PRAKTISCHE INFORMATIE - Ghana

* Bijgewerkt t/m 2015 - wijzigingen voorbehouden.


  • Paspoort en visa
  • Ambassades
  • Geldzaken
  • Gezondheid
  • Vaccinaties
  • Kosten
  • Veiligheid
  • Taal
  • Tijdzone
  • Elektriciteit
  • Feestdagen

paspoort en visa


Iedereen heeft een geldig paspoort en een visum nodig bij binnenkomst in Ghana.  Daarnaast kan er om een uitnodiging gevraagd worden alsmede een boeking bij een hostel of een vaccinatie voor gele koorts. Wat bijna zeker vereist is, is een vliegticket die aantoont dat je het land weer verlaat.


ambassades


  • Ghanese ambassade in Den Haag: Molenstraat 53, Tel.nr. 070-3625371 (www.ghanaembassy.nl);
  • Nederlandse ambassade in  Ghana: Liberation Road 89 (Sankara Circle), Accra, Tel.nr. 231991 (ghana.nlambassade.org).

geldzaken


Ghana hanteert de “cedi” (GHS of GH¢). De Cedi-cent heet Pesawa (Gp). Je hebt biljetten van ¢1, ¢5, ¢10, ¢20 en ¢ 50 en munten van ¢1 en Gp: 1, 5, 10, 20 of 50.  

 

Bankpas 

  • Bankpassen worden geaccepteerd bij automaten met een Cirrus- of Maestrologo.;
  • Gebruik van een bankpas is niet altijd gratis, maar meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. De kosten verschillen per bank en per bankpas. Als uw bank een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw bankpas bij kleine bedragen af te raden.;
  • Er geldt een limiet per dag;
  • Let op: Sommige banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard uit om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank of dit voor uw pas van toepassing is.

 

Creditcard 

Gangbare creditcards worden geaccepteerd in grote hotels, banken, restaurants en winkels.

 

Geldautomaten 

Geld wisselen 

U kunt uw geld bij de daartoe bevoegde banken en wisselkantoren (Forex Bureaux) wisselen.

 

 

Bijzonderheden

 

  • Neem naast een bankpas, een creditcard en travellercheques ook voldoende contant geld mee;
  • Travellercheques in Amerikaanse dollars of Britse ponden worden geaccepteerd en kunt u bij de banken inwisselen. De koers is ongunstiger dan bij het wisselen van contant geld.

gezondheid


Op een aantal vlakken doet Ghana het (relatief) goed. De kindersterfte is bijvoorbeeld inmiddels een stuk lager dan in de meeste Afrikaanse landen. Toch is de situatie in de gezondheidszorg alarmerend. Artsen en ander medisch personeel verlaten Ghana aan de lopende band, op zoek naar een beter inkomen in rijkere landen. Mensen worden hier gemiddeld 53 jaar. Veel zullen nooit naar een dokter of ziekenhuis gaan. Dat is namelijk erg duur. Het eten kan heel eenzijdig zijn met vooral pap van mais. De groenten die worden gebruikt (wat er niet veel zijn) worden helaas geheel kapot gekookt, dus dat is ook minder gezond.

 

Malaria is hier een groter probleem dan aids;  er gaan meer mensen aan dood, vooral op het platteland. Ook diarree is een groot probleem. Door het slechte drinkwater sterven veel kinderen aan dysenterie of uitdroging. De hygiëne laat nog wel te wensen over, omdat er een open rioolsysteem is waar allerlei dieren uit drinken en eten. Tevens zijn er een aantal vuilnisbelten in de stad waar alles wordt gedumpt en waar ook veel dieren van eten en af en toe mensen in rondzwerven. Pas bij zoetwatermeertjes of slecht doorstromen rivieren ook altijd op. Zwemmen is in Ghana lang niet overal een goed idee. In stilstaand water kun je de wormziekte Bilharzia oplopen. Deze ziekte kan je organen aantasten.

 

Malaria

Je loopt in Ghana gedurende het hele jaar kans op malaria. Het is dan ook ten stelligste aan te raden malariatabletten te slikken tijdens een reis in het land. Voor een kort verblijf kun je kiezen voor het middel Malarone. Het middel Lariam is goedkoper, maar dat kent heftige bijwerkingen. Laat je door een arts voorlichten over de mogelijkheden. Zorg bovendien altijd dat je met DEET-muggenspray goed beschermd bent tegen muggenbeten in Ghana. Malariatabletten bieden namelijk geen honderd procent bescherming.  

 

Aids

Er komt hier zeker Aids voor. Het gebruik van een condoom is taboe, want er moeten tenslotte kindertjes komen en mannen vinden het niet prettig. Vrouwen kunnen er al helemaal niet om vragen. Helaas kunnen mannen meerdere vrouwen hebben en gaan ze ook wel eens vreemd, wat ook weer niet zo goed is om de aidsverspreiding in te dammen.


Water

Je kunt beter geen water uit de kraan drinken in Ghana. Je kunt daar ziek van worden. Gelukkig zijn er op veel plekken flessen  en kleine plastic zakjes mineraalwater te koop.


vaccinaties


Een geldig inentingsbewijs tegen gele koorts is verplicht. Kinderen tot 1 jaar zijn hiervan vrijgesteld. Ook moet je in het bezit zijn van een zogeheten choleraverklaring om over land de grens te mogen passeren. Een DTP-vaccinatie en bescherming tegen hepatitis A worden aanbevolen. Vaccinaties tegen buiktyfus, hepatitis B en rabiës zijn optioneel, maar niet verplicht.


veiligheid


Het zuiden van Ghana is buitengewoon veilig. Dit rijkere deel van het land is vrij sterk afhankelijk van het toerisme en dat maakt dat er goede veiligheidsregels zijn getroffen. Toch dien je ’s nachts wat op te passen in Accra en ook in plaatsen als Cape Coast. Loop liever alleen op verlichte wegen en loop bij voorkeur niet alleen. Ook zijn er natuurlijk, net als in elke ander stad, zakkenrollers in Accra. Het noorden van Ghana is wat onrustiger. Af en toe zijn daar etnische spanningen. In de Bakwu regio in het noordoosten is het al tijden onrustig. Je doet er goed aan je reis naar deze regio goed te plannen, mocht je die kant op willen. Zorg dat je er alleen overdag reist en van tevoren onderdak hebt geboekt bij betrouwbare hotels of pensions. 

 

Je kunt je in het hele land beter ver houden van verkiezingsactiviteiten. Nog niet zo heel lang geleden vielen er doden bij tussentijdse verkiezingen in de stad Akwatia, in centraal-Ghana. Er werd tijdelijk een avondklok ingesteld. Kijk voor meer en actuele informatie over de veiligheidssituatie in Ghana voor vertrek naar het land op:  http://www.minbuza.nl/nl/Reizen_en_Landen/Reisadviezen. Fraude met creditkaarten en bankpassen komt veelvuldig voor in Ghana. Betaal in winkels dus liever met cash en zorg dat je pint bij automaten die niet beschadigd zijn. Scherm ook altijd je pincode af en check regelmatig je saldo, zodat je snel alarm kunt slaan als er iets niet klopt. 

 

Ghana is een veilig land, maar wel zeer corrupt. Doorgaans hebben toeristen niet veel last van corrupte politieagenten en overheidsambtenaren, maar het kan verkeren. Blijf te allen tijde rustig en zeker van je zelf. Maak je niet boos, maar leg geduldig uit waarom er niets mis is met je papieren of waar je dan ook van wordt beschuldigd. Sta je in je recht en zit er echt geen schot in de zaak, vraag dan altijd om de chef van de politieman of ambtenaar te spreken en om een bon van de bekeuring. Zorg als je auto rijdt dat je in ieder geval een brandblusser en waarschuwingsdriehoek bij je hebt. Rijd niet met blote voeten. Vaak dreigen politieagenten je voor te leiden bij de rechtbank als je niet ter plaatse (smeergeld) wilt betalen. Dit is zelden waar. Maar mocht je hier niet aan toe willen geven, dan kost het je echter vaak een paar uur totdat de agent inbindt. Onderhandel ook altijd over boetes en afkoopsommen. 

 

Het algemene alarmnummer in Ghana is voor ambulance, politie of brandweer respectievelijk: 776111/776115, 999/171 en 192.


taal


De taal die in Ghana hoofdzakelijk wordt gesproken is Tiwi. Het is voor de meeste hier de eerste taal. De officiële landelijke taal is derhalve Engels, en dat is ook waar ze in het voortgezet onderwijs in worden onderwezen. Veel Ghanezen kunnen wel 4 of 5 talen spreken. In totaal heeft Ghana ongeveer 13 verschillende talen.

 

Pidgin Engels (Krung Brofo genoemd) stamt af van de koloniale tijden en wordt breed gesproken door jongens en meisjes van de basisscholen, studenten van de middelbaar scholen en studenten van de hogere scholen en universiteiten. Opgeleiden spreken deze taal ook onderling. Het wordt als een soort macho taal gezien. 


tijdzone


De klok staat precies op GMT. In de winter is het één uur vroeger dan in Nederland en in de zomer twee.


electriciteit


In Ghana heeft u een verloopstekker nodig.


feestdagen


01 januari

04 februari

06 maart

16 juni

17 juni

20 juli t/m 18 augustus

19 t/m 22 augustus

21 september 

18 september  

24 t/m 27 oktober

26 oktober

07 december    

Nieuwjaarsdag

Id-ul-Maulid (Geboortedag Mohammed) 

Onafhankelijkheidsdag 1957 

Lailat-ul-Meraj (Hemelvaart Mohammed) 

Vaderdag 

Ramadan 

Id-al-Fitr (Suikerfeest)

Stichtersdag

Verjaardag van Kwame Nkrumah. Kwame Nkrumah

Bedevaart naar Mekka (Id-ul-Hadj)

Offerfeest (Eid Al-Adha)

Dag van de boeren (Farmers' Day)



zie ook: