Alexandrië

Bezienswaardigheden - Egypte


Alexandrië-Fort-Qaitbey-Egypte-Middellandse-zee-kust


inleiding


Alexandrië is de tweede stad van Egypte gelegen aan de Middellandse Zee. De stad is genoemd naar Alexander de Grote en er wordt weleens beweerd dat het de grootste historische stad met de minste bezienswaardigheden van die tijd.

 

Het is een hippe universiteitsstad ooit geregeerd door Cleopatra en uitdager van Rome.

 

Het belangrijkste punt van de stad zijn de twee pleinen Midan Saad Zagghloul en Midan Ramla. Bekendste bezienswaardigheid is het fort Qaitbey waar ooit de beroemde Pharos vuurtoren heeft gestaan.


Alexandrië-Egypte-Middellandse-zee-kust-haven-boten-kinderen-zwemmen

highlights


Fort Qaitbey:

Waarschijnlijk de grootste bezienswaardigheid van Alexandrië is het fort Qaitbey waar ooit de beroemde vuurtoren Pharos heeft gestaan. Materiaal van dit unieke historische gebouw zijn gebruikt voor de aanleg van de muren en torens van het fort die je in sommige stenen lijkt te herkennen.

 

Rond het jaar 1480 lieten de Mammelukken de vuurtoren afbreken om op dit schiereiland een gefortificeerde haven te laten aanleggen – er kwam een groot fort en een moskee. In de 19de eeuw werd het fort door Mohammed Ali gemoderniseerd; reden waarom het fort nu lijkt op een Playmobil fort. 

 

In het fort is nu een militair museum met stukken uit de Ottomaanse tijd maar ook zijn er Franse wapens en uitrusting te vinden uit 1798 toen de vloot van Napoleon hier werd getorpedeerd door de Britten.


Alexandrië binnenstad:

De belangrijkste hedendaagse plek om uit de hangen is de Corniche, de flaneerboulevard langs de kust. Mensen die op zoek zijn naar de mythische geschiedenis die Alexandrië heeft moet een heel fantastrijk en scherp inbeeldings vermogen hebben.

 

De stad van Alexander de Grote en Cleopatra ligt minstens 6 meter onder het aardoppervlak van de huidige centrum. Heel af en toe wordt er iets gevonden door archeologen waardoor de uniekheid van deze plek wordt bewezen. Geruchten gaan waar de wereldberoemde bibliotheek heeft gestaan en waar het paleis van Cleopatra zich bevond. Tot op heden heeft men geen idee waar de tombe van de stads stichter Alexander de Grote moet zijn.  

 

Bezienswaardigheden van de stad zijn het Grieks-Romeins museum, de pilaar van Pompeius, het Romeins amfitheater (Kom al-Dikka), de katacomben of Kom Ash-Shuqqafa en de Bibliotheca Alexandrina.


Alexandrië-Egypte-Middellandse-zee-kust-boot

geschiedenis - alexandrie


De stad is genoemd naar Alexander de Grote, die een wereldrijk vestigde waar ook Egypte deel van uitmaakte. In zijn opdracht ontwierp en bouwde de Griekse architect Dinocrates de stad vanaf ongeveer 330 v.Chr. Alexandrië was één van de vele steden die werden gesticht door (in opdracht van) en/of vernoemd naar Alexander de Grote. Hij werd hier ook begraven.

 

Bijna 1000 jaar was Alexandrië de hoofdstad van Egypte met een zeer belangrijke haven. Aan het begin van onze jaartelling was Alexandrië (na Rome) de tweede stad van het Romeinse Rijk, met wellicht circa 400.000 inwoners. De stad had een zeer gemengde bevolking. 

 

De Egyptenaren waren waarschijnlijk wel in de meerderheid, maar zij waren sterk gehelleniseerd. Ook woonden er veel Grieken, Syriërs en was er een vrij grote Joodse gemeenschap. De algemene omgangstaal was eerder Grieks dan Egyptisch. Lange tijd is de stad tevens het belangrijkste internationale centrum geweest van cultuur, kennis en geleerdheid tijdens de periode van de Oudheid en vroege Middeleeuwen.


De bibliotheek

Dit was het werk van de Griekse dynastie der Ptolemaeën die wetenschap en cultuur stimuleerden, om prestige te verkrijgen onder de hellenistische buurkoninkrijken. De Bibliotheek van Alexandrië was met tussen de 400.000 en 900.000 boekrollen een van de belangrijkste bibliotheken uit de geschiedenis, zo niet de belangrijkste. Deze is later verwoest, waarbij een ongekende schat aan kennis verloren is gegaan. 

 

De stad is ook al zeer lang bekend vanwege het feit dat een van de Zeven wereldwonderen uit de Klassieke oudheid zich in deze stad bevond: de Vuurtoren van Alexandrië.


Alexandrië-Egypte-kruiden-specerijen

Pharos en het paleis van Cleopatra: 

Uit onderzoek is gebleken dat de kust van Egypte zeer gevaarlijk was voor schepen gezien het grote aantal zandbanken en rotsachtige oevers. Farao Ptolemy I liet een toren bouwen dat 12 jaar zou duren en die uiteindelijk in het jaar 283 v.Chr. klaar kwam.

 

De vuurtoren was van die schoonheid en zo groots dat men hem op de lijst van de zeven wonderlijke bouwwerken uit de oudheid liet zetten. Men gaat ervanuit dat het gebouw overigens pas in de eerste eeuw na Christus een vuurtoren werd toen de Romeinen een seinlicht erin zetten met een gaslamp die reflecteerde op bronzen platen.

 

De toren zou gediend hebben voor de minaret zo overduidelijk aanwezig in de Islamwereld. Het gebouw zou het 17 eeuwen volhouden toen de top door een aardbeving eraf werd geblazen. Een eeuw later zou Mammeluk sultan Qaitbey de stenen gebruiken voor z’n fort en moskee. Sinds de jaren 70 van de vorige eeuw is er onderzoek naar de artefacten van het Farao Ptolemee Koninklijk kwartier net voor de kust van Alexandrië.

 

Een plek was en is rond het huidige fort Qaitbey waar al honderden stukken zijn gevonden; sfinx beelden, columns, obelisken en wat niet meer. Ook hebben zij delen van stenen platformen gevonden, delen van een houten pier en een bijna compleet scheepswrak dat voor de eeuwwisseling gebouwd moet zijn. Sinds de onderzoeken er zijn waren er wilde plannen voor een onderwatermuseum. Nu, in 2015 worden de plannen realistisch en openbaar gemaakt.

 

December 2015:

Het museum moet gebouwd worden rondom 2.500 artefacten die voor de kust van Aboukir liggen. Onder de artefacten zouden onder andere de ruïnen liggen van het paleis van Cleopatra VII. Franse architect Jacques Rougerie werkt met Egypte samen aan het museum, dat waarschijnlijk middels een boot bereikbaar moet worden.

 

Het project moet snel klaar zijn, meldt het tijdschrift, maar een exacte deadline is nog niet gegeven. Het idee voor een dergelijk museum is er al langer: al sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw wordt gesproken over een onderwatermuseum. Dit is echter de eerste keer dat er ook een architect is genoemd voor het project.

Vanaf 30 v.Chr., toen de laatste Ptolemee – de bekende koningin Cleopatra – stierf, bleef Alexandrië de hoofdstad van de provincia Alexandria et Aegyptus. Dit bleef ook zo onder de Byzantijnen. Alexandrië werd de zetel van het Patriarchaat van Alexandrië. In het midden van de 7e eeuw veroverden de Arabieren Egypte en het overige Midden-Oosten.

 

De functie van hoofdstad werd in 969 overgenomen door het door de Fatimiden gestichte Caïro en dit bleef zo tot op de huidige dag. Hierdoor werd de stad geleidelijk aan minder belangrijk tot het uiteindelijk niet meer dan een vissersdorpje was met slechts 4000 inwoners. Aardbevingen en het nemen van stenen van de oude stad deden de rest.   


Alexandrië-Egypte-Middellandse-zee-kust-vissers

Wederom groei en uitbreiding

In de 19e eeuw werd Alexandrië opnieuw een grote stad, met een multicultureel karakter. Dit is deels toe te schrijven aan de politiek van de Osmaanse onderkoning Mehmed Ali, die een voor zeeschepen toegankelijke haven van groot belang achtte voor de ontwikkeling van zijn land.

 

Hij liet de verzande haven uitbaggeren en herstellen en moedigde de Europese zakenwereld uit om te investeren in bijvoorbeeld de Egyptische katoenteelt. Dit werd een groot succes en tegen 1900 bestond een kwart van de inmiddels 400.000 inwoners uit Europeanen.

 

Ook de verovering van Napoleon was belangrijk die de importantie zag van de havenstad. Onder deze laatsten waren de Grieken de grootste groep. De Europeanen beheersten nagenoeg alle hoger gekwalificeerde banen, terwijl de Arabieren hoofdzakelijk ongeschoolde arbeid verrichtten. 

 

Vanwege de opkomst van het Arabisch nationalisme onder Nasser hebben de meeste van deze buitenlanders vanaf 1950 - 1960 Egypte verlaten. Vandaag de dag is Alexandrië met ongeveer 4 miljoen inwoners na Caïro, de grootste stad van Egypte. 


Industrie en heden

Er is een belangrijke chemische industrie gevestigd en verschillende technologische bedrijven. In de zomer komen er veel (rijkere) Egyptenaren wonen in hun tweede huis in deze stad wegens het relatief koele en aangename zeeklimaat in vergelijking met het hete binnenland. Het is tevens een universiteitsstad. In 2003 is er de Bibliotheca Alexandrina geopend die eenzelfde internationale functie moet gaan vervullen als de vroegere hellenistische bibliotheek. 

 

Op 1 januari 2011 vond een zware aanslag op een koptische kerk in de stad plaats. Hierbij kwamen 23 personen om het leven.


>> Lees hier de gehele Egyptische GESCHIEDENIS



alexandrie - tips & advies (2004)


Alexandria’s internationale vliegveld is gelegen op het oude militaire vliegveld van Burg al-Arab en ligt zo’n 60 km ten westen van het stadscentrum. Mahattat Masr is het belangrijkste treinstation van Alexandria. Het ligt in het zuidoosten van het centrum.

 

Het treinstation Sidi Gaber ligt vlakbij het belangrijkste busstation met dezelfde naam. Trams verbinden het centrum met dit bus- en treinstation.

 

Alexandrië – Cairo: er gaan elk half uur bussen (ook treinen overigens) naar de hoofdstad tussen 05:00 en 22:00. De trip duurt zo’n 2,5 uur en kost tussen de 15 en 25 EP. Maatschappijen Superjet en West Delta rijden zeker maar verschillen van prijs en kwaliteit.


  • Naam : New Hotel Welcome House

Adres : 8 Gamal ad-Din Yassin

Prijs : 30 EP

Tel.nr. : 480 6402

 

Inhoud:

Een van de weinige budgetopties in hartje Alexandrië; het is gelegen achter het grote Cecil hotel op de twee bovenste verdiepingen van het gebouw. Het ligt ook vlakbij het Midan Saad Zaghloul plein en je kunt lopend hiervandaan naar het fort Qaitbey.

 

De kamers zijn redelijk goed, sommige zelfs met uitzicht op de haven. Let wel op dat de lift niet werkt en het een redelijke klim is boven te komen.


Alexandrië-Egypte-Middellandse-zee-kust-haven-boten-skyline

zie ook:




meer links:


Casablanca

MAROKKO

De Hassan II moskee in Casablanca is echt een wereldwonder met veel pracht en praal. 

Heraklion

GRIEKENLAND

De oude haven van Heraklion, nu met het fort Rocca al Mare op het meest zuidelijke eiland "Kreta". 

Istanbul

TURKIJE

De Europese hoofdstad van Turkije, Istanbul, het voormalige Constantinopel is een ware must!