* Bijgewerkt t/m 2016 - wijzigingen voorbehouden.
De Indonesiërs vinden beleefd gedrag, goede manieren en tradities bijzonder belangrijk. De mensen zijn hartelijk, gemaakte fouten worden weggelachen. Boze toeristen zijn om te lachen. Als men een antwoord op een vraag niet weet, wordt er vaak toch een antwoord gegeven. Het lijkt of de mensen onbezorgd zijn, maar schijn bedriegt. De harmonie vormt de kern van het bestaan en men zal altijd proberen de balans in hun leven te handhaven. Het gemeenschappelijke gaat boven alles, daarvan is men namelijk afhankelijk in tijden van nood. De familie is het belangrijkst. Gezichtsverlies is voor een Aziaat het ergste dat hem of haar kan overkomen. Goede manieren, bijvoorbeeld niet te luidruchtig zijn en netjes gekleed gaan zijn van groot belang. Het hart en ziel van Indonesië is het dorp. Zo'n 80 % leeft nog steeds in landbouwgemeenschappen. De dorpsraad van ouderen is de basis van de Indonesische samenleving en dorps- en familieloyaliteit komt voor al het andere. De uitgebreide familie is een ingewikkelde structuur die verbintenissen en vriendschappen maakt, mensen gelukkig houdt en een goede omgeving biedt voor kinderen en ouderen. Een familie kan bestaan uit grootouders, kleinkinderen, verwanten van vader en moeder, nichten en neven; en allemaal vaak onder één dak. Een volwassen kind dat buitenshuis werkt, draagt zijn loon af aan de familie en er wordt verwacht dat hij meehelpt in de kosten van jongere broertjes en zusjes. De mensen worden geleid door de adat, een gewoonterecht, een ongeschreven, onuitgesproken traditionele dorpswet. De adat regeert de daden en het gedrag van iedere persoon in ieder dorp en elke stad in het land. Adat is bijzonder nuttig in tijden van economische of politieke instabiliteit.
Daarnaast is cultureel handwerk meer dan gewoon werk; het is identiteit. Het hoort bij Indonesië; denk eens aan schilderkunst (batik) die voor elke streek anders is. Deze heeft z’n eigen motieven, eigen kleurengamma en stijl. Een andere is “wajang” (het poppenspel), theater (dans, muziek – o.a. het gamelan muziekinstrument) en handwerk zoals een vlieger.
De belangrijkste uitvoerproducten behalve olie en gas zijn traditioneel grondstoffen: rubber, steenkool, tin, tabak, koffie, thee, palmolie en kopra, maar ook triplex, kleding en textiel, schoeisel, hout, vis en garnalen.
Kroonkolonie van Nederland en politionele acties na WWII, batik, tsunami 2004, specerijen en de Indonesische keuken, grootste moslimland ter wereld, “pencak silat”, saté, vulkaanuitbarstingen, terroristische aanslagen en het zijn van een eilandenarchipel.
De gemiddelde kosten in Indonesië kunnen gerekend worden tot de goedkoopste in Zuidoost-Azië al kan dat verschillen waar je bent en wat je doet. Vooral waar veel (lokale) mensen wonen is transport spotgoedkoop. In toeristenoorden en daar waar bus- en trein (veel) minder komen gaat de prijs omhoog. Eten kun je overal heel goedkoop krijgen zolang je maar lokaal eten haalt en/of bestelt. Accommodatie kun je ook heel goedkoop vinden maar je moet wel leren afdingen, in het goede seizoen komen en weten wat de normale prijzen zijn. Importproducten en vliegen zijn derhalve prijzig.
Kosten overnachtingen : 30.000 R (single)
Kosten eten : 9.000 R
Kosten drinken : 9.000 R
Kosten transport : 5.000 R (per uur)
en goede regenstorm kan je, vooral op de noordelijke eilanden, het hele jaar door treffen, maar de echte regen komt tussen december en maart. Om het tijdens je reis zo droog mogelijk te houden kies je voor de periode mei t/m september.
Andere films zijn:
Multatuli
H.W. van den Doel
Mochtar Lubis
Anton Stolwijk
Robert Cribb
Jeroen Thijssen
Ewald Vanvugt
Nora Okja Keller
Wim Hornman
Alfred Birney
Herman Burgers
Gert Oostindie
Ben Anderson
Pramoedya Ananta Toer
Hylke Speerstra
“Max Havelaar”
“Afscheid van Indië”
“Twilight in Djakarta”
“Atjeh”
“Modern Indonesia: A History Since 1945”
“Solitude”
“Roofstaat”
“Troostmeisje"
“De geschiedenis van de Mariniersbrigade”
“De tolk van Java”
“De garoeda en de ooievaar"
“Soldaat in Indonesie”
“Java in a Time of Revolution: Occupation and Resistance, 1944-1946”
“Footsteps”
“Op klompen door de dessa”
EUROPA:
Albanië * België * Bosnië-Herzegovina * Bulgarije * Denemarken * Duitsland * Engeland * Estland * Finland * Frankrijk * Griekenland * Hongarije * (Noord) Ierland * Italië * Kosovo * Kroatië * Letland * Litouwen * Luxemburg * Macedonië * Malta * Montenegro * NEDERLAND * Oekraïne * Oostenrijk * Polen * Portugal * Roemenië * Rusland * Schotland * Servië * Slovenië * Slowakije * Spanje * Tsjechië * Turkije * Zweden
NOORD EN CENTRAAL-AMERIKA:
Chili * Costa Rica * Cuba * Guatemala * Mexico * Nicaragua * Panama * Verenigde Staten
ZUID-AMERIKA:
Argentinië * Bolivia * Brazilië * Colombia * Ecuador * Peru
AFRIKA:
Botswana * Burkina Faso * Egypte * Ethiopië * Ghana * Kenia * Mali * Marokko * Namibië * Oeganda * Senegal * Tanzania * Tunesië * Zuid-Afrika
MIDDEN-OOSTEN:
Iran * Israël * Jordanië * V.A.E.
AZIE:
Armenië * Cambodja * China * Filipijnen * Georgië * India * Indonesië * Japan * Kirgizië * Laos * Maleisië * Mongolië * Myanmar * Nepal * Oezbekistan * Singapore * Sri Lanka * Thailand * Vietnam
OCEANIE:
Voor meer reisfoto's kijk op www.instagram.com/cheapskatetravel.nl:
© Cheapskatetravel.nl; 2018 (all rights reserved)