Londen

Bezienswaardigheden - Engeland




inleiding


De stad London is, behalve de hoofdstad en de grootste stad van het Verenigd Koninkrijk, ook het politieke, economische en culturele centrum van dat land. Ook in Europa en de wereld vervult ze een belangrijke functie op diverse gebieden: Londen wordt als een van de vier traditionele alfa-wereldsteden beschouwd, samen met Parijs, Tokio en New York.

 

Vooral in de 18e en de 19e eeuw was Londen als hoofdstad van het Britse Rijk het absolute politieke en economische machtscentrum van de wereld. De stad mag z’n wereldpositie dan enigszins opgegeven maar het is nog steeds een culturele mix en mag zich nog met trots wereldstad noemen. 

 

Iedereen kent de Big Ben, Buckingham Palace, het British museum en de Tower Bridge maar Londen kan je gemakkelijk een week bezighouden met al z’n bezienswaardigheden zonder je concentratie te verliezen.  


House-of-Parlement-Big-Ben-Westminster-Abbey-grasveld-Londen-Engeland

highlights


House of Parlement en de Big Ben:

Big Ben is de bijnaam van de grote klok die in de klokkentoren van het Palace of Westminster (House of Parlement) in Londen hangt.  

 

De klokkentoren is genoemd naar de politicus Benjamin Hall die aanzet gaf tot de bouw van de toren en vanwege zijn rijzige gestalte.

 

De grote klok werd geïnstalleerd in 1858. Als luidklok doet Big Ben alleen dienst in bijzondere situaties, zoals de uitvaart van een monarch.

 

Dit gebeurde voor het laatst in 1952, toen Big Ben 56 slagen (56 jaar oud geworden) liet horen voor koning George VI. Sindsdien heeft Big Ben alleen geluid op 27 juli 2012, ter inleiding van de Olympische Zomerspelen die dat jaar in Londen gehouden werden. 

 

Het paleis zelf is de zetel van het Britse parlement, dat bestaat uit het Lagerhuis (House of Commons) en het Hogerhuis (House of Lords). Sinds 1987 staat het samen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Tot 1512 (de grote brand) was dit het koninklijk verblijf van de Engelse koningen. Het gebouw heeft ongeveer 1000 kamers, 100 trappen en meer dan drie kilometer aan gangen. 

 

De grote zaal van Zweinstein in de Harry Potterfilms is gebaseerd op de Westminster Hall.


Abbey-Road-zebrapad-Beatles-zuil-studio-Londen-Engeland
Het "Beatles" zebrapad van Abbey Road

Westminster Abbey

Westminster Abbey is een in gotische stijl opgetrokken kerk en is traditioneel de plaats waar kroningen en begrafenissen van leden van de Britse vorstenhuizen plaatsvinden.

 

Ook vinden hier huwelijken plaats van leden van de koninklijke familie, tussen 1100 en 2011, met als voorlopig laatste Prins William en Kate Middleton als zestiende.

 

Gebouwd in de 11e eeuw als kerk werd hier in 1066 Willem de Veroveraar gekroond als opvolger van Harold II. In de 16de eeuw werd Westminster een school. Tot de 19e eeuw was de abdij na Oxford en Cambridge de op twee na belangrijkste plaats van wetenschap in het land. In Westminster Abbey liggen ook Willem III van Oranje, koning van Engeland en Schotland, en diens vrouw Maria II Stuart.

 

Willem III is een van de weinige Oranjes die niet in de grafkelder in de Nieuwe Kerk in Delft bijgezet is. Ook belangrijke aristocraten, generaals, politici, schrijvers, wetenschappers, dichters en musici werden hier bijgezet. O.a. liggen zijn hier Charles Darwin, Rudyard Kipling, David Livingstone, Charles Dickens en Isaac Newton bijgezet.

 

Oliver Cromwell werd ook in de abdij bijgezet, maar Karel II liet zijn stoffelijke resten verwijderen. Op 11 november 1920 werd een onbekende soldaat in het schip van de Westminster Abbey begraven in zand dat afkomstig was van enkele belangrijke Franse slagvelden. Aanwezig daarbij was koning George V. Sinds 1987 staat het op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

 

Boven de grote westdeur werden in 1998 tien lege nissen gevuld met beelden van martelaren uit de 20ste eeuw. Deze zijn o.a. voor Elisabeth Fjodorovna Romanov (overleden 1918) en Martin Luther King (overleden 1968). 

 

è20 pond entree (2015)


St-Paul-Church-kathedraal-kerk-altaar-Londen-Engeland
St. Paul's church

De Tower (bridge):

De Tower Bridge is een in 1894 voltooide brug over de rivier de Theems in Londen en tegenwoordig een toeristische attractie. Hij ligt naast de Tower of London, waaraan hij ook zijn naam dankt.

 

Het deel tussen de twee torens is een basculebrug die voor de scheepvaart geopend kan worden. Twee loopbruggen, 44 meter boven het water, verbinden de torens met elkaar; dagelijks passeren meer dan 40.000 voetgangers en voertuigen deze brug.  

 

De Tower of London heeft in de loop van de eeuwen dienst gedaan als fort, koninklijk paleis, staatsgevangenis, munt, garnizoen, museum en arsenaal. In 1078 gaf Willem de Veroveraar opdracht voor de bouw van de White Tower, een vierkant fort dat moest dienen ter bescherming van de Normandische veroveraars tegen aanvallen van binnen en buiten.

 

Later werden om het fort heen extra verdedigingsmuren gebouwd en er ontstond een uitgebreid gebouwencomplex, dat eenvoudig Tower genoemd werd. De Tower diende voor het laatst als paleis in de tijd van Jacobus I (1566-1625). Het is in de geschiedenis vooral bekend geworden als gevangenis voor met name gevangenen uit de hogere kringen. Zo zat koningin Elizabeth I een tijdlang gevangen in de Tower tijdens het bewind van haar zuster Maria Tudor. 

 

Misdadigers uit de lagere klassen werden meestal opgehangen op openbare executieplaatsen buiten de Tower. Anna Boleyn, tweede vrouw van Hendrik VIII (1536) en Thomas Cromwell, in ongenade gevallen vertrouweling van Hendrik VIII (1540) werden hier wel onthoofd. Een van de laatste gevangenen die vastzat in de Tower was Rudolf Hess tijdens WW2.  



Heden

Tegenwoordig is de Tower een belangrijke toeristische attractie, o.a. vanwege de kroonjuwelen en de fraaie verzameling harnassen en wapentuig. De Yeomen Warders zijn sinds 1485 de bewakers van de Tower of Londen. Ze zijn bekender als de Beefeaters. Om een oude legende levend te houden wordt er een aantal raven op het terrein gehouden.

 

Zolang de raven in de Tower blijven is Engeland gevrijwaard van invallen van buitenaf. Een vleugel wordt gedeeltelijk geknipt waardoor de beesten minder stabiel vliegen en zich dan ook nooit ver buiten de Tower wagen. Er zijn nog altijd 6 raven in de Tower (mei 2013), die allemaal herkenbaar zijn aan een eigen kleur ring.

 

èTower bridge: entree 9 pond (2015) 

 

èTower (kasteel): entree 24,50 pond (2015)


Tower-gevangenis-torens-museum-symbool-Londen-Engeland

Buckingham Palace en 10 Downing Street:

Buckingham Palace is de officiële residentie van de Britse monarch in Londen (momenteel koningin Elizabeth II en echtgenoot prins Philip). Als de koningin aanwezig is, wappert de koninklijke standaard op het middelste paviljoen; is zij er niet, dan wordt de Union Jack gehesen.

 

Er werken dagelijks ruim 300 mensen aan de koninklijke hofhouding.

 

Sinds 1837 doet het dienst als residentie en Koningin Victoria was de eerste monarch die het paleis permanent bewoonde. Jaarlijks groeten de Windsors de bevolking vanaf het balkon (dit al sinds 1851). Het paleis heeft 775 kamers, waarvan 78 badkamers. Er is een kapel, een dokterskabinet, een zwembad, een cafetaria voor het personeel en een balzaal waar staatsdiners plaatsvinden.

 

Een van de mooiste zalen is de troonzaal, waar de troon van de koningin staat. Ook de tronen van haar ouders en grootouders staan hier. In Buckingham Palace bevindt zich een gedeelte van de Koninklijke Collectie, met schilderijen van onder andere Rembrandt, Rubens, Van Dyck en Vermeer. Staatshoofden slapen in de Belgische suite; deze werd gebouwd door koningin Victoria voor haar oom, Leopold I van België. 

 

Er werden meerdere prinsen geboren, onder wie kroonprins Charles. Vanaf 1993 zijn delen van het paleis te bezoeken.


Buckingham-Palace-Guard-paard-rode-jas-helm-goud-Londen-Engeland

Aflossing van de wacht (Changing of the Guard)

De erewacht symboliseert de functie van hoofd van Defensie van de vorstin. Natuurlijk wordt de koninklijke wacht meerdere keren per dag afgelost. Kenmerkend voor de Britse paleizen is dat dit 's morgens met een uitgebreid ceremonieel geschiedt. In de winter geschiedt dit om de andere dag. De aflossing van de wacht is een toeristische attractie. Dit eeuwenoude ceremonieel is een voorbeeld van de tradities die nog steeds leven aan het Britse hof.

 

10 Downing Street is het adres van de ambtswoning van de Britse premier in de hoofdstad. Het gebouw zelf wordt ook wel Overkirk House genoemd, een verbastering van de naam van Hendrik van Nassau-Ouwerkerk, die er woonde als opperstalmeester van Willem III van Oranje-Nassau.

 

De deur van het gebouw is de meest gefotografeerde deur ter wereld. Het gebouw van zo'n honderd kamers en met een achtertuin van 2000 m² is ontstaan uit drie huizen en is meer dan drie eeuwen oud. Het werd in 1732 door koning George II aangeboden aan premier Robert Walpole, die het aanbod accepteerde op voorwaarde dat het een gift was aan de eerste minister en niet aan hem persoonlijk.

 

Het gebouw is vernoemd naar George Downing (1623-1684), een beruchte spion voor Oliver Cromwell en later Karel II. De beroemde deur uit 1766  was oorspronkelijk van zwart eikenhout en is voorzien van een waaiervormig bovenlicht. Na een mortieraanval door de Provisional IRA in 1991 werd de deze vervangen door een stalen exemplaar dat bestand is tegen explosies. 

 

Tony Blair woonde hier niet – hij woonde in de ruimere flat boven nummer 11 om zijn grote gezin te kunnen onderbrengen.


Artikel Winston Churchil's Cabinet Rooms geplaatst in Februari 2023: 


Cabinet-Rooms-Whitehall-Winston-Churchill-bunker-WW2-ondergronds-Londen-Engeland
De Cabinet Rooms

Trafalgar Square: 

Trafalgar Square behoort samen met Piccadilly Circus en Leicester Square tot de bekendste pleinen in Londen. Het is genoemd naar de slag bij Trafalgar van 1805 admiraal Nelson een Spaans-Franse vloot van Napoleon versloeg. Bij dit zeegevecht kwam Admiraal Nelson om het leven.

 

Op het midden van het plein staat Nelson's Column. Je kunt dit plein als het centrum van Londen beschouwen; het is hier waar grote parades worden gehouden en waar duizenden bijeenkomen op Oudejaarsavond. Naast het Afrika huis en het Canada huis wordt het plein geflankeerd door het wereldberoemde museum “National Gallery”. 


St. Pauls kathedraal 

Op de plaats van de kathedraal stond aanvankelijk een houten kerk gebouwd in 604 die reeds aan de apostel Paulus gewijd was. Een aantal malen raakte het gebouw beschadigd of werd het verwoest. Een nieuwe kathedraal werd voltooid in 1710. Tijdens WW2 was hij doelwit van Duitse bombardementen tijdens de Blitz.

 

Hij werd geraakt door een bom op 9 oktober 1940, maar de schade bleef beperkt. In de kathedraal liggen vele beroemde mensen begraven, onder wie admiraal Nelson en de hertog van Wellington. Winston Churchill is er ten grave gedragen. Bij de uitvaart van de grote oorlogsleider luidde de Great Tom, de grootste klok van de kathedraal, hetgeen alleen pleegt te gebeuren bij de dood van vorstelijke personen en bisschoppen. Samuel Johnson heeft er een standbeeld, evenals Florence Nightingale. 

 

Hoewel de Britse koninklijke familie gewoonlijk haar huwelijken, begrafenissen, kroningen en herdenkingen doet plaatsvinden in Westminster Abbey, was St Paul's de locatie van het huwelijk van kroonprins Charles met Lady Diana Spencer.


Picadilly-Circus-reclame-zuilen-beelden-standbeeld-trappen-Londen-Engeland

Picadilly Circus 

Piccadilly Circus is een belangrijk verkeersknooppunt, ontmoetingspunt en toeristische attractie. Het plein werd aangelegd in 1819 om een verbinding te vormen tussen Piccadilly en de nieuwe door John Nash ontworpen Regent Street.

 

Een circus was de benaming voor een cirkelvormig plein al werd deze vorm al verloren in het jaar 1886.

 

De naam Piccadilly slaat op een kleermaker die in de 17e eeuw erg rijk werd met het maken van kleren met speciale boorden, genaamd Piccadills. Verder is het plein bekend vanwege de grote lichtreclames, die in de 20e eeuw op de gebouwen rondom het plein werden aangebracht. 

 

Deze reclames bevinden zich nu alleen nog op het gebouw aan de noordwestkant van het plein en het plein heeft ingeboet op flair en uitstraling. 


Temple kerk: 

De Temple Church is een laat-12e-eeuwse kerk gebouwd door de Tempelier ridders als hun hoofdkwartier in Engeland.

 

Gedurende de regering van Koning Jan (1199-1216) diende het gebouw als Koninklijke schatkamer, gesteund door de Tempeliers in hun rol van pro-deo internationale bankiers.

 

De kerk is deels beroemd omdat het een ronde kerk is, een bouwvorm die aan de Tempeliers word toegeschreven en mede door de 13e en 14e eeuwse stenen gisanten. De kerk werd beschadigd tijdens de 2e Wereldoorlog door de Duitse bombardementen en is daarna grotendeels herbouwd en gerestaureerd. 

 

In 2006 kreeg de kerk enig bekendheid door de film The Da Vinci Code, waar een sleutel scene zich afspeelt. 


Temple-Church-Harry-Potter-kerk-Londen-Engeland
De "Harry Potter" Temple Church

HMS Belfast

De HMS Belfast cruiser is onderdeel van het Koninklijk oorlogsmuseum en ligt vast in de Theems rivier en is toegankelijk voor het publiek. De bouw van het schip begon in 1936 en ze ging twee jaar later te water.

 

Het schip werd direct ingezet voor de blokkade van Duitsland maar werd al snel geraakt door een mijn en zou twee jar niet kunnen varen.

 

In November 1942 werd het verbeterde schip weer in de vaart genomen. De “HMS” werd ingezet als escorteschip van goederen naar de Sovjet Unie in 1943 en was belangrijk in December 1943 toen het deels verantwoordelijk was voor de vernietiging van het Duitse schip de Scharnhorst.

 

Zes maanden later zou het deelnemen aan de landing in Normandië. Het zou nog ingezet worden in de Grote Oceaan toen de oorlog ten einde was. Tijdens de Korea oorlog in 1950-1952 deed de HMS weer dienst en ook de jaren erna tot het in 1963 uit de vaart werd genomen. In 1978 zou het schip als museumschip dienst gaan doen. 

 

è Entree: 14,50 pond (2015)


HSM-Belfast-oorlogs-schip-boot-fregat-Theems-Londen-Engeland-museum

·         Freud’s house (20 Maresfields Garden)

Sigmund Freud heeft hier z’n laatste anderhalf jaar van z’n leven gewoond toen het volledig duidelijk was dat hij niet meer veilig was in het Wenen onder de nazi’s in 1938. Het huis lijkt verschrikkelijk veel op de inrichting van z’n huis in Wenen. Later zou z’n dochter hier gaan wonen. Het is nu een museum. 

 

·         Charles Dicken’s house (49 Doughty St)

Het Charles Dickens Museum was het voormalige woonhuis van Charles Dickens en is tegenwoordig een museum. Het huis is gebouwd in de Georgiaanse stijl en was van 1837 tot 1839 het huis van Dickens. Het museum werd al geopend in 1925. 

 

·         Goodge metro (Tottenham Court Road)

Het was onder deze metro dat Generaal Eisenhower (opperbevelhebber Westerse troepen tijdens WW2) z’n hoofdkwartier was gevestigd tijdens operatie Overlord). Goodge is een van acht stations die in de oorlog uitgebreid werden met een diepe schuilkelder. 

 

Het was de bedoeling om de schuilkelders om te bouwen naar stations voor een nieuwe metrolijn. Het is echter nooit zo ver gekomen en de schuilkelders worden verhuurd als opslagruimte of staan leeg. 


Underground-St-Johns-Wood-Tube-halte-metro-Londen-Engeland

 ·         Hyde Park

Het bekendste park van Londen is het Koninklijke Hyde Park. Hier worden grote evenementen als Live 8 2005 en het buitengedeelte van de Last Night of the Proms georganiseerd. Ook internationale bands als Rolling Stones en Queen traden hier op.

 

Lang geleden was dit een jachtgebied voor koningen en andere aristocraten; later werd het een plaats voor duels, executies en paardenraces. In de oorlog was het een groot aardappelveld. Belangrijke bezienswaardigheden in het park zijn Speakers' Corner en de Prinses Diana-herdenkingsfontein. 

 

·         Sherlock Holmes museum 

De Sherlock Holmes Society of England verwierf een pand in Baker Street en opende daar in 1990 het Sherlock Holmes Museum. Hoewel het pand oorspronkelijk het huisnummer 239 had, wist de Society van de City of Westminster toestemming te krijgen om het huisnummer te veranderen in 221B.

 

Het pand werd ingericht zoals men zich voorstelde dat het huishouden van Sherlock Holmes, Doctor Watson en Mrs. Hudson geweest moet zijn.


Royal-Court-of-Justice-dubbeldekker-bus-Londen-Engeland

·         Notting Hill en Portobello Road

Notting Hill is een welvarende, kosmopolitische wijk, met Victoriaanse huizen en modieuze winkels en restaurants, met een bonte mengeling van culturen. Jaarlijks vindt hier in augustus het kleurrijke Notting Hill Carnival plaats, gericht op de Caraïbische cultuur.

 

Beroemd is ook de antiekmarkt in Portobello Road. De wijk verwierf brede bekendheid door de populaire film Notting Hill uit 1999. 

 

·         Harrods

In 1861 werd het in 1840 geopende kruidenierswinkeltje overgenomen door Charles Digby Harrod. De winkel werd ingrijpend verbouwd. Harrod kreeg de gelegenheid om alles op grotere schaal te herbouwen na een brand op 6 december 1883. Toen Harrod jr. in 1889 met pensioen ging werd Harrods een beursgenoteerd bedrijf en verkocht alleen nog luxegoederen.

 

Harrods was driemaal het doelwit van het IRA. Op 17 december 1983 doodde een bomexplosie zes personen en verwondde er 90. Drie dagen later was Harrods ondanks de ravage opnieuw open. De huidige eigenaar is Qatar holding, het investeringsfonds van de koninklijke familie van Qatar. De holding kocht het warenhuis in 2010 van Mohamed Al-Fayed voor ongeveer 1,8 miljard euro. 

 

·         Eaton Square 82 

Daar waar Koningin Wilhelmina verbleef in WW2 toen Nederland bezet was door de Duitsers.


Andere bezienswaardigheden: 

Het reuzenrad London Eye en The O2 (voorheen Millennium Dome) behoren tot de nieuwste attracties van de stad. Het eerste biedt vanaf maximaal 135 meter een wijd uitzicht over de stad, het tweede is een groot evenementencomplex, waar onder andere popconcerten worden gegeven.

 

Andere bezienswaardigheden zijn de historische nederzetting van Greenwich en de Kew Gardens, beide staand op de UNESCO werelderfgoedlijst. Tenslotte is daar het Madame Tussauds, de National Galery (gratis – Trafalqar Square) en het Natural History Museum. 


Theems-rivier-Thames-moderne-gebouwen-glas-woontorens-kantoren-boten-Londen-Engeland

geschiedenis - londen


Het gebied waar nu London gebouwd is zou een Keltische vestiging hebben geherbergd maar archeologen hebben echter, behalve tekenen van landbouw en resten van bewoning, geen bewijs gevonden van een voorhistorische of Britse stad. Rond het jaar 50, onder de Romeinse keizer Claudius, werd de stad als Londinium gesticht op de noordoever van de Theems.

 

Er werd een stadsmuur gebouwd en een brug en werd de hoofdstad van de Romeinse provincie Britannia. Zij groeide uit tot een van de grootste steden van het Romeinse Rijk. Er zijn nog stukken te zien van deze oude stadsmuur. Na het vertrek van de Romeinen in 410 raakte de stad in verval. Angelsaksische koningen heersten over Engeland na het vertrek van de Romeinen.

 

De stad werd regelmatig geplunderd door Vikingen. 


Willem de Veroveraar

Alfred de Grote versloeg de Vikingen na een reeks van veldslagen en zo kon de stad weer tot bloei komen. De Normandiër Willem de Veroveraar trof, na zijn verovering in 1066 een welvarende stad aan.

 

Na zijn overwinning verwoestte het leger van Willem een groot gedeelte van het land in een poging de Engelsen te onderwerpen, maar hij ontweek Londen. 

 

De stad groeide verder in welvaart en inwonertal tijdens de middeleeuwen en werd steeds zelfstandiger. In 1215 moest Jan zonder Land nieuwe privileges toestaan, als gevolg van de bepalingen in de Magna Carta. De macht was in handen van de kooplieden, die zich hadden verenigd in corporaties. Ook buitenlandse kooplieden vestigden zich in de stad, Florentijnen, Genuezen, Venetianen en vooral Hanzekooplui.


British-Museum-entrance-entree-ingang-zuilen-Romeins-vlag-Engels-Londen-Engeland
De ingang van The British Museum

Het hart van de wereld

Londen werd al vroeg een financieel en handelscentrum: in 1565 werd de eerste beurs gesticht. Twee rampen troffen Londen kort na elkaar: in 1665 was er een grote pestepidemie en in 1666 de grote brand van Londen, die een groot deel van de City verwoestte. Tegelijkertijd was de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog aan de gang. Aan het einde van de zeventiende eeuw stichtte koning Willem III, met behulp van Nederlands kapitaal, de Bank of England.

 

In de 18e was Londen een zeer welvarende stad. In de 19e eeuw werd in de stad een grootschalig rioolstelsel aangelegd, waarmee de stad als eerste stad ter wereld de levensstandaard en gezondheid van de bevolking aanzienlijk verbeterde. Tussen 1831 en 1925 was Londen de grootste stad ter wereld.

 

Op 7 september 1940 begon Duitsland een aanhoudende serie bombardementen op Londen. Het grootste deel van de bevolking weigerde te vluchten en gedurende vele weken verscholen 177.000 mensen zich in de ondergrondse stations van de underground. 30.000 mensen werden gedood en 100.000 huizen en een derde deel van Londen werden vernield, vooral in de wijk East End en de City.

 

Het idee om de vijand door langdurige bombardementen van burgerdoelen tot overgave te dwingen, is het omgekeerde van een bliksemoorlog; alles wat in 1940 van Duitse zijde aangericht werd, zag men nu echter in het kader van de Blitzkrieg. 

 

Londen was het zenuwcentrum van de verdediging tegen de dreiging van de As-mogendheden. Vanuit de Cabinet War Rooms en een bunker onder het metrostation Goodge Street leidde Churchill en Eisenhower operatie de invasie van het vasteland van Europa.


Cabinet-War-Rooms-Winston-Churchill-ondergronds-oorlog-kabinet-WW2-bunker-Londen-Engeland

V1 en V2 aanvallen op Londen 

De eerste gedocumenteerde V1-aanval op Londen vond plaats op 13 juni 1944, een week na de landing in Normandië. Tijdens het V1-offensief vielen per uur 100 V1's op Londen. Over een periode van 80 dagen werden meer dan 6000 personen gedood en raakten er meer dan 17.000 gewond. De V1's werden onder alle weersomstandigheden en op willekeurige tijden van de dag gelanceerd en kwamen vaak midden in woonwijken terecht. Hierdoor zaaiden ze veel angst onder de bevolking.

 

Op de avond van 8 september 1944 werd de eerste V2 ooit afgeschoten uit Den Haag. Het doelwit van de twee raketten was de brandweerkazerne in Southwark Bridge Road. Vijf minuten na de lancering viel op ongeveer 13 km van het doel e Chiswick, een buitenwijk van Londen de eerste bom.

 

Het projectiel sloeg een gat van tien meter breed en vijf meter diep. De tweede raket viel circa 29 km van het doel in Epping, ten noordoosten van Londen. Twee houten huisjes werden vernield, maar er vielen hier geen slachtoffers.

 

Op 8 november kondigden de Duitsers in het openbaar het V2-offensief tegen Londen aan. Twee dagen later vertelde Winston Churchill aan het Engelse volk, dat langeafstandsraketten op Groot-Brittannië waren afgevuurd.


Imperial-War-Museum-Londen-spitfire-London-kanon-oorlogsmuseum-Engeland

Enkele malen is Londen ernstig bedreigd door overstromingen wat de aanleg van de imposante Thames Barrier begin jaren 80 in de Theems noodzakelijk maakte. 

 

Door de jaren heen is de stad als een inktvlek in alle richtingen gegroeid en slokte vele kleine stadjes en dorpen op. De ontwikkeling concentreert zich nu in een opwaardering van de oude havengebieden, de Docklands.


Terreur in de straat

Londen is vanwege zijn status als wereldstad en als hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk regelmatig het doelwit geweest van terrorisme. In 1939 en 1940 en tussen 1973 en 2001 werd door de Provisional IRA (Irish Republican Army) een groot aantal bomaanslagen gepleegd.

 

Op 7 februari 1991 vuurde de Provisional IRA vanuit een bestelbusje dat op Whitehall geparkeerd stond drie mortiergranaten op 10 Downing Street af, waarvan er één in de achtertuin tot ontploffing kwam op het moment dat premier John Major binnen een kabinetsvergadering over de Golfoorlog leidde.

 

De kabinetsleden bleven ongedeerd, maar vier personen, onder wie twee politieagenten, liepen lichte verwondingen op. Onder Majors voorganger premier Margaret Thatcher waren in verband met terreurdreigingen reeds aan beide zijden van de straat hekken geplaatst. De zwaarste aanslagen waren echter terroristische bomaanslagen van 7 juli 2005. Bij explosies in drie verschillende metrostellen vielen 39 slachtoffers. 

 

Ook een bus werd opgeblazen, daar vielen 13 doden. Twee weken later mislukte een serie soortgelijke aanslagen. Een nieuwe aanslag met twee bomauto's op vrijdag 29 juni 2007 werd ternauwernood voorkomen.


>> Lees hier de gehele Engelse GESCHIEDENIS


Big-Ben-House-of-Parlement-Westminster-Abbey-Ghandi-standbeeld-grasveld-Londen-Engeland

tips & advies (1993 en 2015)


Met luchthaven Londen Heathrow beschikt Londen over het drukste vliegveld van Europa. Daarnaast wordt de metropool ook nog bediend door de luchthavens Londen City, Gatwick, Luton en Stansted. Van de vijf luchthavens bevinden alleen Heathrow en City zich binnen de grenzen van Greater London.

 

Heathrow is direct aangesloten op het metronetwerk aan de Piccadilly Line; Londen City is onder andere verbonden met de rest van de stad via de Docklands Light Railway.

 

Londen is met 14 grote treinstations eveneens het belangrijkste spoorwegknooppunt van het land. Het station St Pancras International is het eindpunt van de Eurostar, die Londen via de Kanaaltunnel, met Parijs, Lille en Brussel verbindt. Het Waterloo Station is een van de drukste stations van Londen alsmede Victoriastation waar de meeste bussen (o.a. Eurolines) aankomen en vertrekken. 

 

Londen heeft een uitgebreid metrostelsel, de Underground, bijgenaamd The Tube. Londen was ook de eerste stad ter wereld met een netwerk van ondergrondse spoorlijnen. Er zijn twee systemen: de gewone metro en de DLR (Docklands Lightrail). De metro gaat vooral door het centrum, terwijl de DLR door de Docklands gaat.

 

Londen – Amsterdam (NL): ik heb een national coach (Eurolines) gekozen voor mijn weg terug naar Nederland. 08:00 vertrek vanaf Victoriastation in Londen en dan aankomst in Rotterdam om 18:45 (CS). Kosten 19 pond (en 5 pond voor gebruik creditkaart).


British-museum-bibliotheek-Ghandi-wit-rond-dak-Londen-Engeland
The British Museum

  • Naam                 : British museum

Adres                 : Great Russel Str. (metro: Tottenham Court Rd / Russel Square)

Prijs                    : gratis

Tijd                     : 10:00 – 17:00

Website              : www.britishmuseum.org

 

Inhoud:

Dit is het grootste museum van Engeland alsmede een van de oudste en populairste. De collectie is groot, divers en fascinerend met vele topstukken.

 

De Egyptische en Assyrische mummies en artefacten zijn zeer populair maar het grootste topstuk moet de Rosetta steen zijn die sinds 1802 in het Brits museum te bewonderen is. Daarnaast is het museum verdeeld over vijf verdiepingen waar elk continent onder de loep wordt genomen.  

 

De steen van Rosetta

De Steen van Rosetta, is een donkere granieten steen die in juli 1799 in Egypte door Franse genietroepen (van Napoleon) werd ontdekt bij werkzaamheden aan het fort St. Julien (nu Quaitbay) bij de Egyptische plaats Rosetta (nu El Rashid).

 

Op de steen staat één tekst, neergeschreven op drie verschillende manieren: in het Egyptisch door middel van Egyptische hiërogliefen, in het Egyptisch door middel van het demotisch schrift en en in het Grieks alfabet. Hierdoor bleek de steen een belangrijke sleutel te zijn voor het ontcijferen van hiërogliefen in 1822. 


Imperial-War-Museum-Londen-London-kanon-oorlogsmuseum-Engeland

  • Naam                    : Imperial War museum

Adres                    : Lambeth Road

Prijs                       : gratis

Tijd                        : 10:00 – 18:00

Website                 : www.iwm.org.uk

 

Inhoud:

Zoals een Koninklijk oorlogsmuseum in Engeland hoort te zijn wordt er veel aandacht besteed aan de twee wereldoorlogen waarin het land z’n sporen duidelijk heeft achtergelaten. 

 

Maar denk ook aan de Falkland of Irak oorlog, aan de Suez crisis, de SAS operatie in de Iraanse ambassade in 1980 of aan de Krim oorlog. Zeer populair. 


  • Naam                    : Churchill and Cabinet War Rooms museum

Adres                    : Clive Steps, King Charles Str. (metro: Westminster)

Prijs                      : 18 pond

Tijd                        : 09:30 – 18:00

Website                 : www.iwm.org.uk/visits/churchill-war-rooms

 

Inhoud:

De Cabinet War Rooms maken tezamen onderdeel uit van een ondergronds complex dat diende als het ondergrondse verblijf van het Britse oorlogskabinet tijdens WW2.  Het was hier dat Winston Churchill een aantal van z’n grootste en bekendste speeches gaf om het volk van Engeland vooral niet te laten opgeven. 

 

Het geheel is helemaal gerestaureerd naar 1940’s situatie en is een wirwar van tunnels en ruimtes. Na een uitbreiding in 2003 werd het museum heropend in 2005 als Churchill Museum and Cabinet War Rooms, waarbij de uitbreiding gewijd is aan en tentoonstelling over het werk en leven van Sir Winston Churchill.


Trafalgar-Square-fontein-plein-Londen-Engeland

Londen kent een grote verscheidenheid aan restaurants als gevolg van de multi-etnische bevolking. Met name de wijken Soho en Chinatown zijn hierom bekend, maar ook de duurdere internationale keuken is over geheel centraal Londen verspreid.

 

Vele gespecialiseerde toko's maar ook de grote warenhuizen verkopen van oorsprong uitheemse producten. Londen is 42 restaurants met een of meer Michelinsterren rijk. Bekende koks als Gordon Ramsay en Jamie Oliver hebben meerdere restaurants in de stad. Een hele leuke plek is bijvoorbeeld de boulevard voor de HMS Belfast – heel druk maar een perfect uitzicht. 

 

De Engelse pub is ook in Londen rijk vertegenwoordigd. Naast typisch Engelse biersoorten, zoals ale, wordt hier ook het populaire, van het vasteland afkomstige lager geschonken.


Tower-Bridge-brug-ophaalbrug-dubbeldekker-bus-kettingen-Londen-Theems-rivier-Engeland

  • Naam               : Laleham camping club

Adres               : Thameside

Prijs                  : 10 pond (1 persoon + 1 tent)

Tel.nr.               : 0192 564149

Email                : laleham@outlook.com

 

Inhoud:

Dit schijnt de dicht-bij-zijndste camping te zijn t..o.v. Londen wat ik overigens betwijfel. Er zijn een hoop vaste tenten en je kunt op een extra veld je tent opzetten. Zoals zoveel campings in Engeland – geen kantine, geen winkel, geen plek om te zitten, geen WIFI. De receptie is ook een tent en de vrouw weet weinig tot niets m.b.t. Londen (bezienswaardigheden en/of openbaar vervoer) – ontvangt alleen graag geld.

 

Er is in het midden een groot speelveld met klimrekken voor kinderen en de camping ontvangt dan ook veel kinderen. De camping ligt tussen twee (trein)stations in – te weten Staines en Chertsey – beiden zo’n 2 km weg. Met de sneltrein kun je in ruim een half uur in Londen (Clapham Junction) zijn – kosten 9,90 pond enkeltje. Het washok is goed – heet water en redelijk groot en schoon.

 

Ander nadeel is dat vele vliegtuigen (vanuit Heathrow) overvliegen hier.  


  • Naam              : Publove hostel

Adres              : Edgward street 308

Prijs                 : 11 pond (20p slaapzaal)

Website           : www.publove.co.uk

 

Inhoud:

Dit hostel is boven (en in) de pub The Green Man gelegen in het noordwesten van Londen. Het ligt op loopafstand van Baker Street en Hyde Park. Ze hebben ongeveer 7 slaapzalen met 20 bedden (3 mensen in een stapelbed) in een kamer. Er zijn codes voor elke deur i.v.m. inbraak. 

 

Je moet dus door de pub naar het hostel komen. Er is gratis WIFI en ontbijt inbegrepen. Er zijn 3 douches en 3 wc’s en te weinig elektriciteitspluggen. Je krijgt een (rood) kaartje mee met daarop de code’s en hiermee krijg je ook 10% korting op alle eten en drinken wat je in de kroeg kan kopen. 


Boulevard-overdekt-HSM-Londen-Engeland

TIPS: 

Londen is schreeuwend duur maar er zijn ook heel veel dingen gratis; denk aan het British of Imperial museum. Je kunt buiten een kijkje nemen bij de Tower en de Tower Bridge alsmede bij HMS Belfast. Ook kun je het zebrapad bekijken op Abbey Road (voor op de lp uit 1969 van de Beatles en de Abbey Road studio’s (buiten de poort wel te verstaan).

 

Het bekijken van Downing Street 10, Buckingham Palace, en Trafalquar Square zijn gratis, de National Gallery en ook de Big Ben. Tenslotte kun je gratis naar de Temple en St. Pauls kerk en heerlijk genieten in Portobello Road (Notting Hill), Picadilly Circus of Hyde Park. 


Tower-kanonnen-gevangenis-Londen-Engeland

  • Sport

De populairste sport in Londen is voetbal, zowel wat betreft beoefenaars als toeschouwers. Er zijn zes Londense clubs in de Premier League spelen: Arsenal, Chelsea, Fulham, West Ham United, Tottenham Hotspur en Crystal Palace FC en allen hebben een eigen stadion. Het moderne Wembleystadion is met een capaciteit van 90.000 personen het grootste overdekte voetbalstadion in Europa.

 

Deze is o.a. de thuishaven van het Engelse nationale voetbalelftal. Ook worden de finales van de FA Cup, de League Cup, en de Challenge Cup, een Europese Rugby Leaguecompetitie, afgewerkt in het stadion. Ajax zou z’n eerste Europacup I cup winnen in het Engelse Wembley stadion in 1971 tegen Panathinakos. Door twee goals van Cruiff  werd voor de eerste keer de cup naar Amsterdam gehaald. 

 

Een ander groot sportevenement is het belangrijkste Grand-Slam (gras) tennis toernooi Wimbledon dat jaarlijks in de zomer wordt georganiseerd. Het oudste tennistoernooi ter wereld, voor de eerste keer georganiseerd in 1877, wordt ook weleens het meest prestigieuze toernooi genoemd en het meeste prijzengeld. 

 

Andy Murray was vanaf 1937 de eerste Brit (lees: niet Engelsman) die het toernooi op z’n naam wist te schrijven. Federer, Sampras en Renshaw wonnen allen 7x Wimbledon en zijn record houder. Alleen de Nederlander Richard Krajicek wist het toernooi te winnen – in 1996. Betty Stöve was in 1977 verliezend finaliste en Tom Okker speelde in 1978 de halve finale. In 1998 wonnen Jacco Eltingh en Paul Haarhuis de finale van het heren dubbeltoernooi. 


  • Literatuur, film en muziek

Londen heeft een aantal grote schrijvers voortgebracht. Charles Dickens beschreef het Londen van de negentiende eeuw, evenals Arthur Conan Doyle, die beroemd is geworden met zijn Sherlock Holmesverhalen. William Shakespeare woonde een groot deel van zijn leven in Londen. 

 

Grote filmstudio's in Londen zijn onder andere Pinewood en Leavesden. Abbey Road studio’s is wereldberoemd geworden omdat o.a. de Beatles en de Rolling Stones hier vele lp’s en singles hebben opgenomen. En je kunt natuurlijk een loopje maken op de wereldberoemde zebrapad voor de studio’s (net als op de gelijknamige LP van The Beatles uit 1969).  

 

Ook zijn er een aantal bekende liedjes over de hoofdstad van Engeland gemaakt. 

- Lord Kitchener         - London is the place for me

- Kinks                        - Waterloo Sunset (1967)

- Pet Shop Boys         - WestEnd girls (1986)

- The Clash                - London Calling (1979) 

- Gerry Rafferty         - Baker Street (1978)


Trafalgar-Square-fontein-column-zuil-Nelson-admiraal-plein-Londen-Engeland

film


"6 days" - (2017; 6,2)

In april 1980 bestormen gewapende mannen de Iraanse ambassade in Princes Gate in Londen. Ze nemen alle aanwezigen in gijzeling. In een tijdsbestek van 6 dagen vindt er een gespannen impasse plaats.

 

Al die tijd staat een een groep van hoog opgeleide militairen van de SAS gereed om een inval in het gebouw uit te voeren.



"Legend" - (2015; 6,9)

Dit waargebeurde verhaal gaat over de tweelingbroers Ron en Reggie Kray.

 

Het zijn twee beruchte gangsters die in de jaren 50 en 60 de duistere onderwereld in Londen overheersten. Dit is het verhaal van hun opkomst en hun ondergang.



zie ook:





meer links:


Dublin

IERLAND

Uit het Dublin kasteel in de hoofdstad werd Ierland door de Engelsen jarenlang bestuurd.

Parijs

FRANKRIJK

Wereldstad Parijs bevat o.a. het meest bezochte museum ter wereld - het Louvre met de Mona Lisa.