ALGEMENE INFORMATIE - Ethiopië

* Bijgewerkt t/m 2015 - wijzigingen voorbehouden.


  • Klimaat
  • Geografie
  • Inwoners
  • Natuur
  • Dieren
  • Steden
  • Staat
  • Religie
  • Sport
  • Eten & Drinken

klimaat


Ethiopië kent net als in Nederland vier seizoenen al kent deze niet de (temperatuur)verschillen die wij kennen. Gezien de hoogte van het land is de gemiddelde dagtemperatuur gemiddeld niet hoger dan 20 graden. De temperatuur is zeer afhankelijk van de hoogte waarin je je bevind. Over het algemeen heeft Ethiopië een zeer algemeen en prettig klimaat het hele jaar door. Meestal schijnt de zon.

 

De gemiddelde temperatuur in de lager gelegen gebieden is 30 graden. Hier heerst een subtropisch tot tropisch klimaat. In de bergen kan het echter 5 graden worden. Daarnaast heeft de natte moesson van de Indische Oceaan zijn van invloed op het weer in Ethiopië. Er zijn twee regenperioden te onderscheiden: de “kleine” regentijd in Februari en Maart en de grote in Juni tot September.


geografie


Ethiopië grenst in het noorden aan Eritrea. In het noordoosten aan het kleine landje Djibouti en Somaliland. Somalië ligt in het zuidoosten terwijl Kenia in het zuiden ligt. Er is een lange oostgrens met Soedan.  

 

Het land is zo’n 27x groter dan Nederland.


inwoners


Er wonen momenteel ruim 100 miljoen mensen in Ethiopië wat het een van de dichtstbevolkte landen van Afrika maakt. Jaarlijks zullen hier nog zo’n 2,9% extra mensen bijkomen. De bevolking bestaat uit ruim tachtig verschillende volken, doorgaans met een eigen taal en diepgewortelde normen en waarden. Circa 13% van de mensen zijn stedelingen en 87% woont op het platteland.


natuur


Ruwweg is Ethiopië in vier gebieden in te delen: 

  • het noordelijk centraal massief (Abessinië);
  • de hoogvlakte van Choa;
  • het zuidwesten;
  • en de laaglanden in het westen en noordwesten.

Ethiopië vertoont een afwisselend reliëf. Er zijn massieve rotspartijen met enorme tafelbergen, steile massieven, diepe canyons, vulkaankegels, goudkleurige savannen en golvende vlakten. Van de mineraalrijke Danakilwoestijn (120 meter onder de zeespiegel) tot en met de besneeuwde top van de Ras Dashen (4620 meter hoog).

 

Door het land stromen grote rivieren waaronder de Blauwe Nijl en de Omo rivier. Bekende nationale parken zijn de Simien bergenketens, Bale Nationaal park in het zuiden en Lower Omo vallei met talloze inheemse volkeren.


dieren


Al wordt Ethiopië niet echt gezien als een safariland zoals Kenia, Tanzania of Zuid-Afrika je kunt hier genoeg grote wilde dieren treffen. De Ethiopische wolf is misschien wel de bekendste maar ook de panter, nijlpaard, de (gelati) baviaan en de bergnyala zijn er aanwezig.

 

Naast deze primaten zijn er nog talloze vogels en andere (zoog)dieren aanwezig in Ethiopië. Te denken valt aan de “Simien” vos, de koedoe, de leeuw, de walia-steenbok, de zebra en de spiesbok. 


steden


De vijf grootste steden van het land zijn in chronologische volgorde: 

  • Addis Ababa *          2.800.000 inwoners
  • Dire Dawa                    252.000 inwoners
  • Nazreth                        214.000 inwoners
  • Bahir Dar                      169.000 inwoners
  • Gondor                         154.000 inwoners

* = hoofdstad


staat


Volgens de grondwet van 1994  is Ethiopië een democratische en federatieve staat met als staatshoofd een president die direct gekozen wordt voor een periode van zes jaar. De macht van de president is echter beperkt en meer ceremonieel. Sinds 2001 is dat Girma Wolde Giorgis.

 

De macht van de premier is daarentegen aanzienlijk. Hailemariam Desalegn is recentelijk beëdigd als nieuwe premier van Ethiopië. Hij is de opvolger van de overleden Meles Zenawi, die het land twee decennia leidde.


religie


Zo’n 60% van de Ethiopische bevolking is Christen en 35% is moslim. Tenslotte kent het land nog wat natuurreligies en is zo’n 3% atheïst. Veel christenen horen tot de Ethiopisch-orthodoxe Kerk. Een klein aantal Ethiopiërs is katholiek of protestants.

 

Het zou, na Armenië, het tweede land ter wereld zijn dat het Christendom als staatreligie aannam.  Vooral in de noordelijke hooglanden is het Christendom alom aanwezig; de meeste moslims wonen in het oosten en zuidoosten van het land.


(nationale) sport


De meest populaire sport in Ethiopië is hardlopen (5 km, 10 km en marathons). En net zoals in alle andere Afrikaanse landen is voetbal ook erg populair. Zeker toen het land in de jaren 60 de Afrika cup won.


eten en drinken


De keuken van Ethiopië is erg te vergelijken met de Arabische en de Indische keuken. Je ziet vooral de kruiden en specerijen van deze keukens in de Ethiopische keuken. Wel heeft het land hele eigen gerechten die veel worden gegeten; daarbij is het eten een zeer belangrijke sociale gebeurtenis. In principe is de Ethiopische keuken vegetarisch maar je kunt overal vis en/of vlees krijgen.

Een aantal bekende gerechten zijn:   

  • Injera: bij ver het belangrijkste gerecht van Ethiopië. Het is een soort koude, gegiste pannenkoek van “teff” (ethiopische graansoort) bedekt met groente, vis en/of vlees.  Inwoners van Ethiopië eten de hele dag door Injera, dat eigenlijk een soort Ethiopisch brood is. Gasten eten dit altijd met hun rechterhand;
  • Yataklete Killkil: een stoofpot met aardappelen, nootmuskaat, wortelen, broccoli, ui, bloemkool en verschillende specerijen;
  • Doro Wot: oftewel een stoofschotel van kip die wordt opgediend met de injera of gekookte rijst. In het midden van de tafel komt een grote platte schaal die bedekt wordt met injera. Bovenop komt de Doro Wot met daaromheen allerlei groenten;
  • Sik sik wat: een vleesgerecht met rundvlees en rode peper;
  • Fir fir: een (ontbijt) gerecht gemaakt van geraspte injera met specerijen.

Andere veel voorkomende gerechten zjjn spaghetti, stews (yetsom migib), yemiser salatta (salade bestaande uit linzen, peper, chili en sjalotjes) of Tibs (stukken vlees op je enjera). Bij iedere maaltijd tref je eragrosti aan (een Ethiopisch graan). In de grotere plaatsen zijn hotels en restaurants die “westers” voedsel serveren. Zelfs in de kleinere plaatsen zijn altijd wel restaurantjes te vinden waar u brood met eieren of spaghetti kunt eten. 

 


DRINKEN:

Ethiopië staat bekend om zijn koffie en dit is dan ook werkelijk overal verkrijgbaar. Maar natuurlijk is er ook bier – bekende merken zijn St.George, Dashen, Harrar en Castel. Wat je zeker even moet proberen is de Ethiopische wijn. Mede is een alcoholische drank die gemaakt wordt door honing en water te laten vergisten. Het wordt ook wel honingwijn genoemd en is mierzoet. Het is een eeuwenoud drankje dat je zeker moet proberen.  

 

 

Op veel plaatsen zijn heerlijke vruchtensappen verkrijgbaar. In ieder geval mango of avocado of mango en avocado (spries), maar als je geluk hebt, kun je zelfs een gelaagde mix krijgen met ananassap, papaya, sinasappelsap en guave. KOST 1 BIRR.  Als je eraan gewend bent, is water uit de kraan gewoon te drinken, maar om zeker te weten dat je zo gezond mogelijk blijft, raad ik toch fleswater aan. Naast frisdrank (Cola en Mirinda), heb je in Ethiopië keuze uit een aantal prima pilsjes.

 

De voornaamsten zijn St. George en Dashen. Verder wordt er wat lokale gin gebrouwd die in elke supermarkt en bar te koop is en een lokaal troebel bier dat men tela noemt, maar je moet er van houden. Wat je niet mag missen aan lokale dranken, is tedj. Een vrij zware en zoete honingwijn die als prettige bijkomstigheid vaak geserveerd wordt in barretjes waar traditionele muzikanten serenades zingen. Dat is echt een beleving.


zie ook: