Zagori is een gebied in het Pindosgebergte in de regio Epirus in het noordwesten van Griekenland. Het gebied beslaat zo'n 1.000 vierkante kilometer en er bevinden zich 45 kenmerkende dorpen, die bekendstaan onder de naam Zagoria dorpjes.
De regio is altijd al gekenmerkt geweest door haar zeer moeizame toegankelijkheid vanwege het bergachtige terrein; dit zorgde voor een grotere veiligheid en stabiliteit.
In het onherbergzame gebied wonen weinig mensen en de natuur heeft vrij spel. De regio staat naast z’n prachtige natuur (zoals de Vikos kloof en het Vikos-Aoos nationale park) om z’n typische authentieke architectuur en z’n schitterende (boog)bruggen. I het park leven nog o.a. beren, wolven, wilde zwijnen en wilde katten.
Met een beetje geluk zie je ook nog de semi-nomadische schaapsherders voorbij trekken.
Zagoria (dorpjes):
In Zagori bevinden zich 45 dorpen die worden gekenmerkt door hun traditionele architectuur en bouwstijl, die in de meeste gevallen ook volgens de wet behouden dient te blijven.
Er zijn (grijze) stenen uit de regio gebruikt voor de bouw van de huizen en stallen. Een van de dorpjes is Monodendri waar o.a de bus stopt en je ook een aantal restaurantjes hebt en hostels waar je kunt blijven overnachten.
Vikoskloof
Van de vele kloven in Zagori is de Vikoskloof de grootste en meest fotogenieke.
Deze imposante kloof begint tussen de dorpen Monodendri en Koukouli en eindigt vlak bij het dorp Vikos. Ze vormt het hart van het Nationaal Park Vikos-Aoös en verzamelt het water van enkele kleine riviertjes die samen weer de Voidomatis vormen.
De kloof is over miljoenen jaren uitgesleten door deze zijrivier van de Aoös. De Vikoskloof is volgens het Guinness Book of Records de diepste kloof ter wereld en is na de Samaria kloof in Kreta de meest populaire en bekendste van Griekenland.
Bruggen
De regio wordt gekend door de aanwezigheid van tientallen eeuwenoude stenen boogbruggen. Deze vormen een van de toeristische trekpleisters van Zagori.
Aan de bruggen werd vaak een klok gehangen, die ging luiden bij harde wind als waarschuwing dat oversteken niet veilig was.
De Plakida- of Kalogeriko-brug bij het dorpje Kipoi, een zeer opvallende brug met drie bogen, wordt het meest bezocht door toeristen en is op menig ansichtkaart afgebeeld.
Ook de Kokoris-brug is tegenwoordig een toeristische attractie.
Ten tijde van het Byzantijnse Rijk zorgde de relatieve veiligheid van Zagori ervoor dat groepen soldaten er zo nu en dan dorpjes bouwden en zich er vestigden. In de 14de eeuw werd Zagori beschermd tegen aanvallen vanuit Albanië dankzij de ligging vlakbij Ioannina, het centrum van Grieks verzet in de regio.
Hoewel beinvloed door de Albanese taal bleef de Griekse taal toch behouden in de streek. Toen Epirus in 1430 in Turkse handen viel, werden er wederzijdse afspraken met de bezetters gemaakt die leidden tot autonomie, administratieve onafhankelijkheid en een verbod voor Turken het gebied te betreden.
In 1431 werd in een verdrag met Sinan Pasha vastgelegd dat de Ottomanen zich niet met de regio zouden bemoeien. Men had er zelfs een eigen bewapend leger. In 1670 werd het verdrag nog eens bekrachtigd en kregen de Zagori zeer veel privileges, genaamd Surutia, die pas weer in 1868 werden afgenomen door de Sultan.
De redding van de streek
Deze oplossing was de redding van Zagori, omdat het nooit in handen viel van Turkse landeigenaren en dus als geheel bleef bestaan. Er kwamen veel kooplui te wonen die banden hadden met Roemenië, Rusland en Constantinopel.
Zij werden de machtigste klasse in het gebied en droegen bij aan de relatieve rijkdom van Zagori tijdens de Turkse bezetting. In 1820 arriveerde een leger van 1.500 man in Zagori onder leiding van Ismael Pasha. Zij waren een onderdeel van de 20.000 soldaten die achter Ali Pasha aan werden gestuurd.
Ismael Pasha trok de meeste privileges in; enkel het recht een lokale gouverneur aan te wijzen bleef bestaan, maar de macht van deze gouverneur werd tot een minimum beperkt. Ook introduceerde Ismael Pasha een zeer zware belasting van 250 zilverstukken per persoon. Zagori werd bevrijd in 1913 tijdens de Balkanoorlogen.
>> Lees hier de gehele Griekse GESCHIEDENIS
Er is alleen een busstop in Monodendri en de bussen die aankomen vertrekken ook direct weer.
Monodendri – Ioannina – Thessaloniki: er gaat in ieder geval een bus per dag van Monodendri naar Ioannina waar je verder kunt reizen. Deze komt om 07:30 en doet er een uur over. Kosten zijn 2,50 euro. Het is van Ioannina nog 7 uur voordat je in Thessaloniki bent met de bus.
Er vertrekken zo’n vijf bussen per dag en de kosten zijn 21,45 euro.
Adres : Monodendri
Prijs : 20 euro
kamer (inclusief ontbijt)
Tel.nr. : 2653 071 483
Inhoud:
Dit hostel met een paar kamers ligt direct langs het weggetje waar de bus ook stopt. Het is schoon en groot maar vond het niet gezellig en ook erg donker.
Melnik
BULGARIJE
Net over de grens met Griekenland ligt het nietige Melnik; prachtige Bulgaarse huizen en lekkere wijn.
Campo de Geres
PORTUGAL
In het uiterste puntje van noordoost Portugal ligt Campo de Geres; een zeer traditionele regio.
EUROPA:
Albanië * België * Bosnië-Herzegovina * Bulgarije * Denemarken * Duitsland * Engeland * Estland * Finland * Frankrijk * Griekenland * Hongarije * (Noord) Ierland * Italië * Kosovo * Kroatië * Letland * Litouwen * Luxemburg * Macedonië * Malta * Montenegro * NEDERLAND * Oekraïne * Oostenrijk * Polen * Portugal * Roemenië * Rusland * Schotland * Servië * Slovenië * Slowakije * Spanje * Tsjechië * Turkije * Zweden
NOORD EN CENTRAAL-AMERIKA:
Chili * Costa Rica * Cuba * Guatemala * Mexico * Nicaragua * Panama * Verenigde Staten
ZUID-AMERIKA:
Argentinië * Bolivia * Brazilië * Colombia * Ecuador * Peru
AFRIKA:
Botswana * Burkina Faso * Egypte * Ethiopië * Ghana * Kenia * Mali * Marokko * Namibië * Oeganda * Senegal * Tanzania * Tunesië * Zuid-Afrika
MIDDEN-OOSTEN:
Iran * Israël * Jordanië * V.A.E.
AZIE:
Armenië * Cambodja * China * Filipijnen * Georgië * India * Indonesië * Japan * Kirgizië * Laos * Maleisië * Mongolië * Myanmar * Nepal * Oezbekistan * Singapore * Sri Lanka * Thailand * Vietnam
OCEANIE:
Voor meer reisfoto's kijk op www.instagram.com/cheapskatetravel.nl:
© Cheapskatetravel.nl; 2018 (all rights reserved)