Keulen

Bezienswaardigheden - Duitsland


Keulen-gekleurde-koopmanshuizen-oever-Rijn-rivier-Dom-kathedraal-Duitsland


inleiding


Keulen gelegen aan de Rijn is de vierde stad van Duitsland en de grootste van Noordrijn-Westfalen. Het is de officieuze hoofdstad van het Rijnland. De geschiedenis van de stad gaat meer dan 2000 jaar terug toen het gesticht werd door de Romeinen die van de stad een strategisch handelsknooppunt maakte.

 

Er bestaan ten minste twee resten van Romeinse torens, waarvan één voorzien van het originele steenmozaïek uit de Romeinse tijd. Ook speelde de stad in de middeleeuwen een belangrijke rol in kerk en politiek.

 

De stad is beroemd om zijn rijke geschiedenis, het culturele en architecturale erfgoed en een aantal grote en internationale evenementen, zoals het carnaval en de handelsbeurzen. Het centrum van Keulen werd bijna volledig verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog, hierdoor is de huidige bebouwing grotendeels modern. Het belangrijkste monument van de stad is natuurlijk de Gotische kathedraal die in het centrum van de stad staan.

 

Keulen beschikt tevens over een universiteit, een van de oudste van Europa.


Keulen-Dom-graf-wijzen-kruistocht-kathedraal-Duitsland

highlights


De Dom van Keulen: 

Het bekendste gebouw, de Dom van Keulen, werd tijdens de oorlog weliswaar veertien keer geraakt tijdens luchtaanvallen met als gevolg enkele flinke gaten in het middenschip en de torens, maar kwam, vooral in vergelijking met de rest van de omringende bebouwing, relatief ongeschonden de oorlog door.

 

De dom van Keulen is het de grootste kathedraal in Duitsland en tevens een van de grootste in heel Europa. In het jaar 1164 kwamen door de Derde Kruistocht de lichamen van de drie koningen of de drie wijzen uit het oosten in Keulen terecht - de heiligen Caspar, Melchior en Balthasar.

 

Om de Relikwieën van de Drie Koningen een waardig huis te bieden werd in 1248 met de bouw van de nieuwe dom van Keulen begonnen. 

 

Deze kwam in de 15e eeuw stil te liggen. Pas eeuwen later, in 1824, werd de bouw hervat op basis van de originele ontwerpen. De dom werd in 1880 uiteindelijk in neogotische stijl voltooid. Sinds 1996 staat het bouwwerk op de Werelderfgoedlijst en is een van de grootste publiekstrekkers (naast pelgrims) in Duitsland.  


De Altstadt 

De Altstadt is het centrum van de binnenstad, gelegen ten westen van de Rijn bestaande uit een noordelijk en een zuidelijk deel. Hier liggen onder andere de Alter Markt en de Heumarkt.

 

De stadsmuur is al lang geleden voor een groot deel gesloopt, maar er staan hier en daar nog enkele stukken overeind.

 

De overblijfselen zijn het beste te zien bij de oude stadspoort Ulrepforte en tussen de Hansaring en de Christophstraße. Naast twee Romeinse poorten kun je ook het Praetorium, de ondergrondse Romeinse tempelruinne onder het Rathaus bezoeken.

 

Het Rathaus, het stadhuis van Keulen werd gesticht in 1135, de voorkant, de Spaanse bouw, werd in 1569 opgericht. De toren werd in de oorlog net als de rest van Keulen zwaar beschadigd en brandde bijna volledig uit. Je kunt naast de Dom nog 12 grote andere Romaanse basilieken bewonderen in Keulen.  


Andere bezienswaardigheden:

Keulen heeft een groot aantal musea en recreatiegelegenheden. De belangrijkste musea zijn Museum Ludwig, een museum met een kunstcollectie uit de 20e eeuw en het heden. Het Romeins-Germaans museum, een in 1974 opgericht museum met archeologische impressionaten van de Oudheid en de Romeinse tijd tot de Middeleeuwen.

 

Vanaf de Middeleeuwen sluit het Kölnisches Stadtmuseum op de collectie aan. In de collectie van het Romeins-Germaans museum zitten vele archeologische vondsten uit het Romeinse Keulen. Ook is daar het Wallraf-Richartz-Museum, een museum met schilderijen, beeldende kunst en design van de Middeleeuwen tot impressionisme.

 

Het EL-DE-Haus is een voormalig hoofdkwartier van de Gestapo in de binnenstad van Keulen. In nazi-Duitsland werden gevangenen hier ondervraagd, gemarteld en geëxecuteerd. Nu is het een museum over nazi-Duitsland.  

 

De wijken Belgisches Viertel en Neu-Ehrenfeld (tussen Subbelrath en Nußbaumerstraße) zijn beide gebouwd in Jugendstil-/Gründerzeit-stijlRomeinse boogbrug gebouwd 310, in de middeleeuwen als pontbrug, hangbrug gebouwd 1935, ingestort 1945, nieuwbouw als liggerbrug 1947/1948. 


EL-DE-Haus-hoofdkwartier-Gestapo-documentatie-zentrum-Keulen-Duitsland
Het EL-DE-Haus; hoofdkwartier van de Gestapo

geschiedenis - keulen


De oorsprong van de naam van de stad Keulen gaat terug tot de Romeinen, die er de nederzetting Colonia Agrippina hadden. Voor die tijd woonden er de Eburonen en de Romeinen noemden hun nederzetting op een eilandje in de Rijn Oppidum Ubiorum.

 

De Romeinen vestigden er hun gouverneurszetel voor de provincie Germania Inferior, waaronder ook de nu Nederlandse gebieden ten zuiden van de Rijn en grote delen van België vielen. De nederzetting groeide uit tot een flinke stad. De latere echtgenote Julia Agrippina van keizer Claudius werd er geboren toen haar vader Germanicus in Oppidum Ubiorum was gelegerd. 

 

Ter ere van haar werd de stad omgedoopt tot Colonia Claudia Ara Agrippinensium en ommuurd. Gedurende de Volksverhuizingen werd de stad bezet door de Franken die er ook een van hun belangrijkste bestuurscentra vestigden. Door alle invasies en onrust van de 4de t/m 6e eeuw liep de bevolking wel flink terug maar Keulen bleef nog steeds een van de grootste steden ten noorden van de Alpen.

 

Al in de vroege middeleeuwen begon de stad weer te groeien omdat de ligging op het kruispunt van grote handelswegen en de Rijn belangrijk bleef.

 

In 1367 werd Keulen lid van de Hanze. Rond die tijd was Keulen met 40.000 inwoners de grootste stad van het Rijk. Het zou in de komende eeuwen beinvloed worden door Holland, Frankrijk en uiteindelijk zou Pruisen Keulen opnemen. 


Tijdens de Tweede Wereldoorlog

Het centrum van Keulen werd in WW2 zwaar gebombardeerd en bijna volledig verwoest. Na de oorlog werden de enkele overgebleven vooroorlogse gebouwen die nog overeind stonden hersteld maar het grootste gedeelte was niet meer te redden. Het huidige stratenplan is nog wel vooroorlogs maar de meeste gebouwen die men nu ziet zijn van na 1945.

 

Na de oorlog zijn wel de vele romaanse kerken die de stad telt weer volledig gerestaureerd. Nadat de verwoestingen van de oorlog hersteld waren groeide de stad weer snel uit tot zijn aloude positie van een van de belangrijkste steden van Duitsland.

 

Tijdens de oudejaarsnacht van 2015 op 2016 zouden zo’n 1000 mensen zich verzamelen op het Domkerksplein bij het CS. Toen er met vuurwerk werd gegooid, greep de politie in en ontstonden kleinere groepen. In dit rumoer zouden vrouwen omsingeld, lastiggevallen en beroofd zijn. De politie heeft 1.049 aangiftes binnen, waarvan 821 gevallen te maken hebben met diefstal en 359 met aanrandingen. De politie in Keulen heeft zeker dertig verdachten in beeld en één verdachte gearresteerd. Allen hebben een Noord-Afrikaanse identiteit. 

 

Vijftien van hen zouden asielzoekers zijn, en twee van hen zijn minderjarig. Ook in andere West-Europese steden werden soortgelijke aanhoudingen gehouden. 


>> Lees hier de gehele Duitse GESCHIEDENIS



keulen - tips & advies (2006 en 2016)


Keulen – Bonn vliegveld ligt zo’n 18 km ten zuidoosten van het stadscentrum en is te bereiken via de S13 (2,40 euro – 30 minuten). Ook de (internationale) bussen van Eurolines stoppen daar en er is een internationaal treinstation.

 

De andere twee internationale treinstations van Keulen zijn; Köln Hauptbahnhof aan de linker Rijnoever naast de dom is een van de grootste stations van Duitsland en een van de belangrijkste stations van Europa. Köln Hbf heeft twee metrostations, Dom/Hbf en Breslauer Platz/Hbf, die worden verzorgd door het tram-, metro- en busbedrijf KVB, en een internationaal busstation.

 

Station Köln Messe/Deutz aan de rechter Rijnoever, naast de jaarbeurs KoelnMesse. Dit station heeft een metrostation (Bf. Deutz/Messe), een Stadtbahn-station en meerdere bushaltes. De metro van Keulen is in feite één geheel met het 285 km lange sneltramnetwerk, de Stadtbahn van Keulen.

 

Keulen – Bad Munstereiffel: er gaan meerdere treinen per dag naar Euskirchen; ik heb de trein van 08:46 – 09:28 naar Euskirchen gegaan. Vanaf 09:33 – 09:56 trein gaat de trein van Euskirchen naar Bad Munstereiffel. 


Keulen-Dom-kathedraal-beelden-geestelijken-Duitsland

Kölsch is naast een dialect ook de naam van het speciale Keulse bier. Kölsch is van hoge gisting en is als enige biersoort door de EU beschermd:

 

Het mag alleen maar Kölsch heten als het in Keulen (of omgeving) gebrouwen is. Kölsch-bier is bovengistend, licht van smaak, heeft een gouden kleur en bevat 4,8% alcohol.


  • Naam           : Station hostel

Adres                  : Marzellenstrasse 44-56

Prijs                     : 16,90 euro (incl. 0,90 stadsbelasting p.d.)

Tel.nr.                  : + 49 (0) 2219125301

Website               : www.hostel-cologne.de

 

Inhoud:

Het hostel ligt perfect naast het treinstation en toch rustig maar ook op kruipafstand van de wereldberoemde kathedraal. Beneden is een receptie (waar o.a. ’s morgens een 3 euro basis ontbijt geregeld kan worden of een 6 euro groot ontbijt), een restaurant met bar en een groot gezellig buitenterras.

 

De rest van het hostel is meer een klinische fabriek dan een gezellig hostel. De gangen zijn smal en de trappen saai. De wc’s klein maar schoon en dat kan ook gezegd worden van de kamers. Ikzelf heb op een 6 bed slaapzaal geslapen waar witte schone lakens klaarliggen maar geen sfeer hangt.

 

Ook is er geen WIFI in de kamers (wel beneden). Daarentegen is het de goedkoopste optie in de stad om te slapen. 


Carnaval: 

Keulen staat bekend om z’n carnaval. Van donderdag tot Aswoensdag, 40 dagen voor Pasen. Begin is elk jaar 11-11 in het jaar ervoor, grootschalig op de Alter Markt en in het historisch centrum buiten en binnen. Vanaf 11 november start de binnencarnaval, en in de bovengenoemde week 40 dagen voor Pasen dan weer "op alle straten" van de stad.

 

Bijzonder is hier donderdag (de eerste dag), Weiberfastnacht. Traditioneel is dit de dag van de vrouwen, in die het alle vrouwen toegestaan is om mannen met een schaar de stropdassen af te knippen. Hoogtepunten zijn zaterdag, zondag en vooral maandag "Rosenmontag" met de grote optocht. Op dinsdagavond om middernacht (of soms ook iets eerder) wordt het carnaval beëindigd met de rituele verbranding van een stroman onder groot lawaai.

 

De Nubbel, een stroman, is de personificatie van het carnaval en de zonde. Door hem te verbranden en erna 40 dagen te gaan vasten zijn de katholieke Keulenaren hen carnavalsuitbarstingen vergeven. 


Kerstmarkten:  

in de eerste weken van december vinden jaarlijks traditioneel de kersmarkten plaats in Keulen. Enkele van bekendste zijn de markten Am Dom -aan de zuidzijde van de dom-, Alter Markt en Heumarkt -in het historisch stadscentrum, naast het Rathaus-, Neumarkt en Rudolfplatz - een kleinere kerstmarkt voor de oude stadspoort, Christmas Avenue - speciaal gericht op homoseksuelen.


Dom-Keulen-glas-in-lood-kathedraal-Keulen-Duitsland

zie ook:




meer links:


Arnhem

NEDERLAND

De Rijn stroomt zowel door Keulen als door Arnhem en beiden steden hebben een prachtige boogbrug. 

Kaliningrad

RUSLAND

Zo mooi als de Dom in Keulen is de kerk niet in Kaliningrad maar hij blijft zeker de moeite waard.