Officiële naam : Republiek Indonesië
Hoofdstad : Jakarta
Munteenheid : Roepia (IDR)
Taal : Bahasa Indonesia
Inwoneraantal : 255.000.000
Visum nodig : NEE
Natuurlijk zijn wij Nederland altijd zeer verbonden geweest met de grote eilandenarchipel die tegenwoordig Indonesië heet. Maar wat weten wij er eigenlijk van?
Indonesië, officieel de Republiek Indonesië bestaat uit een archipel van 17.508 eilanden (waarvan er zo’n 6000 onbewoond zijn) en is daarmee 's werelds grootste eilandstaat. Het woord Indonesië betekent letterlijk ‘Indische eilandengroep’.
Met een populatie van meer dan 250 miljoen mensen is het qua inwoneraantal het op drie na grootste land ter wereld en tevens het land met de grootste moslimbevolking, hoewel de islam geen staatsreligie is. De Indonesische eilanden laten een zeer gevarieerd beeld zien wat betreft etniciteit, taal en godsdienst.
De Javanen zijn de grootste en politiek gezien meest dominante etnische groepering. Als land heeft Indonesië een gemeenschappelijke identiteit verworven die vooral wordt gedefinieerd door de nationale taal, een moslimmeerderheid en een geschiedenis van kolonisatie en het verzet tegen die kolonisatie.
Indonesië heeft grote natuurgebieden en 's werelds op een na grootste biodiversiteit. Het land is rijk aan natuurlijke rijkdommen, al blijft armoede een belangrijk kenmerk van het huidige Indonesië.
Wereldgeloven gemixed
De Indonesische archipel is al zeer lang een belangrijke handelsregio. Reeds in de 7e eeuw waren er handelsroutes tussen het koninkrijk Srivijaya en China. De geschiedenis van Indonesië is sterk beïnvloed door sterke machten van buitenaf die werden aangetrokken door de natuurlijke rijkdommen van Indonesië.
Onder invloed van India floreerden het hindoeïsme en boeddhisme in de eerste eeuwen na Christus. Islamitische handelaren brachten de islam met zich mee en Europese machten bevochten elkaar om de handelsmonopolies in de specerijenhandel tijdens de tijd van de ontdekkingsreizigers.
Uiteindelijk werd het land gedurende drieënhalve eeuw een Nederlandse kolonie. Indonesië verklaarde zich onafhankelijk na WW2 na de pijnlijke Nederlandse politionele acties. Het tijdperk van de reformatie na het aftreden van Soeharto heeft tot nu toe geleid tot een democratischer politiek milieu, inclusief een programma voor regionale autonomie en de presidentsverkiezingen van 2004. Echter, politieke instabiliteit, sociale onrust en corruptie hebben het democratiseringsproces aanzienlijk vertraagd. Het is niet overdreven om te zeggen dat Indonesië een bewogen geschiedenis heeft.
Vertrek en aankomst
Hoewel de relatie tussen de verschillende etnische en religieuze groeperingen over het algemeen harmonieus is blijft sektarische geweld in sommige gebieden een probleem. Deze vaak religieuze getinte conflicten worden vaak veroorzaakt door een drang naar onafhankelijkheid of autonomie (denk aan Atjeh, Papoea en de Molukken).
Aan de ene kant komen mensen die de Islam aanhangen het land in (met kleine bootjes uit o.a. Myanmar waar ze vervolgd worden) en aan de andere kant vertrekken er heel veel mensen (met bootjes) richting Australië omdat ze denken dat ze daar een beter leven op kunnen bouwen.
De Toba, de Tambora en de Krakatau behoren tot de grootste en gevaarlijkste vulkanen op Aarde. Wegens het vulkanisme is op de meeste eilanden de vruchtbaarheid van de bodem zeer hoog wat samen met de hoge temperaturen en overvloedige hoeveelheid neerslag een hoge landbouwopbrengst en een hoge bevolkingsdichtheid mogelijk maakt. Andere vaak voorkomende natuurrampen zijn overstromingen ook veroorzaakt door de stijgende waterspiegel – vooral hoofdstad Jakarta heeft hiermee te maken.
Tenslotte is het afbranden van land de laatste jaren een groot probleem in Indonesië maar ook omliggende landen. De regering praat met de boeren om dit op een andere manier op te lossen.
De meeste toeristen gaan voor de zandstranden, palmbomen en het prachtige weer in Bali of Lombok. Maar Indonesië heeft zoveel meer; zo is er op Java de fotogenieke Bromo vulkaan en de architectonische hoogstaande Hindoe tempels van Prambanan en Borobodur. Maar ook hoofdstad Jakarta (Djakarta) heeft z'n bezienswaardigheden in de vorm van het prachtige Hollandse stadhuis en bijvoorbeeld het kippenbruggetje. Eiland Sulawesi (Celebes) heeft de indrukwekkende Toraja mensen (Tana Toraja) en hun typische bouw-architectuur.
Maar ook het noordelijke eiland Sumatra heeft z'n eigen trekpleisters; zo kun je op zoek gaan naar de bedreigde orang-oetan in het Gunung Leuser natuurpark of naar het gezellige Bukittingi. Tenslotte kun je een bezoek brengen ana het nietige eilandje Rinca waar je de reuze-varaan kunt bewonderen.
EUROPA:
Albanië * België * Bosnië-Herzegovina * Bulgarije * Denemarken * Duitsland * Engeland * Estland * Finland * Frankrijk * Griekenland * Hongarije * (Noord) Ierland * Italië * Kosovo * Kroatië * Letland * Litouwen * Luxemburg * Macedonië * Malta * Montenegro * NEDERLAND * Oekraïne * Oostenrijk * Polen * Portugal * Roemenië * Rusland * Schotland * Servië * Slovenië * Slowakije * Spanje * Tsjechië * Turkije * Zweden
NOORD EN CENTRAAL-AMERIKA:
Chili * Costa Rica * Cuba * Guatemala * Mexico * Nicaragua * Panama * Verenigde Staten
ZUID-AMERIKA:
Argentinië * Bolivia * Brazilië * Colombia * Ecuador * Peru
AFRIKA:
Botswana * Burkina Faso * Egypte * Ethiopië * Ghana * Kenia * Mali * Marokko * Namibië * Oeganda * Senegal * Tanzania * Tunesië * Zuid-Afrika
MIDDEN-OOSTEN:
Iran * Israël * Jordanië * V.A.E.
AZIE:
Armenië * Cambodja * China * Filipijnen * Georgië * India * Indonesië * Japan * Kirgizië * Laos * Maleisië * Mongolië * Myanmar * Nepal * Oezbekistan * Singapore * Sri Lanka * Thailand * Vietnam
OCEANIE:
Voor meer reisfoto's kijk op www.instagram.com/cheapskatetravel.nl:
© Cheapskatetravel.nl; 2018 (all rights reserved)