Hongkong bestaat uit niet minder dan 236 eilanden waaronder het schiereiland Knowloon en de New Territories waarvan het merendeel niet bewoond is. Momenteel heeft het een speciale administratieve status in China met een eigen grondwet nadat het in 1997 teruggegeven werd na 150 onder Brits bewind te hebben gestaan.
Hong Kong heeft belangrijke culturele verschillen met het vasteland van China als gevolg van de ontwijking van de communistische ideologieën tijdens het koloniale tijdperk. Ze spreken een andere taal (Kantonees vs . Mandarijn) en schrijven met verschillende Chinese karakters (traditioneel versus vereenvoudigd).
Tegenwoordig is Hongkong een voor Azië jonge metropool en een grote moderne stad. Hongkong wordt vaak omschreven als een plek waar East meets West, als gevolg van de mix van cultuur door de Chinese wortels van het grondgebied en de invloeden uit zijn tijd als een Britse kolonie. Hongkong balanceert een gemoderniseerde manier van leven met traditionele Chinese praktijken. De grondprijzen behoren er tot de hoogste ter wereld en er wonen dan ook veel leden van de rijkere klasse.
Naast het feit dat Hongkong een van de beste plekken in Azië is om uit te gaan zijn er duizenden restaurants met evenveel verschillende keukens en bevat het talloze technische hoogstandjes. Maar je kunt ook een romantische trip maken in de traditionele Peak tram of een boottocht door Victoria haven en genieten van een van wereldwijds beroemdste skylines.
Hong Kong eiland:
De Victoria Peak, in de volksmond The Peak of Mount Austin genoemd, bevindt zich in het westelijk deel van het dichtbevolkte Hongkong-eiland en vormt met een hoogte van 552 meter het hoogste punt van het eiland. Je kunt deze top bereiken door de traditionele Peak-tram te nemen wat een kabelbaan is.
Rondom de top bevindt zich echter een vrij toegankelijk park, dat een goed zichtpunt biedt over het centrale deel van Hongkong, de haven en de omliggende eilanden. Om deze reden is de berg uitgegroeid tot een enorme bezienswaardigheid met jaarlijks zeven miljoen bezoekers, waarmee het de best bezochte attractie van Hongkong is.
De enorme stroom toeristen heeft ervoor gezorgd dat op de Peak twee grote winkel- en vrijetijdscentra zijn ontstaan, de Peak Tower en de Peak Galleria die zich naast elkaar aan de Victoria Gap bevinden. Ook is er een park.
Andere bezienswaardigheden op Hong Kong eiland is het drukke Hollywood Road en Lan Kwai Fong die je beiden in de wijk Central kunt vinden. Aan de zuidkant van het bekendste eiland vind je een van de stadstaat bekendste stranden – Repulse Bay. De pittoreske vissershaven, Aberdeen ligt niet ver met z’n jonken en drijvende restaurants. Ook ligt het themapark Ocean World en de inhammen (en markt) van Stanley dichtbij.
Knowloon:
Aan de noordzijde van Hong Kong eiland, op een kleine veerbootovergang, ligt het toeristische Knowloon wat letterlijk -negen draken- betekent.
Er is een promenade aan de zuidzijde waar je een prachtig zicht hebt over de skyline van Hong Kong eiland; hier zijn ook o.a. de klokkentoren, de drukke pier, de statige moderne gebouwen van het culture centrum en het space theater.
Tenslotte ligt hier ook vlakbij de Avenue of Stars met, zoals de naam al aangeeft, eer bewijst aan de Hong Kong filmindustrie en z’n sterren. In Knowloon zijn verder o.a. het kunstmuseum, het historisch museum en het Knowloon walled city park.
Lantau:
Lantau is het grootste eiland van Hongkong, zelfs groter dan het bekende Hong Kong eiland. Het ligt op een uur varen met de veerboot van Central. De veerboot stopt bij verschillende kleine eilanden en komt dan aan in de haven van Lantau, Silvermine Bay (Mui Wo).
Veel lokale Hongkongers komen in het weekend naar dit eiland en beklimmen dan de 943 meter hoge Lantau Peak en bezoeken het klooster Po Lin wat letterlijk kostbare lotus betekent. Hier staat het bekende 34 meter hoge (zittende) Boeddhabeeld. Ook kun je een bezoek brengen aan een oud vissersdorp (Tai O) dat veelal op palen is gebouwd.
De eilandengroep, die we tegenwoordig als Hongkong betitelen, wordt al zo'n 5000 jaar bevolkt. Later werd het gebied bevolkt door Han-Chinezen die tijdens de Song-dynastie tussen 970 en 1279 uit Noord-China kwamen. Hongkong nam echter in het Chinese Rijk lange tijd een vrij bescheiden plaats in.
De Britse Oost-Indische Compagnie (British East India Company) legde in 1699 voor het eerst contact in China, waarna handel tussen beide landen op gang kwam. In 1821 werd Hongkong de haven waar de Britten uit Bengalen de opium invoerden.
De opium-handel
De diplomatieke contacten tussen Groot-Brittannië en China verliepen stroef. Toen de Chinezen dan ook probeerden de opiumhandel in te dammen en daarbij een grote partij wilden vernietigden gaf dat de Britten aanleiding tot een oorlog.
Na de eerste Opiumoorlog In 1842 werd het Chinese keizerrijk gedwongen Hongkong over te dragen aan de Britse Oost-Indische Compagnie. Toen leefden er niet meer dan 7000 mensen.
Hongkong was vervolgens lange tijd een Britse Kroonkolonie. In 1860 brak de tweede opiumoorlog uit en nu namen de Engelsen bezit van Knowloon. Bij verdrag werden in 1898 de New Territories aan het Britse grondgebied toegevoegd voor een periode van 99 jaar.
Op 8 december 1941 vielen Japanse soldaten Hongkong binnen. Dit was het begin van een bijna vier jaar durende Japanse bezetting. De strijd om Hongkong eindigde op 25 december, toen de Britse en Canadese troepen zich overgaven. Tijdens de bezetting was er grote schaarste in levensmiddelen. De bevolking van 1,6 miljoen in 1941 kromp tot ongeveer 600.000 in 1945.
Na 1945 groeide de bevolking van Hongkong sterk door veelal communistische vluchtelingen uit China. Economisch kreeg de kroonkolonie de wind mee door de gunstige ligging ten opzichte van China en Zuidoost-Azië, en dan met name Japan.
Van Engeland naar China
Op 1 juli 1997 droeg het Verenigd Koninkrijk Hongkong over aan China. Hongkong werd hierbij een Speciale Bestuurlijke Regio, waarin gedurende vijftig jaar niet dezelfde wetten gelden als in het communistische China. Dit wordt het idee van één land, twee systemen genoemd.
De Chinese regering hielp, ondanks de onvrede van vele Hongkongers dat ze opeens tot China behoorden, de kwakkelende economie om veelal binnenlandse toeristen toe te laten tot de stad. Desondanks duurde de onvrede onder de gewone Hongkongse inwoners voort.
Toen Tung het vertrouwen van Peking verloor, trad hij in maart 2005 af, naar eigen zeggen vanwege zijn gezondheid. In juni 2005 werd zijn opvolger Donald Tsang geïnstalleerd maar tot op de dag van vandaag gaan duizenden de straat op op hun hoede voor meer inmenging van Peking.
>> Lees hier de hele Chinese GESCHIEDENIS
De luchthaven van Hong Kong is een van de grootste ter wereld en ligt op een kunstmatig eiland dat via twee bruggen en een tunnel met Hong Kong verbonden is. De makkelijkste manier om van de luchthaven naar Hong Kong te komen is met de Airport Express, een speciale metroverbinding van het vliegveld naar de stad. Ook bus A21 rijdt (HK 33) van het vliegveld naar Nathan Road.
Vanaf station Hung Hom rijden er treinen naar Kanton, Shanghai en Peking. Met de veerboten kan men tussen Kowloon, het eiland Hongkong en enkele van de overige eilanden (onder andere Lantau, Cheung Chau Lamma en Ma Wan) reizen. Veerboten vertrekken vanaf Tsim Sha Tsui en Hung Hom (Kowloon) en vanaf Central en Wan Chai (het eiland Hongkong).
De Star Ferry is overigens het goedkoopste vervoermiddel voor de overtocht tussen Kowloon en het eiland Hongkong. Verder vertrekken er ook veerboten naar Macau.
Hongkong – Guangzhou – Guilin – Yangshao: het is mogelijk om vanaf het China Hong Kong City ferry terminal in Knowloon de hovercraft te nemen richting Guanghzou. Er zijn twee opties per dag; eentje gaat om 08:15 en de ander om 13:30. Tickets zijn 189 HK voor economy class en 198 HK voor 1e klas. De trip duurt zo’n 2 uur.
Van de Huangpu ferry terminal in Guangzhou rijdt een gratis shuttlebus naar de Garden hotel in het centrum van de stad. Daarvandaan is het nog 2 a 3 km (bv bus 30 naar het treinstation) naar het centrale lange-afstandsbusstation (Fangun). Het is Y100 voor een sleeper naar Guilin – 13 uur durend.
Je komt aan bij het busstation van Guilin wat nabij het treinstation ligt. Hiervandaan rijden regelmatig busjes naar Yangshao die er ongeveer een uur overdoen. Prijs is ongeveer 6 a 7 Y.
Hongkong wordt vaak omschreven als een plek waar East meets West, als gevolg van de mix van cultuur door de Chinese wortels van het grondgebied en de invloeden uit zijn tijd als een Britse kolonie.
De fusie van oost en west kenmerkt ook de keuken van Hongkong, waar de dim sum, hot pot en fastfood restaurants samengaan met haute cuisine.
Adres : 58 Nathan Road
Prijs : 150 HK (single)
Inhoud:
Als je in het hart van de stad in Knowloon wilt verblijven is het wellicht een optie om in de Nathan Road op zoek te gaan naar een gangbaar hostel. In dit reusachtige gebouw zitten op verschillende etages verschillende hostels. Zo heb je New Garden, Cosmic (12e verdieping) en Man Lee Tak op de 6e verdieping.
De meeste hostels hebben zowel slaapzalen, singles als doubles. Je kunt deze ook reserveren via de hosteltelefoon op het vliegveld.
Osaka
JAPAN
Net als Hongkong is Osaka heeft Osaka een zeer hoog Matrix-gehalte met tal van felle neonreclames.
Singapore-City
SINGAPORE
Een zeer moderne stad maar wel met een zeer Aziatische inslag ondanks de hoge woontorens.
EUROPA:
Albanië * België * Bosnië-Herzegovina * Bulgarije * Denemarken * Duitsland * Engeland * Estland * Finland * Frankrijk * Griekenland * Hongarije * (Noord) Ierland * Italië * Kosovo * Kroatië * Letland * Litouwen * Luxemburg * Macedonië * Malta * Montenegro * NEDERLAND * Oekraïne * Oostenrijk * Polen * Portugal * Roemenië * Rusland * Schotland * Servië * Slovenië * Slowakije * Spanje * Tsjechië * Turkije * Zweden
NOORD EN CENTRAAL-AMERIKA:
Chili * Costa Rica * Cuba * Guatemala * Mexico * Nicaragua * Panama * Verenigde Staten
ZUID-AMERIKA:
Argentinië * Bolivia * Brazilië * Colombia * Ecuador * Peru
AFRIKA:
Botswana * Burkina Faso * Egypte * Ethiopië * Ghana * Kenia * Mali * Marokko * Namibië * Oeganda * Senegal * Tanzania * Tunesië * Zuid-Afrika
MIDDEN-OOSTEN:
Iran * Israël * Jordanië * V.A.E.
AZIE:
Armenië * Cambodja * China * Filipijnen * Georgië * India * Indonesië * Japan * Kirgizië * Laos * Maleisië * Mongolië * Myanmar * Nepal * Oezbekistan * Singapore * Sri Lanka * Thailand * Vietnam
OCEANIE:
Voor meer reisfoto's kijk op www.instagram.com/cheapskatetravel.nl:
© Cheapskatetravel.nl; 2018 (all rights reserved)