PRAKTISCHE INFORMATIE - Iran

* Bijgewerkt t/m 2015 - wijzigingen voorbehouden


  • Paspoort en visa
  • Ambassades
  • Geldzaken
  • Gezondheid
  • Vaccinaties
  • Kosten
  • Veiligheid
  • Taal
  • Tijdzone
  • Elektriciteit
  • Feestdagen

paspoort en visa


Voor een bezoek aan Iran bent u verplicht een geldig paspoort bij u te hebben wat nog minimaal een half jaar geldig is. Ook mag er geen stempel van Israël in uw paspoort staan, anders loopt u het risico niet te worden toegelaten. Voor een bezoek aan Iran is een visum verplicht. Deze moet voldoen aan een “uitnodigingsbrief” die u het best kunt laten regelen door een reisbureau. Het visum kost zo’n 80 euro – de “LOI” (brief) en het regelen daarvan kan oplopen tot zo’n 150 euro.


ambassades


  • Ambassade van Iran in Nederland: Duinweg 24, Den Haag, Tel.: (070) 354 84 83
  • Nederlandse ambassade in Iran: No. 7 West Arghavan, Sonbol Street, Farmanieh, Teheran, Tel: (+98) 21 2366 0000; E-mail: teh@minbuza.nl

geldzaken


Munteenheid

  • Rial (IRR)

Bankpas

  • Bankpassen zijn voor zover bekend niet bruikbaar.

Creditcard

  • Visa en MasterCard worden zeer beperkt geaccepteerd.
  • Creditcards, uitgegeven in de Verenigde Staten, worden niet geaccepteerd.
  • De ANWB-creditcard is de goedkoopste creditcard voor ANWB-leden. Uitgebreide informatie vindt u op anwb.nl/creditcard.

Geldautomaten

  • Voor zover bekend zijn de geldautomaten in Iran niet geschikt voor buitenlandse bankpassen of creditcards.
  • Actuele informatie over geldautomaten in een bepaalde plaats vindt u op www.maestrocard.com, www.mastercard.com/atmlocator, www.visa.com/atmlocator of via www.atmlocator.info.

Geld wisselen

  • U kunt uw geld wisselen bij de banken en de daartoe bevoegde wisselkantoren.
  • Wissel geen geld bij geldwisselaars op straat. Dit is ten strengste verboden.

Bijzonderheden

  • Neem voldoende contant geld mee.
  • Soms verlangt men betaling in euro's of Amerikaanse dollars.
  • Travellercheques worden niet of nauwelijks geaccepteerd en zijn slechts met moeite bij de banken in te wisselen.
  • Prijzen staan altijd aangegeven in rial; meestal spreekt men echter van toman, 1 toman = 10 rial.

gezondheid


Algemeen:

Buiten de grote steden zijn de medische voorzieningen beperkt. U wordt geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten. Houd er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. In geval van een ziekenhuisopname of wanneer u medisch-specialistische zorg nodig hebt, kunt u het beste direct contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij. Voor informatie en eventuele ondersteuning kunt u terecht bij de Nederlandse vertegenwoordiging in de hoofdstad Teheran.

 

Geneesmiddelen

Neem speciale geneesmiddelen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag uw arts om een recept.

Het is raadzaam zelf een reisapotheek met reguliere geneesmiddelen mee te nemen.

 

Medische verklaring

Als u geneesmiddelen meeneemt op reis die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers), moet u voor deze geneesmiddelen een gelegaliseerde Engelstalige medische verklaring bij u hebben.  Het reizen met deze geneesmiddelen zonder verklaring is strafbaar.  Op www.farmatec.nl leest u welke geneesmiddelen onder de Opiumwet vallen en hoe u de verklaring kunt aanvragen.  De verklaring is 1 jaar geldig na de door u opgegeven ingangsdatum.  Vraag de verklaring minimaal 4 weken voor vertrek aan.

 

Muggen

In Iran komt malaria voor. Deze ziekte wordt overgebracht door muggen die voornamelijk ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend steken. Draag beschermende kleding en gebruik op de onbedekte huid een insectenwerend middel, bij voorkeur met DEET. Gebruik ook een muskietennet om onder te slapen.

 

Zoogdieren

Hondsdolheid komt voor in Iran. Neem direct contact op met een arts wanneer u door een zoogdier (bijvoorbeeld een hond, kat of vleermuis) bent gebeten.

 

Drinkwater

Het leidingwater is licht gechloreerd en is veilig. Het kan echter maag- en darmklachten veroorzaken. Deze klachten kunt u voorkomen door water uit flessen te drinken.

 

Voedsel

Gebruik poedermelk of melk in blik. Let u daarbij wel op dat de melk aangelengd wordt met zuiver water.  Eet alleen goed doorbakken vlees en vis, gekookte groenten en fruit dat u zelf geschild hebt.

 

Zwemwater

In verband met de wormziekte schistosomiasis (bilharzia) is het af te raden in het zuidwesten van het land te zwemmen of te pootjebaden in zoet water.


vaccinaties


Gele koorts vaccinatie voor Iran is alleen verplicht als je reist vanuit een gele koorts land, en binnen een week de grens van Iran over gaat. Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Iran aanbevolen: vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Iran. Bij een verblijf van langer dan twee weken wordt voor Iran inenting tegen buiktyfus aanbevolen. Bij een verblijf van langer dan drie maanden wordt voor Iran inenting aangeraden tegen rabiës (=hondsdolheid). Soms wordt voor Iran vaccinatie tegen deze ziekte aangeraden bij een korter verblijf.

 

Malaria preventie

Er komt in Iran malaria voor van maart tot en met november, in het zuidwestelijke en zuidelijke deel van Iran. Bij koorts tijdens of na verblijf in een malariagebied is het belangrijk om binnen 24 uur een arts te bezoeken.


veiligheid


Politieke spanning

Er is politieke spanning tussen Iran en andere, vooral westerse, landen. Dat komt onder andere door het Iraanse nucleaire programma. En door sancties tegen het land door de Verenigde Naties, de Verenigde Staten en de Europese Unie. Reis alleen naar Iran als dat noodzakelijk is. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert Nederlanders die naar Iran reizen of Nederlanders die in Iran wonen, alert te zijn. Blijf op de hoogte van de binnenlandse en internationale ontwikkelingen.

 

Demonstraties

In Iran kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties.

 

Rechtssysteem

Het rechtssysteem van Iran is gebaseerd op de islamitische wetgeving. De regels zijn niet altijd helemaal duidelijk. Voor westerse begrippen zijn de vonnissen van de rechter bijzonder streng. In het land komt de doodstraf regelmatig voor. Bijvoorbeeld voor moord, een gewapende overval, verkrachting, grootschalige drugshandel, homoseksuele handelingen en geloofsafval. Of voor andere daden die tegen de Islam ingaan.

 

Kledingvoorschriften

Voor vrouwen en meisjes vanaf 9 jaar gelden strenge kledingvoorschriften. Ze mogen in het openbaar niet meer laten zien dan hun handen en gezicht. De vormen van het lichaam mogen niet zichtbaar zijn. Draag daarom minimaal een hoofddoek en bedek armen en benen. Dus geen rok of kleding met korte mouwen. Draag over een lange broek of jurk minimaal een jas die over de knieën valt.  Als Iraanse autoriteiten vinden dat een vrouw of meisje zich te lichtzinnig kleedt, volgt er een straf. De straf is maximaal 70 zweepslagen en 60 dagen gevangenhouding. In het noordelijk deel van de hoofdstad Teheran is er minder controle op de kledingvoorschriften. Maar de regels zijn ook in dit gebied hetzelfde.

 

Controle van documenten en apparaten

Het is mogelijk dat de politie of andere autoriteiten op straat het paspoort of visa controleren bij buitenlanders. Ook vragen zij soms om inzage in de foto’s op het fototoestel. Dat kan leiden tot het in beslag nemen van het fototoestel. Ook is controle van een tablet of telefoon mogelijk.

 

Fotograferen en video-opnames

Het maken van foto’s is op veel plaatsen verboden. Bij toeristische trekpleisters mag het vaak wel. Het fotograferen van militaire objecten of overheidsgebouwen is ten strengste verboden. Wie zich niet aan deze regels houdt, riskeert gevangenhouding. En mogelijk ook een aanklacht voor spionage. Daar staat een lange gevangenisstraf op. Het maken van foto’s van Iraanse burgers kan ernstige problemen opleveren voor zowel de fotograaf als de gefotografeerde. Wees daarom terughoudend in het maken van foto’s. Een goede regel is: maak alleen foto’s als u zeker weet dat dit mag, in andere gevallen niet. Maak geen video-opnames.

 

Internet en sociale media

De vrijheid van meningsuiting in Iran is beperkt. Er is, en blijft, censuur op het internet. De rechtbankvonnissen zijn streng. Sociale media als Twitter, Facebook en YouTube zijn geblokkeerd. U heeft in Iran alleen toegang tot deze sociale media via VPN (Virtual Private Network). Dat geldt niet voor de gesprekdiensten WhatsApp en Viber. De Iraanse overheid controleert e-mailverkeer en publicaties op internet. Ook controleren zij de berichten (posts, filmpjes, tweets) over Iran op sociale media. Deze controle is actief en nauwkeurig. Bij een bezoek aan Iran is het mogelijk dat de autoriteiten u: confronteren met de inhoud van uw persoonlijke sociale media-pagina’s; dwingen om uw wachtwoord van uw sociale media-account(s) te geven. Wees daarom voorzichtig met wat u schrijft. U mag geen ervaringen en/of foto’s over Iran publiceren. Bijvoorbeeld op een webblog. Dit kan namelijk worden gezien als het werken als journalist zonder vergunning. Dit leidde in het verleden al tot arrestaties van onschuldige reizigers. Het is verboden om verslag te doen van demonstraties.

 

Slechte verkeersveiligheid

Het aantal verkeersongevallen met dodelijke afloop is in Iran (relatief gezien) een van de hoogste in de wereld. In vergelijking met Nederland is het verkeer chaotisch. Soms lijkt het of er geen verkeersregels zijn. Als u dit niet gewend bent, rijd dan niet zelf. Rijdt u wel zelf? Wees dan zeer alert in het verkeer. Raakt u toch betrokken bij een verkeersongeluk? Wacht dan altijd op de politie. Wees ook als voetganger alert in het verkeer. Vooral bij het oversteken van wegen en straten. Er zijn wel zebrapaden, maar geen enkele automobilist, bus- of vrachtwagenchauffeur stopt voor een zebrapad. Vaak rijdt men hard door. Zowel in de steden als op doorgaande (snel)wegen komt u mogelijk wegversperringen tegen van de Iraanse autoriteiten. Laat in dat geval uw autopapieren, rijbewijs en identiteitsbewijs zien. Ga niet in discussie met politieagent(en).

 

Binnenlandse vliegreizen

In vergelijking met andere landen is het aantal ongelukken op binnenlandse vluchten in Iran hoog. Dat komt door de ouderdom en de onderhoudsstaat van de toestellen. Wees u hiervan bewust als u een binnenlandse vlucht boekt.

 

Homoseksualiteit is strafbaar

Homoseksualiteit is strafbaar in Iran. Er staat de doodstraf op. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

 

ONVEILIGE GEBIEDEN:

  • Reis niet naar de grens met Afghanistan en Pakistan
  • Reis vooral niet ten oosten van de lijn tussen de steden Bam/Rostam Abad en Bandar Abbas. Dus ook niet naar de gehele provincie Sistan-Baluchestan. In dit gebied zijn drugsbendes en de radicale islamitische beweging Jundallah actief. De situatie ter plaatse is bijzonder onveilig.
  • Reizen over land van Iran naar Pakistan; wilt u ondanks dit advies toch over land van Iran naar Pakistan reizen? Reis dan alleen overdag en in een konvooi onder politiebegeleiding. Het konvooi rijdt over de hoofdweg Rostam Abad-Zahedan-Maijaveh tot aan de grens van Pakistan.
  • Reis niet naar de grens met Irak
  • Reis vooral niet naar de zuidwestelijke provincie Khuzestan. Mijd in het bijzonder de provinciehoofdstad Ahvaz. Deze provincie grenst aan Irak. In dit gebied zijn er spanningen tussen verschillende groepen en de autoriteiten. Soms leidde dat tot gevechten waarbij slachtoffers vielen.
  • Reis alleen als het noodzakelijk is naar Abu Musa en Tonb-eilanden
  • Reis alleen als het noodzakelijk is naar: het eiland Abu Musa; de Tonb-eilanden. Iran nam deze eilanden in 1971 in bezit. Als u in de buurt komt van deze eilanden riskeert u een arrestatie. U kunt dan beschuldigd worden van spionage. Het kan meer dan een jaar duren voordat het ’misverstand’ is opgeklaard en u wordt vrijgelaten. Volgens de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) hebben zij het gezag over deze eilanden. Op sommige kaarten in de VAE staan deze eilanden aangegeven als onderdeel van de VAE. Maar volgens Iran bent u in een gebied dat van Iran is. U moet daarom in dit gebied altijd een visum voor Iran hebben.
  • Volg de Zijderoute niet; het volgen van de Zijderoute is historisch gezien aantrekkelijk. Maar vooral individuele reizigers kwamen al diverse keren in de problemen. De ambassade kan in dit gebied erg moeilijk consulaire bijstand verlenen. Besluit u toch de Zijderoute volgen? Houd dan dagelijks contact met het thuisfront. En zorg ervoor dat u niets doet dat tot verdenking leidt van spionage of bemoeiing met binnenlandse aangelegenheden.

Criminaliteit

In de oostelijke provincies zijn zwaar bewapende drugssmokkelaars actief. Er zijn regelmatig (vuur)gevechten tussen de drugssmokkelaars en grenstroepen. Wees op uw hoede voor diefstal. Net als in veel andere grote steden. In Iran komt tassenroof door jongeren voor. Iemand die op een motor rijdt probeert dan een tas af te pakken. Dat is ook mogelijk bij mensen die op de stoep loepen. Wees hier alert op. Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. In de hoofdstad Teheran kunnen toeristen het slachtoffer worden van diefstal door nepagenten. Dit gebeurt vooral in en om de populaire hotels. Doet iemand zich voor als een politieagent? Vraag dan altijd naar zijn identiteitsbewijs; Lever uw paspoort en/of geld niet in; Stap niet in de auto van de politieagent.


taal


Iran kent een grote verscheidenheid aan talen. De officiële landstaal van Iran is het Perzisch, de moedertaal van ongeveer de helft van de bevolking. Het Perzisch is een van de Iraanse talen binnen de Indo-Europese taalfamilie en daarmee, in de verte, ook verwant aan het Nederlands. De andere helft van de bevolking heeft het Perzisch niet als moedertaal maar het Perzisch, de taal van het onderwijs en de media, wordt wel door de gehele bevolking verstaan en gesproken. De belangrijkste andere taalfamilie is de Altaïsche, verder spreekt men in Iran verscheidene kleinere Iraanse talen en Semitische talen. Veel gesproken talen zijn het Azerbeidzjaans (Turkse taal met grote Perzische invloed) en het aan het Perzisch verwante Koerdisch en Luri. Een andere, kleinere taal is het Azari.


tijdzone


In Iran is het 2,5 uur later dan in Nederland. In onze zomertijd, tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober, is het 1,5 uur later.


electriciteit


De netspanning in Iran is 220 volt, net zoals in Nederland en België. Een adapter of een verloopstekker is dus niet nodig. Ook een wereldstekker is niet nodig.


feestdagen


Iran heeft zijn eigen kalender. Deze zonnekalender begint op de eerste dag van de lente. Het Iraanse Nieuwjaar (Noruz) viert men van 21 maart tot en met 24 maart (feestdagen).

14 Januari

11 Februari

21 Maart

1 April

2 April

27 Mei

4 Juni

13 Juni

29 Juni t/m 28 Juli

29 Juli t/m 31 Juli

27 Augustus

6 September

2 t/m 7 Oktober

4 t/m 7 Oktober

3 November

“Id-ul-Maulid” (geboortedag Mohammed)

Viering van de stichting van de Islamitische Republiek

“Noroez” (Perzisch Nieuwjaar)

Dag van de Islamitische Republiek

“Sizdah Be-dar” (dag van de Natuur)

“Lailat-ul-Meraj”(Hemelvaart Mohammed)

Overlijden Ayatollah Khomeini

Geboortedag Imam Mahdi

Ramadan

“Id-al-Fitr” (Suikerfeest)

“Razi” dag (dag van de Farmacie)

Geboortedag Imam Reza

Bedevaart naar Mekka (“Id-ul-Hadj”)

Offerfeest (“Eid Al Adha”)

“Asjoera” (de tiende dag)



lees ook: