Darwin en de Beagle

Achtergrondinformatie - Ecuador



op weg


De Engelse bioloog Charles Darwin voer met een zeilschip, de Beagle genaamd, zo’n 5 jaar (vanaf 1831) door het zuidelijke gedeelte van de wereld en bestudeerde daar plaatselijke dieren en planten.

 

Ook stuurde hij deze terug naar Engeland om daar bestudeerd te worden tezamen met z’n reisverslagen. Hierin beschreef hij niet alleen de veelal voor de wereld nieuwe planten- en dierensoorten maar ook inzichten in de sociale, politieke en volkenkundige situatie van de gebieden die hij bezocht.

 

In September 1835 deed z’n onderzoek boot de Galapagos eilanden aan. Hij zou vijf weken spenderen op verschillende eilanden en hij merkte op dat de spotlijsters op elk eiland wat hij aandeed verschillend waren. Ook vernam hij van plaatselijke vissers dat zij van elke landschildpad konden zien van welk eiland ze afkomstig waren door hun verschillende schild.

 

Toentertijd ging Darwin er nog vanuit dat door zeerovers of piraten geïntroduceerd waren, al waren z’n ideeën over een eventuele evolutie reeds in ontwikkeling. 


"darwinisme"


Bij terugkomst in Engeland zou hij z’n verzamelde gegevens onderzoeken en classificeren en zou hij werken aan de z’n bekende evolutietheorie waarvan het “Darwinisme” is afgeleid.

 

Dit is een natuurwetenschappelijke verklaring van het leven op aarde – ook voor de mens dat niet meer als individueel wordt gezien maar als samenhangend onderdeel met de rest van de natuur.

 

Het beschrijft het proces waarbij erfelijke eigenschappen binnen een populatie van organismen veranderen in de loop van de generaties als gevolg van genetische variatie, voortplanting en natuurlijke selectie. Deze theorie, die voor een revolutie binnen de wetenschap zorgde, werd al tijdens Darwin’s leven geaccepteerd en is zelfs vandaag de dag nog de basis van alle biologische kennis (zoals DNA).

 

Hij zou z’n bevindingen beschrijven in het boek “On the Origen of species by means of natural selection” dat in 1859 verscheen. 


>> Lees hier de gehele GESCHIEDENIS van Ecuador



het onderzoek


Toen “Darwin” op de eilandengroep bivakkeerde nam hij een toen nog jonge Galapagos reuzeschildpad mee naar Engeland. Nadat hij daar was bestudeerd werd deze door een vriend meegenomen naar Australië waar het in verschillende dierentuinen heeft geleefd onder de naam “Harriet”.

 

Volgens onderzoek is dit het oudste beest op aarde ooit geweest – het zou in 1830 geboren zijn en toen het in 2006 overleed was het 176 jaar.

 

Op nog geen kilometer afstand van de stad “Puerto Ayora” op het eiland “Santa Cruz” (onderdeel van de Galapagos eilanden) vind je het “Charles Darwin Research Station”.

 

Naast een informatiecentrum, een museum en een gebouw waar honderden kleine schildpadden worden opgevangen en verzorgd om niet te worden opgegeten door de vele onnatuurlijke roofdieren die op de Galapagos huishouden.

 

Ook is er plek voor de grotere schildpadden waaronder ook “Lonely George” er eentje was. Je kunt hier donaties maken om bij te dragen aan de “Charles Darwin Foundation” die onderzoek doet en adviezen uitbrengt aan regeringen en reisorganisaties m.b.t. het minimaliseren van de grote impact van toerisme op het fragiele ecologisch systeem van de eilandengroep.

 

In 2012 werd er via de VPRO een tv-serie gemaakt "Beagle; in het kielzog van Darwin” waarin de historische reis opnieuw werd beleeft. 



zie ook: