* Bijgewerkt t/m 2015 - wijzigingen voorbehouden.
De mensen in India zijn vriendelijk, beleefd en zeer geïnteresseerd in buitenlanders. Beleefdheid en gastvrijheid tegenover buitenlanders zijn de Indiërs aangeboren en waarschijnlijk zul je verbaasd staan en onder de indruk zijn van de uitingen van gastvrijheid en vriendelijkheid die de religieuze grenzen overschrijden. De mensen vinden dat het van beleefdheid getuigt om in het openbaar een gesprek met je te beginnen. Binnen tien minuten weten ze alles van je – wat je naam is, welk werk je doet, wat je verdient, waar je woont, of je getrouwd bent of niet, waarom enzovoort. Buitenlanders die wat terughoudender zijn kunnen zich hierdoor wel eens laten afschrikken.
Maar voor de Indiase mensen is het aan de andere kant heel vreemd om te horen dat je nog niet getrouwd bent en nog geen kinderen hebt. Tijd speelt dan ook geen enkele rol in India. De Indiërs vinden dat relaties op de eerste plaats komen en besteden dus veel tijd aan het opbouwen van relaties. Zij willen graag weten met welke persoon zij te maken hebben. Als ze jou bij hen thuis uitnodigen, zullen zij letten op je gedrag, hoe je op hen reageert, of je goed met kinderen overweg kunt en of je de waarden van hun cultuur respecteert.
Misschien willen zij zelfs een week met je doorbrengen en je meenemen naar de bergen of je andere delen van hun land laten zien en zullen zij teleurgesteld maar niet noodzakelijkerwijs verbaasd zijn als je zegt dat je maar twee dagen de tijd hebt. Naast familie is ook religie een zeer belangrijke bouwsteen in de Indiase samenleving ook al lijkt dit (vooral in de grote steden) iets af te nemen. Indiërs zijn ook zeer nationalistisch en trots op hun continent. Eerst waren het vooral de aantallen mensen die in India wonen; nu wordt ook gesproken over hun vooruitstrevendheid qua techniek (IT), economie, film, literatuur, wetenschap en natuurlijk over het Indiase nucleaire programma.
Ook al gebeurt het steeds minder (wederom veelal in de grote steden) de meeste trouwerijen in India zijn nog steeds voorgekookt en hebben niets met liefde te maken. Je hebt zelfs mensen die hun brood verdienen met het zoeken van de juiste “match”. Ook is het nog “gewoon” dat de echtgenote bij de familie van haar gaat wonen. Scheiden en hertrouwen gebeurt steeds vaker maar wordt ook nog vaak met afgrijzen tegemoet gezien.
Privacy
Stel je voor dat je met tien tot vijftien mensen onder hetzelfde dak samenleeft! Voor veel Indiërs is dat de dagelijkse werkelijkheid. Voor hen is het de normaalste zaak van de wereld om met drie of zelfs vier generaties van een familie in één huis te wonen. Het dagelijks leven in India kenmerkt zich door een volkomen gebrek aan privacy en concepten als 'eigen plek' zijn de meeste Indiërs totaal onbekend. Een woord voor privacy ontbreekt dan ook in de Indiase talen.
Kastenstelsel
Het kastenstelsel mag dan behoorlijk inboeten tegenwoordig vooral op het platteland van India staat het systeem nog fier overeind. Er zijn vier belangrijke kastes waaronder de “dalits” leven – de schoonmakers. Tegenwoordig word de indeling in klassen steeds meer gebaseerd op economische verhoudingen en economisch bezit zoals bij ons het geval is.
Filmindustrie (Bollywood)
Al in 1896 werden er in Mumbai (toen nog Bombay) films vertoond, en in de loop van de twintigste eeuw ontwikkelde de filmindustrie zich stormachtig. Sinds de jaren vijftig is Mumbai de grootste filmstad ter wereld met ca. 300 films per jaar, meer dan in Hollywood. Er worden vooral populaire Hindi-films gemaakt waar de grote massa op af komt. Het zijn vaak uren durende spektakelstukken met de nadruk op zang, dans, romantiek, drama en actie.
De Hindi-films zijn over het algemeen zeer stereotiep met een duidelijke scheiding tussen goed en slecht, waarbij het goede altijd overwint. De filmsterren verdienen sloten met geld en wonen in het Beverly Hills van Munbai, Bandra. Sommigen van hen zijn de politiek ingegaan en hebben het zelfs geschopt tot premier van een deelstaat. Andere gaan naar Hollywood en graaien daar nog wat centen mee. De laatste jaren begint de interesse voor Bollywood ook in de VS toe te nemen, wat al resulteerde in enkele grote, op Bollywood geijkte, films zoals 'Bend It Like Beckham', en 'Bride & Prejudice'.
Andere belangrijke dingen in India zijn het huwelijk, geboorte van een kind, de dood (verbrand), pelgrimstochten, kinderarbeid, aids en armoede. Op dit moment woont 75% van de Indiase bevolking op het platteland.
Andere feiten:
De belangrijkste exportartikelen van India zijn edelstenen, kunstnijverheid, sieraden, textiel, katoen, jute, thee, ijzererts, huiden en vellen voor de leerindustrie, verse vruchten, noten en suiker.
Een relatief nieuwe, sterk groeiende categorie exportartikelen wordt gevormd door de 'engineering products': spoorwegwagons, koelkasten, elektrische kabels en leidingen, dieselmotoren en auto's, maar de export daarvan nam aan het begin van de jaren tachtig af als gevolg van de recessie in de ontwikkelde landen.
(heilige) Koeien, hindoes (en hun kastes), oorlog om Kashmir met Pakistan, kama sutra, ontstaan van Boeddhisme, sari’s, Britse invloed, Ganges rivier, Taj Mahal, tijgers, bevolkingsgroei, onafhankelijkheidsoorlog en oorlogen met Pakistan (hindoes – moslims), fakirs, Bollywood en de terroristische aanval in 2008.
Mahatmar Ghandi (politicus), Mowgli (stripverhaal), Siddartha (stichter van Boeddhism) en de Baghwan (sekteleider).
India is een land waar je echt kunt leven als een koning als je wilt. Vermijd steden zoals Bombay en Delhi en natuurlijk ook de toeristische gebieden en je euro kan je heel ver brengen. Maar als je meer wilt besteden kan dit in India ook. Het is wel zo dat je vaak in musea en andere bezienswaardigheden als (Westerse) toerist tot 25x meer moet betalen dan de lokale bevolking.
Desalniettemin kun je met heel weinig heel veel doen – accommodatie, transport, eten en bezienswaardigheden, alles kan zeer goedkoop in India al stijgen de prijzen de afgelopen jaren wel een stuk sneller.
Met grote regionale verschillen zijn de beste, algemene reismaanden voor India december t/m februari. Na de aangename zonnige dagen van deze wintermaanden valt er een verstikkende deken over het land. De droge hitte houdt aan tot mei, maar de moessonregens die dan volgen brengen alleen nattigheid en geen verkoeling.
De Indiase kustgebieden worden vooral in het oosten tussen juni en oktober geteisterd door tropische stormen en vloedgolven.
Andere films zijn:
Tarun J Tejpal
Ramachandra Guha & R. Guha
Kiran Desai
William Dalrymple
Sarah MacDonald
Vikram Seth
Gita Mehta
Ben Claessens
William Dalrympe
Shalman Rushdie
Patrick French
Kiran Desai
Rohinton Mistry
William Scutliffe
Gregory David Roberts
Anita Desai
Winand M. Callewaert e.a.
Will Randall
Pankaj Mishra
Alexander Frater
Salman Rushdie
Christopher Kremmer
Arundhati Roy
“The Alchemy of Desire”
“De geschiedenis van de grootste democratie”
“Hullaboo in the Guava Orchard”
“The Age of Kali”
“Holy cow”
“A Suitable boy”
“Karma Cola”
“Mahatma Gandhi, Facetten van zijn filosofie”
“White Mughals”
“Midnight’s children”
“De vrijheid of de dood”
“The inheritance”
“A Fine Balance”
“Are you experienced”
“Shantaram”
“Journey to Ithaca”
“Een geschiedenis van India”
Indian Summer”
“The Romantics”
“Chasing the Monsoon”
“Shalimar de clown”
“Inhaling the Mahatma”
“The God of Small Things”
EUROPA:
Albanië * België * Bosnië-Herzegovina * Bulgarije * Denemarken * Duitsland * Engeland * Estland * Finland * Frankrijk * Griekenland * Hongarije * (Noord) Ierland * Italië * Kosovo * Kroatië * Letland * Litouwen * Luxemburg * Macedonië * Malta * Montenegro * NEDERLAND * Oekraïne * Oostenrijk * Polen * Portugal * Roemenië * Rusland * Schotland * Servië * Slovenië * Slowakije * Spanje * Tsjechië * Turkije * Zweden
NOORD EN CENTRAAL-AMERIKA:
Chili * Costa Rica * Cuba * Guatemala * Mexico * Nicaragua * Panama * Verenigde Staten
ZUID-AMERIKA:
Argentinië * Bolivia * Brazilië * Colombia * Ecuador * Peru
AFRIKA:
Botswana * Burkina Faso * Egypte * Ethiopië * Ghana * Kenia * Mali * Marokko * Namibië * Oeganda * Senegal * Tanzania * Tunesië * Zuid-Afrika
MIDDEN-OOSTEN:
Iran * Israël * Jordanië * V.A.E.
AZIE:
Armenië * Cambodja * China * Filipijnen * Georgië * India * Indonesië * Japan * Kirgizië * Laos * Maleisië * Mongolië * Myanmar * Nepal * Oezbekistan * Singapore * Sri Lanka * Thailand * Vietnam
OCEANIE:
Voor meer reisfoto's kijk op www.instagram.com/cheapskatetravel.nl:
© Cheapskatetravel.nl; 2018 (all rights reserved)