Cashel is vooral bekend om de Rock of Cashel, een archeologische plaats waarop zich de ruïnes van een klooster bevinden, en waar vroeger de residentie van de koningen van Munster was. De kalksteen houdende rots is zo’n 60 meter hoog diende vanaf de 4e eeuw als koning residentie tot deze in de 12e eeuw aan de kerk werd geschonken.
De voornaamste overlevende gebouwen betreffen de (ruïnes van) Saint Patrick's Cathedral, Cormac's Chapel en een round tower. Een kilometer ten zuiden van de rots kun je de ruïnes van het klooster van Hore bekijken.
Rots van Cashel:
De Rock of Cashel is in zijn geheel ommuurd. Binnen deze omwalling bevinden zich een aantal religieuze gebouwen. Het oudste gebouw op de Rock of Cashel is een ronde toren van 28 meter hoog, die in de tiende eeuw werd gebouwd door koning en bisschop Cormac I en diende als de verdediging.
De gotische Saint Patrick's Cathedral werd tussen 1235 en 1270 gebouwd. Het volgt een kruisvormig plan met een centrale, veertiende-eeuwse toren.
In de kathedraal bevinden zich nog een aantal grafmonumenten. Voor de kathedraal bevindt zich een replica van het Saint Patrick's Cross, een keltisch High Cross. De naam verwijst naar het verhaal dat Sint Patrick de koning van Munster op de Rock of Cashel had bekeerd tot het Christendom.
De (Romaanse) kapel van koning Cormac dateert uit 1127 en werd ingewijd in 1134. De fresco's op het plafond van de kapel behoren tot de best geconserveerde fresco's uit deze tijdsperiode in Ierland. In de kapel bevindt zich de rijk gedecoreerde graftombe van koning Cormac (slangen in de vorm van een acht), die oorspronkelijk in de kathedraal stond. Vanaf de achttiende eeuw werd de grond om de gebouwen gebruikt als begraafplaats.
Er staat een groot aantal High Crosses.
Hore klooster:
Ongeveer een kilometer ten zuiden van de rots liggen de 13e -eeuwse ruïnes van het Hore klooster. Hiervandaan heb je een prachtig zicht op de rots.
In the 4e eeuw stichtten de Eóganachta hun hoofdstad op de heuvel en sindsdien resideerden hier de koningen van Munster – het zuidwesten van Ierland. Sint Patricius zou hier de derde koning van Cashel, Aengus, hebben gedoopt (en dus bekeerd hebben tot het Christendom), doch het is waarschijnlijker dat dit door Palladius gedaan is.
Vanaf 795 had de omgeving te lijden van plundertochten van Vikingen. Tussen 901 en 908 regeerde de koning-bisschop Cormac Mac Cuileannain vanaf de Rock of Cashel.
Hij hielp de positie van de kerk te verstevigen. In 977 werd Brian Boru hier tot koning van Munster gekroond. Hij was de eerste koning die niet van de Eóghanachta was sinds 500 jaar. In 1101 schonk koning Muircheatach O'Brien de Rock of Cashel aan de kerk, die er in 1111 een aartsbisdomszetel vestigde.
Opkomst Rooms-Katholiek
In 1172, bij de synode van Cashel, werd een einde gemaakt aan het Keltisch christendom in Ierland, toen het rooms-katholieke gezag werd opgelegd door koning Hendrik II van Engeland, gesteund door de pauselijke bul Laudabiliter waarmee hem de heerschappij over Ierland zou zijn geschonken.
In 1494 werd de kathedraal, gebouwd in de dertiende eeuw, afgebrand door de graaf van Kildare. In 1584 vond Dermot O Hurley, aartsbisschop van Cashel, in Dublin als martelaar de dood.
In 1641 werd de katholieke eredienst in de kathedraal tijdelijk hersteld. In 1647 werd de Rock of Cashel geplunderd door de Engelse parlementaire troepen onder leiding van Murrough O'Brien, eerste graaf van Inchiquin. De roomskatholieke geestelijken werden afgeslacht. In 1649 was er nog even sprake van katholieke erediensten totdat deze door de aanhangers van Oliver Cromwell onmogelijk werden gemaakt en de kathedraal gesloten werd.
>> Lees hier de gehele GESCHIEDENIS van (Noord)Ierland.
Er is geen busstation in Cashel. Tegenover het informatiecentrum in de binnenstad is een halte waar twee busmaatschappijen op rijden – Eireann en Bernard Kavanagh.
Cashel – Cahir – Colmel – Kilkenny: je zult helaas terug moeten keren naar Cahir om naar Kilkenny te gaan. De eerste bus gaat om 10:05 richting Cork. Deze zal 10:20 aankomen in Cahir (6 euro). Je hebt dan vijf minuten om de bus om 10:25 te pakken naar Colmel (aan de overkant – bij het kasteel). Deze rit kost 7 euro.
Vraag of je eruit mag bij de Army barracks. Bij dezelfde halte komt zo’n 45 minuten later (je komt om 11:45 aan) de bus richting Dublin – 11:30 dus. Deze laatste rit kost 10 euro en neemt ongeveer een uur in beslag.
Adres : Dundrum Road
Prijs : 10 euro (tent + persoon)
Tel.nr. : 062 61003
Website : www.cashel-lodge.com
Inhoud:
Een fantastisch gelegen lodge en camping grond vlakbij het Hore klooster en met zicht op de rots van Cashel. Je krijgt als je hier verblijft overigens een gratis ticket naar de rots. Het is een oude stalhuis en heeft een prachtige tuin met gras maar ook bloemen.
De auto’s staan apart geparkeerd en er is een goed stuk gras beschikbaar met twee tuintafels voor de tentgasten. Jammer genoeg zijn er wederom geen bomen maar je kunt proberen onder de haag te gaan staan. Er loopt wel een weg aan de andere kant van de haag maar ’s avonds is het verkeer minimaal.
Er is een goed douchehok voor mannen en vrouwen. Ook is er een keuken met twee grote tafels en een aantal spullen. Zeer vriendelijke eigenaren en een perfecte plek.
Stonehenge
ENGELAND
De bekendste archeologische site van Groot Brittannië is Stonehenge in het zuiden van Engeland.
EUROPA:
Albanië * België * Bosnië-Herzegovina * Bulgarije * Denemarken * Duitsland * Engeland * Estland * Finland * Frankrijk * Griekenland * Hongarije * (Noord) Ierland * Italië * Kosovo * Kroatië * Letland * Litouwen * Luxemburg * Macedonië * Malta * Montenegro * NEDERLAND * Oekraïne * Oostenrijk * Polen * Portugal * Roemenië * Rusland * Schotland * Servië * Slovenië * Slowakije * Spanje * Tsjechië * Turkije * Zweden
NOORD EN CENTRAAL-AMERIKA:
Chili * Costa Rica * Cuba * Guatemala * Mexico * Nicaragua * Panama * Verenigde Staten
ZUID-AMERIKA:
Argentinië * Bolivia * Brazilië * Colombia * Ecuador * Peru
AFRIKA:
Botswana * Burkina Faso * Egypte * Ethiopië * Ghana * Kenia * Mali * Marokko * Namibië * Oeganda * Senegal * Tanzania * Tunesië * Zuid-Afrika
MIDDEN-OOSTEN:
Iran * Israël * Jordanië * V.A.E.
AZIE:
Armenië * Cambodja * China * Filipijnen * Georgië * India * Indonesië * Japan * Kirgizië * Laos * Maleisië * Mongolië * Myanmar * Nepal * Oezbekistan * Singapore * Sri Lanka * Thailand * Vietnam
OCEANIE:
Voor meer reisfoto's kijk op www.instagram.com/cheapskatetravel.nl:
© Cheapskatetravel.nl; 2018 (all rights reserved)