Kall pad - Simonskall, Vossenach en Schmidt

Reisverhalen - Duitsland


Kall-brug-pad-monument-Hurtgen-Wald-Huertgen-Forest-rivier-Roer-Duitsland

inleiding


Vanaf Simmerath nemen we noodgedwongen de bus richting Nideggen; we hopen dat we er in het kleine plaatsje Schmidt uit kunnen stappen zodat we daarvandaan het Kall pad kunnen wandelen. We zitten als enige in de bus en de chauffeur wil ons graag helpen.

 

Hij belt en zit op z’n smartphone te zoeken; tenslotte rijdt hij in Schmidt een rondje en overlegt met mij om ons bij een halte in het bos af te zetten.

 

Hiervandaan zouden we met een gemakkelijk (en het kortste) wandelpad richting het plaatsje Vossenach kunnen lopen. Wij gaan akkoord en na nog een kwartier rijden en een gratis rondritje in Schmidt stappen wij uit en bedanken de chauffeur. 

 

Bij een boerderij vragen we de boer nog even welk pad we moeten nemen. Route 70 markeert hij op onze kaart, de vallei in roept hij terwijl hij naar onze zware tassen kijkt. 


Kall-pad-Fleig-curve-tank-sporen-track-Huertgen-Forest-Hurtgen-Wald-WW2-Duitsland

De hospitaalbunker in Simonskall


Het is een prachtige route dwars door het bos heen; we wandelen de vallei in en hopen dat we goed gaan. Na een kilometer of wat en een kort gesprekje met de boswachter komen we in het nietige Simonskall aan.

 

We vragen rond, de vele mountainbikers ontwijkend, m.b.t. de hospitaalbunker en worden naar hotel Talschenke gedirigeerd – nog niet wetend waarom.

 

Onder een lunch van patat met bockworst vertelt de vrouw achter de balie  na enig heen en weer gebel dat we straks met wat andere mensen een kijkje kunnen nemen. Met een klein groepje wandelen we richting een woonhuis niet wetende dat de bunker een kelder is die van buiten af totaal onzichtbaar is.

 

Een kleine ijzeren deur opent en dit is hospitaalbunker nummer 374 die volledig bewaard is gebleven. Er zijn twee ruimtes met elk 10 hospitaalbedden en 2 ruimtes voor elk 2 verzorgers. De inrichting is enigszins aangevuld maar vrijwel volledig origineel. 

 

Na ons bezoek neemt een geïnteresseerde ons mee naar wat ruïnes van bunkers die ons nog niet waren opgevallen. Aan de andere zijde van het dorp, in het dal van de Wehebach, zouden nog restanten van Amerikaanse veldstellingen te vinden zijn. Dit waren houten blokhutten voor onderdak. Vandaag de dag zijn deze alleen nog herkenbaar aan rechthoekige kuilen. Vanuit deze hutten werden de aanvallen op Schmidt ingezet. 

 

Wij passen voor dit ook omdat we nog een slaapplaats voor vannacht nodig hebben. 


Krommerscheidt-Schmidt-Vossenach-Kall-vallei-uitkijktoren-schapen-Huertgen-Wald-Duitsland-weide

Slag om het Hürtgenwald

Voorgeschiedenis:

Op 11 september 1944 overschreden Amerikaanse soldaten de Duitse grens ten noorden van Trier. De dag erna vielen Amerikaanse troepen de Siegfriedlinie aan nabij Aken waarbij de eerste Westwall bunkers van de Duitsers verloren gingen.

 

De geallieerden stonden daarmee 96 dagen na de landing in Normandië op een linie, die volgens hun planning op "D + 330", dus pas op 2 mei 1945 bereikt had moeten zijn. Dit veroorzaakte logistieke problemen. De geallieerden hadden onder meer te kampen met een nijpend brandstoftekort.

 

De rivier de Roer met z’n dammen was voor de geallieerden van groot strategisch belang; de Duitsers waren zo in staat een groot deel van het Roerdal onder water zetten en zo de geallieerde opmars in Duitsland stuiten. Het dorpje Schmidt was van strategisch belang, omdat het uitkeek op de Schwammenaueldam in de Roer.

 

Ondanks de verhouding 1:10 m.b.t. tanks kwam de Amerikaanse aanval, startend op 16 September maar traag op gang; het terrein met heuvels en veel bos waren ongeschikt voor grootscheepse tankaanvallen.

 

Aanvallen op Schmidt

Na afloop van de gebeurtenissen in Arnhem (Operatie Market Garden), kwam het er bij de Duitsers op aan om door middel van een versterkt Eifel-front een geallieerde doorbraak naar de Rijn te voorkomen.

 

Tevens wilden zij hun vertrekposities behouden voor het latere Ardennenoffensief, waarvan op dat ogenblik reeds de eerste plannen bestonden. De Amerikaanse aanvallen op het dorp Schmidt werden in 1944 stuk voor stuk afgeslagen, steeds ten koste van grote verliezen.

 

De infanteristen van de 9th Infantry Division en later de 28th Infantry Division lagen voortdurend onder artillerie- en mortiervuur, waardoor niet alleen ernstige verwondingen werden toegebracht, velen leden onder shell-shock; door de dichte bebossing ontploften de artilleriegranaten in de boomtoppen, waardoor behalve granaatscherven ook nog grote stukken hout en splinters op de soldaten neervielen..

 

Intussen bleek het bos zelf vrijwel onbegaanbaar voor de Amerikaanse Sherman-tanks.

 

De doorbraak

De Amerikanen namen op 26 november Hürtgen in, op 29 november Kleinhau en Grosshau en op 5 december werd het laatste Duitse bolwerk in Vossenack opgerold. De weg naar Düren lag op 12 december open toen ook Gey en Straß in Amerikaanse handen vielen. Op 16 december 1944 lanceerden de Duitsers het Ardennenoffensief. Daarmee doofden de gevechten in het Hürtgenwald tijdelijk uit.

 

Na het mislukken van dit laatste grote Duitse offensief in het westen, hervatten de Amerikanen op 10 januari 1945 de strijd in het Hürtgenwald. Zonder noemenswaardige tegenstand viel Schmidt pas op 8 februari 1945 in Amerikaanse handen. Vervolgens werden op 9 februari 1945 de stuwdammen in de Roer ingenomen. Hiermede eindigden de gevechten om het Hürtgenwald. Op 8 februari hadden de Duitsers echter de afvoer van het stuwmeer opengezet (opgeblazen) zodat de Roervallei overstroomde. De Amerikanen moesten nog twee weken wachten tot het waterpeil in de Roer weer normaal was.

 

De oorzaken en verliezen

De verliezen tijdens de gevechten om het Hürtgenwald waren erg hoog. De Amerikanen verloren 57.000 man. De hoge verliezen aan Amerikaanse zijde waren te wijten aan het feit dat haar infanterie, i.t.t. de Duitse, onvoldoende op een gevecht in een onoverzichtelijk woud als het Hürtgenwald was uitgerust.

 

Het Amerikaanse overwicht aan pantservoertuigen en het overwicht in de lucht konden door het landschap niet effectief worden ingezet. De Duitsers leden eveneens gevoelige verliezen: 15.000 man werden gedood of raakten gewond.

 

Het bergachtige terrein van de Ardennen en Eifel bevoordeelden de verdediger. Even ten noorden van Aken was het terrein veel meer open en had het Amerikaanse overwicht in tanks, artillerie en vliegtuigen beter ingezet kunnen worden. Het hoofdkwartier van de geallieerden onder leiding van Eisenhower wilde echter oprukken over een breed aaneengesloten front. Daarom werd het noodzakelijk geacht om het Hürtgenwald te zuiveren van Duitse troepen.



Het strategisch gelegen Vossenach


Na een koude nacht in het Huertgen bos wandelen we over het Kall pad (wat we later officieel zouden lopen) de heuvel op richting het plaatsje Vossenach. Geheel open terrein wat leidt naar het totaal nieuw opgetrokken stadje op de richel.

 

Achteruit kijkend snappen we dat dit zo’n strategische plek was voor beide partijen tijdens de strijd; we kijken zo de dichtbeboste vallei in. Maar we willen eerst het museum zien dat zo weinig open is. Na een interessant bezoek wandelen we langs de richel van het dorp richting een lunchtafel. 

 

Met een gevulde maag gaan we op zoek naar de Duitse begraafplaats. Even later staan we voor het graf van veldmaarschalk Walter Model. Op 21 April zou Model zichzelf van het leven beroven vlakbij Duisberg – omdat hij tussen z’n soldaten begraven wilde worden hebben zij hem hiernaartoe gehaald. 


Soldatenkerkhof-Vossenach-Walter-Model-veldmaarschalk-WW2-oorlog-Duitse-graven-Duitsland

Route 66


Helaas moeten we helemaal weer terug naar de kerk van Vossenach om de befaamde route 66 – het Kall pad te bewandelen. Bij de gevechten om de Kall Trail was de Eerstehulppost in de kerk van Vossenack; deze zou later verschoven worden.

 

Bij een plaat met kogelplaten zouden we moeten beginnen maar deze missen wij volkomen. Nadat we wederom van het prachtige uitzicht hebben genoten wandelen we de beboste vallei weer in op zoek naar de rivier. 

 

Via een steil smal pad klauteren we naar beneden. We komen op het punt aan waar een Amerikaanse tankchauffeur van de weg afgleed – het zou z’n naam krijgen – de Fleig curve. Niet verwonderlijk dat deze hoofdaanvoerroute, de enige waarop tanks konden rijden, zwaar werd bestookt en dat velen de vallei zijn ingevallen.


Simonskall-hospitaal-museum-bedden-Huertgen-Forest-Hurtgen-Wald-bos-Duitsland

Een Amerikaans vlaggetje

Even verderop een gat in de grond; hier zou het verschoven eerste hulppost geweest moeten zijn. Nu staat er alleen een Amerikaans vlaggetje in de prut. Omdat de aanval stokte werd besloten langs de Kall Trail een nieuwe post te openen.

 

De post werd ontdekt door een Duitse patrouille, maar mocht blijven als er ook Duitse gewonden verzorgd zouden worden. Tijdens de wapenstilstanden op de Kall Trail om de gewonden te verzorgen hebben ook Duitse artsen, samen met Amerikaanse artsen, van deze post gebruik gemaakt.

 

Toen Generaal Gavin het gebied bezocht in februari 1945 lagen hier dode Amerikanen nog steeds op hun brancards, gestorven van honger en kou. Ze moesten achtergelaten worden toen de Amerikanen zich terugtrokken. Gisteren hebben we gigantisch veel problemen gehad om een goede kampeerplek te vinden en vandaag is het niet anders; steile hellingen, veel (wandel)paden en weinig bescherming van struiken. 

 

Uiteindelijk vinden we, nadat we water hebben gehaald bij de Molen, een geschikte plek voor onze tweede nacht in de bossen van de Kall vallei. 


Huertgen-Forest-Hurtgen-Wald-wildkamperen-tent-beekje-Duitsland

De Kall brug en Schmidt


’s Morgens, nadat we onze tenten hebben opgepakt en ontbeten hebben, wandelen we terug naar de flessenhals van de route; de Kall brug. We zijn deze nu een aantal keen overgegaan maar hebben nu de tijd om de teksten te lezen en het belang van de brug onder ogen te zien.

 

Daarna weten we dat we de vallei weer uit moeten klimmen, zigzaggend net als de Amerikanen toendertijd, richting Schmidt. Tussen de bomen door, zien we de kleine Kall rivier en stuiten al snel op de achtergelaten rupsband die de moeilijkheid aangeeft van tanks in dit gebied – dit  naast de bescherming van de bossen en het terrein.

 

We wandelen het hele circuit van deze kant van de Route 66 – Kall trail af, staan stil bij wat monumenten en lopen dan helemaal terug naar Schmidt, het Amerikaanse doel. 

 

We kijken nog een keer achterom en realiseren hoe klein het gebied eigenlijk is – het is maar een vallei maar we beseffen ook hoeveel duizenden mensenlevens dit heeft gekost. 


Vossenach-museum-Huertgen-Wald-slag-Hurtgen-hotel-WW2-bos-Duitsland

kall - tips & advies (2016)


Openbaar vervoer in deze regio is zeer schaars. SImmerath is waarschijnlijk de transporthub. Er gaan in ieder geval bussen tussen deze stad en Schmidt. Er zou ook een bus naar Vossenach gaan.

 

Tussen Schmidt, Vossenach en Simmerath gaat geen bus.  


  • Naam : Hurtgenwald 1944 und Im Frieden (Vossenack)

Adres         : Pfarrer-Dickmann-Straße 21 - 23

Prijs           : 4 euro

Tijd            : Elke zondag open van 11:00 tot 17:00

Website     : www.museum-huertgenwald.de

 

Inhoud:

Documenten, foto's en militaire relikwieën die gevonden zijn in het Hürtgenwald na de oorlog, vertellen de zwarte bladzijde van de geschiedenis van het Hürtgenwald tijdens de slag om het Hürtgenwald tussen september 1944 en februari 1945.

 

Het museum bestaat uit een aantal ruimtes en staat vol met diarama's, restanten en andere zaken. 


Schmidhof-drakentanden-Westwall-tank-versperring-nazi-WW2-Duitsland
De drakentanden in Smidhof

film


"When Trumpets Fade" - (1998; 7,0)

Deze explosieve oorlogsfilm sleept je mee naar het slagveld van Hurtgen Forest in de herfst van 1944, waar Amerikaanse soldaten een brug versterken die wordt bestookt met vijandige tanks.

 

Honderden soldaten zijn reeds gesneuveld en de overlevenden zijn vaak gewond en in shocktoestand. 



zie ook:




meer links:


Kobarid

SLOVENIE

Je kunt vanaf het stadje Kobarid een zeer interessante route lopen met WW1 bunkers en vergezichten. 

Le Linge

FRANKRIJK

Op de hoogtes van de Vogezen in Frankrijk kun je nog onaangetaste loopgraven van WWI zien.