Megiddo

Reisverhalen - Israël



inleiding


We zijn na de lunch direct vanuit Tiberias weggereden met de auto om richting Tel Aviv te gaan. Ik heb in die stad een Israëlisch/ Nederlands stel ontmoet die daar woonachtig zijn en ben daar voor een paar dagen uitgenodigd. Omdat zij morgen in alle vroegte een afspraak in Tel Aviv heeft zullen wij daar vannacht bij vrienden overnachten.

 

Onderweg besluiten we een bezoek te brengen aan de site die bekend staat als de plek waar de allerlaatste veldslag op aarde uitgevochten zou worden – Armageddon – het is in ieder geval een zeer belangrijke en strategische plaats geweest al sinds mensenheugenis.

 

Wij parkeren de auto en wandelen naar de entree om te betalen.


Megiddo-slag-der-slagen-armageddon-ruïnes-Israël

slag der slagen


Het is heet, stoffig en de site lijkt wel helemaal verlaten. Zoals bijna elke vesting ligt  het wat hoger dan de rest van de omgeving en we hebben hier een prachtig uitzicht op de Jezreeel-vallei. Hier was dus de zeer belangrijke pas door het Karmel-gebergte waar zoveel en zo vaak om gevochten is.

 

Voor ons is het een wirwar van stenen, rotsen, informatiepanels en grindpaadjes maar er schijnen hier overblijfselen te vinden zijn van niet minder dan 26 sites die steeds bovenop elkaar gebouwd zijn. Sinds mensenheugenis is Megiddo een belangrijke plaats geweest en is dat ook gebleven door de millennia heen. 

 

Het had de controle over de westelijke tak van een smalle pas en een oude handelsroute tussen Egypte en Assyrië. Megiddo was in de Kanaänitische oudheid een belangrijke stadstaat. De plaats en haar omgeving is bewoond geweest van 7000 v.C. tot 500 v.C.   


Tempel van Karnak

De eerste belangrijke veldslag die hier heeft plaatsgevonden was die tussen het Egyptische leger en een Kanaänitische coalitie in het jaar 1478 v.Chr. Deze veldslag wordt in detail beschreven in hiërogliefen op de muren van de Tempel van Karnak.

 

Nog vele veldslagen volgde voordat David de site veroverde; z’n zoon Solomon zou Megiddo omtoveren tot een van z’n kroonjuwelen van z’n rijk. Op een informatiebord lezen we dat Salomo hier veertienhonderd wagens en twaalfduizend ruiters in garnizoen legde.


Legioenbasis

Archeologen dachten voor een paar jaar terug dat de opgravingen waarmee ze bezig waren de site was van de paardenstallen uit die tijd met wel 1000 paarden maar helaas. In de tijd van de Romeinen was Megiddo een legioenbasis waar nu de plek van de huidige gevangenis van Megiddo is.

 

De laatste belangrijke slag stamt uit WWI; tussen 19 en 25 September 1918 zouden de Geallieerden i.s.m. hun bondgenoten de finale slag aan de Ottomanen uitdelen in hun Sinaï en Palestijnse campagne.  

 

Terwijl de Arabische rebellen de communicatielijnen aanvielen vielen de Britse en Indiase eenheden de Ottomanen hier aan en sloegen een bres in hun verdediging. De overwinning resulteerde in vele tienduizenden krijgsgevangenen en veel veroverd gebied en was een voorbode op de overwinning in Damascus. Op deze plek werd overigens – net als in vele andere plekken in huidig Israël – ook gevochten tijdens de onafhankelijkheidsoorlog.


Megiddo-slag-der-slagen-armageddon-ruïnes-Israël

armageddon


Voor alles wat we hier zien moet je een hele goed inlevingsvermogen hebben om in te zien wat hier zich allemaal heeft afgespeeld. Een paar trappetjes van steen en heel veel ruïne.

 

Alleen de tunnel stammend uit de 9e eeuw v.Chr. waar we naartoe wandelen zou nog zo goed als intact zijn. Uit de stad leidde een steile, zestig meter diepe schacht naar de ondergrondse bron en het waterreservoir.

 

Een tunnel van 120 meter is uitgehouwen in de rots om bij de bron te komen. De watervoorziening was voor elke antieke stad het grote probleem. Als de bron laag lag (en dat  was meestal het geval) en de stad hoog vanwege de noodzakelijke verdediging, was de grote vraag hoe men in oorlogstijd over water kon blijven beschikken. En dat is exact het geval geweest hier in Megiddo.   

 

We wandelen terug naar de ingang en zien het grote bord staan waarop staat dat Megiddo in 2005 is toegevoegd aan de UNESCO werelderfgoedlijst. In de auto zetten we direct de airco aan want het is om te stikken. Op naar Tel Aviv.



zie ook:




meer links:


Olympia

GRIEKENLAND

Daar waar ooit de eerste echte Olympische Spelen werden gehouden zijn nu alleen ruïnes. 

Troje

TURKIJE

Wie kent niet de gemene truc met de soldaten die zich verstopten in het paard van Troje?