Ik heb vannacht geslapen in Novska, in het centrale gedeelte van het oostelijke deel van Kroatië.
Het is iets over achten als de trein zich in beweging zet en ik zie dat het op sommige plekken erg mistig is. Het landschap is wat saai, veel vergane huizen, platteland, plat en veel groen. Om 09:50 exact komt de trein het station van Vinkovci binnenrijden. Daar moet ik overstappen en ene kwartier later zit ik in een een-wagons-trein en boemelen we naar Vukovar.
Eerst stoppen we in een buitenwijk en daarna rijden we een industriegebied in met de trein, langs de Donau om bij een zeer vervallen oud station uit te stappen. Ik volg de mensen naar het centrum van de stad die zo’n 1,5 a 2 km verderop ligt.
Nadat ik een goed gesprek heb gehad bij het informatiecentrum en ingecheckt ben in een hostel in de stad ga ik op weg. Ik zit nog steeds na te denken wat ik daar net gehoord hebt; de naam van de stad Vukovar is een samentrekking van het Slavische vuk (wolf) en het Hongaarse vár (burcht).
Ik ben net al twee keer de brug over geweest van de rivier de Vuka die hier de Donau instroomt en doe dit nu voor de derde keer om bij het kleine haventje te komen. Er liggen talloze kleine jachten aangemeerd en een aantal werklui zijn bezig een stenen trap naar de steigers te maken.
Het is een beetje een saai geheel met nieuwe gebouwen eromheen. Desalniettemin is dit de grootste Kroatische haven aan de Donau. Ik wandel naar het uiteinde van de pier waar een groot wit kruis staat als gedenkteken van de vele slachtoffers die hier zijn gevallen in de Kroatische onafhankelijkheidsoorlog.
Eiland Ada:
Er staan wat kaarsjes en wat kleine bloemen. Ik kijk naar de overkant van de rivier waar Servië ligt maar ook het eiland Ada waar mensen in de zomer naartoe gaan om te zwemmen, zonnen en te genieten van de natuur en op de bierterrassen. Ook aan de boulevard wordt gewerkt dus ik moet terug naar het voetgangersgebied waar ook het mooiste gedeelte van Vukovar is.
Voor de oorlog werd de stad ongeveer bewoond door zo’n 45% Serviër en een gelijk aantal Kroaten. Maar de harde strijd heeft hier alles veranderd; een derde van de bevolking is tegenwoordig Servisch en de bevolking schijnt langs elkaar heen te leven alsof de andere bevolkingsgroep niet bestaat. Kinderen gaan naar een eigen school, ouders gaan naar hun eigen winkel en zitten in hun eigen café. Integratie d.m.v. (inter)nationale hulp heeft tot nu toe weinig geholpen.
Omdat de bevolkingsgroepen voor mij eender zijn in uiterlijk is het verschil voor mij nagenoeg niet na te gaan.
Slag om Vukovar:
De door de Servische president Slobodan Milošević and Kroatische president Franjo Tuđman nagestreefde nationalistische politiek leidde tot de uitbraak van een gewapende inval door Kroatische Serven, ondersteund door de Servische overheid en paramilitaire groeperingen.
Terwijl de Kroatisch-Servische milities controle namen over de Servisch bevolkte gebieden van Kroatië, begon het Joegoslavische Volksleger in te grijpen ten gunste van de opstandelingen. Een conflict brak uit in de oostelijk Kroatische regio Slavonië in mei 1991. In augustus begon het Volksleger met een grootschalige aanval op de door de Kroaten veroverde gebieden in oost Slavonië, waaronder Vukovar.
Toch een bezetting:
De overblijvers verbleven in bomvrij gemaakte kelders, probeerden te overleven op blikvoedsel en gerationeerd water terwijl boven hun hoofden steeds meer slachtoffers vielen.
Vukovar werd gedurende de slag, die de langste en hevigste was in het Europa van na de Tweede Wereldoorlog, totaal verwoest. Na 87 dagen beschieting en omsingeling viel na hevige man-tot-man gevechten de stad op 18 November 1991. Er zouden 2000 waarvan 1100 burgers gedood zijn tijdens de slag en zo’n 4.000 gewonden.
Nadat Vukovar op 18 november 1991 viel werden honderden soldaten en burgers door de Servische overwinnaars afgeslacht bij het Bloedbad van Vukovar. Zo’n 400 patiënten, hun familie en verpleegsters werden uit het ziekenhuis gehaald waarvan er minstens 194 bij “Ocvara” vermoord zouden zijn.
Deportatie
Tenminste 31.000 burgers werden gedeporteerd uit de stad en omgeving. Vukovar werd etnisch gereinigd van zijn niet-Servische inwoners en werd onderdeel van het zelfuitgeroepen Republiek van Servisch Krajina. Verschillende Servische militaire en politieke vertegenwoordigers werden later veroordeeld en in sommige gevallen gevangengezet voor de oorlogsmisdaden die gepleegd werden gedurende en na de slag om Vukovar.
De slag putte het Joegoslavisch Volksleger uit en betekende een keerpunt in de Kroatische oorlog. Een wapenstilstand werd enkele weken later uitgeroepen. Vukovar bleef in Servische handen tot 1998 toen het werd overgedragen aan Kroatië. De stad is sinds die tijd herbouwd, maar heeft minder dan de helft van het aantal vooroorlogse inwoners.
>> Lees meer informatie over de Joegoslavische oorlog met Kroatië.
Ik wandel naar de noordkant van de stad en onderweg bemerk ik een vreemdsoortige mix van oude Habsburgse barokke gebouwen, sommige gerenoveerd, andere nog in een jas van kogelgaten.
Er staan ook nieuwe moderne gebouwen tussenin en dan weer een open terrein met gras, een oude stal en een parkeerplaats.
Voor de oorlog schijnt Vukovar een prachtige stad aan de Donau te zijn geweest met elegante barokke huizen en gebouwen, gevuld met kunstgalerie en musea. De stad mist beleving, sfeer – het is een dode stad zonder gevoel en het lijkt alsof de oorlog de ziel van de plek ontnomen heeft.
De kelder in
Het ziekenhuis is in z’n geheel gemoderniseerd en ik wandel het terrein op en vraag naar het memorial niet wetende wat mij te wachten staat. Een vrouw wenkt mij achter haar aan te lopen en samen lopen we naar een ingang waar ik wat planken hout zie liggen en zandzakken. In het gebouw klopt ze op wat deuren zonder resultaat. Omdat de vrouw ook niet weet wat ze met mij aan moet wijst ze op een doorgang die naar de kelder van het ziekenhuis leidt en wijst dat ik gewoon door kan lopen.
Boven de doorgang wordt een stukje film herhaalt waarop ik de gang die ik nu inloop herken. Nu is deze zo goed als leeg – tijdens de oorlog stonden hier rij aan rij talloze ziekenhuisbedden gevuld met gewonden. De zusters konden er haast niet doorheen lopen. Beneden in de gang zie ik nu dat er wat foto’s uit die tijd aan de muur hangen en kleine tegeltjes met namen erop, waarschijnlijk van dodelijke slachtoffers.
Poppen doen vreemd aan:
In de kelder van het ziekenhuis zie ik zandzakken liggen en loop nu de eerste kleinere ruimte in en schrik van de witte etalagepoppen die ingepakt blijken te zijn met papier-maché.
Deze moeten de verpleegsters voorstellen en de chaos van die tijd. Het is een claustrofobisch geheel waar het een drukte van jewelste geweest moet zijn met veel te veel patiënten en een leger van verpleegsters en doctoren.
De machinerie van het gehele ziekenhuis stond hier opgesteld en er waren natuurlijk geen ramen. Boven hun ontplofte de bommen constant en je hoort nu een man door een microfoon iets zeggen wat ik helaas niet kan verstaan.
Poppen liggen in bed, kinderen in couveuses, karretjes vol medicijnen en verband en video projecties op de muren. In de volgende ruimte liggen de patiënten hutjemutje in stapelbedden drie hoog opgestapeld. Ook omdat ik hier alleen rondloop geeft het me een onbehagelijk gevoel. Ik kom in een spiegelkamer met rode linten die de herdenkingskamer moet voorstellen. Er branden vier echte kaarsen en de namen van de slachtoffers worden constant opgenoemd.
Ik kom terug in de lange gang en wandel aan de andere zijde de helling weer op en kom terug in het actieve ziekenhuis. Nog totaal beduusd over dit wandel ik de straat op en bemerk ironisch genoeg dat het ziekenhuis recht tegenover het consulaat van Servië ligt. Misschien geeft dit exact aan hoe abnormaal deze oorlog daadwerkelijk is geweest.
Aan de andere kant van het centrum ligt de weg naar Ilok, wat het verst gelegen Kroatische stad is in het oosten, staat het symbool van Vukovar. De voormalige watertoren is totaal in stukken geschoten tijdens de oorlog en er is besloten om dit bouwwerk in deze hoedanigheid te bewaren als waarschuwing en herdenkingsteken voor de toekomst.
Op mijn wandeling naar de toren kom ik wederom prachtige barokke gebouwen tegen die helemaal gepokt en gemazeld zijn door talloze inslagen. Helaas zijn deze littekens nog steeds niet weggehaald. Iets anders wat mij aan het denken zet is de indrukwekkende graffiti plaat die gemaakt is tegen de zijkant van een huis niet ver van de opgang naar het klooster. Het is een vrouw op leeftijd die een wit kruis, zoals op de begraafplaats, omhelst.
Het symbool van de stad
De watertoren wordt momenteel helemaal ondersteund door een stel van steigers en ik vraag mij af wat ze ermee willen doen – het lijkt erop alsof de toren niet meer op z’n eigen benen kan staan zonder hulp. Zo’n 4 a 5 km van hier zou de begraafplaats (die ik de volgende dag uit de bus zou zien) van de slachtoffers van het ziekenhuis liggen.
Bij het kleine gehucht Ovcara zou de hangar nog staan waar zo’n 195 slachtoffers afkomstig uit het ziekenhuis naartoe zijn gebracht, gemarteld na overgave van de stad in November 1991.
In een hoek van een graanveld op nog ‘ns 1500 meter afstand zouden zij aan hun einde zijn gekomen. Ook daar zou een gedenkteken staan. Niet ver daarvandaan zou het Vucedol cultuurmuseum zich moeten bevinden. Allen zou ik niet meer bezoeken helaas.
>> Lees hier over bestemming Srebrenica, in Bosnië-Herzegovina.
Het busstation ligt tegen het centrum aan en is op loopafstand van het centrum/ markt. Er is een klein informatiebalie en mensen spreken redelijk Engels hier.
Vukovar – Novi Sad (SERVIE): er gaan drie bussen per dag – eentje om 07:00, 12:45 en 16:20. Prijs is 47 Kuna en de rit duurt zo’n 2 uur. Vergeet niet 7 Kuna te bewaren als je bagage het ruim ingaat.
Adres : Ul. Europske unije 11
Prijs : 42 Kuna (slaapzaal)
Tel.nr. : +385 91 444 0126
Website : http://101dalmatinac.com/en/
Inhoud:
Het hostel ligt tegen het centrum aan en is zeer herkenbaar vanwege z’n zwarte stippen op een witte achtergrond. Er zijn twee gebouwen waarvan in de een een grote lobby is. Hier is ook de receptie. Er zijn talloze slaapzalen en het geheel ziet er zeer professioneel en verzorgd uit. Alles is in de stijl van zwart en wit.
De kamer is er zo een die je niet vaak tegenkomt – eigen lampje, eigen plug, alles superschoon, grote handdoek, eigen wc en douche (apart) in de kamer en een pasje i.p.v. een sleutel. Er zijn kluisjes en de WIFI werkt fantastisch. Ik weet niet hoe het is als er meer mensen zijn want ik was alleen.
Een keuken heb ik niet gevonden want die had ik ook niet nodig. Alleen de prijs is een probleem.
Berlijn
DUITSLAND
Net als Vukovar werd de Duitse hoofdstad (nu in WW2) voor een groot deel verwoest in de oorlog.
Belgrado
SERVIE
In de Joegoslavische oorlog werden strategische doelen door de NAVO aangevallen en gebombardeerd.
EUROPA:
Albanië * België * Bosnië-Herzegovina * Bulgarije * Denemarken * Duitsland * Engeland * Estland * Finland * Frankrijk * Griekenland * Hongarije * (Noord) Ierland * Italië * Kosovo * Kroatië * Letland * Litouwen * Luxemburg * Macedonië * Malta * Montenegro * NEDERLAND * Oekraïne * Oostenrijk * Polen * Portugal * Roemenië * Rusland * Schotland * Servië * Slovenië * Slowakije * Spanje * Tsjechië * Turkije * Zweden
NOORD EN CENTRAAL-AMERIKA:
Chili * Costa Rica * Cuba * Guatemala * Mexico * Nicaragua * Panama * Verenigde Staten
ZUID-AMERIKA:
Argentinië * Bolivia * Brazilië * Colombia * Ecuador * Peru
AFRIKA:
Botswana * Burkina Faso * Egypte * Ethiopië * Ghana * Kenia * Mali * Marokko * Namibië * Oeganda * Senegal * Tanzania * Tunesië * Zuid-Afrika
MIDDEN-OOSTEN:
Iran * Israël * Jordanië * V.A.E.
AZIE:
Armenië * Cambodja * China * Filipijnen * Georgië * India * Indonesië * Japan * Kirgizië * Laos * Maleisië * Mongolië * Myanmar * Nepal * Oezbekistan * Singapore * Sri Lanka * Thailand * Vietnam
OCEANIE:
Voor meer reisfoto's kijk op www.instagram.com/cheapskatetravel.nl:
© Cheapskatetravel.nl; 2018 (all rights reserved)