Amman

Bezienswaardigheden - Jordanië




inleiding


Amman is de hoofdstad van Jordanië en tevens de grootste en belangrijkste stad van het land. Het is een behoorlijke moderne Arabische stad en voelt zelfs vaak Westers aan. De stad is gebouwd op zeven heuvels en er wordt weleens gesproken over twee Amman’s – de een is conservatief, Arabisch en Islamitisch.

 

Hier wonen de arme mensen van de stad, veelal gevluchte Palestijnen.

 

Het Westelijke gedeelte heeft brede wegen, terrassen, trendy cafés en is veel moderner en Westers. Met een nieuwe golf van nieuwe hoogopgeleide jonge Palestijnse vluchtelingen in het begin van de jaren 90 als gevolg van de Golfoorlog wordt Amman weleens het Parijs van het Midden Oosten genoemd. Toeristische bezienswaardigheden zijn o.a. het Romeinse theater, Odeon en de Citadel. 


Amman-King-Hussein-moskee-Jordanië

highlights


Citadel:

Jabal al Qala’a is een L vormige heuvel en is een van de zeven heuvels waarop het historische Amman is gebouwd. Er wordt beweerd dat dit een van de oudste continue bewoonde plaatsen ter wereld is.

 

Er staat een grote muur die meer dan 1,5 km lang is omheen. De meeste gebouwen die je tegenwoordig ziet zijn van Romeinse en Byzantijnse herkomst. De belangrijkste gebouwen zijn de tempel van Hercules, een Byzantijnse kerk en het Umayyad paleis. De tempel is gebouwd in dezelfde periode als het Romeinse amfitheater tussen 162 en 166 v.Chr. 

 

Het wordt beschouwd als de meest belangrijke Romeinse gebouw van de Citadel. De site bevat o.a. een hand van Hercules uitgehouwen uit steen.  Het paleis is daarentegen gebouwd in de het jaar 720 en was ooit een uitgebreid serie van gebouwen die dienst deden als huis en verblijf van de gouverneur van Amman. 


Amman-Citadel-Roman-Forum-Odeon-pilaren-columns-Jordanië

Romeins Amman:

Het Romeinse theater van Amman is een antiek theater en is samen met het naastgelegen Odeon gebouwd in de 2e eeuw na Chr., tijdens de regering van keizer Antoninus Pius. Het biedt plaats aan 6.000 toeschouwers op 33 rijen zitplaatsen en is daarmee het grootste antieke theater van Jordanië. Het theater ligt direct aan het oude forum en is tegen de heuvel aan gebouwd. Het goed bewaard gebleven theater is het belangrijkste monument van het antieke Philadelphia.

 

Tegenwoordig is het een toeristische trekpleister en het wordt nog steeds voor diverse voorstellingen gebruikt.

 

De rij met kolommen net voor het Romeinse theater is alles wat over is van het oude Romeinse forum. Gebouwd in het jaar 190 v.Chr. was dit het grootste plein (100 meter bij 50 meter) in het Keizerlijke Rome.  Het odeum werd in de 2e eeuw n.Chr. gebouwd tijdens de regering van keizer Antoninus Pius.

 

Het kleinere odeum werd meer gebruikt voor zang- en muziekvoorstellingen. Om toeschouwers te beschermen tegen de hete zon kon er een groot zeil of houten kap over de tribunes geplaatst worden. Het gebouw is deels gerestaureerd en biedt nu plaats aan 500 toeschouwers. Er worden regelmatig muziekvoorstellingen gehouden. Tenslotte kun je ook nog naar het Nymphaeum wat in 191 is gebouwd. Tijdens Romeinse tijden was dit een groot complex bestaande uit 2 verdiepingen met fonteinen, mozaïek, steenbewerkingen en hoogstwaarschijnlijk een groot zwembad.

 

Andere bezienswaardigheden:  

  • Het folkloristisch-, archeologisch en nationaal museum maar ook de de Hoessein moskee, de koning Abdoellah moskee. 


geschiedenis - amman


Er zijn archeologische vondsten in en rond de stad Amman gedaan die aanduiden dat er niet later dan 3500 v.Chr. al mensen woonden. Op de heuvel Jebel al-Qala’a waar de citadel is woonden al mensen is de algemene inschatting van geleerden. Er zou in die tijd al handel gedreven zijn met landen als Griekenland, Syrië, Cyprus en Mesopotamië (het huidige Irak).

 

Volgens de bijbel was in het jaar 1200 v.Chr. Rabbath Ammon (grote stad) de hoofdstad van de Ammonieten. Koning David zond een groot Israëlisch leger richting de stad om deze te belegeren nadat de toenmalige Ammonieten koning Nahash hem beledigd had.

 

Rabbath werd ingenomen en alle inwoners vermoord. De stad derhalve bleef groeien en zou koning David daarna bevoorraden met wapens voor z’n soldaten. Later zou, volgens documenten, de stad nog ‘ns door de Babyloniërs totaal verwoest worden.  

 

In de 3e eeuw v.Chr. werd de stad herbouwd en genoemd naar z’n nieuwe stichter Philidelphia. In het jaar 30 v.Chr. veroverde de Romeinen o.l.v. Herod de stad die deze in het zo typische Romeinse vierkant herbouwden. Het zou een belangrijke stad worden op de handelsroute tussen de Rode Zee en Syrië.


Amman-citadel-ruïne-koepel-Jordanië

De Romeinse tijd en later

In de Romeinse periode maakte Amman deel uit van de steden van de Decapolis. Philidelphia was een belangrijke zetel voor Christelijke bisschoppen tijdens de vroege Byzantijnse periode tot deze door de Sassanijnen (uit Perzië) werd veroverd in het jaar 614.

 

Tijdens de moslimverovering werd de stad Amman gedoopt en werd opnieuw een belangrijke doorgangsstad van de karavaanroute. Vanaf de 10de eeuw werd de stad minder belangrijk.

 

Het moderne Amman werd gesticht in 1878, toen het Ottomaanse rijk hier een groep Tsjerkessische immigranten huisvestte. Zij vormden tot halverwege de twintigste eeuw de meerderheid van de bevolking. In de 20de eeuw werd Aman een stop op de belangrijke treinroute tussen Medina en Damascus. 

 

Maar de stad nam pas echt toe in belangrijkheid toen het de hoofdstad werd van Trans Jordanië in 1921. In 1948 vestigde zich hier veel Palestijnen tijdens de Israëlische onafhankelijkheidsoorlogen en de stad nam z’n huidige proporties aan. 


>> Lees hier de gehele Jordaanse GESCHIEDENIS



amman - tips & advies (2004)


Het internationale vliegveld Queen Alia is 35 km ten zuiden van de stad. De “airport express” bus rijd frequent (elk half uur tussen 06:00 en 22:00) van het vliegveld naar het centrum (“Abdali” station); de trip duurt 30 minuten en kost 1,5 JD. Je kunt buiten terminal 2 opstappen.

 

Daarnaast zijn er drie belangrijke (grote) busstations te weten; het Abali voor bussen naar het noorden en westen van het land. Het Wahadat voor reizen naar het zuiden terwijl Raghadan voor stadsbussen is en naar plekken rond de hoofdstad gaan. 

 

Amman – Ajlun - Jerash: er rijden een aantal keren per dag minibusjes vanaf het Abdali busstation naar Ajlun. Kosten zijn 500 JD en de duurt is tussen de 1,5 en 2 uur. Er gaat zeker een busje om 07:30 die om 09:00 aankomt. Er rijden geregeld minibusjes van Ajlun naar Jerash. Duur is 30 minuten en kosten zijn 300 JD. 

 

Amman - Zarqa naa Azraq: Als je naar Zarqa wilt reizen kun je dit doen vanaf het Raghadan station wat op een paar minuten lopen ligt van het Romeinse theater. De rit duurt ongeveer een half uurtje en kost 200 fils. 

 

Amman – Madaba: Vanaf het Abdali station gaan bussen richting Madaba. De reis duurt ongeveer drie kwartier en de kosten liggen rond de 270 fils. 


Amman-citadel-Jordanië

  • Naam           : Zahran hotel 

Adres           : Sahat al-Malek Faysal al-Awal street

Prijs              : 3,30 JD (single)

Tel.nr.           : 462 5473

 

Inhoud:

Het hostel ligt aan de andere zijde van de drukke King Hussein moskee en is een beetje een mengelmoes; oude mannetjes met krukken en Arabische jurken zitten hier de hele dag en er zijn waarschijnlijk verschillende soorten kamertjes. Ik had een piepklein kamertje zonder douche en wc. Dit is geen goede plek voor single vrouwen. Daarnaast hoor je de moskee heel goed 5x per dag. 



zie ook:




meer links:


Cairo

EGYPTE

Cairo is de hoofdstad van Egypte bekend vanwege z'n oude drukke stad en natuurlijk de piramides. 

Istanbul

TURKIJE

In het Europese deel van Istanbul kun je o.a. jezelf bewegen met de welbekende tram.