ALGEMENE INFORMATIE - Ecuador

* Bijgewerkt t/m 2013 - wijzigingen voorbehouden.


  • Klimaat
  • Geografie
  • Inwoners
  • Natuur
  • Dieren
  • Steden
  • Staat
  • Religie
  • Sport
  • Eten & Drinken

 


klimaat


Ecuador kent door z’n verschillende landschap veel verschillende klimaten. De lager gelegen delen in het zuidwesten hebben een subtropisch klimaat en het noordwesten een tropisch klimaat. Meer landinwaarts is er een zeeklimaat met relatief droge winters (juni – augustus) al hebben de allerhoogste pieken een hooggebergteklimaat. De bergen in het land zorgen ervoor dat de temperaturen in een groot gedeelte van het land een stuk lager liggen dan het geval zou zijn mocht het land helemaal vlak zijn. Je kunt zeggen dat de regenperiode valt tussen November en Mei waar in het oosten (de Amazone) en het noordwesten het meeste valt. Daarna kunnen er periode zijn waarin geen druppel valt. Het droge seizoen loopt van Mei tot Oktober.

 

Op de Galapagos kan het hele jaar door regen vallen en ook hier verschillende temperaturen aanzienlijk vanwege hoogteverschillen.

 

Sneeuw kan voorkomen op alle hoge gebieden van de Andes die het land doorkruist. Het hoogste punt is 6310 meter en is bedekt met eeuwige sneeuw.

 

El Nino (de kleine jongen) is een natuurverschijnsel dat is gegeven aan een zeer sterke opwarming van het koele zeewater langs de evenaar in de grote oceaan. Gemiddeld eens in de drie tot zeven jaar gebeurt dit zo hevig dat dit het klimaat in grote delen van de wereld beïnvloed. Aangezien dit verschijnsel zich voordat aan het eind van het jaar is het kerstkind gedoopt. El nina is het tegenovergestelde natuurverschijnsel.  


geografie


Ecuador grenst maar aan twee landen; Colombia in het noorden en Peru in het oosten en zuiden. In het westen ligt de Stille Oceaan. 

 

Het land is zo’n zeven maal groter als Nederland. 


inwoners


Er wonen iets meer dan 15 miljoen mensen in Ecuador en de bevolkingsdichtheid is het hoogste van heel Zuid-Amerika. Er is een grote mate van etnische diversiteit. Er wordt geschat dat zo’n 65% van de bevolking “mestiezen” zijn – gemengd Spaans en inheems. Over de omvang van de indianen in het hooggebergte wordt hevig getwist; getallen variëren tussen de 7% en de 25% van de bevolking. Zo’n 10% zijn van blanke Spaanse afkomst en daarnaast zijn er veel nazaten van zwarte slaven (3%)en in de grote steden ziet men ook immigranten uit het Midden Oosten (vooral Libanon).

 

Ongeveer de helft van de bevolking woont in de steden en die waren voornamelijk in de hooglanden – nu wordt ook de laaglanden aan de Stille oceaankust zwaar bevolkt. Zo’n 3% woont  in de Amazonebekken al groeit dit aantal gestaag na het ontdekken van olie in de grond. 

 

Het verschil in welvaart is erg groot – over het algemeen kan gezegd worden dat de blanken en gemengde het nog steeds voor het zeggen hebben en dat de inheemse indianen als tweederangs burgers beschouwd worden. 


natuur


Je kunt het land Ecuador qua landschap onderverdelen in vier zones te weten; de kust, de Andes, de Amazone en de Galapagos eilanden. Niet alleen de natuur is verschillend; ook het klimaat, de fauna en flora, de inwoners en de economie.

 

De eerste zone is de kust; deze bestond voordat het bijna in z’n geheel ontgonnen werd uit oerwoud maar wordt nu hoofdzakelijk gebruikt voor landbouw. De temperatuur is hier hoog en alleen in de heuvels die maximaal de 800 meter reien is het wat koeler.

 

De Andes loopt door het midden van het land van noord naar zuid en heeft pieken van zo’n 6000 meter hoogte. Eigenlijk zijn het twee parallel lopende bergketens met verschillende vulkanen waarvan sommige actief. De meeste van de hoogste bergtoppen van Ecuador zijn constant bedekt met sneeuw en hebben gigantische gletsjers. Aardbevingen komen veelvuldig voor.

 

In het oosten bevinden zich de Amazone(bekken). Het klimaat is hier tropisch m.a.w. warm en vochtig. De meeste rivieren die hier stromen zijn allen vertakkingen uit de hoge bergen naar de machtige Amazone rivier.

 

Tenslotte zijn er de Galapagos eilanden die zo’n 1000 meter buiten de kust van Ecuador liggen. Dit zijn dertien grote en veertig kleine eilandjes waarvan er 5 bewoond zijn. De eilanden zijn van vulkanische oorsprong en honderden vulkanen bepalen dan ook het landschap. De eilanden zijn nooit met het vasteland verbonden geweest en daardoor kon er in biologisch opzicht een uniek flora en fauna ontstaan. De kusstreken zijn vaak woestijn- of steppeachtig terwijl op de hoogste delen van de hellingen van de vulkanen tropisch bos groeit. 


dieren


Door de verschillende klimaatzones zijn er ook grote verschillen in de dierenwereld in Ecuador. Maar ook de aantallen en soorten zijn overweldigend; zo zijn er zo’n 1500 soorten vogels geteld in het land – twee keer zoveel als in Noord-Amerika, Europa of Australië. En er worden nog steeds nieuwe soorten ontdekt.

 

In de kustgebieden kun je de otter, het stinkdier maar ook de jaguar, poema en brilbeer tegenkomen. Ook zijn er zo’n 1000 vissoorten geteld en komen er veel slangen en hagedissoorten voor.

 

De bekendste diergroep van de Andes zijn de kameelachtigen; de guanaco, de vicuna, de alpaca en de lama. De laatste twee zijn tot huisdier gemaakt terwijl de eerste twee bedreigd worden voor uitsterven. Er zijn coyotes en het Guinee biggetje (oftewel de marmot of cavia) kan hier gevonden worden. De meest in het oog springende dier wat in de bergen leeft is de grootste vogel ter wereld met een spanwijdte van zo’n 3 meter – de Andes condor.

 

In de Amazone leven de meeste dieren; enkele bedenken diersoorten zijn de jaguar, de ocelot, de poema, luiaard, de tapir en de zeldzame zoetwaterdolfijn. Verder zijn er verschillende soorten apen (brul-, slinger-, zijde-, capucijner- en wolapen), toekans, kolibries en ara-soorten vogels. Kaaimannen zijn er ook naast de boa-constrictors en de indrukwekkende anaconda. Tenslotte zijn er vogelspinnen, piranha’s en je kunt hier de pijlstaartrog treffen.

 

Tenslotte kun je op de Galapagos eilanden dieren zien die je nergens anders ter wereld kunt aanschouwen. Veel voorkomend zijn de verschillende soorten “Jan van Genten”, zeehonden, land- en marine leguanen en natuurlijk de schildpadden. De haai, de orka, pinguïn, roggen en walvissen zijn ook veel voorkomend. Pelikanen, de Darwin vink, de albatros en de havik kun je in de lucht bewonderen. 


steden


De vijf grootste steden van Ecuador zijn:

  • Guayaquil                 2.390.000 inwoners
  • Quito *                       1.900.000 inwoners
  • Cuenca                         400.000 inwoners
  • Santo Domingo            385.000 inwoners
  • Ambato                         205.000 inwoners

* = hoofdstad


staat


De staatsvorm van Ecuador is een republiek met aan het hoofd een president. De president is tevens staatshoofd. Sinds 2007 is dat Rafael Correa. 


religie


Rond de negentig procent van de Ecuadoriaanse bevolking hangt het Rooms-Katholieke geloof aan. De rest is voornamelijk protestant. Vooral op het platteland komen veel andere religies voor, zoals de Pinkstergemeente en de Jehova getuigen, maar ook boeddhisten en moslims. De oorspronkelijke indiaanse bevolking houdt vaak een mix van Katholiek en hun natuurreligie in stand. 


(nationale) sport


De nationale sport van Ecuador is voetbal (zoals in bijna alle Latijns Amerikaanse landen) gevolgd door baseball, volleybal, basketbal en ook tennis en golf worden steeds populairder. Ook worden er nog veel hanen- en stierengevechten georganiseerd. Deze laatste worden in de “Andes” op 4000 meter gefokt om op sterkte te komen.

 

Drie maal wist een Ecuadoriaanse voetbalclub de finale van de Copa Libertadores (de tegenhanger van de Europese Champions-League) te behalen. In 1990 en 1998 verloor Barcelona, de meest succesvolle club uit Ecuador uit Guayaquil, terwijl in 2008 eindelijk de felbegeerde beker kon worden gewonnen door het uit Quito afkomstige LDU. Ecuador kwalificeerde zich tweemaal voor het WK voetbal – in 2002 en 2006 waar in de laatste editie de tweede ronde het hoogst haalbare is wat het kleine land voor elkaar wist te boksen. Het werd vierde in 1959 en 1993 in de Copa America (de Zuid-Amerikaanse kampioenschappen voor landenteams) werd het land vierde – twee keer in eigen land.

 

Misschien wel de bekendste sporter van het land is tennisser Lapenti die in 1999 6e stond op de wereldranglijst – z’n hoogste notering ooit. Ook haalde hij dat jaar de halve finale van de Australian Open.   

 

Pelota de guante is een vreemd soort peddelsport waar je een bal moet raken met een peddel met grote spijkers.  


eten & drinken


Ecuador heeft een gevarieerde keuken. Net als in de rest van Zuid-Amerika zijn rijst en vlees de hoofdbestanddelen van de maaltijden in combinatie met mais, eieren en groeten. Ook wordt er zeer veel soep en in mindere mate vis (truche = forel of corvina = zeebaars) gegeten. Vaak zal je in de kleine wegrestaurants gehele varkens aan het spit zien hangen (lechon). Vele Ecuadoriaanse gerechten worden bereid met yucca (cassave wortel).

 

Lunch is de meest belangrijke maaltijd van de dag en vaak zijn restaurants ’s middags open maar ’s avonds (voor diner) niet. Ook op zondag zijn de meeste eetgelegenheden gesloten (op de kleine eetcafés die ook fungeren als winkeltje niet).

 

Er zijn verschillende gradaties (en kwaliteit) in restaurants; er zijn eetcafés (comedores wat letterlijk eetkamer betekent) wegrestaurants (paledares) en bijvoorbeeld parrilladas wat steakhuizen of grilrestaurants betekent. Deze laatste zijn bijvoorbeeld een stuk prijziger. In een “pollo de brasa” krijg je gefrituurde kip met patat. Steeds vaker zie je (jonge) mensen in deze snackrestaurants hotdogs, hamburgers, pizza en patat eten al zijn de chifa’s, de Chinese restaurants ook populair. Tallarines zijn gewoonweg noedels. In de grote steden vind je naast de bekende snackketens als KFC, Burger King en McDonalds ook Indiaas eten en shoarma zaken.

 

Naast bovengenoemde kun je vaak bij stalletjes gefrituurde snacks of geroosterde stukken vlees krijgen van een kleine gril. Loop maar ‘ns naar het centrum van de stad als het donker wordt. 

 

Tenslotte is het aantal bakkerijen en ijsverkoopwinkels opmerkelijk te noemen.


Bekende gerechten uit Ecuador zijn: 

  • Ilapingachos: Kleine gefrituurde koekjes (kleine pannenkoeken) van aardappelpuree en kaas. Dit wordt vaak geserveerd met stukjes vlees.
  •  Arepas: Maïspannenkoekjes met kaas
  •  Tamales (humitas): Dit is gestoomd deeg van maïs of tarwemeel gewikkeld in blad gevuld met vlees of kip.
  •  Empanades de morocho  - Gebakken pasteitjes van maïsmeel gevuld met varkensvlees en hete saus.
  •  Lapingachos                   - Zijn een soort aardappeltortilla’s.
  •  Rellenos de papa           - Bollen gevuld met gefrituurde aardappelpuree (bollon?)
  •  Tortillas de maiz             - Maïs pannenkoeken.
  •  Patacones                       - Onrijpe gebakken bananen.

 

Soepen:

  • Caldo                         - Een stevige soep die voornamelijk als ontbijt worden geserveerd.
  • Caldo de Gallina         - (kippensoep) is de meest populaire soep.
  • Yaguarlocro             - Aardappelsoep met stukjes bloedworst.
  • Locro                         - soep met aardappelen, uien en kaas. Vaak geserveerd met avocado

 

Hoofdmaaltijden:

  • Seco de chivo           - Een stoofpot van geitenvlees (je hebt ook kip en varkensvlees)
  • Fanesca                           - gerecht van verschillende granen, mais, aardappelen stokvis
  • Ceviche: een gerecht met verschillende soorten rauwe vis gemarineerd in citroen, chili en ui. Vaak koud geserveerd met maïs en zoete aardappel.
  • Cuy                            - Cavia is dé specialiteit van Ecuador. 

 


DRINKEN:

Het meest gedronken niet alcoholische drankje in Ecuador moet je vruchtensap zijn. Je kunt deze overal en altijd krijgen en komt in tientallen smaken en varianten voor. Probeer zeker in de ochtend ergens bij een lokaal stalletje verse sinaasappelsap te krijgen. Maar je kunt ze in de ijswinkel, stalletje of restaurant krijgen. Puro is zonder water of melk.

 

Koffie is een ander verhaal in Ecuador – soms moet je straten omlopen voor een kop koffie en als je het dan kunt bestellen krijg je (als je met melk bestelt) een kop warme melk waar je zelf koffiepoeder en suiker in mag doen. Zeer teleurstellend. Een gezellig koffieterras bestaat dan ook niet. Dan kun je beter een frisdrank bestellen in de vorm van een bekende coca cola (met cola worden alle frisdranken bedoelt) of een Pony wat een malt frisdrank is.

 

Bier is het meest gedronken alcoholische drankje (bekendste merken zijn Club en Pilsener die wat goedkoper is en alleen in 600 cl verkocht blijkt te worden) en in elke supermarkt is ook goedkope rum verkrijgbaar naast wijn en andere alcoholische dranken. De nationale wijnen worden niet aangeraden.

 

Misschien is aguardiente wel een goedkoop alternatief – je kunt dit voor een paar dollar krijgen en is overal verkrijgbaar. Een drankje wat vaak op feesten en partijen wordt geserveerd is “canelita” (of canelazo) – een alcoholisch suikerrietdrankje gemixt met limoen, heet water en kaneel. Een ander traditioneel drankje is Chicha – dit wordt gemaakt van yucca (cassave wortel). 

 

Het kraanwater in geheel Ecuador is NIET drinkbaar. Water is overal in flessen (en containers) verkrijgbaar. 


zie ook: