Umm Qais (Irbid)

Bezienswaardigheden - Jordanië




inleiding


Irbid is de derde stad van Jordanië en is gelegen op de noordelijke helling van de Gilead berg. De stad vormt een overslagcentrum voor goederen op de route tussen Amman en Syrië in het noorden en Mafraq in het oosten. Irbid heeft vanwege haar omgeving en locatie ten noorden van de Jordaan de bijnaam Arus as-Shamaal ("Bruid van het Noorden").

 

Vroeger werd hier veel wijn verbouwd. Het is een universiteitsstad en is om die reden levendig en actief te noemen. Het heeft voldoende restaurants, cafés en andere uitgaans- gelegenheden. De stad is een prima transporthub voor o.a. de historische stad van Umm Qais (Gadara). 

 

Umm Qais is een echt Ottomaans dorp in in het noordwesten van Jordanië gebouwd op en naast de ruïnes van de Hellenistisch-Romeinse stad Gadara. Vanaf de hoogte heb je een subliem uitzicht over het meer van Galilea in Israël en de Golan hoogten. 


highlights


De ruïnes van Umm Qais (Gadara):

De archeologische site bevindt zich op een heuvel ten westen van het huidige dorp Umm Qais. Het westelijk gelegen theater is opgebouwd in basaltsteen en zeer goed bewaard.

 

Het heeft drieduizend zitplaatsen waaronder een groot aantal vrijstaande zetels met hoge rug bestemd voor belangrijke personen.

 

Langs de theatertrappen komt men op het basilica-terras. Hier staan de resten van een Byzantijnse kerk uit de vijfde of zesde eeuw welke opgetrokken was als een octogonale centraal bouw. De zwarte basalten kolommen staan overeind en contrasteren met de witte kalkstenen kolommen en betegeling van het nabije atrium.

Meer noordelijk loopt de decamanus van oost naar west. Van het noordelijk gelegen theater is weinig overgebleven evenals van het nymphaeum en de baden langs de decamanus. Vanaf het basilica-terras en ten noorden van de decamanus heeft men een weids zicht over de Golanhoogten en het noordelijk deel van het meer van Tiberias of het meer van Galilea.

 

Andere bezienswaardigheden: 

  • Midden de Ottomaanse dorpsgebouwen is er een klein museum dat op de site gevonden voorwerpen tentoonstelt.

>> Lees over de prachtige Golan Hoogte, nu bezet door Israël. 



geschiedenis - Umm qais


Gadara (het huidige Umm Quais) werd gesticht door de Ptolemaeën in de 3de eeuw v.Chr. als een grenspost met het rijk van de Seleuciden in het noorden. Het werd veroverd door Antiochus III de Grote in 218 vóór Chr. en een eeuw later door de Hasmonese vorst Alexander Janneüs.

 

De Joden namen de stad en regio in rond het jaar 100 v.Chr. In 63 vóór Chr. werd het ingenomen door de legers van de Romeinse generaal Pompeius. Deze liet de onder de Hasmoneeën verwoeste stad terug opbouwen.

 

De stad kreeg een zekere graad van autonomie als één van de steden van de Decapolis en kende een grote bloei vooral in de tweede en derde eeuw. Gadara werd een centrum voor filosofie, dicht- en theaterkunst. Volgens de bijbel was het hier dat Jezus een mirakel deed laten gebeuren.

 

Hij zou demonen uit twee mensen laten veranderen in een kudde biggen (Mattheus). De Nabateanen overheersten de ruilhandel en Marc Anthony (Rome) stuurde Herodus de Grote erop af om met hun af te rekenen. Tijdens de Herodiaanse periode was Gadara het bestuurlijk en economisch centrum van de Decapolis.

 

De Joodse oorlog

Tijdens de Joodse Oorlog (66-70 na Chr.) hadden de steden van Dekapolis veel te lijden van de Zeloten die plundertochten in het gebied ondernamen. Onder meer in Gadara werden de Joodse inwoners afgeslacht. Begin 4de eeuw was Gadara de zetel van een bisdom en het bleef belangrijk tijdens de Byzantijnse periode. 

 

Na de verovering door de Arabieren, na de Slag bij de Jarmuk in 636, kwam Gadara onder moslimbewind. Een aardbeving omstreeks 747 verwoestte de stad waarna ze werd verlaten. In 1806 Gadara was ontdekt door Westerse archeologen en de lokale bevolking claimt dat zij de eerste regering van Jordanië vormde. In 1920 werden hier ook de eerste schriftelijke papieren met Engeland getekend.

 

Tijdens de jaren 1890 –onder het Ottomaanse bewind - ontstond een klein dorp op de Romeinse ruïnes waarbij de bewoners de oude stenen gebruikten om hun huizen op te trekken. Pas in 1986 werden deze huizen ontruimd met de bedoeling de archeologische opgravingen, begonnen in de 19de eeuw, verder mogelijk te maken. 


>> Lees hier de gehele Jordaanse GESCHIEDENIS



irbid en umm qais - tips & advies (2004)


In Irbid zijn drie belangrijke en grote bus- en taxiranks. Ze hebben de naam van de regio waar de bussen die daarvandaan vertrekken heengaan. Noord, zuid en west. 

 

Irbid – Umm Qais: vanaf het noordelijke station er gaan geregeld busjes naar Umm Qais. Kosten zijn 250fils en het neemt ongeveer drie kwartier in beslag. 

 

Irbid – ISRAEL (grens): vanaf het westelijke station (nabij Palestine road) in Irbid vertrekken minibusjes richting de “Sjeik Hussein” brug. De rit duurt 45 minuten en kost 750 fils. Je zult het laatste stukje naar de eigenlijke grens vanaf de weg moeten lopen. 


Naam : Al-Ameen al-Kabeer hotel (Irbid)

Adres : Al-Jaish street

Prijs : 4 JD (single)

Tel.nr. : 7242384

Email : al_ameen_hotel@hotmail.com

 

Inhoud:

Zoals gezegd moet dit een van de goedkopere en betere opties zijn in het best drukke centrum. Het heeft een vriendelijke en behulpzame staf en ook al is de wc – douche ruimte buiten het is in ieder geval redelijk schoon. Sommige kamers hebben geen raam maar je kunt hier wel om verzoeken. 



zie ook:



meer links:


Hamat Gader

ISRAEL

De heetwaterbronnen van Hamat Gader zijn het Israëlische gedeelte van het Jordaanse Umm Qais. 

Pamukkale

TURKIJE

Pamukkale staat bekend vanwege z'n groot aantal terrassen waar kalkhoudend water doorheen loopt.