De Omo vallei is het gebied rondom de rivier de Omo die de streek in tweeën deelt. Aan de westzijde is het nationaal park Omo en aan de andere zijde (oost) heet het park Mago. Beiden worden bewoond door verschillende Ethiopische stammen zoals de Mursi en de Ari die nog in traditionele dorpjes verspreid over het hele gewest wonen.
Hun levensstijl is in honderden ongewijzigd gebleven al heeft het toerisme hun wel degelijk veranderd.
Het landschap van de Omo vallei is zeer afwisselend: uitgestrekte savannen met bergen aan de horizon, prachtige vergezichten, de drogere Semi-woestijn, met acacia struiken begroeide heuvels en bossen aan de oevers van de Omo rivier.
En dan de Omo rivier zelf met haar diepe canyons en stroomversnellingen, dichte begroeiing aan de oevers waar apen, kleurrijke vogels, krokodillen en nijlpaarden hun woonplaats hebben.
Al loopt het dierenaantal zeer snel terug – door jagen en het verdwijnen van de naturel habitat je kunt als je geluk hebt dieren zoals de waterbok, apen, zebra en anderen spotten.
Een lokale markt:
In verschillende dorpen en stadjes in Omo vallei worden markten gehouden. Deze openen vaak wat later dan wat wij gewend zijn en moeten even op gang komen.
Mensen komen van heinde en ver om hun waar aan te prijzen en te kopen – vaak voor meerdere dagen. Omdat de markten in verschillende delen van het gebied zijn komen hier ook vaak verschillende leden van stammen op op – vaak (deels) in traditionele kledij.
Kleren, sieraden en dagelijkse waar wordt aangeboden op krakkemikkige stallen maar vaak op de grond. Het is een van de hoogtepunten van je bezoek aan Ethiopië.
>> Lees hier meer informatie over de Omo vallei stammen
Mursi dorp:
De Mursi behoren tot de meest beroemde stammen in dit gebied. Ze noemen zichzelf Mun. De vrouwen dragen net als de Suri schotels door de onderlip als versiering. Ook versieren ze geregeld hun gezicht met verf.
Daarnaast zijn zij ook bekend van het opzettelijk aanbrengen van littekens ter decoratie als ze een vijand hebben verslagen. Op dit moment leven er nog minder dan 10.000 Mursi, hun leefgebied ligt met name tussen de Omo-rivier en de Mago-rivier.
Midden in het stadje ligt een grootstuk open terrein omringd door een hoog ijzeren hek – dit is het busstation waar een paar keer per dag onder de bomen een bus staat. Wel loopt er meestaliemand in het rond die je kan helpen met bustijden (en wellicht prijzen).
ArbaMinch (vliegveld) - Jinka: de rit duurt zo’n 8 uur, 99 Birr,vertrekt om 5:00 ’s morgens
Jinka- Key Afar: Birr 13, 1,5 uur – deze busjes gaan geregeld.
TIP: houdt er (ook) rekening mee datbussen niet altijd gaan; er kunnen problemen zijn met de technische gesteldheid van de bus (deze is stuk) of hij heeft een oponthoud.
Central Bar & Restaurant (Jinka): Lam goulash (ik weet niet waar ze de goulash vandaan hebben maar het is erg lekker) – dit was toen ik er was eigenlijk het enige echte restaurant waar je kon eten. Ze hebben een Engels menu en meerdere gerechten! Bij het Toisi hotel kun je een heerlijke avocado juice bestellen voor 10 Birr
Arba Minch: Flamingo’s (heerlijke juices) en bij het Arba Minch Tourist hotel kun je in een overvloedige ambiance wat drinken en eten. Probeer bijvoorbeeld de Asi kutilet (vis kotelet)
Prijs : 200 birr (incl. douche en wc)
Tel.nr. : 0467 750045
Inhoud:
Gelegen in de hoofdstraat heeft dit hotel een aantrekkingskracht voor tourgroepen en andere Westerse toeristen. De kamers liggen als in een motel naast elkaar in een open grote binnenplaats (tuin) met in het midden een gebouw met restaurant (was gesloten toen ik er was) en de receptie.
Meestal is er wel iemand aanwezig en de kamers zijn oke te noemen. Er staat een groot ijzeren hek om heen om je te verzekeren dat je spullen er nog liggen als je thuiskomt na een lange dag. Ook is er een bewaker.
TIP: ze vragen altijd standaard 250 Birr voor deze kamer – je moet flink onderhandelen om het naar 200 te krijgen.
TIPS:
TOUR:
Je kunt op verschillende manieren een tour bedingen naar vooral de Mursi dorpjes, omdat je daar niet alleen naartoe
mag.
Jeeptour - $ 190 per dag (duur van 7 uur)
Achter op de motor (bij soort van gids) – 700 Birr per dag (duur van 7 uur)
Exclusief:
TIPS: Zorg ervoor dat de Mursi mensen deze gids kennen en het is handig als hij de taal spreekt.
Silvia
COLOMBIA
De inheemse bevolking komt uit de bergen en stalt eens per week z'n goederen uit in Silvia, Colombia.
Dogon-land
MALI
In Dogon-country is de kans heel groot dat je opeens omringd wordt door inheemse vrouwen.
EUROPA:
Albanië * België * Bosnië-Herzegovina * Bulgarije * Denemarken * Duitsland * Engeland * Estland * Finland * Frankrijk * Griekenland * Hongarije * (Noord) Ierland * Italië * Kosovo * Kroatië * Letland * Litouwen * Luxemburg * Macedonië * Malta * Montenegro * NEDERLAND * Oekraïne * Oostenrijk * Polen * Portugal * Roemenië * Rusland * Schotland * Servië * Slovenië * Slowakije * Spanje * Tsjechië * Turkije * Zweden
NOORD EN CENTRAAL-AMERIKA:
Chili * Costa Rica * Cuba * Guatemala * Mexico * Nicaragua * Panama * Verenigde Staten
ZUID-AMERIKA:
Argentinië * Bolivia * Brazilië * Colombia * Ecuador * Peru
AFRIKA:
Botswana * Burkina Faso * Egypte * Ethiopië * Ghana * Kenia * Mali * Marokko * Namibië * Oeganda * Senegal * Tanzania * Tunesië * Zuid-Afrika
MIDDEN-OOSTEN:
Iran * Israël * Jordanië * V.A.E.
AZIE:
Armenië * Cambodja * China * Filipijnen * Georgië * India * Indonesië * Japan * Kirgizië * Laos * Maleisië * Mongolië * Myanmar * Nepal * Oezbekistan * Singapore * Sri Lanka * Thailand * Vietnam
OCEANIE:
Voor meer reisfoto's kijk op www.instagram.com/cheapskatetravel.nl:
© Cheapskatetravel.nl; 2018 (all rights reserved)