* Bijgewerkt t/m 2013 - wijzigingen voorbehouden.
Reizigers naar Cuba met een Nederlandse of Belgische identiteit hebben een paspoort nodig dat nog 6 maanden na terugkomst geldig is. Daarnaast is een toeristenkaart vereist, in de volksmond meestal visum genoemd. Deze moet voor vertrek geregeld zijn.
Munteenheid:
Bankpas
Bankpassen zijn voor zover bekend niet bruikbaar. Er zijn wat automaten maar ik heb deze zelf niet geprobeerd.
Creditcard
Alleen Visa en MasterCard worden als creditcard geaccepteerd, zolang deze niet zijn uitgegeven door een Amerikaanse bank. Hiermee kunt u ook geld opnemen van de bank. Creditcards van American Express en Diners Club worden niet geaccepteerd. Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard. Als uw bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw creditcard bij kleine bedragen af te raden.
Geldautomaten
Cuba heeft een gering aantal geldautomaten (cajero automático, redbanc, ATM); er zijn voor zover bekend geen betaalautomaten. Actuele informatie over geldautomaten in een bepaalde plaats vindt u op www.maestrocard.com, www.mastercard.com/atmlocator, www.visa.com/atmlocator of via www.atmlocator.info.
Geld wisselen
Neem contant geld in euro's mee. Deze kunt u bij verschillende banken, wisselkantoren (Cadeca) en hotels omwisselen voor de convertibele peso. Let op: de convertibele peso dient u niet te verwarren met de Cubaanse peso, die alleen door de Cubanen zelf wordt gebruikt en veel minder waard is. Ik zou zeker aanraden zo’n 20 CUC om te wisselen in Cubaanse peso (Moneda national) zodat je snacks, pizza’s etc. kunt kopen bij lokale winkels. Mijd de illegale geldwisselaars op straat en wissel ook geen geld in tegen gewone (Cubaanse) peso's. Als u Amerikaanse dollars wisselt, dient u een extra belasting te betalen van 10%.
Bijzonderheden
Het is niet toegestaan met Amerikaanse dollars te betalen. Voor het omwisselen van travellercheques wordt op Cuba een zeer hoge commissie gerekend. Travellercheques van American Express en Diners Club en travellercheques in dollars worden niet geaccepteerd. Geef uw peso's allemaal uit voor u vertrekt, want ze zijn buiten Cuba niets waard. De convertibele peso is sinds 1994 gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Vaste koers sinds 2005: 1 CUC = 1 USD.
Er wordt geadviseerd om je te laten inenten voor hepatitis en DTP en eventueel buiktyfus behalve als je korter dan 2 weken naar Cuba gaat. Vaccinatie tegen gele koorts wordt alleen aangeraden wanneer je in een infectiegebied van gele koorts bent geweest voordat je naar Cuba gaat. Malariatabletten zijn niet nodig. De meest voorkomende kwaal bij toeristen is diarree. Dit wordt meestal veroorzaakt door het drinkwater (gebruik flessenwater, verkrijgbaar bij de supermarktjes) of de andere voeding. Gebruik een diarree remmend middel zoals Diacure of Immodium (met mate) of eet wat droge rijst. Houdt de diarree langer dan drie dagen aan of zit er bloed tussen, raadpleeg dan een arts. De gezondheidszorg op Cuba is goed maar voor toeristen meestal niet op het Nederlandse niveau. Bovendien vraagt men hoge bedragen voor behandelingen en moeten alle rekeningen voor zorg contant in vreemde valuta worden voldaan.
Daarnaast komt Dengue voor. Het is een ziekte die in veel tropische gebieden voorkomt en wordt overgedragen door steekmuggen. Dit is voornamelijk in kleinstedelijke en landelijke gebieden en meestal steekt de mug overdag. Om de ziekte te voorkomen is het goed om plaatsen met stilstaand water te vermijden, bedekkende kleding te dragen en anti-muggenmiddel te gebruiken. Meer informatie kan je op de website van de LCR vinden of je kan een medisch instituut raadplegen. Verder is het belangrijk om niet te lang in de zon te zitten en je lichaam goed te beschermen tegen zonnebrand. De zon is hier sterker dan je denkt. Als je medicijnen gebruikt, neem dan een bijsluiter mee, zodat er geen twijfel over kan bestaan dat je geen drugsgebruiker bent en zorg een extra voorraadje mee te nemen zodat je je niet gek hoeft te zoeken in Cubaanse apotheken mocht je iets kwijtraken. Neem een Engelse brief van je arts mee over dit medicijngebruik. Het valt te overwegen een schoon setje injectiespuiten en naalden mee te nemen. Denk hierbij ook aan een artsenverklaring.
Heb je een bril of draag je lenzen, neem dan de opticienbeschrijving mee of een extra bril of extra paar lenzen. Voor snorkelaars/duikers worden duikbrillen op sterkte verkocht (en verhuurd) bij duikwinkels/duikscholen. "Jet Lag" is een ontregeling van je "biologisch klok", o.a. het ritme van slapen en wakker zijn, dat veroorzaakt wordt door het vliegen over meer dan drie tijdszones. De eerste dagen na de vlucht moet je lichaam wennen aan het nieuwe bioritme waardoor je moe en suf kunt zijn. Het is geen gek idee om in het vliegtuig weinig koffie en alcohol te drinken en na aankomst de eerste twee à drie dagen niet te veel van jezelf te vergen. Verder is het handig je zo snel mogelijk je aan te passen aan het nieuwe slaapritme; wat wij meestal doen is na aankomst een uurtje te slapen maar daarna wakker te blijven tot (kinder) bedtijd. Cuba online heeft zich zoveel mogelijk ingespannen om de accuraatheid van onderstaande gegevens over gezondheid te waarborgen. De tekst is ondermeer nagelezen en gecorrigeerd door het LUMC in Leiden. Wij raden aan altijd ook zelf in contact te treden met een medische instantie met verstand van tropenzaken om de laatste stand van zaken te vernemen. Kijk op: http://www.lcr.nl/ of http://www.tropenzorg.nl/ voor meer informatie.
Vaccinaties zijn niet verplicht als je naar Cuba reist.
Toeristen en buitenlanders worden in het algemeen goed omkaderd in Cuba. Mits inachtneming van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen, kan in Cuba doorgaans veilig gereisd worden. Hoewel Cuba weinig misdaad kent, blijft waakzaamheid geboden. De kleine misdaad neemt toe (steeds met een piek in de maand december), in de toeristische trekpleisters van Havana (Centrum Havana en Malecón), maar ook in andere steden zoals Trinidad en Santiago de Cuba. Deze kleine criminaliteit blijft meestal beperkt tot handtasdiefstal, soms met bijkomend geweld. Sommige lifters zijn bedreven in de diefstal van handtassen gelegen in de koffer maar toegankelijk door de rug van de achterstoelen lichtjes te openen. Men vermijd lifters op snelwegen aan boord te nemen.
Het is aan te raden identiteits- en reispapieren achter te laten in de kluis van het hotel en een kopie van het paspoort bij zich te hebben. Het is tevens aan te raden enkel de hoogstnodige geldmiddelen of waarde voorwerpen met zich mee te dragen. In geval van diefstal of verlies van documenten (paspoort of toeristenkaart – tarjeta túristica), dient bij de plaatselijke politie een verklaring te worden afgelegd alvorens zich naar de Ambassade te begeven. De Cubaanse politie levert enkel een proces-verbaal af ingeval van diefstal van documenten. Dit proces-verbaal van aangifte van diefstal dient voorgelegd aan de plaatselijke immigratiediensten op de luchthaven. In geval van verlies van documenten dient een attest van de Ambassade voorgelegd te worden, samen met het voorlopige reisdocument.
De officiële taal in Cuba is Spaans. Het Spaans dat in Cuba wordt gesproken valt onder het Caribisch-Spaans en vertoont daarmee sterke overeenkomsten met het Spaans dat wordt gesproken op Puerto Rico en de Dominicaanse Republiek. Vergeleken met het standaard Spaans, zijn er verder ook duidelijke verschillen in uitspraak en woordenschat. De woordenschat is ook beïnvloed door Taíno woorden en woorden uit Afrikaanse talen. De Taíno taal komt tegenwoordig nog het meest naar voren in plaatsnamen zoals Camagüey.
Op Cuba is het 6 uur vroeger dan in Nederland.
Op Cuba heeft u in sommige gevallen een verloopstekker en/of omvormer nodig.
Bevrijdingsdag
vaste vrije nieuwjaarsdag
Dag van de arbeid
Dagen van de revolutie
Dag van de onafhankelijkheidsoorlog
Kerst
Oudejaarsdag
1 Januari
2 Januari
1 Mei
25, 26 en 27 Juli
10 Oktober
25 December
31 December
EUROPA:
Albanië * België * Bosnië-Herzegovina * Bulgarije * Denemarken * Duitsland * Engeland * Estland * Finland * Frankrijk * Griekenland * Hongarije * (Noord) Ierland * Italië * Kosovo * Kroatië * Letland * Litouwen * Luxemburg * Macedonië * Malta * Montenegro * NEDERLAND * Oekraïne * Oostenrijk * Polen * Portugal * Roemenië * Rusland * Schotland * Servië * Slovenië * Slowakije * Spanje * Tsjechië * Turkije * Zweden
NOORD EN CENTRAAL-AMERIKA:
Chili * Costa Rica * Cuba * Guatemala * Mexico * Nicaragua * Panama * Verenigde Staten
ZUID-AMERIKA:
Argentinië * Bolivia * Brazilië * Colombia * Ecuador * Peru
AFRIKA:
Botswana * Burkina Faso * Egypte * Ethiopië * Ghana * Kenia * Mali * Marokko * Namibië * Oeganda * Senegal * Tanzania * Tunesië * Zuid-Afrika
MIDDEN-OOSTEN:
Iran * Israël * Jordanië * V.A.E.
AZIE:
Armenië * Cambodja * China * Filipijnen * Georgië * India * Indonesië * Japan * Kirgizië * Laos * Maleisië * Mongolië * Myanmar * Nepal * Oezbekistan * Singapore * Sri Lanka * Thailand * Vietnam
OCEANIE:
Voor meer reisfoto's kijk op www.instagram.com/cheapskatetravel.nl:
© Cheapskatetravel.nl; 2018 (all rights reserved)