ACHTERGROND INFORMATIE - Egypte

* Bijgewerkt t/m 2004 - wijzigingen voorbehouden.


  • Psyche
  • Opvallende feiten
  • Exportproducten
  • Bekend om
  • Bekendste personen
  • Gemiddelde kosten
  • Wanneer te gaan
  • Films
  • Boeken
  • Links algemeen

 


psyche (gewoonte en gebruiken)


Het eerste wat opvalt is dat de Egyptenaren heel gastvrij zijn, ook tegen vreemden (toeristen – Westerlingen). Dit is niet altijd “gespeeld” (lees: bejacht op commercie) maar “echt”, tenminste als je niet in de zeer toeristische gebieden bent. Zij zijn trots op hun erfgoed en hun positie als cultureel en politiek leider van de Arabische wereld. Vaak laten zij zich laatdunkend uit over andere Arabische landen. Dat houdt niet in dat men zich niet heel goed bewust is van eigen tekortkomingen. Schrijnende armoede, aanhoudende werkloosheid… dit is informatie die je als buitenlander echter zelden aangereikt krijgt, omdat men de nadruk op de positieve aspecten van het land legt. Eeuwenlange bezetting, onderdrukking en economische achterstand hebben de Egyptenaren een uitstekende overlevingstechniek geschonken: een gevoel voor humor. Er wordt zelfs de spot gedreven met het geloof, zij het binnen grenzen. Om het belang van een gebeurtenis te peilen, kun je tellen hoeveel grappen er over zijn. Wanneer je iets wilt dan is het niet gebruikelijk om meteen ter zake te komen. Of het er nu om gaat of je wat wilt kopen in een winkel of om hele andere contacten. Meestal zal je eerst een kopje koffie of thee te aangeboden worden. Ook is het gebruikelijk om een praatje te maken over het weer, de familie of andere dingen die op dat moment gebeuren en ga daarna pas over op het onderhandelen. In Egypte is het zakelijke gedeelte en privé veel minder gescheiden dan in Nederland.

 

Buikdansen:

Ondanks de felle tegenstand vanuit de fundamentalistische hoek, zijn professionele buikdanseressen populair zowel onder mannen als vrouwen. Op grafreliëfs uit de faraonische tijd zijn naakte danseressen te zien, wier bewegingen als een buikdans (‘raqs sjarq’) kunnen worden uitgelegd. Buikdanseressen vormen vaak de hoofdattractie op bruiloften en partijen, en de dansen zijn vaak een combinatie van folkloristische, zigeuner- en Osmaanse dansen. De danseressen spreken zelf liever over oriëntaalse dansen. Buikdanskostuums zijn bezaaid met fonkelende pailletten, parelkettingen en stras. De buikdanseressen worden begeleid door muzikanten met fluiten, trommels en luiten.

 

Moskee bezoek

Wil je een moskee bezoeken dan moet je met je kleding rekening houden. Zowel mannen als vrouwen als kunnen het beste armen en benen bedekken. Als vrouw dien je daarbij beter ook rekening te houden met de wijdte van je kledij. Je armen en benen bedekken met zeer strakke kleding, kan namelijk nog altijd tot ongewenste aandacht leiden. Het is daarom verstandiger om wat wijdere kleding te dragen en ook in het verband met het klimaat is dit prettig. De aandacht die je als vrouw dient te hebben voor je kleding komt niet alleen van pas bij het bezoek aan een moskee, maar ook in het algemeen.. Je schoenen trek je uit voor je de Moskee binnengaat en laat je bij de ingang staan. De moskee is verdeeld in een mannen en vrouwen gedeelte. Het mannengedeelte is een stuk groter dan het vrouwen gedeelte. Wat voor ons de zondag is geldt voor de vrijdag in islamitische landen. Niet-moslims mogen vaak niet in de moskee komen tijdens het vrijdagmiddaggebed.

 

Uitnodiging:

Als je geluk hebt wordt je bij een Egyptenaar thuis uitgenodigd. In dit geval is het beleefd een cadeautje mee te nemen voor de gastheer. Gepaste cadeautjes zijn gebak, snoepjes of bloemen. Je schoenen trek je bij binnenkomst uit. Wees niet verbaast als gast wanneer je alleen met de gastheer eet (ook als vrouw), eet niet alles op want de restjes gaan naar vrouw en kinderen. Denk eraan om niet met je linkerhand te eten, die gebruik je namelijk voor na je toiletbezoek. Ook voor het aanpakken en aangeven van dingen, gebruik je beter niet je linkerhand.

 

Man en vrouw:

Lichamelijk contact tussen mannen en vrouwen is in Egypte niet gepast. In toeristische plaatsen zijn ze nog wel wat gewend maar je zult een Egyptisch koppel nooit op straat zijn kussen of zelfs maar hand in hand lopen. Liefkozingen bewaar je dus liever voor je hotelkamer. Overigens wordt een verloofd Egyptisch koppel veelal vergezeld door een broertje of zusje, zodat de twee in kwestie geen 'verkeerde dingen' zullen doen. Egyptische mannen gaan in onze ogen wel heel intiem met elkaar om, mannen die samen hand in hand op staat lopen is heel gewoon. Dit betekend niet dat deze mannen homo zijn.

 

Alcohol:

Het nuttigen van alcohol is in de Islam niet toegestaan. In de praktijk zijn er echte een behoorlijk aantal Egyptenaren die wel eens wat drinken. Dit gebeurt echter erg discreet. In Egypte worden meerdere biermerken geproduceerd, Stella is het bekendste en populairste merk.

 

Koffiehuis:

Een populaire plek voor mannen om in ieder geval een deel van de dag door te brengen is het koffiehuis. Egyptische vrouwen zul je hier niet snel vinden, maar in sommige worden westerse vrouwen wel getolereerd. Overigens zijn er ook genoeg koffiehuizen waar Egyptische vrouwen wel naar binnengaan en rustig wat drinken (en roken). De niet-traditionele zaken zoals de Costa Coffee worden bijvoorbeeld veelvuldig door meisjes en vrouwen bezocht. Een van de bezigheden in een koffiehuis is het roken van een waterpijp of ook wel een Shisha. Een shisha is wat anders dan even een sigaretje opsteken, alleen al het aansteken van een shisha neemt als de nodige tijd in beslag. Een shisha roken doe je zelden alleen en het is dan ook erg normaal om een shisha te delen. Je krijgt allemaal je eigen mondstuk om op de pijp te klikken. Bij het doorgeven van de pijp wordt de slang dubbelgevouwen en het mondstuk naar beneden gericht. Een omhoog gerichte pijp is schunnig, vooral in gemengd gezelschap. In Egypte is waterpijp roken eigenlijk een mannending, dit in tegenstelling tot andere landen zoals Syrië, Jordanië en Libanon waar ook vrouwen waterpijp roken. Daarbij moet wel vermeld worden dat er ook Egyptische vrouwen zijn die waterpijp roken. Dit gebeurt af en toe in een traditioneel koffiehuis, maar ook in bijvoorbeeld de Costa Coffee.


opvallende feiten


  • Fooien in Egypte worden om het minste en geringste gevraagd of eigenlijk geëist; in Egypte heet een fooitje een “ba’shish”. Een fooi wordt niet gezien als beloning voor goede service, maar als een kleine tegemoetkoming;
  • Soms betaal je als vreemdeling, buitenlander of toerist meer dan een lokaal persoon;
  • Egyptenaren uit alle lagen van de bevolking zijn over het algemeen bijgelovig. Zij zijn ervan overtuigd dat als iemand jaloers is op je, die persoon je voorspoed kan wegnemen door een kwade spreuk over je uit te spreken. Zij zullen bijvoorbeeld niet vertellen dat ze een nieuwe betrekking hebben, totdat ze werkelijk zijn aangenomen. Verder worden uilen en zwarte katten gezien als slechte voortekenen en brengers van slecht nieuws;  
  • Er rijden in Egypte verschillende busmaatschappijen; de trein rijdt alleen op de doorgaande routes (niet in de oases);
  • Aan tafel moet je wachten tot er geserveerd wordt. Als je je bord leeg eet, zal er nogmaals worden opgeschept. Als je bord leeg is, betekent het dat je nog honger hebt. Het wordt als onbeleefd ervaren als je meteen na een maaltijd opstapt. Na de koffie en het dessert kun je voorzichtig je vertrek beginnen in te leiden;
  • Tussen de oasesteden is het vervoer meestal alleen service of gezamenlijke taxi’s; deze gaan pas rijden als deze vol zitten en de kosten worden door het aantal personen verdeeld die in de taxi zitten;
  • Voor mannen is het gangbaar om hand in hand of gearmd te lopen; dat is geen aanwijzing voor hun seksuele geaardheid. De regels zijn anders voor de leden van de andere sekse, waar minimaal fysiek contact de norm is. Een beleefde, korte handdruk is aanvaardbaar.

exportproducten


De voornaamste uitvoerproducten zijn katoen en olie en olieproducten, textielproducten en voedingsmiddelen zoals rijst.


bekend om


Het dodenmasker, Sinaï woestijn, de piramides, moslimbroederschap, Mursi en de Egyptische revolutie, de Nijl, de steen van Rosetta, buikdansen, de Sfinx, het Suezkanaal (en oorlog), kamelen, mummies en de Aswan-dam.


bekendste personen


Toetanchamon (Farao), Cleopatra (farao vrouw), Moebarrak (regeringsleider), Ramses II (bekendste farao) en Omar Sharif (acteur).


gemiddelde kosten


Voor internationale begrippen (en zeker West Europa) is Egypte relatief een zeer goedkoop vakantie bestemming. Als je verblijft in budgethostels en je eet op straat in goedkope lokale eettentjes en doet boodschappen bij de lokale supermarkt kun je heel fatsoenlijk reizen in Egypte. Ook het openbaar vervoer is zeer goedkoop. Natuurlijk liggen de prijzen in toeristische oorden een stuk hoger – als je een stukje de stad inloopt zie je respectievelijk de prijzen dalen. De grootste uitgave zullen je entreebewijzen zijn voor toeristische attracties.


wanneer te gaan


De beste reistijd voor Zuid-Egypte is december t/m februari en in Noord-Egypte april, mei, september en oktober. De wintermaanden december t/m februari zijn de beste reismaanden voor het land van de farao’s. Vooral in de gebieden ten zuiden van Caïro, Luxor en Aswan brand je midzomer weg in de hete zon. Maar let op, want met het ondergaan van de zon in de wolkeloze hemel daalt de temperatuur bijzonder snel. Ook Caïro is in de winter aan de koele kant. Wie van zwoele avonden en een beetje zweten tijdens het tempelspotten houdt, kan beter voor de maanden maart t/m mei, of september t/m november kiezen.


films



 

Andere films zijn: 

  • Raiders of the Lost Arc (1981; 8.7);
  • De Tien Geboden (1956; 7,9);
  • Adieu Bonaparte (1985; 6,3);
  • The Spy You Loved Me (1977; 7,1) JB;
  • The Mummy (1999; 7,0);
  • Lawrence of Arabia (1962; 8.2);
  • Exodus; Gods and Kings (2014; 6,1);
  • Cleopatra (1963; 7,0);
  • Stargate (1994; 7,0);
  • Moses (1995; 6,7);
  • Agora (2009; 7,2).

boeken


Eric Clink      

Salwa Bakr   

Gamal al-Ghitani 

Yousef Idris  

Toby Wilkinson 

A.M. Dean    

PJ Vatiokis  

Ahdaf Soueif

Waguih Ghali

Philipp Vandenberg

Miral al-Tahawy      

Nawal al-Saadawi  

Jacky Trevane

Joris Luyendijk 

Ibrahim Abdel Meguid

“1177 v. Chr., het einde van de beschaving” 

“The Golden Chariot” 

“Zayni Barakat” 

“Rings of Brass & Other Stories"

“Het oude Egypte” 

“De geheime sleutel” 

“A History of Egypt” 

“The Map of Love” 

“Beer at the Snooker Club” 

“Het Geheim Van Hatsjepsoet” 

“The Tent” 

“A Daughter of Isis” 

“Fatwa” 

“Een goede man slaat soms z’n vrouw” 

“No One Sleeps in Alexandria”



externe links



zie ook: