden aanbevolen:

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Laos aanbevolen: vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Laos. Bij een verblijf van langer dan twee weken wordt voor Laos inenting tegen buiktyfus aanbevolen.

 

Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Laos inentingen aangeraden tegen hepatitis B, rabiës (=hondsdolheid) en in sommige gevallen tuberculose. Soms worden voor Laos vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf. Overleg hierover met ons. Voor Laos wordt vaccinatie tegen Japanse encefalitis alleen in bepaalde (zeldzame) gevallen aangeraden.

 

Malaria preventie:

  • Er komt in Laos malaria voor. We raden je aan om malariatabletten te gebruiken. Ook anti-muggenmaatregelen zijn belangrijk in Laos.
  • Malariamuggen steken voornamelijk ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend. De kans op malaria wordt verminderd door kleding te dragen met lange mouwen en broekspijpen. Ook een insectenwerend middel met DEET is aan te raden, evenals het gebruik van een klamboe. Bij koorts tijdens of na verblijf in een malariagebied is het belangrijk om binnen 24 uur een arts te bezoeken. 

veiligheid


Criminaliteit:
Het criminaliteitscijfer in Laos is laag en dat is positief. Overvallen op mensen komen zeer zelden voor en het gebruik van geweld is ook zeer beperkt. Natuurlijk is het verstandig om waakzaam te zijn en te letten op je spullen maar extra bezorgdheid is niet nodig. Kleine criminaliteit komt voor maar is gelukkig geen groot probleem in het land. Plaatsen met veel toeristen trekken vaak wel extra criminelen aan maar Laotianen zijn over het algemeen een eerlijk volk.


Rebellen:
Nog steeds zijn relatief kleine groepen Hmong rebellen actief in het gebied ten noorden van Vientiane maar de situatie is stukken beter dan pakweg 15 jaar geleden. Overvallen op bussen en auto’s zijn de laatste jaren niet meer voorgekomen en dit probleem lijkt dan ook behoorlijk onder controle.

 

De Hmong rebellen hebben het ook niet voorzien op toeristen en deze zijn dan ook geen speciaal doelwit. Enige waakzaamheid is verstandig en mocht je in aanraking komen met rebellen dan is het advies om niet agressief te reageren en mee te werken.


UXO – niet geëxplodeerd materiaal:
 

Wellicht het grootste gevaar in Laos is de aanwezigheid van UXO (UneXploded Ordenance), in het Nederlands vertaald: niet geëxplodeerd materiaal. Laos is in de jaren ’60 en ’70 hevig gebombardeerd en de sporen hiervan zijn nog aanwezig in het land. Diverse provincies in het noorden en oosten van het land zijn zeer zwaar getroffen en de zuidelijke provincies aan de grens met Vietnam hebben ook zeer veel te lijden gehad (en helaas nog steeds te lijden) onder de Amerikaanse bommenregens in de zestiger en zeventiger jaren. Informeer dus naar de gevaren en volg de instructies als ze er zijn.

 

De Vlakte der Kruiken en deze omgeving bijvoorbeeld is nog steeds bezaaid met UXO. Ga hier dan ook niet op eigen houtje rondlopen buiten de gebaande paden en denk niet dat je niets kan gebeuren. 


taal


De officiële taal is het Laotiaans of Lao. Dit is een taal die verwant is aan het Thais en aan talen gesproken in het zuiden van China. Laotiaans is afkomstig uit het Thais. Pas tijdens de Lane Xang dynastie, vanaf 1353, werd er een geschreven taal ingevoerd, gebaseerd op een Thais alfabet en met duidelijke Khmer- en Indiase invloeden.In het noordoosten van Thailand (Isaan) wonen meer mensen die Laotiaans en daarop lijkende talen spreken dan in Laos zelf.

 

Het Laotiaans is onderverdeeld in vijf grote dialecten, Noord-Laotiaans, Noordoostelijk-Laotiaans, Centraal-Laotiaans en Zuidelijk-Laotiaans. Het ‘Hoog’-Laotiaans is de taal van de etnische Lao, en daardoor zijn veel mensen van minderheden het Laotiaans niet machtig en spreken en verstaan uitsluitend hun eigen dialect. Het Laotiaanse onderwijssysteem is op dit moment nog niet in staat om deze situatie te doorbreken en onderwijst in een mix van de vijf grote dialecten.

 

Engels en Frans worden vooral als handelstaal nog veel gebruikt. Veel ouderen spreken en verstaan echter nog steeds Frans, en dit is dan ook de tweede officiële taal. Veel Laotianen zijn in Rusland of door Russen getraind en spreken daarom nog Russisch. Nadat de macht in 1975 was overgenomen door de communistische Pathet Lao, werd de spelling van het Laotiaans genormaliseerd en erg vereenvoudigd. Ook werden woorden uit vreemde talen verwijderd.

 

Belangrijk voor het verstaan van het Laotiaans is de klank en de toonhoogte waarmee een bepaald woord uitgesproken wordt. Het Laotiaans heeft als typisch tonale taal zes toonhoogtes. Daarnaast is de klankbuiging belangrijk, dat wil zeggen dat dezelfde klank van laag naar hoog een andere betekenis heeft dan een klank die van hoog naar laag gaat.


tijdzone


Het tijdverschil met Laos bedraagt in de zomermaanden 5 uur met Nederland. In de wintermaanden is het in Laos 6 uur later.


electriciteit


In Laos geldt 220 volt waardoor u geen adapter nodig heeft.


feestdagen


1 Januari                  - Nieuwjaarsdag

20 Januari                - Dag van de strijdkrachten (nationale feestdag)

31 Januari                - Chinees Nieuwjaar

8 Maart                     - Internationale Vrouwendag

22 Maart                   - Dag van de Volkspartij

14 t/m 16 April          - “Pi Mai” (Laotiaans Nieuwjaar)

1 Mei                        - Dag van de Arbeid

13 Mei                      - “Wesak” (Boeddha dag)

1 Juni                       - Internationale dag van de Kinderen

13 Augustus             - Bevrijdingsdag

12 Oktober               - Dag van het losmaken van Frankrijk/ Bevrijdingsdag/ Onafhankelijkheidsdag 

2 December             - Nationale dag


zie ook: