Aurangabad ligt in de staat Maharashtra en ligt al sinds mensenheugenis op een kruispunt van belangrijke routes van oost naar west (Bombay). Van de originele industrie, katoen en zijde, zijn nog resten te vinden al zijn de autobranche en chemie nu de belangrijkste groeiende industrieën naast toerisme. De stad is vernoemd naar keizer Aurangzeb van het Mogolrijk en betekent gebouwd door de troon.
De werkelijke stad is in 1610 gesticht door Malik Ambar, die de premier-minister was van sjah Murtaza Nizam II van Ahmednagar, toentertijd de heerser over de Dekan (zuidelijk gedeelte van India). In 1681 werd de stad de residentie van de Mogolkeizer (tot 1707), dat hij als uitvalsbasis gebruikte om de laatste Dekanese sultanaten te verslaan.
De stad is voornamelijk bekend door de 2 nabijgelegen werelderfgoederen Ellora, op ongeveer 30 km afstand, en Ajanta op 100 km in noordoostelijke richting. Aurangabad heeft zelf ook een aantal redelijke bezienswaardigheden zoals bijvoorbeeld de overblijfselen van de ringmuur rondom de stad inclusief enige overgebleven poorten.
Aurangabad:
De grootste en meest bekende bezienswaardigheid van Aurangabad is de Bibi Ka Maqbara, die aan de noordkant net buiten het centrum is gelegen. Gebouwd in 1679 is deze “replica” van de Taj Mahal bedoeld als mausoleum voor Aurangzeb’s vrouw.
De vader van Aurangzeb is overigens de bouwer van de originele Taj Mahal en werd na de bouw ironisch opgesloten door z’n zoon voor het laten zien van extravagantie.
Vlakbij de Kham rivier staat het eeuwenoude Panchakki waterwiel behorend tot de molen waar het wiel z’n naam aan dankt. Het water wordt door pijpen zo’n 6 km verderop vandaan gehaald; ook zou de molen zorgen voor het malen van graan voor voorbijtrekkende pelgrims.
Fort Daulatabad en Khuldabad;
Op 13 km, halverwege de Ellora grotten en Aurangabad ligt het heuvelfort van Daulatabad. Het gehele fort wordt ommuurd door zo’n 5 km aan muren en het belangrijkste deel van de bastion is op de 200 meter hoge heuvel (genaamd heuvel van God) gebouwd.
In de 14de eeuw werd het fort Daulatabad genoemd (fortuinlijke stad) door sultan Mohammed Tughlaq die de stad z’n hoofdstad maakte.
Het kleine stadje Khuldabad ligt zo’n 3 km ten zuiden van Ellora en is een moslim pelgrims plaats. Het is hier dat o.a. de laatste grote sultan Aurangzeb van het Mogolrijk is begraven in een zeer bescheiden tombe (i.t.t. z’n vrouw die in Bibi-Qa-Maqbara ligt begraven). Ook wordt hier jaarlijks de rode sjaal van Mohammed laten zien voor duizenden moslim pelgrims.
Ellora (grotten):
Gedurende vijf eeuwen hebben generaties van monniken talloze kloosters, kapellen en tempels uitgehouwen uit vulkanische rotsen van de Charanandri heuvels. Dit complex aan Boeddhistische, Hindoeistische en Janistische tempels noemen wij tegenwoordig de Ellora grotten.
In z’n totaliteit zijn er 34 grotten open voor het publiek in zo’n gebied van 2 km groot. De eerste grotten waren Boeddhistisch terwijl daarna talloze Hindoeïstische en de laatste 5 Janistisch zijn. Allen zijn gehouwen tussen de 6e en 10e eeuw n.Chr. en bevatten muurschilderingen en (religieuze) objecten.
De grotten zijn in 1983 door UNESCO tot werelderfgoed verklaard. Het hoogtepunt aan een bezoek is die van de Kailasa tempel die grofweg in het midden van het complex staat. Deze uit de rotsen gehouwen tempel is gebouwd in het jaar 760 en moet berg Kailasa nabootsen, het huis van de Hindoeïstische Shiva God in de Himalaya.
Niet alleen z’n enorme grote ook de prachtige beschilderingen zijn betoverend.
Ajanta grotten
Zo’n 50 km ten noorden van Ellora grotten liggen de grotten van Ajanta. Net als eerder genoemde staan deze sinds 1983 op de UNESCO werelderfgoedlijst. Er zijn in totaal 29 (Boeddhistische) grotten in Ajanta en deze zijn een stuk completer dan die in Ellora.
Reden is doordat de grotten lang verborgen zijn gebleven en zo vernietigingen, die hoofdzakelijk zijn gebeurd tijdens de overheersing van India door de islam, hebben kunnen ontgaan.
Ander verschil is dat deze zijn gebouwd in een U-vorm. Tenslotte zijn er een aantal uitkijkpunten die de moeite waard zijn.
Aan de zijkanten van de kloof, oorspronkelijk toegewijd aan een Naga (slangen-koning) begon een gemeenschap van boeddhistische monniken (bhikkhu) met het uithakken van chaitiyas (tempels) en viharas (kloosters). Met name de latere grotten tonen de grote dagen van artistieke activiteit. De monniken werden ondersteund door schilders, beeldhouwers en timmerlieden.
Stichter van het Boeddhisme
De schilderingen illustreren de verschillende gebeurtenissen uit het leven van prins Gautama Boeddha, de stichter van het boeddhisme en zijn gebaseerd op de Jataka-vertellingen (verhalen over de vorige levens van de Boeddha).
Daarnaast zijn er ook schilderingen te zien met Chinese, Griekse en Romeinse invloeden. Enige schilderingen vertellen over het leven aan het hof en over het burgerlijke leven uit die tijd, waarin ook de klederdracht van toen duidelijk herkenbaar is.
Grot 1 (geheel rechts) wordt als een van de mooiste kloosters beschouwd. Het is gemaakt het einde van de vijfde eeuw. In de grot vindt men twintig zuilen die rondom een vierkante binnenplaats zijn geposteerd. In het midden achterin de grot vindt men een Boeddhabeeld. Geheel rondom en ook op het plafond zijn er schilderingen te vinden. Aan de linkerkant van de ingang vindt men de Sibi Jataka, gevolgd door de Samkhapala Jataka, dat verder gaat bij de linkermuur.
Hierna volgt op de linkermuur schilderingen uit de Mahajanaka Jataka. Op de rechter achtermuur wordt het verhaal verteld uit de Champeya Jakata. Op het plafond zijn decoratieve motieven geschilderd, die men ook terugvindt in het werk van de plaatselijke textielindustrie.
Andere bezienswaardigheden:
Aurangabad beschikt over een vliegveld dat zo’n 10 km ten westen van het centrum ligt. Het treinstation ligt aan de zuidkant van de stad en hiervandaan gaan o.a. treinen naar Bombay (Mumbai) en Hyderabad.
Er is niet echt een busstation maar vele bussen stoppen bij het MSRTC stop in het centrum (bij Nehru place).
Aurangabad – Ajanta grotten – Jalgaon: ongeveer halverwege de weg Aurangabad- Jalgaon, zo’n 4 km van de kruising, liggen de Ajanta grotten (op 100 km). De busrit in z’n geheel (naar Jalgaon – 160 km) duurt zo’n 4 uur en kost ongeveer 85Rs; deze vertrekt elk uur.
Stap uit bij de kruising (na ruim 2 uur) uit en neem de groene “Euro I” bus (voor 7 Rs) en rijdt naar het complex van de grotten toe.
Adres : Station Road (Bansilal Nagar)
Prijs : 140 Rs (single)
Tel.nr. : 0240-239322
Inhoud:
Perfect centraal gelegen bij treinstation maar ook informatiebureau. Kamers zijn prima en ook het personeel.
TOUR Ellora en Ajanta grotten:
“Classic” tours organiseert dagelijks tours naar de Ellora en Ajanta grotten vanuit Aurangabad. Inclusief zijn een gids en transport maar geen entreebewijzen. Tours starten en eindigen bij het MTDC Holiday Resort te Aurangabad.
De tour naar de Ellora grotten bedraagt 140 Rs en is ook inclusief:
Een aantal opmerkingen/ tips:
Meer tips:
Tel.nr. 2335598
Tierradentro
COLOMBIA
De enorme ondergrondse graven van Tierradentro zijn versierd en zeer indrukwekkend om te zien.
Datong
CHINA
De grotten van Yungang in Datong is een van de best bewaarde kunstschatten in heel China.
EUROPA:
Albanië * België * Bosnië-Herzegovina * Bulgarije * Denemarken * Duitsland * Engeland * Estland * Finland * Frankrijk * Griekenland * Hongarije * (Noord) Ierland * Italië * Kosovo * Kroatië * Letland * Litouwen * Luxemburg * Macedonië * Malta * Montenegro * NEDERLAND * Oekraïne * Oostenrijk * Polen * Portugal * Roemenië * Rusland * Schotland * Servië * Slovenië * Slowakije * Spanje * Tsjechië * Turkije * Zweden
NOORD EN CENTRAAL-AMERIKA:
Chili * Costa Rica * Cuba * Guatemala * Mexico * Nicaragua * Panama * Verenigde Staten
ZUID-AMERIKA:
Argentinië * Bolivia * Brazilië * Colombia * Ecuador * Peru
AFRIKA:
Botswana * Burkina Faso * Egypte * Ethiopië * Ghana * Kenia * Mali * Marokko * Namibië * Oeganda * Senegal * Tanzania * Tunesië * Zuid-Afrika
MIDDEN-OOSTEN:
Iran * Israël * Jordanië * V.A.E.
AZIE:
Armenië * Cambodja * China * Filipijnen * Georgië * India * Indonesië * Japan * Kirgizië * Laos * Maleisië * Mongolië * Myanmar * Nepal * Oezbekistan * Singapore * Sri Lanka * Thailand * Vietnam
OCEANIE:
Voor meer reisfoto's kijk op www.instagram.com/cheapskatetravel.nl:
© Cheapskatetravel.nl; 2018 (all rights reserved)