Belfast is de hoofdstad en grootste stad van Noord Ierland. De naam Belfast stamt van het Iers Béal Feirste, ofwel monding van de Farset, de rivier waaromheen de stad is gebouwd. Belfast ligt aan de monding van de rivier de Lagan aan de zee-arm Belfast Lough die in direct contact staat met de Ierse Zee.
Niet zo opmerkelijk dat Belfast ooit een grote scheepsbouwindustrie had – de Titanic is hier gebouwd. De stad is vrij nieuw al heeft het desalniettemin een aantal aansprekende gebouwen. Belfast wordt omringd door heuvels.
De meeste bewoners van de West-Belfast zijn katholiek. Sommige buurten hebben een katholieke meerderheid van wel 90%. De stad is door de religie nog steeds sterk verdeeld in gesegregeerde protestantse (loyalistische) en katholieke (republikeinse) buurten. Waartoe de meerderheid van de buurt behoort, is te herkennen aan graffiti, schilderingen en vlaggen bij de ingangen van de buurten.
Om de bevolkingsgroepen uit elkaar te houden bestaat sinds 1969 de Belfast Muur. De laatste jaren zijn de oude droogdokken en havens uit het stadsbeeld verdwenen en ingenomen door nieuwe stadsprojecten met nieuwe investeringen. Bekende zangers als Van Morrisson en Gary Moore komen uit Belfast alsmede voetbalster George Best. Belfast child van de Simple Minds, een grote hit uit 1989, gaat over de verdeeldheid en somberheid in de stad Belfast.
In het centrum:
Het meest in het oog springende gebouw van het centrum van Belfast is het indrukwekkende stadhuis. Stammend uit 1903 is dit gebouwd tijdens het hoogtepunt van de Industriële Revolutie die ook Belfast in z’n greep hield.
Het prachtige Victoriaanse gebouw is een echt meesterwerk en kan gratis bezichtigd worden. In de tuin kun je een monument zien voor de gevallenen van de twee wereldoorlogen alsmede een indrukwekkend herdenkingsmonument voor de slachtoffers van de Titanic. Schuin tegenover het stadhuis staat de linnenhal bibliotheek.
Andere iconen zijn het Europe Hotel en de Grand Opera – beiden vele malen slachtoffer van IRA bommen in the Troubles. Winkelen kun je het beste in de voetgangersstraatjes in en rond High street wat overigens een van de oudste straten is van de stad. Andere opmerkelijke gebouwen zijn de Queens universiteit, stammend uit 1849 en de twee voormalige banken Ulster bank (1860) en Northern Bank (1769).
Tenslotte is daar Belfast eigen toren van Pisa – de Albert herdenking 's toren.
Titanic (kwartier):
Aan de oostzijde van de Lagan rivier lagen begin 20e eeuw drie grote scheepsbouwerterreinen. Hier werd o.a. de befaamde Titanic gebouwd. Achter het moderne Odyssey complex en de woonappartementen kunnen nog verschillende iconen worden bekeken uit die tijd.
Eerst is daar het Hamilton Graving Dock waar de SS Nomadic ligt aangemeerd – dit is het enige schip wat nog te zien is van White Star Line, de eigenaar die ook Titanic in bezit had. Deze is te bezoeken. Daarachter staan de rode baksteen gebouwen waar de Titanic op de tekentafel tot stand is gekomen. Ernaast staat het superdeluxe uit 2012 (toen zou Titanic 100 jaar bestaan hebben) stammende pand Belfast Titanic; een multifunctioneel gebouw met de Titanic Experience en veel informatie.
Op het plein erachter is de Titanic en z’n zus Olympic daadwerkelijk gebouwd. Door getrokken lijnen op de ondergrond en metalen palen kun je een beeld krijgen van de daadwerkelijke afmetingen en invulling van het schip. Helemaal achter in de haven kun je het oude HMS Caroline schip uit 1914 (WWI) bekijken – deze is helaas niet te bezoeken. Hier staat ook het originele pomphuis en ‘werelds grootste droogdok (zie onder).
Ernaast staan de immense grote havenkranen Samson en Goliath, bezit van de scheepsbouwers Harland & Wolff.
>>> BLOG: "De vredesmuren van Belfast"
De immer verdeelde stad Belfast
Belfast was tijdens de Troubles in Noord-Ierland steevast het doelwit met bomaanslagen door de IRA. Tijdens m'n reis werd ik nog steeds geconfronteerd met een inmens wantrouwen tussen Katholieken en Protestanten. Lees verder >>
Noord-Ierland | Belfast | Blog
West-Belfast:
Als je aan de hoofdstad van Noord-Ierland denkt, zie je politiek getinte muurschilderingen voor je. In West-Belfast kun je deze bekijken alsmede de Peace Line die de religieuze kemphanen uit elkaar moet houden.
De muur is 6 meter hoog en 4 km lang. Shankill Road is de protestante tegenhanger van Falls Road waar de Katholieke bevolking woonachtig is.
Naast de vele muurschilderingen (o.a. ook een groot aantal solidariteitsschilderingen) kun je zien waar het Sin Feinn hoofdkwartier gevestigd was en waar o.a. de honger-stakende IRA leden (o.a. Bobby Sands) is begraven (Milltown begraafplaats).
Vlaggen, plaquettes, herdenkingstuinen, vaandels, winkels vol commerciële religieus getinte spullen en geverfde lantaarnpalen en stoepranden zullen je deel zijn.
Andere bezienswaardigheden:
De regio waar Belfast ligt is bewoond sinds de bronstijd en overblijfselen van forten uit de ijzertijd kunnen nog steeds worden waargenomen. Aan de monding van de rivier werd in 1177 voor het eerst een kasteel gebouwd door John de Courcy.
Zijn kasteel, en de aanliggende nederzetting, werden 20 jaar later vernietigd, en de regio kwam onder het bestuur van de familie O'Neill.
Vroeg in de 17e eeuw werd Belfast een plaats waar de Engelsen en Schotten zich vestigden, volgens het plan van Sir Arthur Chichester, om het gebied te koloniseren. Dit resulteerde in een rebellie van de autochtone bevolking in 1641. Later trok Belfast veel hugenoten (Franse protestanten) aan, die een wijdverspreide linnenindustrie opzetten.
Meer kolonisten werden aangetrokken en industrieën zoals tabak en scheepsbouw floreerden. Belast was eigenlijk de enige stad in Ierland die een deel van de Industriële Revolutie meekreeg. Belfast werd ook het centrum van het Ierse protestantisme. De stad overvleugelde begin 20ste eeuw bijna Dublin al zou WWI dit weer doen veranderen.
Tegenstellingen komen openbaar
De tegenstelling tussen de katholieke en protestante bevolkingsgroepen werd pas echt zichtbaar in de 19e eeuw. Sindsdien wordt de stad geplaagd door de verdeling tussen de katholieken en de protestanten, en werd hard geraakt in de strijd (The Troubles) tussen 1960 en 1997.
De helft van de slachtoffers in deze periode viel in Belfast. Het vier-sterren Europe Hotel in het centrum werd ongeveer 30 keer getroffen door bomaanslagen van de IRA, en staat sindsdien bekend als het hotel met de meeste bomaanslagen in Europa. Sinds de wapenstilstand uit 1997 is het aantal gewelddadige uitbarstingen sterk gedaald, en is er hoop op een blijvende vrede.
Sinds die tijd heeft Belfast een groei doorgemaakt, met veel investeringen in het centrum (het is nu een voetgangersgebied met alle grote internationale winkels), een sportstadion en een modern theater (The Waterfront Hall). Ook is het aantal buitenlanders bijzonder gegroeid; Chinese Britten, hindoes, moslims en ook veel Polen zijn neergestreken in Belfast wat de stad doet veranderen.
In 2007 werd een historisch bestand gesloten tussen de Katholieken (Martin McGuinness) en Ian Paisley (protestant) – ze zouden samen in een coalitie van de regering plaatsnemen.
>> Lees hier de gehele (Noord) Ierse GESCHIEDENIS.
De stad heeft twee vliegvelden, George Best Belfast City Airport, aan de rand van de stad bij Holywood, en Belfast International Airport, nabij Lough Neagh.
Het grote treinstation is Belfast Central Station (ten oosten van het stadscentrum) waar alle treinen (o.a. Dublin) vandaan vertrekken. Voor treinen naar o.a. Larne en Derry kun je (ook) naar het Great Victoria Station wat zich naast het grote (Europa Bus Centre) bevind.
Belfast heeft twee busstations. De belangrijkste is Europa Bus Centre (vlak achter het Europe hotel). Het tweede station is vlakbij de rivier gelegen en heet Laganside Bus Centre – hier gaan bussen naar o.a. Antrim regio naartoe. Tenslotte vertrekken er boten van verschillende maatschappijen (Stena Lina, P&O etc.) vanaf Belfast naar Schotland, Isle of Man, Wales, Engeland en o.a Frankrijk.
Belfast – Liverpool (boot): bij Stena Line vertrekken boten in ochtend en avond van Belfast richting Liverpool. Prijs is 20 pond (exclusief 5 pond voor het gebruik van creditkaart). De boot vertrekt vanaf Victoria Terminal (haven nr. 4) om 10:30 en komt om 18:30 aan in Liverpool. Je kunt met bus 96 elk half uur vanaf Upper Queen Street (vlakbij Donegal Square) in 30 minuten naar de juiste terminal toegaan – kosten 2 pond.
Je moet een uur vantevoren aanwezig zijn op de dok. Bussen gaan elk half uur – neem de bus van 08:05 en je bent ruimschoots op tijd.
Vraag de chauffeur waar je eruit moet door je bestemming te melden. Er zijn verschillende bushaltes voor verschillende bestemmingen.
Adres : Stranmillis Road
Prijs : gratis
Tijd : 10:00 – 17:00
Website : www.ulstermuseum.org.uk
Inhoud:
Dit museum is gelegen in de Botanische tuin in het zuiden van de stad vlakbij de Koningin Universiteit (Queens university). Het museum is opgedeeld in verschillende verdiepingen waarbij natuur, geschiedenis en kunst de hoofdmoot vormen.
Prachtige skeletten van uitgestorven diersoorten, schatten uit het Spaanse Armada schip Girona (gevonden bij de Giant’s Causeway) en een heuse mummie uit het oude Egypte.
Adres : Thompson Graving Dock
Prijs : 6 pond
Website : www.titanicsdock.com / www.titanicquarter.com
Inhoud:
Dit enige icoon wat nog staat uit de tijd dat de Titanic werd gebouwd is nu te bezichtigen op eigen gelegenheid. Het pomphuis is gelegen helemaal aan het einde van de haven en geeft zicht op de Stena Line haven (Victoria) aan de overzijde.
In het pomphuis krijg je de originele zuigers en hydraulische machines te zien die de Titanic in de originele droogdok (die ernaast gelegen is) laat vol- en leegstromen door stoom.
Je krijgt twee films te zien over de tijd van de Titanic voordat je zelf in de gigantische grote droogdok mag lopen – hier kun je pas echt goed zien hoe groot deze monsterschepen zijn geweest.
Een van de leuke pubs in het zuiden van het centrum van Belast is Lavery’s. Het gebouw heeft verschillende verdiepingen die verschillende stijlen muziek spelen. Er komt een gemengd gezelschap van jong en oud, student en zakenman en lokaal en toerist.
Maar je moet zeker even bij Crown Liquor Saloon naar binnen lopen – waarschijnlijk de mooiste pub van Belfast en wellicht (Noord) Ierland. Van binnen en van buiten is dit een “Gregoriaanse” schoonheid met een prachtig bewerkt houten plafond en kleine romantische hokjes waar je met vrienden iets in kunt drinken.
Andere gelegenheden zijn Maggie’s May’s vlakbij Ulster Museum en de American bar nabij de havens waar in oorlogstijd veel Amerikaanse soldaten rondhingen.
Adres : Lisburn Road 68
Prijs : 10 Pond (slaapzaal 6 p)
Tel.nr. : 9033 3367
Website : www.paddyspalace.com
Inhoud:
Deze keten aan hostels heeft o.a. in Dublin en Belfast hostels en is gelegen in het zuiden van het centrum van Belfast op loopafstand. Er zijn verschillende soorten kamers waaronder slaapzalen. Deze zijn eigenlijk wel aan een behoorlijke opknapbeurt toe alsmede het receptiehok en de rest ook.
Veel dingen werken niet (douches, wc’s en ook dingen in de keuken) en het ontbijt is karig (wel gratis) en begint ook veel te laat (08:00) waardoor mensen deze missen of vele ’s morgens voor de deur staan te wachten tot er (vaak te laat) pas wordt open gedaan. Er is een redelijke grote keuken en een lobby waar een TV staat.
Ook WIFI is aanwezig maar werkt lang niet overal als het al werkt. Je krijgt een sleutel zodat je in het straatje ernaast naar binnen kunt komen zonder elke keer te kloppen/bellen.
Als je wilt (zoals vele andere toeristen doen) kun je een black taxi tour doen. Deze zal je als gids meenemen naar de protestantse- en Katholieke wijk om je de belangrijkste muurschilderingen te laten zien en je bij te praten over de geschiedenis van de Troubles.
Je kunt de tour natuurlijk ook lopend doen – er zou een brochure bij het informatiebureau liggen met de belangrijkste muurschilderingen en uitleg maar die was toen ik er was al weken op. Je kunt op de website www.belfast-murals.co.uk de belangrijkste muurschilderingen bekijken (inclusief uitleg).
"71" - (2014, 7,2)
Een jonge Britse soldaat wordt per ongeluk achtergelaten door zijn eenheid tijdens de angstaanjagende rellen in de straten van Belfast in 1971.
Niet in staat om onderscheid te maken in vriend of vijand moet de nieuwe rekruut alleen zien te overleven in de nacht en een veilige plek zien te vinden in het desoriënterende, vreemde en dodelijke landschap.
Liverpool
ENGELAND
Ze noemen Liverpool weleens de meest Ierse stad van Engeland en qua inwoners klopt dat precies.
Jeruzalem
ISRAEL
Net als Belfast is Jeruzalem een verdeelde stad met Joden, Moslims maar ook Armeniërs en Christenen.
EUROPA:
Albanië * België * Bosnië-Herzegovina * Bulgarije * Denemarken * Duitsland * Engeland * Estland * Finland * Frankrijk * Griekenland * Hongarije * (Noord) Ierland * Italië * Kosovo * Kroatië * Letland * Litouwen * Luxemburg * Macedonië * Malta * Montenegro * NEDERLAND * Oekraïne * Oostenrijk * Polen * Portugal * Roemenië * Rusland * Schotland * Servië * Slovenië * Slowakije * Spanje * Tsjechië * Turkije * Zweden
NOORD EN CENTRAAL-AMERIKA:
Chili * Costa Rica * Cuba * Guatemala * Mexico * Nicaragua * Panama * Verenigde Staten
ZUID-AMERIKA:
Argentinië * Bolivia * Brazilië * Colombia * Ecuador * Peru
AFRIKA:
Botswana * Burkina Faso * Egypte * Ethiopië * Ghana * Kenia * Mali * Marokko * Namibië * Oeganda * Senegal * Tanzania * Tunesië * Zuid-Afrika
MIDDEN-OOSTEN:
Iran * Israël * Jordanië * V.A.E.
AZIE:
Armenië * Cambodja * China * Filipijnen * Georgië * India * Indonesië * Japan * Kirgizië * Laos * Maleisië * Mongolië * Myanmar * Nepal * Oezbekistan * Singapore * Sri Lanka * Thailand * Vietnam
OCEANIE:
Voor meer reisfoto's kijk op www.instagram.com/cheapskatetravel.nl:
© Cheapskatetravel.nl; 2018 (all rights reserved)