Siwa is een van de Westelijke Oases van Egypte, in de Libische Woestijn, en tevens de naam van het dorpje dat in deze oase ligt. De inwoners zijn hoofdzakelijk etnische Berbers en spreken het Tasiwit Berbers. Reden van deze bewaarde authentieke taal en cultuur is dat de oase tot de jaren 80 eigenlijk afgesloten was van de rest van Egypte vanwege z’n afgelegen ligging.
Voor die tijd werd Siwa aangedaan door woestijn caravaans en een individuele pelgrim voor de tempel van Amun. Een van de opvallende kenmerken van de Berbers is naast het dragen van de grijsblauwe kleed dat hoofd en bovenlichaam bedekt is dat Siwa meisjes tot hun 17de geen ander mannelijk lid spreken naast hun directe familieleden. Daarna trouwen zij.
Naast de indrukwekkende lemen stad van Siwa zelf en het orakel van de tempel van Amon is een woestijntrip met o.a. een bezoek aan Cleopatra’s bad en de palmboomtuinen een must.
Siwa (stad):
Het stadje Siwa is een rustige, relaxte en leuke plek met een hoofdplein waar markt wordt gehouden en wat stoffige straatjes die er allen heen lopen. Er is ook een museum (House of Siwa museum).
Hoogtepunt is de prachtige mysterieuze 12e eeuws shali lemen stad op de top van de heuvel van de stad.
Inmiddels verlaten wordt het labyrint met de kleine ingevallen huisjes verlicht waardoor het mythisch wordt. Een aantal gebouwen aan de rand van Shali worden nog gebruikt zoals de moskee. Andere zijn door heftige regenval en storm totaal onbruikbaar geworden door de eeuwen heen.
Je kunt het niet vermijden om een van de omringende palmboomtuinen in te wandelen die een heerlijke relaxte sfeer kweken.
Aghurmi (tempel en orakel):
Op de heuvel van Aghurmi, ongeveer 4 km van Siwa, staan de ruïnes van de tempel van het orakel. Deze zou gebouwd zijn in de 6de eeuw v.Chr. op een andere tempel. Al in het jaar 524 v.chr. zou de Perzische leider Cambyses zo’n 50.000 soldaten deze kant opsturen om dit belangrijke bouwwerk te vernielen. Het leger zou nooit aankomen.
Volgens de overlevering vroeg heerser Alexander de Grote hier aan de god Amon de bevestiging dat hij de zoon was van Zeus, wat door het orakel werd geconfirmeerd. Sindsdien liet hij zich op munten afbeelden met twee ramshoorns (symbolen van Amon).
Zij bestaat uit twee grote zalen en een heiligdom gewijd aan Amon. De tempel van Umm Ubayd is eveneens gewijd aan Amon, en was verbonden met de tempel van het orakel door een processieweg.
Zij werd gebouwd door farao Nectanebo II (30e dynastie) Na een aardbeving in 1811 en een dynamitering door de Turkse gouverneur in 1896 is zij nu een ruïne.
Gebel (berg) Al-Matwa:
In de Dodenberg (jabal al-Mawta) bevinden zich verschillende graven uit zowel de oud-Egyptische als de Grieks-Romeinse periode: zo is daar de tombe van Niperpathot (hij die behoort tot het huis van Thot) die de grootste van deze begraafplaats.
Rode hiërogliefen op de wanden leren dat deze tombe ouder is dan de 26e dynastie en dat Osiris en Hathor er werden vereerd. Ze bestaat uit een zaal met aan weerszijden drie vertrekken. Andere tombes zijn de tombe van de krokodil, de tombe van Mesu-Isis (afbeeldingen van cobra’s) en de tombe van Si-Amun.
De inwoners van Siwa zouden hier tijdens de bombardementen van WWII schuilen. Engelse soldaten zouden later stukken van de getekende muren afhakken om mee te nemen als souvenir. Ondanks de schade zijn er nog behoorlijk wat tekeningen te zien.
(water)bronnen:
Er zijn minstens drie waterbronnen waar je een duik kunt nemen rond Siwa. Het zogenaamde Bad van Cleopatra (ook genoemd bron van de Zon) is een bekende bron in de Siwa.
De legende vertelt dat Cleopatra hier zou hebben gebaad. Andere zijn de zeer romantische Fatnas bron en de Bir Wahed.
>> Lees over de lemen kasbah waar ze de film Gladiator hebben opgenomen.
De originele berberbevolking van Siwa werd aangetrokken door deze oase van groen door de aanwezigheid van een aantal natuurlijke bronnen. Een van Siwa’s meest illustere en belangrijke gasten was de jonge avonturier en veroveraar Alexander de Grote.
Hij zou een 8 daagse expeditie dwars door de woestijn maken om het orakel van de tempel van Amun. Hij vroeg hem of hij daadwerkelijk de zoon van Zeus was en ook als nieuwste farao van Egypte de zoon van Amun. Naast deze Griekse onderneming zou het eeuwen duren voordat een nieuwe groep Europeanen hier zou aankomen het bijna met de dood moesten bekopen.
De zeer onafhankelijke berbers waren hier niet gediend van non-moslims en behandelden hun Christelijke gasten zeer agressief. Tijdens de 19e eeuw had de Egyptische regering ook veel moeite om de oase toe te eigenen.
Tijdens WW2 zouden enerzijds Duitse en Italiaanse groepen en anderzijds Britse soldaten elkaar enkele keren elkaar Siwa uitjagen totdat de Duitse veldmaarschalk Rommel het opgaf en de oase liet voor wat het was. Siwa was op dat moment onderdeel van Egypte maar werd pas echt bereikbaar door de asfalteweg tussen Marsa Mutrah en de oase in de jaren 80.
>> Lees hier de gehele GESCHIEDENIS van Egypte.
Het is meer een busstop dan een station maar West Delta heeft een stop op het hoofdplein van Siwa. Er gaan enkele bussen per dag naar Marsa Mutrah en eentje die doorrijd naar Alexandrië.
Siwa – Alexandrië: er gaat zeker een nachtbus die vertrekt om 22:00 en die rond 06:30 de volgende dag aankomt in Alexandrië. Kosten zijn ongeveer 27 EP.
Bij Kenooz (onderdeel van Thali lodge)kun je heerlijk in de schaduw relaxen in de tuin met terras onder de palmbomen op een paar kussens. Het menu is niet zeer uitgebreid maar het eten is prima. Het is gelegen in een zijstraatje van het hoofdplein.
Adres : Siwa Town
Prijs : 15 EP (single)
Tel.nr. : 460 2204
Inhoud:
Een populair hostel vlakbij het hoofdplein van Siwa stad. Het heeft een mysterieuze sfeer met rieten meubelen en een grote tuin met palmbomen. De kamers zijn redelijk groot en schoon hebben een klein balkon. Je kunt er ook fietsen huren.
TIPS:
Er zijn geen banken in Siwa dus neem genoeg (klein) geld mee.
FIETS HUREN:
Het is leuk, goedkoop en goed voor het gezondheid en milieu om een fiets te huren en de dicht bijzijndste bezienswaardigheden van Siwa op deze manier te bezoeken.
Natuurlijk kun je ook wandelen: tips zijn o.a. een bezoek aan de Fatnas bron en/of gebel (berg) Al Mawta. Kosten liggen ongeveer op 5 EP per dag. Ook kun je overigens een ezelkar huren – deze kosten ongeveer 10 EP per halve dag.
Ksar Ghilane
TUNESIE
In het zuiden ligt Ksar Ghilane waar je een prachtige kamelentocht door de Sahara kunt maken.
Qasr Al-Azraq
JORDANIE
Het woestijnkasteel van Lawrence of Arabia in het noordoosten van Jordanië is nu een ruïne.
EUROPA:
Albanië * België * Bosnië-Herzegovina * Bulgarije * Denemarken * Duitsland * Engeland * Estland * Finland * Frankrijk * Griekenland * Hongarije * (Noord) Ierland * Italië * Kosovo * Kroatië * Letland * Litouwen * Luxemburg * Macedonië * Malta * Montenegro * NEDERLAND * Oekraïne * Oostenrijk * Polen * Portugal * Roemenië * Rusland * Schotland * Servië * Slovenië * Slowakije * Spanje * Tsjechië * Turkije * Zweden
NOORD EN CENTRAAL-AMERIKA:
Chili * Costa Rica * Cuba * Guatemala * Mexico * Nicaragua * Panama * Verenigde Staten
ZUID-AMERIKA:
Argentinië * Bolivia * Brazilië * Colombia * Ecuador * Peru
AFRIKA:
Botswana * Burkina Faso * Egypte * Ethiopië * Ghana * Kenia * Mali * Marokko * Namibië * Oeganda * Senegal * Tanzania * Tunesië * Zuid-Afrika
MIDDEN-OOSTEN:
Iran * Israël * Jordanië * V.A.E.
AZIE:
Armenië * Cambodja * China * Filipijnen * Georgië * India * Indonesië * Japan * Kirgizië * Laos * Maleisië * Mongolië * Myanmar * Nepal * Oezbekistan * Singapore * Sri Lanka * Thailand * Vietnam
OCEANIE:
Voor meer reisfoto's kijk op www.instagram.com/cheapskatetravel.nl:
© Cheapskatetravel.nl; 2018 (all rights reserved)