GRIEKENLAND


Rhodos-eiland-stad-vuurtoren-Griekenland-haven-stadsmuur-hert

Officiële naam        : Helleense Republiek 

Hoofdstad               : Athene 

Munteenheid           : Euro 

Taal                          : Grieks 

Inwoneraantal         : 10.700.000

Visum nodig           : NEE


inleiding


De geschiedenis van Griekenland, en met name de Griekse beschaving uit de Oudheid, neemt een bijzondere plaats in voor het begrijpen van de westerse wereld. De geschiedenis van het oude Griekenland is niet beperkt tot de rivaliteit tussen Athene en Sparta.

 

Honderden steden langs de kusten van de Middellandse Zee en de Zwarte Zee verspreidden het hellenisme, de levenswijze en het denken van de Grieken. En wat heeft de persoon Alexander de Grote wel niet gebracht. 

 

Enige kennis van de Griekse mythen en verhalen moet een bezoek aan de plaatsen, waar ze zich volgens de klassieke schrijvers hebben afgespeeld, interessanter maken en verduidelijkt vaak de kijk op het heiligdom.

 

De mythologie geeft een idee van het geloof der oude Grieken dat zeer verbonden was aan de natuur: de goden werd dank gebracht als regen de akkers laafde, hun toorn moest afgewend worden als een natuurramp dreigde. De Grieken kenden vele vruchtbaarheidsriten. Natuurkrachten werden als goden vereerd: het zonlicht als Apollo, de zee als Poseidon, de landbouw en vruchtbaarheid als Demeter.  

 

De rol van de Grieken was heel groot tijdens de Europese geschiedenis. Griekenland werd na de Tweede Wereldoorlog en de burgeroorlog lid van de NAVO en van de EU. In de jaren 2000 zouden de Zuid Europeanen meedoen met de euro en kwamen de Olympische Spelen “thuis”. Maar toen kwam de financiële crisis en werden zondebokken gezocht en gevonden. De euro en de corrupte politici kregen de schuld.  


Knossos-Heraklion-Kreta-archeologie-Griekenland

Nationale schuld loopt op

De eigenlijke oorzaak vindt men terug na de val van militaire junta van 1974. Het land zat opgescheept met een enorme schuldenlast vanwege de grote militaire uitgaven.

 

Om delen van de bevolking terug in de economie te laten participeren, creëerde de staat veel banen in de publieke sector en financierde de pensioenen en andere sociale uitkeringen. Voorafgaand aan de invoering van de euro, hielp devaluatie van de munt om de Griekse staatsschuld te financieren. 

 

Na de invoering van de euro in januari 2001, viel dit mechanisme weg. Gedurende de volgende 8 jaar, was Griekenland in staat om zijn hoge niveau van lenen aan te houden, dank zij de lagere rente op de staatsobligaties in euro's, dit in combinatie met een lange reeks van sterke groei van het BBP.  


Epivadros-Griekse-Romeinse-arena-theater-archeologie-Griekenland
Het prachtige theater van Epivadros.

Wereldwijde crisis

Problemen begonnen te ontstaan wanneer de wereldwijde financiële crisis een hoogtepunt bereikte en alle nationale economieën ter wereld aantastte in september 2008.

 

De wereldwijde financiële crisis had een bijzonder grote negatieve impact op de bbp-groei in Griekenland. Twee van de grootste bronnen van inkomst, toerisme en scheepvaart werden zwaar getroffen door de economische neergang, met een omzet daling van 15% in 2009.   

 

Op 2 mei 2010 heeft de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), later bijgenaamd de trojka, een lening van € 110.000.000.000 toegezegd, om Griekenland te redden en haar financiële behoeften te bekostigen voor de periode, mei 2010 tot juni 2013. 

 

Als tegenprestatie moet de Griekse staat voldoen aan de uitvoering van de bezuinigingsmaatregelen, structurele hervormingen en privatisering van overheidsactiva. In 2015 was daar bijna een GR-exit maar Europa wist Griekenland toch (net) binnen te houden. Griekenland zit momenteel met handen en voeten gebonden aan strikte bezuinigingen om z’n hoofd boven water te houden en er is een lichte groei geconstateerd.


Meteora-klooster-woningen-James-Bond-film-monnik-Griekenland

Als je aan Griekenland en bezienswaardigheden denkt kom je al snel uit op de hoofdstad Athene met de wereldberoemde Akropolis. Ook de Griekse eilanden met hun typische architectuur, zand- en kiezelstranden zijn zeer populair onder toeristen. Zo kun je naar Rhodos met de gelijknamige hoofdstad waar de Kruisvaarders een heuse stadsmuur bouwde en een paleis.

 

Het grootste eiland van Griekenland is Kreta; hier kun je o.a. de archeologische site van Knossos bekijken, het palmenstrand van Preveli en/of de stad Chania met z'n heerlijke zandstrand. Op het vasteland is de oude hoofdstad Nafplio een "must" maar ook het prachtige oude theater in Epivadros. Tenslotte kun je in het noorden van Griekenland de tweede stad van het land Thessaloniki bekijken of de kloosterwoningen van Meteora die schitterde in de James Bond films. 


Akropolis-Athene-oudheid-antiek-heuvel-berg-Griekenland

griekenland uitgelicht:




Griekenland-diner-buiten-eten-familie

informatie over griekenland: