Dublin (Baile Átha Cliath) is de hoofdstad van Ierland en is gelegen aan de Dublin Bay, een inham van de Ierse Zee. De stad is gesticht in de 9e eeuw door de Vikingen en is sindsdien een metropool geworden en heeft meer dan een miljoen inwoners.
Naast een eeuwenoude universiteit kun je een bezoek brengen aan de befaamde Kilmainham gevangenis, de Guinness brouwerij en natuurlijk aan de beroemde Tempelbar-wijk waar talloze traditionele Ierse pubs te vinden zijn.
Traditioneel gezien is er een scheiding tussen de noordkant en de zuidkant van de stad, met als scheidingslijn de rivier de Liffey. De Northside wordt gezien als de armere kant, de kant van de werkende klasse terwijl de Southside de kant is voor de rijkere midden- en hogere klassen.
De band U2 is afkomstig uit deze stad. In clips van de band zijn vaak beelden en/of foto's van Dublin terug te vinden. Ook de schrijver Oscar Wilde leefde in de stad en je kunt in het Merrion Square een prominent beeld van hem vinden. Ook de zanger van Thin Lizzy is vereeuwigd in z’n Dublin. Tenslotte heeft de schrijver van Dracula, Bram Stoker, in de wijk Clontarf inspiratie opgedaan voor z’n wereldberoemde boek.
Howth is een klein vissersdorpje aan de oostkant van Dublin en is een favoriete en populaire hang-out voor toeristen als lokalen. Bekendste inwoner is Larry Mullen, drummer van U2.
Binnenstad (zuiden van Liffey river):
Het uit 1592 stammende universiteit (Trinity college) is misschien wel de plek waar je je tour door Dublin zou moeten beginnen. Ooit gelegen aan de rand van de stad ligt het nu midden in het centrum en is een oase van rust maar ook (school)activiteit.
De Gregoriaanse stijl van de verschillende stijlen gebouwen rondom een aantal binnenplaatsen begon als een alleen-Protestantse school maar herbergt momenteel 15.000 studenten, voornamelijk Katholiek (alsmede vrouwelijke studenten).
Je kunt met een tour mee en genieten van de prachtige 65 meter lange Long Room waar de oude bibliotheek in gevestigd is. Naast de architectuur staat de universiteit ook bekend als “houder” van de Kells boeken, een van de beroemdste sets van boeken wereldwijd. Schuin tegenover de universiteit staat het gebouw van de “Bank of Ireland” wat tot 1800 het parlementsgebouw was.
Niet veel verderop begint Grafton street een van de belangrijkste en drukste winkelstraten van Dublin en Ierland.
Groene plekken in de stad
Als je deze straat uitloopt kom je in het prachtige stadspark St. Stephen’s Green uit. Egale groene gras-gazons, bloemen, fonteinen en een grote vijver. Onvoorstelbaar dat juiste deze plek ooit de plaats was waar publieke ophangingen, afstraffingen en zweepslagen was.
Een ander groen hart in het midden van de stad is Merrion Square wat omringd wordt door prachtige koopmanshuizen. Een van die gebouwen was nummer 39 waar tot 1972 de Britse ambassade was gevestigd.
Het pand werd door de IRA gebombardeerd als protest na de aanslag in Derry tijdens bloederige zondag.
Aan de westkant van het centrum staat het Dublin kasteel wat dienst deed als Britse vestiging voor 800 jaar Ierse overheersing en besturing. Deels bestaat dit gebouw met binnenplaats uit een Middeleeuws kasteel (een grote ronde hoektoren) die tijdens de tijd van koning John werd gebouwd in 1204 en deels uit een 18e eeuws complex. Je kunt hier ook de beroemde Chester Beatty bibliotheek bekijken.
De Ieren zijn trots op hun pubs en beweren dat deze de beste in de hele wereld zijn. Temple Bar is het toeristische centrum van activiteit, met veel pubs en restaurants dat tegen de zuidkant van de Liffey is geplakt. Het gebied is gedeeltelijk verkeersvrij gemaakte uitgaansbuurt van Dublin.
Binnenstad (noorden van Liffey river):
De hoofdstraat is O'Connell Street, een straat die genoemd is naar het vroegere parlementslid en burgemeester van Dublin Daniel O'Connell.
In deze straat staat het beroemde postkantoor waar in 1916 tijdens de Paasopstand de republiek werd uitgeroepen en waar nu, in de zuilen van het oude pand, de kogelgaten nog steeds in te zien zijn.
Het gebouw werd na het uitroepen het hoofdkwartier van de leiders van de beweging.
Tijdens de Ierse burgeroorlog in 1922 was de straat en het gebouw wederom het toneel van zware gevechten tussen de twee strijdende partijen. Andere bekende dingen zijn het statige Customs House aan de rivier en de “tuin van herdenking”.
Buiten het centrum:
Bezienswaardigheden buiten het centrum zijn onder andere het neoclassicistische Casino Marino, de Joyce (of Martello) tower, St. Patrick’s kathedraal en The Royal Hospital. Een andere zeer grote (en drukke) trekpleister is het gigantische grote terrein waar het befaamde Ierse Guinness bier wordt gebrouwen.
Je kunt een tour nemen in de 7 verdiepingen tellende store-house museum waar je op de bovenste verdieping kunt genieten van een glas van het “zwarte spul” en daarbij het panorama van de stad kan aanschouwen.
Als je iets wilt begrijpen van de Ierse kwestie en Ierland’s geschiedenis in het algemeen is het aan je stand verplicht een bezoek te brengen aan het Kilmainham gevangenisgebouw. Het was hier dat o.a. de rebellenleiders van alle opstanden m.b.t. de Ierse onafhankelijkheid werden vastgehouden c.q. gefusilleerd.
Een verplichte tour brengt je langs de cellen van de bekendste gevangenen en de westelijke vleugel komt je wellicht enigszins bekend voor aangezien het is gebruikt in menig film (o.a. in the name of the father) of videoclip (Celebration van U2). Phoenix Park is het grootste ingesloten park in een stedelijk gebied van Europa met daarin het paleis van de Ierse president en de Dublin Zoo.
Relatief nieuwe architectonische ontwikkelingen doen zich voor in het gebied Docklands. Het vervallen havengebied wordt opgewaardeerd en voorzien van prestigieuze nieuwbouw voor bedrijven, woningen en recreatiedoeleinden.
Howth:
Het prachtige ooit zelfstandige vissersdorpje Howth ligt aan de monding van de Dublin baai. Nu volledig ingekapseld door Dublin stad blijft het een favoriete populaire zondagmiddag bezienswaardigheid van de inwoners van de hoofdstad.
Howth is nog steeds een belangrijke vissersstadje met een grote zeiljachthaven.
Andere bezienswaardigheden:
Al in 500 v.Chr. zou er op de stad waar nu Dublin staat een Keltische nederzetting zijn geweest waar Dublin in origine z’n naam vandaan heeft (het zou staan voor zwarte poel of water).
Pas toen de Vikingen arriveerde zo’n 1000 jaar later zou Dublin een nederzetting worden die een naam mag dragen. In de 9e eeuw was het gewoonte geworden dat de regio vanuit het noorden werd aangevallen door agressieve Noormannen die het hadden voorzien op vrouwen, buit en voedsel.
Een aantal van deze bloeddorstige Deense noorderlingen besloten te blijven en mengden zich met de lokale bevolking. In de eeuwen daarop werd Dublin (en Ierland) langzaam overgenomen door de Engelse Noormannen.
In de 18e eeuw werd Dublin (en de rest van het land) grotendeels bestuurd door de rijke protestantse Britten terwijl het grootste deel van de bevolking Iers en katholiek was. De eerste groep wilde een grote modernisering van de stad in het toen nog Middeleeuwse Dublin.
Grote veranderingen
Het centrum kreeg een metamorfose en de stad werd de derde in het grote Britse imperium. De buitenwijken bleven nagenoeg onveranderd met tienduizenden arme Katholieken Ieren zonder toekomstperspectief.
Deze groei kwam tot een abrupt einde met het verdrag van 1801 waarin Ierland formeel onderdeel werd van het Britse rijk. Ook zou de stad overspoelt worden, tijdens de hongersnoodrampen van midden 19e eeuw, met tienduizenden hongerlijders van het platteland op zoek naar eten. Het was wachten op problemen.
De eerste serieuze poging tot verandering kwam met de Paasopstand van 1916 waarin de stad flinke schade opliep. In het begin liep de “gewone” bevolking niet warm voor deze oproerkraaiers maar toen zij genadeloos werden afgeknald rees sympathie. Toch bleek de hoofdstad i.v.m. de rest van het land redelijk rustig tijdens de onafhankelijkheidsoorlog - op uitzonderingen na (de verwoesting van het Custom House).
Na de burgeroorlog en onafhankelijkheid bleef Dublin tot in de jaren 90 een plek met een hoge werkeloosheid, armoede, criminaliteit en een hoog percentage immigranten en emigranten. Opeens was er verlichting en ontstond zelfs de term “Keltische” tijger vanwege de groei-explosie die zich voordeed. In de 20ste eeuw is Dublin een levendige stad met veel toerisme, mogelijkheden en lijkt het de stad voor de wind te gaan.
>> Lees hier de gehele (Noord) Ierse GESCHIEDENIS.
Het internationale vliegveld van Ierland Dublin airport ligt 13 km ten noorden van het centrum. Deze is te bereiken via de lokale buslijn 16 (o.a. Dorset straat) – kosten 2,80 euro (alleen cash en precies te betalen) en duur 35 minuten. Ook kun je de hoofdstad van Ierland bereiken per boot. Er zijn verschillende treinstations in Dublin – voor bestemmingen noordelijk en Howth (zie onder) gebruik je O’Connols treinstation ten noorden van de Liffey rivier.
“Heuston” station is meer voor bestemmingen ten zuiden van Dublin. Het meest gebruikte busstation Busaras ligt op een steenworp afstand van O’Connols treinstation, achter het Customs House. Bus Eireann heeft hier z’n hoofdkwartier. Er rijden talloze taxi’s, een paar trams en lokale bussen door Dublin. Metro is niet aanwezig.
Dublin – Howth: het beste kun je met de DART trein gaan vanaf het treinstation “O’Connols”. Er gaan geregeld treinen (de rit duurt ongeveer 20 minuten) en de kosten voor een return zijn 6 euro.
Dublin – Dundalk – Carlingford: Voor het Custom House (halte Custom Quay rijdt bus 100X (zie ook onder) naar Dundalk. Deze bus rijdt ongeveer elk uur en de rit naar Dundalk duurt tussen de 1,5 en 2 uur. Prijs voor een return is 14,80 euro. Vanaf het busstation in Dundalk rijdt bus 161 naar Carlingford. Dit doet hij ongeveer elke 2 uur (8, 10, 12 uur zeker) en kost 10,30 euro voor een retourtje.
Dublin – Drogheda – Bru de Boinne: bus 100x rijdt van voor het Custom House (halte Custom Quay) ongeveer elk uur naar Drogheda. De rit neemt ongeveer een uurtje in beslag en kost 7,80 euro. Vanaf het busstation in Drogheda rijdt infrequent - zo’n 4 a 5 bussen per dag. Er gaat er zeker eentje om 11:15 – voor een enkeltje betaalde ik 4,10 euro. De rit duurt ongeveer 15 a 20 minuten.
Dublin – (London)Derry: bussen rijden het Busaras busstation rijden bussen naar (London)Derry. Ongeveer elke 2 uur vertrekt er een bus die ook via het vliegveld gaat (soms alleen oppikhalte). Ik heb vanaf het vliegveld 23,50 euro betaald voor een enkeltje. De rit duurt ongeveer 4 uur.
Adres : Inchicore Road
Prijs : 4 euro (tour)
Tijd : 09:30 – 17:00
Website : www.heritageirland.com
Inhoud:
Goed te bereiken met een veelvoud van bussen vanaf Aston Quay ligt deze beruchte ex-gevangenis zo’n 3 a 4 kilometer ten westen van het centrum. Het is de bedoeling dat je eerst een kaartje voor een (verplichte) tour koopt en daarna heb je (gezien de drukte) vaak nog voldoende tijd om het museum te bezoeken dat 3 verdiepingen hoog is.
De tour duurt ongeveer een uurtje en brengt je langs de cellen waar o.a. de rebellenleiders van alle (de belangrijkste uit 1916) opstanden uit de Ierse geschiedenis werden berecht (en veelal vermoord). Bij de executiemuur staan kruizen ter herinnering aan deze Ierse oorlogshelden.
In de westvleugel zijn films opgenomen zoals de Ierse film In the name of the Father maar ook delen uit de Italian Job. U2 nam de clip van Celebration uit 1983 in de gevangenis op.
Adres : St. James Gate brewery
Prijs : 18 euro
Tijd : 09:30 – 17:00
Website : www.guinness-storehouse.com
Inhoud:
In het brouwerij museum van Guinness kun je zelf een prachtige introductie krijgen van het zwarte goud van Ierland. Je kunt aan de hand van een (gratis) audio systeem de 7 verdiepingen van het hele proces van hop, barley (graan), water en gist doorgaan tot je een gratis glas van het “zwarte spul” mag bestellen.
Onderweg zal de marketing van de drank met reclames en kenmerken, het bierproces en het ontstaan aan je worden uitgelegd in elke vorm die mogelijk is. Grote tonnen biergist, een proeflokaal waar je kunt ruiken en proeven en een prachtige oude pub zullen je deel zijn.
Als je in Dublin bent mag je niet vertrekken zonder een avondje in de Tempelbar wijk een live Iers traditioneel optreden te hebben gezien. Deze worden doordeweeks in talloze bars- en pubs aangeboden maar in het weekend in de prachtige Oliver St. John Gogarty’s is eigenlijk een must.
Er zijn wel veel toeristen maar misschien maakt dit optreden wel zo speciaal. Als je even rustig in een traditionele pub wilt zitten is het sfeervolle Wellington-House in de Wellington straat vlakbij het hostel (zie onder) een optie. Op zaterdag is ook hier een live optreden – het kan druk worden met mensen uit de wijk.
Ook wordt alle voetbalwedstrijden uitgezonden. Goed en goedkoop eten kun je o.a. bij “kebabi” – een Turkse kebab shop met patat gelegen in Dorset straat. Voor 5 euro heb je een hele bak vol goede kebab met patat.
Naam : Dublin Int’ l youth hostel
Adres : 61 Mountjoy street
Prijs : 18 euro (slaapzaal – 10 bedden)
Inhoud:
Aan de noordkant van het centrum gelegen in een rustige straat op loopafstand van de hostelstraat Gardiner en het drukke O’Connels. Je kunt hiervandaan ook gemakkelijk naar het grote bus- en treinstation wandelen.
Het is gelegen in een kerk, 4 verdiepingen groot en van alle gemakken en faciliteiten voorzien. Een grote lobby, een 24 uurs receptie, tours, tv kamer, een hele grote ontbijtzaal (oude kerkzaal) – ontbijt is inclusief, een grote keuken en tal van verschillende kamers.
Tal van buitenlandse studenten verblijven hier (werken en leren) dus verwacht veel dezelfde mensen te zien. Buiten staan wat biertafels waar je ook lekker kunt zitten. Er is WIFI aanwezig.
"In the Name of the Father" - (1993; 8,1)
Gerry Conlon was politiek niet actief in Noord Ierland, maar door zijn zwerftochten door de stad wordt hij verdacht van lidmaatschap bij de IRA.
Uit veiligheidsoverwegingen stuurt zijn vader hem naar Londen, waar hij ook is als op 5 oktober 1974 een bomaanslag wordt gepleegd en een hippie hem en zijn vrienden aangeeft als mogelijke daders.
Edinburgh
SCHOTLAND
Edinburgh heeft als hoogtepunten z'n kasteel maar ook de Royal Mile met z'n talloze souvenirshops.
Christchurch
NIEUW-ZEELAND
In Christchurch kun je een kaartje kopen voor de historische tram die je dwars door de stad meeneemt.
EUROPA:
Albanië * België * Bosnië-Herzegovina * Bulgarije * Denemarken * Duitsland * Engeland * Estland * Finland * Frankrijk * Griekenland * Hongarije * (Noord) Ierland * Italië * Kosovo * Kroatië * Letland * Litouwen * Luxemburg * Macedonië * Malta * Montenegro * NEDERLAND * Oekraïne * Oostenrijk * Polen * Portugal * Roemenië * Rusland * Schotland * Servië * Slovenië * Slowakije * Spanje * Tsjechië * Turkije * Zweden
NOORD EN CENTRAAL-AMERIKA:
Chili * Costa Rica * Cuba * Guatemala * Mexico * Nicaragua * Panama * Verenigde Staten
ZUID-AMERIKA:
Argentinië * Bolivia * Brazilië * Colombia * Ecuador * Peru
AFRIKA:
Botswana * Burkina Faso * Egypte * Ethiopië * Ghana * Kenia * Mali * Marokko * Namibië * Oeganda * Senegal * Tanzania * Tunesië * Zuid-Afrika
MIDDEN-OOSTEN:
Iran * Israël * Jordanië * V.A.E.
AZIE:
Armenië * Cambodja * China * Filipijnen * Georgië * India * Indonesië * Japan * Kirgizië * Laos * Maleisië * Mongolië * Myanmar * Nepal * Oezbekistan * Singapore * Sri Lanka * Thailand * Vietnam
OCEANIE:
Voor meer reisfoto's kijk op www.instagram.com/cheapskatetravel.nl:
© Cheapskatetravel.nl; 2018 (all rights reserved)