Trier is, samen met Worms, één van de twee oudste steden van Duitsland en ook het oudste bisdom benoorden de Alpen. De kreisvrije en universiteitsstad Trier ligt op de rechteroever van de Moezel.
De opdracht tot de bouw van de stad werd gegeven door de Romeinse keizer Augustus in 16 v.Chr. en gedurende enige tijd was Trier de hoofdstad van het hele West-Romeinse Rijk. De Romeinse monumenten, de Dom en de Onze-Lieve-Vrouwekerk zijn sinds 1986 geklasseerd als UNESCO werelderfgoed.
De stad Trier is ook een centrum van wijnhandel en heeft een belangrijke functie als winkelcentrum voor een grote regio. Trier is ook bekend als geboorteplaats van Karl Marx; zijn geboortehuis is thans ingericht als museum. Door zijn rijke verleden en vanwege zijn mooie ligging in het Moezel dal is Trier een veel bezochte toeristenplaats geworden.
De historische binnenstad
Een historisch monument in de stad is de 2e-eeuwse Porta Nigra, de best bewaarde Romeinse stadspoort ten noorden van de Alpen. Er zijn nog verschillende andere monumenten uit de Romeinse tijd, bv. de Basilica, de Keizerthermen, de Barbarathermen en het amfitheater.
Ook uit latere perioden heeft Trier veel monumenten, waaronder de 11e- tot 18e-eeuwse Dom waarvan de bouw reeds in de 4e eeuw begon, en vele andere kerken.
Porta Nigra is een poort in de Romeinse stadsmuur van Trier. De zwarte poort is gemaakt van zandsteen en dankt haar naam aan de zwarte laag op de stenen die in de middeleeuwen door roetafzetting ontstaan is. Ooit was deze poort geïntegreerd in de Simeonkerk. Als je door de Simeonstraat loopt kom je uit bij de Grote Markt.
Deze Hauptmarkt behoort tot de mooiste stadspleinen (innerstädtische Plätze) van Duitsland. Op het plein bevindt zich het Marktkruis, dat stamt uit 958, en dat het symbool was van het verkrijgen van marktrechten. Aan het plein staan schitterende panden in verschillende stijlen.
Keizer Constantijn
Het geheel wordt gedomineerd door de St. Gangolfkerk (gewijd in 1459) die marktrechten kreeg van koning Otto I. Niet ver van het centrale plein van Trier staat de grote Dom of Sint Peter kathedraal. Dit is de oudste bisschopskerk van Duitsland.
Hij gaat in de kern terug op een Romeinse basilica die vanaf 326 werd gebouwd door de Romeinse keizer Constantijn de Grote voor z’n moeder Keizerin Helena. In de 11de eeuw kreeg de Dom zijn huidige west façade, die de Salische stijl vertegenwoordigt. Bij de altaar wijding in 1196 werd de reliek van de Heilige Rok in het hoofdaltaar ingemetseld. In de 18e eeuw werd aan het oostkoor de zgn. Heiligdomskamer gebouwd: een barokke kapel waar de Heilige Tuniek werd opgehangen in een zilveren schrijn.
De Dom van Trier staat sinds 1986 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Direct ten zuiden is daar Onze Lieve Vrouwekerk. Deze Katholieke kerk wordt als een van de oudste Gotische kerk in Duitsland beschouwt. Ook deze kerk staat inmiddels op de UNESCO werelderfgoedlijst.
De Basilica van Constantijn is een uit baksteen opgetrokken basilica, die waarschijnlijk omstreeks 310 gebouwd is, tijdens de regeringsperiode van Constantijn de Grote. Het gebouw is gelegen op een plateau dat in de Romeinse tijd reikte van waar nu de Onze-Lieve-Vrouwekerk is tot de Keizerthermen.
Vroeger had de basilica de functie van een paleis; het was de troonzaal van Constantijn de Grote (306-337) als hij in het noordwesten van het Romeinse Rijk was.
Het interieur was gedecoreerd met mozaïeken, kleurrijk marmer en beelden. Om het geheel nog aangenamer te maken, werd het paleis nog voorzien van een vloerverwarmingssysteem. Alle pracht en technologie van de Romeinen werd in 475, bij de val van het Romeinse Rijk, door Frankische troepen vernield.
Later werd de basilica door aartsbisschop Johann I. (1189-1212) omgebouwd tot een burcht en gebruikt als een bestuurlijk centrum. Bij de bezetting door Napoleon kreeg de basilica de functie van kazerne, die hij ook behield in de Pruisische tijd. In 1944 werd het gebouw verwoest door oorlogsgeweld, maar het is weer hersteld en werd in 1956 opnieuw als kerk in gebruik genomen.
De basilica staat sinds 1986 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
Het amfitheater en de baden
In Trier is ook een Romeins amfitheater. Het is rond het jaar 100 gebouwd tegen de helling van de Petrisberg. De arena beschikte over zo'n 20.000 zitplaatsen. Het complex is door een verdedigingsmuur omringd. De grote openingen waren bestemd om de kooien met dieren door te kunnen laten.
In de kelder onder de arena bevonden zich de cellen voor de ter dood veroordeelde gevangenen en de dierenverblijven. De gevangenen werden in de arena opgevoerd aan de eerst uitgehongerde wilde dieren.
De kelder is momenteel te bezichtigen. In de arena zelf worden in de zomer openluchtvoorstellingen gegeven. Het amfitheater is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.
Je kunt de Kaiserthermen bezoeken ooit gebouwd door Keizer Maximianus en gelden als de grootste in het Imperium (de 19 meter hoge muren van het caldarium staan nog overeind). Het is een hoogtepunt in laat-Romeinse architectuur en interieur. In de woelige 5e eeuw krijgt het de functie van militaire kazerne. In de Benedictijnse abdij St. Mattias worden de relikwieën van de apostel Mattias vereerd.
Het is het enige apostelgraf ten noorden van de Alpen. Tenslotte is het aan je stand verplicht even naar het Karl Marx huis te gaan – in dit 18e -eeuwse huis is de oud econoom geboren.
In het dal van de Moezel bestonden al 3000 jaar v.Chr. menselijke nederzettingen en Trier kan met recht één van de oudste steden ten noorden van de Alpen genoemd worden. Omstreeks 16 v.Chr. werd door de Romeinen t.t.v. keizer Augustus in de buurt van het Keltische stamheiligdom Treviren de nederzetting Augusta Treverorum gesticht.
Aan het eind van de 3e eeuw verhief keizer Diocletianus de stad, die inmiddels Treveris werd genoemd tot Romeinse keizerlijke residentie en tot hoofdstad van het westelijke deel van het Romeinse rijk. De stad kreeg de bijnaam Roma Secunda, het tweede Rome.
Eveneens aan het eind van de 3e eeuw ontwikkelde zich hier een centrum van het vroege christendom. Romeins Keizer Constantijn de Grote zou zelfs in Trier zetelen. Daarna was Treveris dan van 367 tot 388 de residentie van de Romeinse keizers (Valentinianus I, Gratianus en Magnus Maximus). In Augusta Treverorum werden nu weer alle munten voor het Westen geslagen.
De stad was nu een van de grootste boven de Alpen, en zeker een van de belangrijkste, met haar paleizen, thermen, industrie, mijnen en geld.
Einde aan Augusta
Augusta Treverorum blijft de machtsbasis voor de Keizers totdat Stilicho in 395 Arelate (Arles) tot hoofdstad verheft. Bij de Germaanse invallen in 406 -407 blijft Augusta Treverorum niet gespaard. Na de plundering door de Hunnen in 451 komt er een einde aan Augusta Treverorum.
In de 5e eeuw werd Trier door de Franken veroverd. In 870 komt het bij het Oost-Frankisch-Duitse Rijk. In 958 werd met het plaatsen van het marktkruis de huidige Grote Markt (Hauptmarkt) het centrum van de middeleeuwse stad.
In de 14e eeuw werden de Trierse aartsbisschoppen ook keurvorst. Trier werd wederom zeer belangrijk, nu als de hoofdstad van het keurvorstendom, ook Keur-Trier genoemd, tot ca. 1800. Onder het aartsbisschoppelijk gezag beleefde de stad een belangrijke bloeiperiode tot de Reformatie en de oorlogen tegen Frankrijk in de 17de eeuw haar belang deed afnemen. Trier kwam korte tijd in Franse handen, maar in 1815 kwam het bij Pruisen, waarna opnieuw een bloeiperiode volgde, die aanhield tot de Franse bezetting (1918–1930).
Tot z’n 17e jaar woonde econoom Karl Marx in de stad.
In de Tweede Wereldoorlog werd de stad zeer zwaar beschadigd (1944) in de laatste fase van de oorlog. Na de oorlog werd de schade hersteld en hernam Trier zijn plaats als belangrijk regionaal centrum en, door de vele historische en culturele bezienswaardigheden, als toeristische trekpleister.
>> Lees hier de gehele Duitse GESCHIEDENIS
Het treinstation van Trier ligt aan de rand van het centrum aan de westzijde. Hiervandaan kun je o.a. treinen naar Saarbrucken of Luxemburg Stad (om daarvandaan verder te reizen richting Parijs). Op het BahnhofPlatz is ook een bus stop.
Je kunt o.a. verblijven op camping Treviris dat zich op de westoever van de rivier Moesel ligt op zo’n 1,5 km van de Romer brug.
Orange
FRANKRIJK
Het Nederlands getinte Orange in de Provence in Frankrijk heeft een prachtig oud Romeins theater.
Plovdiv
BULGARIJE
Gesticht door de Romeinen heeft Plovdiv een historisch centrum maar ook talloze prachtige overblijfselen.
EUROPA:
Albanië * België * Bosnië-Herzegovina * Bulgarije * Denemarken * Duitsland * Engeland * Estland * Finland * Frankrijk * Griekenland * Hongarije * (Noord) Ierland * Italië * Kosovo * Kroatië * Letland * Litouwen * Luxemburg * Macedonië * Malta * Montenegro * NEDERLAND * Oekraïne * Oostenrijk * Polen * Portugal * Roemenië * Rusland * Schotland * Servië * Slovenië * Slowakije * Spanje * Tsjechië * Turkije * Zweden
NOORD EN CENTRAAL-AMERIKA:
Chili * Costa Rica * Cuba * Guatemala * Mexico * Nicaragua * Panama * Verenigde Staten
ZUID-AMERIKA:
Argentinië * Bolivia * Brazilië * Colombia * Ecuador * Peru
AFRIKA:
Botswana * Burkina Faso * Egypte * Ethiopië * Ghana * Kenia * Mali * Marokko * Namibië * Oeganda * Senegal * Tanzania * Tunesië * Zuid-Afrika
MIDDEN-OOSTEN:
Iran * Israël * Jordanië * V.A.E.
AZIE:
Armenië * Cambodja * China * Filipijnen * Georgië * India * Indonesië * Japan * Kirgizië * Laos * Maleisië * Mongolië * Myanmar * Nepal * Oezbekistan * Singapore * Sri Lanka * Thailand * Vietnam
OCEANIE:
Voor meer reisfoto's kijk op www.instagram.com/cheapskatetravel.nl:
© Cheapskatetravel.nl; 2018 (all rights reserved)