PRAKTISCHE INFORMATIE - Kroatië

* Bijgewerkt t/m 2017 - wijzigingen voorbehouden.


  • Paspoort en visa
  • Ambassades
  • Geldzaken
  • Gezondheid
  • Vaccinaties
  • Veiligheid
  • Taal
  • Tijdzone
  • Elektriciteit
  • Feestdagen 

paspoort en visa


Iedereen heeft een geldig paspoort nodig bij binnenkomst in Kroatië – een geldig Europees identiteitskaart volstaat ook. 

 

Nederlanders hebben geen visum nodig.


ambassades


  • De Kroatische ambassade in Nederland: Amaliastraat 16, Den Haag, tel. (070) 362 3638
  • De Nederlandse ambassade in Kroatië: Medvescak 56, Zagreb, (+385) (0) 1 464 2200, e-mailadres: zag@minbuza.nl 

geldzaken


Munteenheid

  • Kuna (HRK)

Bankpas

  • Bankpassen worden geaccepteerd bij automaten met een Cirrus- of Maestrologo.
  • Gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. De kosten verschillen per bank en per bankpas. Als uw bank een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw bankpas bij kleine bedragen af te raden.
  • Er geldt een limiet per dag.

Creditcard

  • Creditcards worden bij vrijwel alle hotels, restaurants en winkels geaccepteerd. Bij tankstations in toenemende mate maar nog zeer beperkt.
  • Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard. Als uw bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw creditcard bij kleine bedragen af te raden.

Geldautomaten

Geld wisselen

  • Aan de grens of bij banken en wisselkantoren kunt u geld wisselen. Hotels wisselen vaak tegen ongunstiger koers dan een bank.
  • Travellercheques, bij voorkeur in euro's of Amerikaanse dollars, kunt u bij de banken inwisselen.

Bijzonderheden 

  • Op termijn zal Kroatië overgaan op de euro. Ingangsdatum nog onbekend.

gezondheid


Medische zorg

De gezondheidszorg in Kroatië is van goede kwaliteit. U wordt geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten. Houd er rekening mee dat u contant moet betalen. In geval van een ziekenhuisopname of wanneer u medisch-specialistische zorg nodig hebt, kunt u het beste direct contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij. Voor informatie en eventuele ondersteuning kunt u terecht bij een van de Nederlandse vertegenwoordigingen in Kroatië.

 

Documenten

U kunt een Europese gezondheidskaart (EHIC) aanvragen via uw zorgverzekeraar of via www.ehic.nl. Met deze kaart hebt u recht op noodzakelijke medische zorg bij ziekte of een ongeval tijdens uw verblijf in Kroatië. De kosten worden veelal rechtstreeks bij de zorgverzekeraar gedeclareerd.

 

Geneesmiddelen

Apotheken zijn in zowel grote als kleinere steden gevestigd en zijn geopend van ma t/m vr van 8-19 uur en za van 8-14 uur. In de grote steden is een 24-uursapotheek. Neem speciale geneesmiddelen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag uw arts om een recept. Het is raadzaam zelf een reisapotheek met reguliere geneesmiddelen mee te nemen.

 

Medische verklaring

Als u geneesmiddelen meeneemt op reis die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers), moet u voor deze geneesmiddelen een gelegaliseerde medische verklaring bij u hebben. Het reizen met deze geneesmiddelen zonder verklaring is strafbaar. Op www.farmatec.nl leest u welke geneesmiddelen onder de Opiumwet vallen en hoe u de verklaring kunt aanvragen. De verklaring is 1 jaar geldig na de door u opgegeven ingangsdatum. Vraag de verklaring minimaal 4 weken voor vertrek aan.

 

Muggen

In Kroatië komt dengue voor. Deze ziekte wordt overgebracht door muggen die overdag steken. Draag beschermende kleding, gebruik op de onbedekte huid een insectenwerend middel, bij voorkeur met DEET, en gebruik een muskietennet om onder te slapen.

 

Teken

Let op teken als u wandelt of kampeert in de natuur, want deze kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. U verkleint de kans op een tekenbeet door bedekkende kleding te dragen en een insectenwerend middel op de onbedekte huid te smeren. In Kroatië komt ook tekenencefalitis voor. Encefalitis is een hersenontsteking die wordt veroorzaakt door een virus, dat kan worden overgebracht door teken. Van april tot november zijn de teken het actiefst en is het risico om deze ziekte op te lopen het grootst. DEET is een effectief insectenwerend middel tegen teken.

 

Zoogdieren

Hondsdolheid komt voor in Kroatië. Neem direct contact op met een arts wanneer u door een zoogdier (bijvoorbeeld een hond, kat of vleermuis) bent gebeten.

 

Drinkwater

Het kraanwater is veilig te drinken.

 

Voedsel 

Omdat encefalitis (zie Teken) ook kan worden overgedragen via rauwe melk van koeien, schapen of geiten, wordt u geadviseerd geen producten te gebruiken die zijn gemaakt van rauwe melk.


vaccinaties


Geen vaccinaties verplicht (zie boven).


veiligheid


Tot 1995 werd er in Kroatië gevochten tijdens de Joegoslavische Burgeroorlog. Daardoor liggen er nog veel landmijnen. Vooral in de binnenlanden en in de bergen. Wees voorzichtig in deze gebieden. Ga niet van de doorgaande wegen af en let op de waarschuwingsborden.


taal


Het Kroatisch behoort tot de Slavische taalfamilie. Linguïstisch gezien zijn het Kroatisch en het Servisch dermate verwant dat je van één taal kunt spreken. Maar politiek gezien ligt dat totaal anders. Kroatisch is de officiële taal die door zo’n 96% wordt gesproken. Daarnaast worden er nog door 4% van de bevolking een minderheidstaal gesproken. Italiaans, Hongaars, Tsjechisch, Slowaaks en Duits zijn de belangrijkste minderheidstalen Italiaans is tevens als officiële taal erkend in de provincie Istrië, waar het een moedertaal is voor 20.521 inwoners.


tijdzone


Geen tijdverschil.


ELEKTRICITEIT


De netspanning is 230 volt. Stopcontacten hebben net als in Nederland twee gaten. Soms hebben ze aardingclippen of een derde rond gat voor “aarding”. 


feestdagen


1 Januari                  - Nieuwjaarsdag

6 Januari                  - Drie Koningen

19 Maart                   - Vaderdag

20 en 21 April           - Pasen

1 Mei                        - Dag van de Arbeid

19 Juni                      - Sacramentsdag (Corpus Christi)

22 Juni                     - Dag van de strijd tegen de fascisten

25 Juni                     - Oprichting van de Republiek (nationale feestdag)

5 Augustus               - “Dag van de bevrijding en nationale dankbaarheid

15 Augustus             - Maria Tenhemelopneming

8 Oktober                 - Onafhankelijkheidsdag

1 November              - Allerheiligen

6 December              - Sint Nicolaas 

25 en 26 December  - Kerstmis


zie ook: