Golan hoogte (o.a. Hermonberg en Banias)

Bezienswaardigheden - Israël




inleiding


De Golanhoogten is een prachtig heuvelachtig gebied op de grens tussen Libanon, Syrië, Jordanië en Israël. Het is een van de meest indrukwekkende plaatsen in Israël. De Romeinen duidden het gebied aan als Gaulanitis. De burgerbevolking op de Golanhoogten bestaat uit Druzen, alawitische Arabieren minderheid alsook soennitische Turkomannen; de overgrote meerderheid beschouwt zichzelf nog altijd als Syrisch en heeft een Syrisch paspoort.

 

Gedurende de Zesdaagse Oorlog van 1967, veroverde Israël het grootste deel van het gebied op Syrië en begon met het stichten van Israëlische nederzettingen.

 

Het gebied is zeer belangrijk voor de watervoorziening en de grond van de hoogte is uitermate geschikt voor de druiventeelt t.b.v. wijnproductie. De Golanhoogten trekken veel toeristen. Voorname trekpleisters zijn restanten van bewoning van duizenden jaren oud, waaronder Gamla en het kasteel Nimrod.

 

Voorts zijn er riviertjes in diepe dalen met watervallen zoals in de Banias, het wintersportoord op de Hermon berg maar ook oud Druzische stadjes met eethuisjes en wijngaarden en wijnproeverijen.


highlights


Hermon berg:

De Hermon berg gelegen in het uiterste noorden van de Golanhoogte en het drielandenpunt van Israël, Libanon en Syrië. Het is veruit de hoogste berg van het land (en Syrië) met z’n 2814 meter.

 

De berg wordt een aantal malen in de Hebreeuwse Bijbel genoemd en geldt daar als de noordgrens van het door God aan de Israëlieten beloofde land – een achterliggende reden om deze niet terug te geven aan Syrië na de oorlog in 1967.

 

De toppen van de Hermonberg zijn derhalve wel in Syrische handen gebleven. De Hermonberg bevat het enige skigebied dat Israël rijk is. Op diverse niveaus kan er worden geskied. Er is een skischool aanwezig en er is pistebewaking. Verder kan er worden gesleed en bestaat er de mogelijkheid tot Noords skiën.

 

Onderaan en bovenaan de berg bevinden zich een aantal restaurants. In de zomer zijn delen van de berg gehuld in een bed vol wilde bloemen en kun je er prachtige wandelingen maken.


Natuurpark Banias:

Een ander hoogtepunt van de Golan hoogte is natuurpark de Banias gelegen in het noorden van de vlakte. Dit park gevuld met waterbronnen, watervallen en stroompjes is een van lands populaire plekken voor een duik of picknick.

 

De Banias waterval is zo’n 33 meter hoog en beduidend voller in de lente als de sneeuw van de Hermon berg smelt.

 

Naast de zeer romantische plekjes langs het water kun je ook de ruïnes van een oud paleis ontdekken, ooit gebouwd voor Herodus kleinzoon, Agrippa III.  

 

Tenslotte is het mogelijk om de kleine Druzen dorpjes te bezoeken en je tegoed te doen aan net geplukte nectarine, appels en bessen. Ook verkopen zij honing en olijfolie.


Gamla Nationaal Park:

Gelegen aan de zuidzijde van de Golan hoogte ligt Gamla Nationaal Park. De plek heeft zowel natuurlijke als, historische waarde. In het jaar 67 n.Chr. na een omsingeling door de Romeinen duizenden Joden afgeslacht.

 

Nog eens duizenden zouden zelfmoord verkiezen boven slavernij en sprongen het ravijn in. De hoge kliffen worden door talloze griffon aasgieren gebruikt om in te nestelen.

 

Tenslotte herbergt het park de hoogste waterval met 55 meter. Je kunt prachtige wandelingen (hikes) maken door het park dat overigens nog wel vaak gesloten wordt vanwege militaire oefeningen. 

 

Andere bezienswaardigheden:

  • Het Nimrod kasteel.


geschiedenis - golan hoogte


Door de eeuwen heen maakte het gebied deel uit van verschillende Rijken, zoals het Assyrische Rijk, onder de heerschappij van de Arameeërs, het Macedonische Rijk van Alexander de Grote, het Romeinse Rijk, het Byzantijnse Rijk en het Ottomaanse Rijk en een doorgangspunt geweest voor handelsverkeer tussen Damascus, Jeruzalem en Caïro.

 

Kort voor het begin van de christelijke jaartelling voegden de Romeinen het gebied toe aan het rijk van Herodes de Grote.

 

Na zijn dood maakte het deel uit van het koninkrijk dat achtereenvolgens bestuurd werd door Filippus, Herodes Agrippa I en Herodes Agrippa II. Tijdens de kruistochten zijn de Hoogten van Golan enige tijd door de Kruisvaarders bezet. In de 7e eeuw vond in dit gebied de Slag bij de Jarmoek plaats, waarbij de Arabieren Damascus veroverden en het later tot hoofdstad van het Arabische Rijk maakten.

 

Overname en annexatie

Tijdens de 6-daagse oorlog tussen Israël en o.a. Syrië besloten de Israëliërs, kort voordat een wapenstilstand in zou gaan, tot een aanval en veroverde de strategische hoogvlakte. Zo’n 90% van de oorspronkelijke bewoners werd verjaagd. Ook tijdens de Jom Kipoeroorlog in 1973 werd er hevig om de Golan gevochten. Een jaar later werd er een resolutie opgesteld door de VN m.b.t. beperkte wapen- en troepen nabij de grens en een smalle gedemilitariseerde zone.

 

In 1981 werd de Golan-hoogte door Israël geannexeerd. Nog steeds kun je vele overblijfselen zien van de oorlog in de vorm van bunkers en achtergelaten tanks. Al sinds jaar en dag voeren de desbetreffende landen m.b.v. o.a. de Verenigde Staten gesprekken over een eventuele teruggave van de Golan-hoogte aan Syrië (en een piepklein deel aan Libanon).

 

Vooralsnog is er niets veranderd.


>> Lees hier de gehele GESCHIEDENIS van Israël. 


Golan-hoogte-tank-Israël-oorlog

zie ook:




meer links:


Simien Mountains NP

ETHIOPIE

Maak een hike (met gidsen) door het prachtige Simien bergen nationaal park in Ethiopië. 

Kazbegi

GEORGIE

Je kunt op eigen houtje vanuit het dorp een wandeling bergop maken naar de kloosters van Kazbegi.