Pecs

Bezienswaardigheden - Hongarije




inleiding


Pecs, een van de meest prominente steden van Hongarije, is de vierde stad van het land. Als zuidelijkste grote stad wordt de stad gekenmerkt door een mediterraan aandoende sfeer waardoor deze ook in de vroege lente of late herfst voor een goed toeven kan zorgen.

 

Vanwege de temperaturen wordt ten zuiden van Pecs wijn verbouwd. Ook heeft de stad gekenmerkt door de meest opvallendste Turkse bouwwerken van Hongarije. De voormalige moskee gebouwd aan de noordzijde van het Szechenyi Ter is daar het meest prominente voorbeeld van gezien z’n grootte. Wat rest is een kleinere moskee met een minaret, een grafkapel en een fontein na. 

 

De stad is een universiteitsstad en herbergt daarnaast mijnbouw en  keramische industrie. De regio staat garant voor een grote mate aan fruitproductie waarvan de almond (amandel) het bekendste is. 


highlights


Historische centrum:

Pecs heeft een divers aantal bezienswaardigheden waaronder een behoorlijk aantal musea. Op het centrale plein van de stad Szenchenyi Ter staat het symbool van de stad – de voormalige moskee van “Pascha Kassim Gasi”. Dit gebouw met z’n groene koepel is het grootste overblijfsel van de Ottomaanse overheersing in Hongarije.

 

Het gebouw is blijven staan aangezien het direct na de overname als kerk werd ingenomen. Wel is de minaret verdwenen. De rest van het plein, wat grotendeels alleen toegankelijk is voor voetgangers wordt, wordt geflankeerd door prachtige barokke gebouwen waarvan het voormalige stadhuis eruit springt. Er staan bankjes, fonteinen en heel veel terrasjes aanwezig.

 

In de noordwesthoek van de binnenstad bevind zich het Domplein met de Dom van Pecs. Er zijn onderdelen van de kerk die uit de 11e eeuw stammen maar het neo-Romaanse gebouw wat je nu ziet is grotendeels uit 1881 toen grote renovaties plaatsvonden.

 

Vooral de hoektorens van de kerk zijn opvallend te noemen. Aan het Domplein staat ook het bisschoppelijk paleis en onder het plein bevind zich een 4e eeuwse grafkamer of de crypte. Tenslotte is er de winkelstraat Kiraly U waar een aantal prachtige “Art Nouveau” gebouwen staan zoals het “Nationale Theater”. 

 

Andere bezienswaardigheden: 

  • Het stadhuis (op het plein) en de Synagoge.


geschiedenis - pecs


Pecs heeft een zeer rijke historie beginnend voor de Christelijke jaartelling met de Kelten die op de plek al woonden toen de Romeinen hier arriveerden.

 

Misschien hier gevestigd vanwege het aanwezige (drink)water, de fijne temperatuur, de vruchtbare grond of de “beschermende” Mecsek heuvels groeide Sophianae tot een zeer belangrijk commercieel en administratief Christelijk centrum.

 

Na de komst van de Hongaren in de 10e eeuw werd hier een bisdom gevestigd. Er zouden nog 4 bisdommen volgen. In 1367 kreeg “Pecs” als vijfde stad in Europa een universiteit. De stad was een belangrijke handelspost tussen Hongarije en het Byzantijnse Rijk.

 

Het zou een belangrijk centrum worden van het Humanisme en het kreeg in de 15de eeuw als eerste stad in het land een openbare bibliotheek. 

 

In 1543 veroverden de Turken de stad zonder enige tegenstand van betekenis (de stadsmuren, waar van er nog vele te zien zijn waren in een behoorlijk slechte staat). De lokale bevolking werd de veroverde stad uitgedreven en de Turken zouden van Pecs hun culturele en administratieve centrum maken. Na zo’n 150 jaar werden de Turken op hun beurt verdreven en de wederom “lege” stad werd nu grotendeels bevolkt door Servische en Duitse nieuwkomers – de Turkse bouwwerken werden i.t.t. andere steden in Hongarije deels bewaard.

 

Keizerin Maria Theresia zou de stad in 1780 de rang van Koninklijke stad geven. In de 19e eeuw kwam de steenkolen- en porseleinindustrie op gang. De Duitse- en Servische bevolking werd door de jaren heen vervangen door Hongaren. Na WWII werd uranium gedolven rond de stad. 



pecs - tips & advies (2013)


Het busstation is centraal gelegen, net ten zuiden van het centrum (op loopafstand); er is een informatiekantoor maar je hebt geluk als de vrouw erachter een beetje Engels spreekt. 

 

Van Pecs via Zalaegerszeg naar Redisz: de eerste bus gaat om 07:10 maar gaat met een omweg. De meer directere bussen gaan om de twee uur beginnend om 08:05. De rit gaat via “Kaposvar” en doet er zo’n 3 uur en 45 minuten over en kost zo’n 3700 HUF.

 

Dan kun je (meen ik) de trein nemen naar Redisz direct maar het treinstation is niet naast het busstation in de stad. Ik heb een bus genomen naar de stad Lenti – deze rit duurt bijna een uur en kost 840 HUF. In Lenti gaan bussen naar Redisz (met een gigantische omweg) maar je wordt na zo’n half uur gedropt op een rotonde op de weg naar de grens met Slovenië.

 

Hier gaat geen openbaar vervoer meer en je bent genoodzaakt of te lopen (maar er is ook geen stadje aan de andere kant van de grens) of te liften. Deze rit kost 250 HUF. 


Natuurlijk kun je in het centrum (op het Szechenyi plein bijvoorbeeld) op het terras gaan zitten of in de drukke en gezellige winkelstraat Kiraly – als je lokaal voor een goede prijs wilt eten en drinken kun je dit doen op de weg naar het hostel (zie onder) – in Felsovamhaz straat is er eerst een zeer lokaal biertentje en dan volgt in de kelder een lokaal restaurantje.

 

Op de muur staat het hele menu en er hangt een “Coca Cola” bord buiten. 



Naam            : Ananas hostel

Adres            : Erzsebet Utca 2/2

Prijs              : 3000 HUF (slaapzaal voor 8 personen)

Tel.nr.            : + 036 459 3008

Website        : www.ananashostel.hu

 

Inhoud:

Dit hostel ligt een stukje buiten het centrum en is nogal moeilijk te vinden (neem dus een kaart, een adres en een telefoonnummer mee) – het is een klein steegje met een grote puincontainer voor de deur. De muren zien er niet uit en ook de poort is aan een grote lik verf toe.

 

Er hangt wel een klein bordje op de deur zodat je in ieder geval het hostel kunt herkennen. Bel aan en de deur klikt open – je komt in een grote hippietuin terecht met een grote tent (waar je ook kunt slapen) en vele ouderwetse meubelen die zo van de rommelmarkt kunnen komen. Binnen hetzelfde laken een pak – een keukentje vol gepropt met allerlei spullen (maar alles is aanwezig).

 

Het voelt als een huis van een opa die niets wil weggooien. Je kunt in verschillende soorten kamers slapen en de prijzen zijn maar ietsje beter dan in een “echt” hostel in het centrum – voor de prijs hoef je het dus niet te doen. Er is WIFI en ik vond het een beetje “ruiken” in de slaapzaal. De jongens zijn aardig, behulpzaam en spreken goed Engels. 


Er zijn verschillende plekken in de stad om te slapen – ik kreeg van het informatiecentrum 2 goedkope plaatsen mee; de eerste was het Ciszterce Nagylayes secundairy school op het hoofdplein naast de moskee. Het  Pollacke kollegium was het tweede.

 

Optie 1 was vol (er zijn veel studenten in de stad) en bij de tweede kon ik een “single” kamer krijgen voor 4500 HUF. Optie 3 was het populaire “Nas” hostel in de winkelstraat Kiraly – er was nog een bed beschikbaar maar omdat het geen stapelbed was (wel in een slaapzaal) moest ik hier 3900 HUF voor neerleggen – als ik daar was gebleven. 



zie ook:




meer links:


Mostar

BOSNIE-HERZEGOVINA

De befaamde brug in Mostar als scheidslijn met aan de ene kant Katholieken en de ander Moslims. 

Novi Pazar

SERVIE

De oude Hamam van Novi Pazar die duidt op Ottomaanse invloeden in het hart van de Balkan, Servië.