ALGEMENE INFORMATIE - Ghana

* Bijgewerkt t/m 2015 - wijzigingen voorbehouden.


  • Klimaat
  • Geografie
  • Inwoners
  • Natuur
  • Dieren
  • Steden
  • Staat
  • Religie
  • Sport
  • Eten & Drinken

klimaat


Ghana ligt ten noorden van de evenaar en heeft een tropisch klimaat. Warm en betrekkelijk droog aan de zuidoost kust, heet en vochtig in het zuidwesten en heet en droog in het noorden. De regentijd duurt van juni tot en met september. In de praktijk betekent dat om de één of twee dagen meestal tegen de avond een flinke plensbui die zo'n twee uur duurt.

 

De Harmattan wind is een droge en stoffige wind ten zuiden van de Sahara in de richting van de Golf van Guinee tussen november en maart waar je zeker rekening mee moet houden. Deze blaast het hele land in een grijze waas.


geografie


Ghana grenst in het zuiden aan de Golf van Guinea en deze kustlijn is langer dan 500 km. In het oosten aan Togo en in het noorden aan Burkina Faso. De westgrens wordt gevormd met Ivoorkust.  

 

Ghana heeft een oppervlakte ongeveer gelijk aan 6x Nederland.


inwoners


Ghana telt zo’n 25 miljoen inwoners en is een van de dichtbevolkte landen van West Afrika. De Akan is de grootste bevolkingsgroep en maakt bijna de helft van de inwoners uit – de Ashanti in het centrale gedeelte van het land en de Fante behoren tot deze groep.  

 

Verder behoort 15,2% tot de Mole-Dagbon, 11,7% tot de Ewe, 7,3% tot de Ga-Dangme, 4% tot de Guan, 3,6% tot de Gurma, 2.6% tot de Grusi en 1% tot de Mande-Busanga. In totaal heeft Ghana nu ongeveer 63 verschillende etnische groepen.


natuur


Ghana telt zo’n 25 miljoen inwoners en is een van de dichtbevolkte landen van West Afrika. De “Akan” is de grootste bevolkingsgroep en maakt bijna de helft van de inwoners uit – de Ashanti in het centrale gedeelte van het land en de Fante behoren tot deze groep.  

 

Verder behoort 15,2% tot de Mole-Dagbon, 11,7% tot de Ewe, 7,3% tot de Ga-Dangme, 4% tot de Guan, 3,6% tot de Gurma, 2.6% tot de Grusi en 1% tot de Mande-Busanga. In totaal heeft Ghana nu ongeveer 63 verschillende etnische groepen.


dieren


In de vijf nationale parken en negen reserves is er volop groot wild te vinden. Het is dan ook een “must” om een park aan te doen en op safari te gaan ook al is het geen Oost-Afrika! De belangrijkste zijn de leeuw, het nijlpaard, de panter, de aap (o.a. chimpansee, mona’s en de baviaan) en de olifant.

 

Naast deze “grote” dieren zijn er nog talloze vogels en andere (zoog)dieren aanwezig in Ghana. Te denken valt aan antilope, buffel, papegaaien, (nijl)krokodillen, slangen, schildpadden, salamanders, gekko’s, neushoornvogel en vlinders.


steden


De vijf grootste steden van het land zijn in chronologische volgorde: 

  1. Accra *           1.965.000 inwoners
  2. Kumasi          1.470.000  inwoners
  3. Tamale             365.000  inwoners
  4. Takoradi           235.000 inwoners
  5.  Achiaman        204.000 inwoners

* = hoofdstad


staat


Sinds 7 januari 2009 is John Atta-Mills de nieuwe democratisch gekozen president van Ghana na een nek-aan-nek race tussen zijn NDC (National Democratic Congress) en die van de huidige oppositiepartij van Nana Akufo-Addo. John Agyekum Kufuor was president in de twee voorgaande regeringsperiodes.


religie


De overgrote meerderheid (zo’n 70%) van de Ghanezen is Christelijk en woont in het midden en zuiden van het land. Het is het gevolg van decennia lang agressief zendingswerk vanuit Europa en de Verenigde Staten. In het noorden wonen juist veel moslims.

 

In totaal is zo’n vijftien procent van de Ghanezen islamitisch. De meeste Ghanezen mixen hun christelijke of islamitische overtuiging overigens met animistische, traditionele tradities en rituelen.


(nationale) sport


Sinds de onafhankelijkheid in 1957 doet Ghana verwoede pogingen om het meest vooraanstaande Westelijk Afrikaans land in sport. Voetbal is sport nummer 1 en de ‘Black Stars’ zijn de nationale voetbalhelden. Verschillende spelers spelen in de Nederlandse eredivisie. Ghana kwalificeerde zich voor het eerst voor het Wereldkampioenschap van 2006 in Duitsland. Ten koste van Tsjechië en de Verenigde Staten haalde het de tweede ronde. Hierin was Brazilië (veel) te sterk met 3-0.

 

Op het WK van 2010 werd Ghana in de kwartfinales na strafschoppen uitgeschakeld door Uruguay. In 2014 nam het voor de derde opeenvolgende keer deel, maar was niet opgewassen tegen Portugal, Duitsland en de Verenigde staten in de poulfase. De Afrika Cup werd door de Ghanezen inmiddels 4x gewonnen – voor het eerst in 1963 en twee jaar erop wederom. Ook in 1978 mochten de “Black Stars” zich de beste van het continent noemen. Vier jaar later, in 1982 was het de laatste keer dat de Ghanezen de Afrikaanse beker wonnen. Grootste spelers waren/ zijn “Essien”, “Amoah”, “Gyan” en “Muntari”.  

 

Andere populaire sporten zijn boxen, tennis, basketball, hockey, cricket, rugby, golf en atletiek.


eten & drinken


De Ghanese keuken is pittig en gekruid. Er wordt veelal vis, kip, en vlees gegeten in combinatie met rijst, sausjes en voornamelijk deegballen. Meestal krijg je bij het eten geen bestek, maar wordt er van je verwacht dat je met je rechterhand eet. Er is ook veel fruit in Ghana te krijgen: ananassen, bananen, veel soorten sinaasappels, kokosnoten, mango’s en papaja's. In Ghana eten veel mensen op straat. De chop-bar is erg bekend.  

 

Enkele bekende gerechten zijn : 

  • Fufu = je moet je voorstellen – een soort van deegbal in een vaak pittige soep. Deze “bal” is gemaakt van bakbanen,  cassave of yams. Deze mix wordt gekookt en gepureerd.  Het ziet eruit als aardappelpuree, maar smaakt heel anders;
  • Banku = is deeg van vergiste mais en cassava en wordt vaak met een pittige soep geserveerd. Maar kan ook met ragout of pepersaus met vis komen. De ingrediënten worden gemixt en gekookt;
  • Bakbanaan= Dit is gewoon gebakken banaan. Op elke hoek van de straat kun je dit wel kopen bij een stalletje;
  • Yollof = Eenpansgerecht van rijst, groenten, bouillon en kruiden;
  • Kenkey  is een van de belangrijkste vergiste gerechten in Ghana en wordt gemaakt van vergiste grond met graan of maïs. De ingrediënten worden gemixt en gekookt. Daarna wordt het goedje dat ontstaat ingepakt in bananenbladeren of folie, waarna het pakketje nog een tot drie uur wordt gestoomd. De kenkey wordt geserveerd met saus of soep of een vis- of vleesgerecht. 

Andere gerechten zijn een bonen mix gerecht met vissoep of pindasoep.

 


DRINKEN: 

 

Drinken doen de Ghanezen in een ‘spot’, een met fel beschilderde planken afgezet openluchtbarretje. Alle bekende frisdranken zijn verkrijgbaar, evenals de lokale biersoorten Star, Club, Gulder en ABC. Bier is het meest populaire drankje in Ghana is bier. Wie iets sterkers wil drinken, kan akpeteshie proberen, gedistilleerde palmwijn.

 

In sommige plaatsen langs de kust kun je af en toe de echte palmwijn krijgen, een ware delicatesse die vers op zijn best is. Bij rituele gebeurtenissen hoort het drinken van schnaps, inderdaad niets anders dan de klassieke Hollandse jenever. In Ghana kun je beter geen water uit de kraan drinken, overal zijn flessen en kleine plastic zakjes drinkwater te koop.


zie ook: