PRAKTISCHE INFORMATIE - Ethiopië

* Bijgewerkt t/m 2015 - wijzigingen voorbehouden.


  • Paspoort en visa
  • Ambassades
  • Geldzaken
  • Gezondheid
  • Vaccinaties
  • Kosten
  • Veiligheid
  • Taal
  • Tijdzone
  • Elektriciteit
  • Feestdagen

paspoort en visa


Iedereen heeft een paspoort nodig dat na vertrek uit Ethiopië nog zes maanden geldig is. 

 

Voor deze reis moet je voor vertrek een visum aanvragen voor Ethiopië. Je kunt het visum aanvragen bij de Ethiopische Ambassade in Brussel (zie onder) of via een visum tussenbureau. Dien je aanvraag 4 weken voor vertrek in!  Ook kun je een visum regelen op het vliegveld in Addis Ababa bij aankomst.


ambassades


  • Ethiopische ambassade in België (Brussel)      :  Avenue de Tervuren 231, Brussel (Tel.nr. +32 2 771 32 94);
  • Nederlandse ambassade in Ethiopië: Off Ring road, Addis Ababa (Tel.nr. 0113 711100, www.netherlandsembassyethiopia.org).

geldzaken


  •  De Ethiopische munteenheid is de Birr;
  • De Commercial bank of Dashen Bank op het vliegveld is 24 u. per dag geopend voor het wisselen van dollars of Euro’s naar birr. Probeer bij het wisselen ook kleinere coupures te krijgen i.v.m. het geven van fooien. Sommigen volkeren zoals de Mursi accepteren zelfs alleen nieuwe biljetten van 1 birr;
  • Pinnen kunt u met een VISA card bij Dashen banken in diverse grote plaatsen in Ethiopie. Maar hij pakte ook mijn MASTERCARD pinpas soms. Zie www.dashenbankcs.com
  • In Addis Abeba en andere grotere plaatsen zijn overheids- en prive banken gevestigd waar u altijd dollars en Euro’s kunt wisselen;
  • Traveller cheques kunnen in elk filiaal van de commercial bank ingewisseld worden en ook bij een aantal prive-banken. American express is de meest bekende;
  • Sommige grotere hotels in Ethiopie, speciaal in Addis Abeba, accepteren credit cards.
  • Er is momenteel een tekort aan buitenlandse valuta in Ethiopie. Daardoor is het niet mogelijk om birr weer terug te wisselen naar Euro of USD. Probeer daarom zo nauwkeurig mogelijk te berekenen hoeveel u nodig denkt te hebben en wissel liever een paar keer tijdens de reis dan alles in een keer aan het begin van de reis.

gezondheid


De gezondheidszorg in Ethiopië is van wisselende kwaliteit. In de hoofdstad zijn de medische voorzieningen redelijk maar in de andere (kleinere) steden en op het platteland is het minimaal. Aan te raden valt zo’n vier weken voor uw reis advies in te winnen bij uw plaatselijke GGD of uw huisarts (zie ook vaccinaties). U kunt ook even kijken op de website www.lcr.nl (landelijk coördinatiecentrum reizigersadvisering). Daarnaast is het verstandig het broodnodige medische spullen zoals pleisters, (steriele) gaasjes, middelen tegen blaren, jodium en medicijnen tegen veelvoorkomende klachten als hoofdpijn en darmklachten mee te nemen. Voor vrouwen raden wij aan ook maandverband en tampons mee te nemen. Deze zijn in sommige gebieden minder goed te verkrijgen. Het drinken van kraanwater wordt afgeraden.


vaccinaties


Voor Ethiopië geldt in het algemeen geen inentingsplicht, maar worden sommige vaccinaties worden door wel sterk aanbevolen. De belangrijkste zijn: DTP (difterie, tetanus en polio), Hepatitis A (geelzucht) en gele koorts. Verstandig is om wel een week of vier van tevoren advies in te winnen m.b.t. vaccinaties bij uw plaatselijke GGD , uw huisarts of de website www.lcr.nl (landelijk coördinatiecentrum reizigersadvisering). Vergeet niet uw vaccinatieboekje mee te nemen op reis – er kan bij de douane na gevraagd worden. Nog twee belangrijke zaken om bij stil te staan:  

 

Malaria:

Malaria is een hardnekkig verschijnsel in de tropen en de huidige medicijnen hoeven geen 100% garantie te geven. Belangrijk is dat uw beschermende kleding draagt en dan hoofdzakelijk tijdens zonsop- en ondergang. U kunt ook eventueel een muskietennet meenemen. Verder kunt u onbedekte lichaamsdelen met een goed insectenwerend middel dat DEET (diethyltoluamide) bevat behandelen. Hierdoor voorkomt u door muggen gestoken te worden. Het meenemen van een noodbehandeling voor malaria is alleen van belang in uitzonderlijke gevallen als u langer dan een maand in een risicogebied verblijft. Vraag de bevoegde instanties in dat geval om advies. Bij koorts tijdens of na verblijf in de tropen moet u altijd een arts raadplegen om  u op malaria te laten onderzoeken. 

 

Aids:

In alle landen moet u oppassen voor ziektes die via seks en bloed kunnen worden overgedragen, zoals aids en hepatitis B. Neemt u eventueel condooms mee en laat u geen piercings of tatoeages aanbrengen ter plaatse.


veiligheid


Ethiopie is over het algemeen en in principe een veilig land om in te reizen. Er zijn wel een aantal dingen waar je als reiziger op moet letten – en sterker dan in landen in (West) Europa, zelfs in de grote steden. De toeristische plekken in vooral Addis Ababa (o.a. de markt) waar professionele zakkenrollers het gemunt hebben op (blanke) toeristen. Vooral als ze alleen zijn.  

 

Een paar veel uitgehaalde trucs: 

  • Er ontstaat exact voor uw neus een vechtpartij – loop direct weg (dit is een afleidingsmanoeuvre);
  • Er wordt door een onhandige voorbijganger een fluim per ongeluk op uw broek gespuugd (de man zal het afdeppen met een papiertje en tegelijkertijd uw zakken leeg roven);
  • Ga ook nooit in op uitnodigingen van o.a. studenten die een koffieceremonie of een dansavondje met culturele activiteiten organiseren. Je zult je “bevrijding” moeten afkopen.

Wees gewoon op je hoede en zorg dat je je geld en andere waardevolle verspreid (tas, kleding, kluisje) en het liefste in je binnenzak waar het veilig is. En loop er niet mee te koop. Als er toch iets gebeurt, blokkeer direct je creditkaart en doe aangifte bij de politie. Probeer zoveel mogelijk te herinneren van de dader.  Van tevoren kun je natuurlijk al voorzorgsmaatregelen nemen. Op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken (www.minbuza.nl) is de actuele reisinformatie over Ethiopië terug te vinden. Wees op je hoede voor verdachte achtergelaten bagage, pakketjes en andere objecten. In de grensstreken van Ethiopië met Soedan, Eritrea en Somalië kunt u geconfronteerd worden met (lokale) conflicten. Deze gebieden zijn zeer onveilig en het wordt ten sterkste ontraden in deze gebieden te reizen.


taal


Er zijn zeventig tot tachtig talen, verdeeld in meer dan 280 dialecten. Amharic is de officiële taal die in Ethiopië gesproken wordt, maar Engels is de tweede officiële taal van het land. Ook spreken veel mensen Arabisch, Frans en Italiaans.


tijdzone


Ten tijde van de zomer is het verschil in tijd 1 uur ( later), in de winter 2 uur.


elektriciteit


De netspanning in Ethiopië is 220-240 volt. De netspanning kan sterk wisselen, waardoor gevoelige apparatuur beschadigd kan raken. Daarnaast heeft u een driepotige stekker nodig.


feestdagen


De Ethiopische kerk kent een grote hoeveelheid feestdagen. De belangrijkste zijn hieronder opgesomd. Er worden zowel de christelijke feestdagen als Pasen en Kerstmis gevierd, alsook het islamitische Aid al-Fitr (Suikerfeest). In totaal zijn er drieëndertig feestdagen ter verering van Maria. Veel van de feestdagen, zoals de geboorte van Jezus, worden niet jaarlijks maar maandelijks gehouden.  

  • Genna (Ethiopisch Kerstmis); 7 Januari;
  • Timkat (goddelijke openbaring, 19 januari);
  • Overwinning van Keizer Menelik II op het Italiaanse leger bij Adowa, ook gespeld AdwaAduwa of Adua (2 maart);
  • Patriots Victory Day (5 mei);
  • Dag ter herdenking van de val van de Derg (28 mei);
  • Meskaram First (Ethiopischnieuwjaar, 11 september);
  • Meskal (de ontdekking van het 'Ware kruis van Sint Helena', 27 september). 

Andere feestdagen:

De Incarnatie, de geboorte van Jezus, Epifany (Driekoningen), Hossana (Palmzondag), De Kruisiging, Pasen, Debre Tabor (feest van de berg Tabor, de Transfiguratie (de verheerlijking van Jezus), De Hemelvaart en Pinksteren.


zie ook: