Cuenca is vandaag de dag de derde stad van het land achter Guayaquil en Quito en ligt op zo’n 2500 meter hoogte. De plaats was een zeer belangrijke Inca stad maar werd totaal verwoest en van de stad die Cuzco zou overtreffen is niet meer over dan een paar stenen op elkaar.
De stad kwam door z’n vele (koloniale) gebouwen in 1999 op de UNESCO werelderfgoedlijst terecht en wordt liefkozend ook wel het Athene van Ecuador genoemd. Er zijn een aantal zeer bewonderingswaardige pleinen, kerken en musea aanwezig.
Langs de rivier Tomebamba die dwars door de stad stroomt kun je in de vroege morgen nog altijd de was zien die op het gras gelegd wordt om te drogen.
Daarnaast is de stad een prima springplank tussen Quito en Peru en is een dagtrip naar de belangrijkste Inca ruïnesite van het land - Ingapirca - een absolute must. Cuenca staat bekend om z’n grote aantal emigranten en de fabricatie van de Panama hoed.
Binnenstad Cuenca:
De rivier die dwars door de stad Cuenca stroomt wordt geflankeerd door talloze oude koloniale panden en het gras aan de oever wordt nog altijd gebruikt om de was te doen drogen.
In de straten achter de rivier is het een drukte van jewelste en kun je je prima vermaken met de verschillende markten die op diverse plekken in de stad wordt gehouden.
Neem een kijkje in de oude kathedraal die naast parque Calderon staat en geniet van de vele stalletjes die zoetigheid verkopen. De blauwwitte en groen-witte koepels en torens van de Notre Dame nemen je mee naar een rijk verleden, maar vergeet niet gewoonweg door de stad te struinen en de prachtige koloniale panden (die soms Engels aandoen) in je op te nemen.
Al geeft het geen enkel benul hoe groots de Incastad ooit geweest moet zijn, het is toch aan je stand verplicht even naar de enige overgebleven muurresten te gaan kijken (Todos Santos) die vlakbij de rivier gevonden zijn. Waartoe deze indianen in staat waren kun je in Ingapirca gaan bekijken.
Ingapirca:
De Canari indianen waren eerst de bewoners van deze stad maar werden belegerd door de Inca’s die zeer grote moeite hadden de Canaries te verslaan. Zij besloten een bondgenootschap te vormen door een Canari princes te laten trouwen met de Inca leider Tupac Yupanqui.
De huidige stad Cuenca werd voor dit huwelijk prachtig opgeknapt door de Inca’s en de Canari bouwden op hun beurt Ingapirca; zij zouden vanaf dat moment vreedzaam met elkaar leven.
Er zijn nog immer vraagtekens waar Ingapirca nu precies voor diende; er wordt beweerd dat het een fort was waar militairen maar ook proviand werd bewaard voor het leger in het noorden van het land, maar anderen zeggen dat het garnizoen wat het bewaakten dan wel erg klein geweest moet zijn. Te klein.
Ook wordt gezegd dat het een stopplaats (een tambo) waar boodschappers overnachtten op hun reis tussen Tombabama en Quito.
The Inca-way
De meeste geleerden zijn het erover eens dat de Tempel van de zon (usnu), het eclips gevormde gebouw dat rond een grote steen was gemaakt het belangrijkste was op de site. Het is gebouwd op de inca-manier dus zonder cement te gebruiken en de stenen werden net zolang geboetseerd en gevormd totdat ze perfect in elkaar pasten. Het pand was zo gebouwd dat precies op het juiste moment van de dag het zonlicht exact in het midden van de deur viel van de kleine kamer boven in de tempel.
Helaas is weinig van deze ruimte overgebleven. Er schijnen ook diverse rituele festiviteiten te hebben plaatsgevonden gezien de vondsten die zijn gedaan; bekers en vaten waarin gefermenteerde drank werd gedronken en bewaard zijn hier het bewijs van. Net zoals in andere Inca-sites was er een ondergronds watersysteem om in het gehele gebied water te verkrijgen.
De indianen wilden zo dicht mogelijk bij hun God wonen, ondanks het veranderlijke weer. De site is gebouwd op zo’n 3200 meter.
>> Lees hier over de bekendste Inca ruïne ter wereld
Omstreeks 1500 werd op de plek van de huidige stad Cuenca een heftige strijd uitgevochten tussen de Canari-indianen en de “Inca-indianen” o.l.v. leider Tupac Yupanqui.
Deze laatste had gewonnen en bouwde op de plaats een stad Tomebamba die de huidige Inca hoofdstad Cuzco zou moeten overschaduwen in pracht en praal. Het liep anders; de twee Inca broers Huascar en Atahualpa belanden begin 16de eeuw in een tweestrijd wie de leider van de Inca’s was en de stad kwam er te midden van deze onenigheid zeer bekaaid af.
Toen de Spanjaarden in 1547 arriveerden stonden alleen nog een paar muurresten aan de oever van de rivier overeind. Wel werd duidelijk uit de zeer goed gevulde warenhuizen dat het iets bijzonders geweest moet zijn. De stad werd opnieuw gesticht en opgebouwd en veel van wat toen is gebouwd staat nog steeds overeind. Reden voor de UNESCO om de historische stad in 1999 op te nemen op de werelderfgoedlijst.
In 1830 zou Simon Bolivar Cuenca onafhankelijk verklaren van Spanje. Vandaag de dag staat de stad naast z’n oude centrum bekend om het fabriceren van de Panama hoed.
>> Lees over het machtige Inca rijk
Cuenca naar Ingapirca – de busmaatschappij Canar rijdt tweedaags (09:00 en 12:20) rechtstreeks naar de site (je stapt uit voor de deur) – de rit duurt zo’n 2,5 uur en kost $ 5 voor een retourtje. Om 13:00 en 15:45 gaat dezelfde bus terug naar Cuenca.
Cuenca naar Alausi: er zijn verschillende busmaatschappijen die richting Alausi rijden (allen gaan verder naar grote steden ten noorden van Alausi). Express Sucre, Santa en Patria; bij het informatiebureau in Cuenca kun je een handig overzichtje krijgen met vertrektijden van allen. Mijn bus ging om 9:40 en ik kwam om 14:00 aan in Alausi – de prijs was $ 5.
Adres : nabij het stadje met dezelfde naam
Prijs : $ 6 (incl. Engels of Spaanstalige gids)
Tijd : 09:00-18:00
Inhoud:
Ingapirca wat letterlijk Inca muur betekent is de belangrijkste Inca bezienswaardigheid van Ecuador en ligt op zo’n 2,5 uur bussen ten noorden van Cuenca. Het heeft op zich wel wat weg van Machu Pichu maar helaas is de setting (open en met veel moderne gebouwen van de stad en de site) een stuk minder, al is de omgeving bergachtig en groen.
Omdat de site bekend was en iedereen er jaren vrij bij kon zijn vele Inca stenen weggehaald en gebruikt voor andere gebouwen, al vanaf koloniale tijden. Vandaag de dag is de “site” beschermd en is het verboden zelfs op de funderingen en muurtjes te lopen.
Het is een mix van Canari en Inca geschiedenis naaste elkaar en je krijgt een beeld hoeveel warenhuizen vol goederen hier gestaan moet hebben. Naast het bovengenoemde “tempel van de zon” zijn er vooral ruïnes, tombes en gebruiksstenen te bewonderen. Je hebt dus wel wat fantasie nodig om hier een bloeiende stad (of fort) van te maken.
De tijd tussen de bustijden door is net genoeg om de hele site (of je deze nu wel of niet doet met de gratis gids) te bekijken en terug naar de bus te lopen. Neem wel iets warms (en droogs) mee want het kan op deze hoogte (3200 mtr) behoorlijk fris en nat zijn.
Adres : Hoek van Presidente Cordova en Vargas Machuca
Prijs : $ 10 (excl. wc en douche)
Tel.nr. : 2840 992 (0988606499)
Email : capitoliovintimilla@hotmail.com
Inhoud:
Ik moet toegeven van buiten zag het (nog) beter uit dan het binnen is. Er zijn verschillende kamers en je moet zeker afdingen maar ook m’n kamertje was prima. Er is kabel TV, WIFI en het is schoon in het hostel. Daarnaast is het veilig en ziet het er allemaal keurig uit.
Het hostel ligt precies tussen de centrum van de stad, de rivier en het busstation en is dus prima te bereiken zonder in het echte drukke geweld te zitten. Voor is een klein pleintje met gras te vinden. Het is jammer dat je zelf voor zeep, wc rol en handdoek moet zorgen en het water in de douche is superkoud!
Geen idee of dit standaard is in dit hostel maar toen ik er was bivakkeerde hier een grote familie die (zo leek het) de hele dag aanwezig was – luid en duidelijk en het gebouw is behoorlijk gehorig. Hun kamerdeur stond wagenwijd open, ze namen bezit van de stoeltjes beneden in de hal en de keuken en waren overal.
Loop (als je de kans hebt) ’s avonds even naar het centrale plein – het licht op en over de oude kathedraal is magisch te noemen.
Mocht je nu denken dat er in Ecuador geen enkel nuttig informatiebureau is ga dan even langs in Cuenca – het vrouwtje spreekt vloeiend Engels en heeft alle vertrektijden naar o.a. Alausi en Ingpirca uitgeprint op papiertjes staan die je mee kunt nemen. Ook staan hier busmaatschappijen op en nog meer informatie.
Machu Pichu
PERU
De bekendste Inca-ruïnes wereldwijd zijn die van Machu Pichu in het Peruaanse hooggebergte.
Monte Alban
MEXICO
Goed te bereiken vanuit de Mexicaanse stad Oaxaca liggen de ruiines van Monte Alban.
EUROPA:
Albanië * België * Bosnië-Herzegovina * Bulgarije * Denemarken * Duitsland * Engeland * Estland * Finland * Frankrijk * Griekenland * Hongarije * (Noord) Ierland * Italië * Kosovo * Kroatië * Letland * Litouwen * Luxemburg * Macedonië * Malta * Montenegro * NEDERLAND * Oekraïne * Oostenrijk * Polen * Portugal * Roemenië * Rusland * Schotland * Servië * Slovenië * Slowakije * Spanje * Tsjechië * Turkije * Zweden
NOORD EN CENTRAAL-AMERIKA:
Chili * Costa Rica * Cuba * Guatemala * Mexico * Nicaragua * Panama * Verenigde Staten
ZUID-AMERIKA:
Argentinië * Bolivia * Brazilië * Colombia * Ecuador * Peru
AFRIKA:
Botswana * Burkina Faso * Egypte * Ethiopië * Ghana * Kenia * Mali * Marokko * Namibië * Oeganda * Senegal * Tanzania * Tunesië * Zuid-Afrika
MIDDEN-OOSTEN:
Iran * Israël * Jordanië * V.A.E.
AZIE:
Armenië * Cambodja * China * Filipijnen * Georgië * India * Indonesië * Japan * Kirgizië * Laos * Maleisië * Mongolië * Myanmar * Nepal * Oezbekistan * Singapore * Sri Lanka * Thailand * Vietnam
OCEANIE:
Voor meer reisfoto's kijk op www.instagram.com/cheapskatetravel.nl:
© Cheapskatetravel.nl; 2018 (all rights reserved)