* Bijgewerkt t/m 2010 - wijzigingen voorbehouden
Elke Nederlander heeft een geldig paspoort nodig dat bij het verlaten van China tenminste nog 6 maanden geldig is. Daarnaast is het noodzakelijk om een visum te hebben om China binnen te kunnen komen. Het verkrijgen van een toeristenvisum is redelijk eenvoudig. Het visum is feitelijk een visumsticker die in het paspoort wordt geplakt. Dit persoonlijke visum neemt één bladzijde in beslag, het is dus belangrijk dat er in het paspoort nog voldoende ruimte is. Voor de aanvraag van het visum geldt dat dit dient te gebeuren met een daarvoor bestemd visumaanvraagformulier. Over het algemeen is het geen probleem om een visum aan te vragen dat tot 90 dagen geldig is vanaf binnenkomst in China. Bij de aanvraag van het visum dient er rekening mee te worden gehouden dat vanaf het moment dat het visum in het paspoort is gestempeld u binnen 3 maanden na afgifte China dient binnen te reizen (de geldigheidsduur van het visum gaat bij binnenkomst in China pas in!).
Hongkong/Tibet
Voor Hongkong is geen visum nodig, tenzij je er langer dan 3 maanden blijft. Wie van China naar Hongkong gaat en terug naar China, heeft een double entry visum voor China nodig. Voor Tibet regelt onze lokale agent de benodigde vergunningen nadat je zelf het Chinese visum hebt geregeld.
Munteenheid
Yuan renminbi (CNY)
Bankpas
Creditcard
Geldautomaten
Geld wisselen
Bijzonderheden
China is over het algemeen een land waar extra gezondheidsmaatregelen genomen dienen te worden. Let er wel op naar welk deel van China je reist vanwege z’n uitgestrektheid en pas daar je medicijntas op aan. Daarnaast kan een ziekenhuis in Shanghai wezenlijk verschillen als een in het uiterste westen van het land. Leidingwater is niet geschikt voor consumptie. Het water dat in (thermos)kannen op de kamer wordt gezet is gekookt en drinkbaar. Zorg wel dat het regelmatig wordt ververst. Mineraalwater is meestal wel te koop maar duur. Sodawater is een goed alternatief. Als je een drankje bestelt vraag dan of ze er geen ijsblokjes indoen, omdat die meestal van ongekookt leidingwater worden gemaakt en ziektekiemen kunnen bevatten. Overigens zullen in de meeste hotels waar veel westerse toeristen verblijven, de ijsblokjes van gekookt water zijn gemaakt; informeer ernaar. In kleine eettentjes kun je beter geen van tevoren geschilde vruchten of salades eten. Eet bij voorkeur in drukke restaurants. De mensen eten er niet voor niets en de omloopsnelheid van het bereide eten is hoog. Eet geen consumptie-ijs, behalve in dure restaurants. Was je handen goed voor je gaat eten. Het meest voorkomende gezondheidsprobleem in China is naast verbranding diarree. Vakantiegangers worden er in de tropen vaak door getroffen als ze er net een paar dagen zijn. In de meeste gevallen gaat het om een volstrekt onschuldig verschijnsel dat wordt veroorzaakt door verandering in voedingsgewoonten, de hitte of door onschuldige bacteriën, waar je lichaam snel afweer tegen opbouwt. Het belangrijkste risico is de kans op uitdroging.
Vaccinatie tegen gele koorts is voor China alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je China binnenkomt in een gele koorts land bent geweest (ook bij alleen een overstap op het vliegveld van een gele koorts land). Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor China aanbevolen: vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor China. Bij een verblijf van langer dan twee weken wordt voor China inenting tegen buiktyfus aanbevolen. Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor China inentingen aanbevolen tegen hepatitis B, rabiës (=hondsdolheid) en in sommige gevallen tuberculose. Soms worden voor China vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf. Voor China wordt vaccinatie tegen Japanse encefalitis alleen in bepaalde (zeldzame) gevallen aangeraden. In sommige gebieden van China komt malaria voor. We raden je aan om malariatabletten te gebruiken als je er langer dan twee nachten verblijft. Ook anti-muggenmaatregelen zijn belangrijk in deze delen van China.
China is een van de veiligste landen ter wereld om in te reizen. Echter, door de grote sociale controle en - mogelijk - de zeer strenge straffen die gehanteerd worden, is de criminaliteit laag, maar is de laatste jaren stijgende. In specifieke toeristensteden (bv. Xi'an en Beijing) is het vooral op drukke punten oppassen voor zakkenrollers. Vergeleken met veel andere landen wordt u in China relatief weinig lastig gevallen door mensen die u iets proberen te verkopen. Dit verschilt natuurlijk per stad. Door de bank genomen is China echter een land waar u rustig kunt rondlopen, terwijl u slechts met nieuwsgierigheid of onverschilligheid wordt bejegend. Ook van alleen reizende vrouwen is de algemene reactie dat er vrijwel geen land ter wereld is waar ze zich zo veilig voelen als in China.
In China worden verschillende talen gesproken. Hoewel zij vaak worden samengevat onder de noemer Chinees vormen zij taalkundig gezien aparte talen, die onderling niet worden begrepen. Uit politieke of culturele overwegingen vermijdt men echter de term 'talen' en wordt het begrip fangyan vertaald met dialecten. De officiële taal in zowel de Volksrepubliek als op Taiwan, maar ook in Singapore is het Standaardmandarijn. In en rond Hongkong is de omgangstaal het Standaardkantonees, dat zowel in gesproken als geschreven vorm voorkomt. Rond Shanghai spreekt men Sjanghainees, dat zich niet heeft ontwikkeld tot een standaard. Veel etnische minderheden spreken naast een Chinese taal ook hun eigen taal.
De tijdszone in China is GMT+8, terwijl de tijdszone in Nederland GMT+1 is tijdens de wintermaanden ('winteruur').
Het veranderen van de klok in Nederland gebeurt ieder jaar op een andere datum. Meestal komt er een uurtje bij omstreeks eind maart (van winteruur naar zomeruur) en omstreeks eind oktober gaat er een uurtje af (van zomeruur naar winteruur).
De voltage in China is 220 Volt. Het is mogelijk dat in bepaalde, afgelegen gebieden in China je nog 110 Volt kan vinden. Indien je van plan bent om naar afgelegen gebieden te gaan in China, dan kan je best een adapter meenemen. De stekkers in China zijn iets of wat anders dan bij ons. In China gebruikt men voornamelijk stekkers met platte pinnen ; afstand tussen de pinnen is iets korter dan de stekkers die wij gewoon zijn. Nu, de stekkers die wij gebruiken kan je in principe gebruiken in China daar de meeste stopcontacten compatibel zijn (zie afbeelding).
8 januari
31 januari
4 februari
6 februari
8 februari
14 februari
19 maart
5 april
1 mei
4 mei
6 mei
2 juni
15 juni
2 augustus
10 augustus
8 september
20 september
1 oktober
2 oktober
22 december
Verlichting van Boeddha
Chinees nieuwjaar
Li Chu'un
Ieders Verjaardag, Yan Yat
Verjaardag van de Jade Keizer
Lantaarnfestival (Deng Jie)
Verjaardag Kwan Yin
Qing Ming (Gravenfeest)
Dag van de arbeid
Nationale jongerendag
Geboorte van Boeddha
Drakenbootfestival
Vaderdag
Chinese Valentijnsdag (Zeven Zusters Dag)
Chung Yuan (Hellefeest)
Midherfstfeest (Chinees Maanfeest)
Geboortedag van Confucius
Stichting van de Volksrepubliek China
Chung Yeung feest
Winterzonnewende (Dong Zhi)
EUROPA:
Albanië * België * Bosnië-Herzegovina * Bulgarije * Denemarken * Duitsland * Engeland * Estland * Finland * Frankrijk * Griekenland * Hongarije * (Noord) Ierland * Italië * Kosovo * Kroatië * Letland * Litouwen * Luxemburg * Macedonië * Malta * Montenegro * NEDERLAND * Oekraïne * Oostenrijk * Polen * Portugal * Roemenië * Rusland * Schotland * Servië * Slovenië * Slowakije * Spanje * Tsjechië * Turkije * Zweden
NOORD EN CENTRAAL-AMERIKA:
Chili * Costa Rica * Cuba * Guatemala * Mexico * Nicaragua * Panama * Verenigde Staten
ZUID-AMERIKA:
Argentinië * Bolivia * Brazilië * Colombia * Ecuador * Peru
AFRIKA:
Botswana * Burkina Faso * Egypte * Ethiopië * Ghana * Kenia * Mali * Marokko * Namibië * Oeganda * Senegal * Tanzania * Tunesië * Zuid-Afrika
MIDDEN-OOSTEN:
Iran * Israël * Jordanië * V.A.E.
AZIE:
Armenië * Cambodja * China * Filipijnen * Georgië * India * Indonesië * Japan * Kirgizië * Laos * Maleisië * Mongolië * Myanmar * Nepal * Oezbekistan * Singapore * Sri Lanka * Thailand * Vietnam
OCEANIE:
Voor meer reisfoto's kijk op www.instagram.com/cheapskatetravel.nl:
© Cheapskatetravel.nl; 2018 (all rights reserved)