Bautzen ligt in het verste puntje van Oost Duitsland, vlakbij de Pools en Tsjechische grens in de deelstaat Saksen. Gelegen in een vallei van de rivier de Spree is het een stad met een Middeleeuws karakter en ontstaan rond het jaar 1000. Ondanks de grote schade die in het verleden is toegebracht heeft de stad een bijzonder mooi en gezellig centrum met een aantal indrukwekkende bezienswaardigheden zoals de Reichsturm en de Hauptmarkt.
Even buiten het centrum ligt de oude Stasi gevangenis die eens eender was met de stad. De belangrijkste industrie vervaardigt trams maar vooral het sauzen- en levensmiddelenmerk Bautz’ner is bekend onder Oost-Duitsers vanwege de herinnering aan de DDR.
Naast bovenstaande is Bautzen hoofdstad van de etnische minderheid de Sorben die eeuwen geleden uit het Oosten hier neerstreken. Vele culturele instellingen van de minderheid zijn hier gevestigd en overal in en rond de stad zijn duale namen te zien.
De binnenstad
De oude Middeleeuwse binnenstad heeft genoeg te bieden voor toeristen voor in ieder geval een middag. Afhankelijk van waar je je wandeltour begint in het centrum tref je hoogstwaarschijnlijk eerst de Reichsturm die ook wel de (over)leunende toren wordt genoemd.
Wandelend door de drukke en gezellige hoofdstraat van de stad die toepasselijk Reichenstrasse heet en wordt gevormd door statige barokke huizen aan weerszijden, kom je uit op de Hauptmarkt. Hier staat het indrukwekkende Rathaus.
Even verderop wandel je de Fleischmarkt op waar de Sint Pieter kathedraal staat. Dit is de enige simultaankerk in de deelstaat Saksen waar katholieken en protestanten samen gebruik van maken. Voorheen werd de ruimte gescheiden door een 4 meter hoge barrière – tegenwoordig is een klein laag ijzeren hekje wat meer symbolisch is afdoende.
Bautzen gevangenis
In het gebouw van het voormalige Stasi gevangenis Bautzen II,achter het Paleis van Justitie bevindt zich vandaag de dag het Gedenkstatte Bautzen. Hier wordt men herinnerd aan de slachtoffers van beide Bautzener gevangenissen.
In de gevangenissen I en II werden gedurende de periode van het Derde Rijk, de Sovjetbezetting en de SED dictatuur politieke tegenstanders onder onmenselijke omstandigheden gevangen gehouden.
Bautzen I is overigens nog steeds een gevangenis en staat bekend bij de lokalen onder de naam Gelbes Elend vanwege de bouw met gele bakstenen. De tentoonstelling laat zien hoe de voormalige gevangenen hebben moeten leven onder zeer erbarmelijke omstandigheden en hoe zij hebben moeten lijden. Heden ten dage kan men het gehele gebouw bekijken, waaronder de (isoleer)cellen.
Andere bezienswaardigheden:
>> Lees hier over de dictator Salazar gevangenis in Portugal in Peniche.
Bautzen - Dresden: trein.
Adres : Weigangstrasse 8A
Prijs : gratis
Open : Elke dag vanaf 10:00
Website : www.stsg.de
Inhoud:
Zie boven.
Cordoba
ARGENTINIE
In de vuile oorlog werden talloze gevangenissen gebruikt; deze is een herinneringsmuseum geworden.
Sighet Maramitiei
ROEMENIE
In deze gevangenis werden tijdens het regime van dictator Ceasescu verschillende mensen vastgezet.
EUROPA:
Albanië * België * Bosnië-Herzegovina * Bulgarije * Denemarken * Duitsland * Engeland * Estland * Finland * Frankrijk * Griekenland * Hongarije * (Noord) Ierland * Italië * Kosovo * Kroatië * Letland * Litouwen * Luxemburg * Macedonië * Malta * Montenegro * NEDERLAND * Oekraïne * Oostenrijk * Polen * Portugal * Roemenië * Rusland * Schotland * Servië * Slovenië * Slowakije * Spanje * Tsjechië * Turkije * Zweden
NOORD EN CENTRAAL-AMERIKA:
Chili * Costa Rica * Cuba * Guatemala * Mexico * Nicaragua * Panama * Verenigde Staten
ZUID-AMERIKA:
Argentinië * Bolivia * Brazilië * Colombia * Ecuador * Peru
AFRIKA:
Botswana * Burkina Faso * Egypte * Ethiopië * Ghana * Kenia * Mali * Marokko * Namibië * Oeganda * Senegal * Tanzania * Tunesië * Zuid-Afrika
MIDDEN-OOSTEN:
Iran * Israël * Jordanië * V.A.E.
AZIE:
Armenië * Cambodja * China * Filipijnen * Georgië * India * Indonesië * Japan * Kirgizië * Laos * Maleisië * Mongolië * Myanmar * Nepal * Oezbekistan * Singapore * Sri Lanka * Thailand * Vietnam
OCEANIE:
Voor meer reisfoto's kijk op www.instagram.com/cheapskatetravel.nl:
© Cheapskatetravel.nl; 2018 (all rights reserved)