PRAKTISCHE INFORMATIE - Kosovo

* Bijgewerkt t/m 2016 - wijzigingen voorbehouden.


  • Paspoort en visa
  • Ambassades
  • Geldzaken
  • Kosten
  • Veiligheid
  • Taal
  • Tijdzone
  • Elektriciteit
  • Feestdagen

 


paspoort en visa


Iedereen heeft een geldig paspoort nodig bij binnenkomst in Kosovo. Dit paspoort moet nog minimaal 3 maanden voor vertrek naar land van herkomst geldig zijn. Nederlanders hebben geen visum nodig. 

 

Wilt u vanuit Kosovo naar Servië reizen? Omdat Servië Kosovo niet erkent, kan dit problematisch zijn. Heeft u geen eerdere Servische douane-stempel in uw paspoort staan? Bijvoorbeeld omdat u via Albanië bent gekomen? Dan wordt u niet toegelaten. U kunt dit probleem voorkomen door te reizen met een (biometrische) identiteitskaart. Reist u met de auto naar Kosovo? Houd er rekening mee dat de groene kaart van uw autoverzekering niet geldig is in Kosovo.

 

Dit komt onder andere door bovengenoemde problemen met Servië. Bij binnenkomst van Kosovo moet u ter plaatse een lokale WA-verzekering afsluiten. De kosten hiervoor bedragen ongeveer € 40 voor 10 dagen.


ambassades


  • De Nederlandse ambassade in Kosovo: Xhemail Berisha 12, Velania, Pristina, tel.nr. + 381 38 516 101
  • De Kosovaarse ambassade in Nederland; Anna Paulownastraat 56A, ’S-Gravenhage, Tel.nr. (070) 302 00 25, e-mailadres: embassy.netherlands@rks-gov.net 

geldzaken


Al is het niet de officiële munteenheid iedereen betaalt met de euro. In de grote steden Pristina, Pej en Prizren zijn voldoende ATM’s bij de hand. Ook bij grote “zaken” kun je betalen met je creditkaart. 


veiligheid


Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Kosovo. Het is over het algemeen rustig in het land. Maar het is er niet stabiel door de politieke spanningen tussen de Servisch-Kosovaarse en Albanees-Kosovaarse bevolkingsgroepen. Een internationale vredesmacht helpt de orde in het land te bewaren, met toestemming van alle partijen. Maak geen foto’s van militaire objecten (zoals voertuigen of gebouwen) in Kosovo. Dit is verboden.

 

U mag ook geen militaire objecten van de NAVO-vredesmacht KFOR fotograferen. Of van het binnenlandse Kosovo Protection Corps (KPC).In gebieden waar veel Serviërs wonen (waaronder het noorden), zijn er soms demonstraties. Deze demonstraties zijn gericht tegen de onafhankelijkheidsstatus van Kosovo. En de hervorming van Servische overheidsinstellingen (die daar nog gedeeltelijk functioneren) tot Kosovaarse overheidsinstellingen. Mijd deze demonstraties.

 

Verkeersveiligheid

De hoofdwegen in Kosovo zijn in redelijke staat. Zowel binnen de stad als daarbuiten. Wel zijn de wegen vaak slecht of niet verlicht in de avond- en nachturen en rijden lokale weggebruikers soms onverantwoordelijk. Het is daarom raadzaam om na zonsondergang niet de weg op te gaan. Dit geldt niet voor de grote snelwegen en de nieuwe autosnelweg naar Albanië.

 

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Kosovo. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit. Bedreigingen, beschimpingen en geweld tegen de LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender) gemeenschap komen voor.

 

Onveilige gebieden

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar de gemeentes Leposavic, Zubin Potok, Zvečan en het noordelijke gedeelte van de stad Mitrovica. Lokale inwoners blokkeren soms de wegen. Er kan geweld worden gebruikt. Wees voorzichtig bij het rijden van Kosovo naar Servië via het grensgebied Macedonië. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse, bijvoorbeeld via de media.

 

Afgelegen en onbewoonde gebieden 

In afgelegen en onbewoonde gebieden van Kosovo kunnen nog mijnen en bommen liggen. De wegen en paden zijn grotendeels vrij. Maar blijf goed opletten, zeker wanneer u officiële of veel gebruikte wegen en paden verlaat.


taal


Sinds de grondwetshervorming in 1974 werd het Albanees gebruikt als ambtstaal. Sinds 1999 is in wetten en andere officiële documenten het Engels maatgevend, naast de Albanese ambtstaal. De officiële taal is nu Albanees en in sommige gemeenten ook Servisch, Bosnisch en Turks.


tijdzone


Er is geen tijdsverschil met Nederland. 


electriciteit


De netspanning is 220 volt net als in Nederland. Stopcontacten hebben net als in Nederland twee gaten. 


feestdagen


1 Januari                  : Nieuwjaarsdag

17 Februari              : Onafhankelijkheidsdag

5 en 6 April              : Pasen

9 April                      : Kosovaarse dag van de constitutie

1 Mei                        : Dag van de Arbeid

14 Mei                      : Hemelvaartsdag

24 en 25 Mei            : Pinksteren

17 Juli                       : “Eid-al-Fitr”

24 September          : “Eid-al-Addha” 

25 en 26 December : Kerst


zie ook: