* Bijgewerkt t/m 2014 - wijzigingen voorbehouden.
Iedereen heeft een geldig paspoort nodig die nog minstens 6 maanden geldig is bij binnenkomst in de Filipijnen.
Nederlanders hebben net als vele andere landen sinds November 2014 geen visum meer nodig. Officieel hebben ze wel een geldig “onward”(vervolg) of retourticket nodig die ze moeten kunnen overhandigen bij de douane. Je mag nu 30 dagen in het land verblijven. Indien je langer kunt blijven kun je verlengen (in Manilla) of een langer visum aanvragen. Deze kun je NIET aavnragen op het vliegveld als je de Filipijnen in komt.
Munteenheid
Bankpas
Creditcard
Geldautomaten
Geld wisselen
Bijzonderheden
Medische zorg:
Het niveau van de gezondheidszorg op de Filipijnen is redelijk. De meeste ziekenhuizen zijn privéklinieken. Mede daarom wordt u geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten. Houd er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. In geval van een ziekenhuisopname of wanneer u medisch-specialistische zorg nodig hebt, kunt u het beste direct contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij. Voor informatie en eventuele ondersteuning kunt u terecht bij de Nederlandse vertegenwoordiging op de Filipijnen.
Geneesmiddelen
Medische verklaring
Als u geneesmiddelen meeneemt op reis die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers), moet u voor deze geneesmiddelen een gelegaliseerde Engelstalige medische verklaring bij u hebben. Het reizen met deze geneesmiddelen zonder verklaring is strafbaar. Op www.farmatec.nl leest u welke geneesmiddelen onder de Opiumwet vallen en hoe u de verklaring kunt aanvragen. De verklaring is 1 jaar geldig na de door u opgegeven ingangsdatum. Vraag de verklaring minimaal 4 weken voor vertrek aan.
Muggen
Op de Filipijnen komen malaria, dengue en mogelijk ook Japanse encefalitis voor. Deze ziekten worden overgebracht door muggen. Denguemuggen steken overdag, muggen die malaria of Japanse encefalitis overbrengen, steken van de avond- tot de ochtendschemering. Draag beschermende kleding en gebruik op de onbedekte huid een insectenwerend middel, bij voorkeur met DEET. Gebruik ook een muskietennet om onder te slapen.
Zoogdieren
Hondsdolheid komt voor op de Filipijnen. Neem direct contact op met een arts wanneer u door een zoogdier (bijvoorbeeld een hond, kat of vleermuis) bent gebeten.
Drinkwater
Water (voor drinken, ijsblokjes, tandenpoetsen, groente wassen, enzovoorts) moet eerst worden gekookt of afkomstig zijn uit flessen.
Voedsel
Zwemwater
Zwemmen en pootjebaden in riviertjes, poeltjes en meertjes met zoet water levert het risico van de wormziekte schistosomiasis (bilharzia) op.
Vaccinatie tegen gele koorts is voor de Filipijnen alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je de Filipijnen binnenkomt in een gele koorts land bent geweest (ook bij alleen een overstap op het vliegveld van een gele koorts land).
Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor de Filipijnen aanbevolen: vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor de Filipijnen. Bij een verblijf van langer dan twee weken wordt voor de Filipijnen inenting tegen buiktyfus aanbevolen. Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor de Filipijnen inentingen aangeraden tegen hepatitis B, rabiës (=hondsdolheid) en in sommige gevallen tuberculose. Soms worden voor de Filipijnen vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf. Voor de Filipijnen wordt vaccinatie tegen Japanse encefalitis alleen in bepaalde (zeldzame) gevallen aangeraden.
Malaria preventie
Op de Filipijnen komt malaria voor. We raden je aan om malariatabletten te gebruiken. Ook anti-muggenmaatregelen zijn belangrijk op de Filipijnen. Bij koorts tijdens of na verblijf in een malariagebied is het belangrijk om binnen 24 uur een arts te bezoeken.
Criminaliteit
Op de Filipijnen is veel criminaliteit. Denk aan overvallen en berovingen op straat. Criminelen gebruiken daarbij vaak grof geweld. Ontvoeringen (op heel de Filipijnen komen ontvoeringen voor. Al dan niet voor losgeld. In het verleden zijn toeristen en lokale inwoners ontvoerd in het zuiden van Palawan, op de Sulu eilandengroep en delen van Mindanao. Sommige mensen zijn om het leven gebracht. In de provincie Zamboanga del Norte lopen buitenlanders een groot risico op ontvoering. Drogeren van buitenlanders (pas goed op voor onbekenden die u benaderen. Dit kan een poging zijn om u te drogeren. Op de Filipijnen komt het vaak voor dat buitenlanders in bars en taxi’s worden gedrogeerd. Wees alert als iemand u benadert en beweert u te kennen van bijvoorbeeld de luchthaven of een hotel.
Demonstraties
Op de Filipijnen kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties. Traditioneel gebeurt dit vaak tijdens nationale en lokale verkiezingen.
Mogelijk risico met veerboten
Reis zo min mogelijk met veerboten. Reizen met veerboten op de Filipijnen erg gevaarlijk zijn, omdat de veerboten: vaak te vol beladen zijn; niet altijd goed onderhouden zijn; feen of te weinig reddingsmaterialen aan boord hebben. Dit is extra gevaarlijk in het tyfoonseizoen, want dan kunnen plotseling stormen ontstaan. In 2013 vond bijvoorbeeld een aanvaring plaats tussen een veerboot en een vrachtschip. Hierbij kwamen meer dan 100 mensen om. Ook zijn veerboten doelwit geweest van bomaanslagen.
Bomaanslagen in openbaar vervoer
Bussen en busstations zijn in het verleden doelwit geweest van aanslagen. Wees vooral na zonsondergang alert als u met het openbaar vervoer reist.
Onveilige gebieden
In heel Mindanao zijn verschillende groepen rebellen actief. Vooral in de ‘Autonomous Region of Muslim Mindanao’ (ARMM) zijn er gevechten tussen rebellen en het leger. Er zijn ook aanslagen op burgerdoelen in dat gebied.
In deze gebieden is het gevaarlijk door terroristische activiteiten. Er zijn regelmatig confrontaties tussen het leger en gewapende groepen in de Sulu archipel. Vooral in Basilan, Tawi Tawi en Sulu. Ook op het vasteland van Mindanao zijn er ongeregeldheden. Die vinden plaats tussen het leger en rebellen en tussen de gewapende groepen onderling. . In de omringende wateren van Zuidwest Mindanao en de Sulu eilandengroep komt piraterij voor.
Reis alleen als het noodzakelijk is naar de overige gebieden van Mindanao. Het gaat om de regio’s en provincies:
Verschillende gewapende groepen zorgen voor onrust in deze gebieden. Er komen regelmatig gevechten voor.
Terrorisme
Op de Filipijnen zijn verschillende terroristische organisaties actief. In het hele land is een risico op terroristische aanslagen. Terroristische activiteiten die u in de Filipijnen kunt verwachten zijn ontvoeringen en (bom)aanslagen op willekeurige burgerdoelen. Plaatsen waar veel mensen komen, kunnen een mogelijk doelwit zijn voor een aanslag. Volgens recente verklaringen van Filipijnse overheidsfunctionarissen zijn de autoriteiten in Davao en andere delen van Mindanao op dit moment in een verhoogde staat van paraatheid vanwege een onbekende bedreiging van de veiligheid.
Natuurgeweld
In 1946 werd het Tagalog tot nationale taal uitgeroepen. Om de andere bevolkingsgroepen niet te zeer voor het hoofd te stoten, werd in 1959 de naam van de officiële taal veranderd in ‘Pilipino’ en aangevuld met het vocabulaire van enkele regio’s. Vanaf 1973 werd de op het Tagalog gebaseerde nationale taal wéér van naam veranderd: ‘Filipino’. Vanaf 1978 wordt het Filipino verplicht onderwezen op de scholen en beheerst meer dan de helft van de bevolking deze taal. Het Engels wordt als een officiële tweede taal gebruikt, vooral door de overheid, in het onderwijs en als handelstaal.
Het Spaans wordt alleen nog door een kleine elitegroep gebruikt. Een lokaal dialect, het met Spaanse uitdrukkingen doorspekte Chavacano, wordt alleen nog gesproken door de bewoners van Zamboanga
op het eiland Mindanao.
Verder komen er op de Filippijnen nog ca. 80 inheemse talen en dialecten voor. Het oorspronkelijke Tagalog en het Cebuano wordt door ongeveer een kwart van de bevolking gesproken. Andere inheemse
talen zijn: Ilocano, Ilongo of Hiligaynon, Bicol en Waray-waray.
In de zomer is het op de Filipijnen 6 uur later dan in Nederland, in de winter is dit verschil 7 uur.
Het voltage op de Filippijnen is 220V. In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen eenvoudig opladen, maar daar is hier een “wereldstekker” voor nodig.
EUROPA:
Albanië * België * Bosnië-Herzegovina * Bulgarije * Denemarken * Duitsland * Engeland * Estland * Finland * Frankrijk * Griekenland * Hongarije * (Noord) Ierland * Italië * Kosovo * Kroatië * Letland * Litouwen * Luxemburg * Macedonië * Malta * Montenegro * NEDERLAND * Oekraïne * Oostenrijk * Polen * Portugal * Roemenië * Rusland * Schotland * Servië * Slovenië * Slowakije * Spanje * Tsjechië * Turkije * Zweden
NOORD EN CENTRAAL-AMERIKA:
Chili * Costa Rica * Cuba * Guatemala * Mexico * Nicaragua * Panama * Verenigde Staten
ZUID-AMERIKA:
Argentinië * Bolivia * Brazilië * Colombia * Ecuador * Peru
AFRIKA:
Botswana * Burkina Faso * Egypte * Ethiopië * Ghana * Kenia * Mali * Marokko * Namibië * Oeganda * Senegal * Tanzania * Tunesië * Zuid-Afrika
MIDDEN-OOSTEN:
Iran * Israël * Jordanië * V.A.E.
AZIE:
Armenië * Cambodja * China * Filipijnen * Georgië * India * Indonesië * Japan * Kirgizië * Laos * Maleisië * Mongolië * Myanmar * Nepal * Oezbekistan * Singapore * Sri Lanka * Thailand * Vietnam
OCEANIE:
Voor meer reisfoto's kijk op www.instagram.com/cheapskatetravel.nl:
© Cheapskatetravel.nl; 2018 (all rights reserved)