* Bijgewerkt t/m 2015 - wijzigingen voorbehouden.
Gezien het korte verleden van Italië als een geheel is het ook moeilijk om de bevolking te unificeren. De bevolking is een mix, heersers en bestuurders waren verschillend en ook al lijkt het land en z’n bevolking een geheel als je een voetbalwedstrijd kijkt, Italianen kijken eerst naar hun eigen regio of zelfs stad. Het fenomeen “campanilismo” wil zeggen dat Italianen tegen buitenlanders een trots uniek volk zijn maar onderling zullen zich uitspreken als Siciliaan of een Toscaan of zelfs een Florijn of Romein. Italianen worden vaak omschreven als gepassioneerd, bevlogen en druk als ze spreken. Ze werken hard, zijn gek op het leven, de zon, lekker eten, optimistisch en met een goed gevoel van humor. Italianen hechten een andere waarde aan het familieleven dan Nederlanders. Samenwonen is er bijvoorbeeld nog steeds niet echt gebruikelijk, mannen blijven tot boven hun dertigste bij z’n ouders wonen. Ook hier is een behoorlijk verschil tussen het noorden en het zuiden van het land. Opa en oma worden met respect behandeld en zijn de hoeksteen van de maatschappij.
Een ander ding wat gezegd wordt over Italianen is de grondige hekel aan regels en autoriteit; Italianen zullen niet klagen of het te proberen te veranderen – zij zullen de beste of makkelijkste manier vinden om onder de regels uit te komen. Italianen zouden open en met een “open-mind’ zijn wat gedeeltelijk waar is – maar aan de andere kant zijn ze conservatief en kortzichtig wat betreft decolletés bijvoorbeeld. Sterker nog – als een meisje of vrouw in het zuiden te open blouses draagt zal zij daarover aangesproken worden. Ook zal topless zonnen meestal niet (zeker niet in het zuiden) getolereerd worden. Italianen zijn gelovig (voornamelijk Katholiek), bijgelovig en zeer traditie getrouw. Andere verschillen tussen Nederland en Italië zijn bijvoorbeeld het vieren van feestdagen; Sinterklaas komt er praktisch niet voor, de kerstman, wel, maar het meest populair is toch wel “La Befana”. Een kleine, oude dame die al eeuwenlang in de nacht van 5 op 6 januari op haar bezemsteel cadeautjes, snoepjes en chocolaatjes brengt aan Italiaanse kinderen die zoet zijn geweest. Wie stout is, krijgt van haar geen roe maar as en kolen! Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. In tegenstelling tot Nederland, wordt La festa della donna in Italia groots gevierd! Alle vrouwen zie je die dag lopen met een takje of bosje mimosa, als symbool voor de vrouwelijke solidariteit. Er zijn ook speciale gelukwensen voor deze bijzondere dag. Mannen vinden het soms maar flauwekul en uiten hun ongenoegen laatdunkend in proverbi, spreekwoorden.
Textiel, kleding, metalen, machines, motorvoertuigen en chemische producten.
Dure stylistische producten zoals Fiat, Ferrari, Ducati en Vespa, Fasicisme, het Vaticaan, ijs (gelato), voetbal (“catanazzo”), Romeinse Rijk, Maffia, de Renaissance met grote kunstenaars, schilders etc., de Italiaanse keuken (pasta, pizza) en de Rode Brigades.
Ceasar (Romeins dictator), Benito Mussolini (dictator), Leonardo da Vinci (alleskunner), Marco Polo (ontdekkingsreiziger), Berlusconi (mediamagnaat en politiek leider), Romeo en Julia, Pinoccio, de paus (kerkleider), Andrea Bocelli (zanger), Pavarotti (operazanger), Ennio Moricone (musicus), Vivaldi (musicus), Amerigo Vespucci (ontdekkingsreiziger), Claudio Cardinale (actrice), Marcello Mastriani (acteur), Dino Zoff (keeper), de Godfather (Don Corleone), Marco Pantani (wielrenner), Michel Angelo en Christopher Colombus (ontdekkingsreiziger).
Italië is niet goedkoop vergelijkbaar met prijzen in West-Europa. Wel zijn er behoorlijke verschillen in het zuiden en noorden van het land alsmede in de stad en op het platteland. Net zoals in Nederland is het verblijven op een camping de goedkoopste optie.
De beste reistijd is april t/m juni, september en oktober. Ben je van plan de hotspots van Italië te bezoeken, ga dan niet in juli en augustus: de hitte en de hoeveelheid mensen op de been zijn dan drukkend en benauwend. In augustus hebben de Italianen vrij en gaan ze op pad in eigen land. Ga daarom in het voor- of najaar.
EUROPA:
Albanië * België * Bosnië-Herzegovina * Bulgarije * Denemarken * Duitsland * Engeland * Estland * Finland * Frankrijk * Griekenland * Hongarije * (Noord) Ierland * Italië * Kosovo * Kroatië * Letland * Litouwen * Luxemburg * Macedonië * Malta * Montenegro * NEDERLAND * Oekraïne * Oostenrijk * Polen * Portugal * Roemenië * Rusland * Schotland * Servië * Slovenië * Slowakije * Spanje * Tsjechië * Turkije * Zweden
NOORD EN CENTRAAL-AMERIKA:
Chili * Costa Rica * Cuba * Guatemala * Mexico * Nicaragua * Panama * Verenigde Staten
ZUID-AMERIKA:
Argentinië * Bolivia * Brazilië * Colombia * Ecuador * Peru
AFRIKA:
Botswana * Burkina Faso * Egypte * Ethiopië * Ghana * Kenia * Mali * Marokko * Namibië * Oeganda * Senegal * Tanzania * Tunesië * Zuid-Afrika
MIDDEN-OOSTEN:
Iran * Israël * Jordanië * V.A.E.
AZIE:
Armenië * Cambodja * China * Filipijnen * Georgië * India * Indonesië * Japan * Kirgizië * Laos * Maleisië * Mongolië * Myanmar * Nepal * Oezbekistan * Singapore * Sri Lanka * Thailand * Vietnam
OCEANIE:
Voor meer reisfoto's kijk op www.instagram.com/cheapskatetravel.nl:
© Cheapskatetravel.nl; 2018 (all rights reserved)