Phnom Penh

Bezienswaardigheden - Cambodja


Phnom-Penh-Koninklijk-paleis-tempel-Cambodja-goud-blad


inleiding


De hoofdstad van Cambodja, gelegen in het zuidoosten van het land bij de samenvloeiing van de rivieren de Mekong en de Tonlé Saprivier is het tevens de grootste en belangrijkste stad van het land.

 

Ooit de parel van Azië genoemd heeft de stad een zeer interessante en bewogen geschiedenis met de kolonisatie van Frankrijk, de Vietnam- en burgeroorlog en de Rode Khmer Revolutie. Vandaag de dag is het een chaotische drukke maar prettige stad om in te verblijven.

 

Een mix van modern en oud, Europees en Aziatisch met veel cultuur en veel geschiedenis met o.a. de beruchte Tuol Sleng gevangenis en de Killing Fields maar ook het Koninklijk Paleis. Kleine lawaaierige brommertjes scheuren voorbij, girlie bars maar ook rijen Boeddhistische monniken, tempels  maar ook moskeeën zijn je deel aan een bezoek aan Phnom Penh.

 

Er zijn een aantal interessante musea, koloniale architectuur maar ook markten en een avondje op een groot open-terrein restaurant is een unieke belevenis. Sfeervol, chaotisch, interessant en een stad die vooruit wilt, het (zwarte) verleden vergeten.


Phnom-Penh-straatleven-kapper-straat-winkel-Cambodja

tuol sleng, koninklijk paleis en killing fields


Koninklijk paleis en de zilveren pagoda:

Het Koninklijk paleis ligt vlakbij de rivier verscholen achter een hoge stenen muur. Het is een soortgelijk paleis als je kunt zien in Bangkok maar dan veel kleinschaliger, intiemer maar nog steeds een zeer indrukwekkend complex met z’n gouden daken.

 

De centrale hal, ooit behorend toe koning Sihamoni mag niet worden betreden.

 

Deze wordt alleen nog gebruikt voor eventueel ceremonieel evenement. Het koningshuis bestaat nog wel maar heeft geen daadwerkelijke macht meer. De zilveren pagoda naast de hal mag wel worden betreden. Deze bestaat zoals de naam al doet vermoeden uit 5000 zilveren tegels.

 

Links naast de grote hal is er nog een klein museum met hierin gebruiksvoorwerpen en kleding die bij grote ontvangsten werden gebruikt. Helaas zijn vele Koninklijke spullen vernietigd door het toenmalige Rode Khmer regime. Achter de grote hal is nog een kleine verzameling van oude auto's te zien die door de toenmalige koning werden gebruikt. Ook kun je een kijkje nemen in de heerlijke rustige tuinen die rondom het paleis zijn aangelegd.    

  • Tuol Sleng-museum (zie musea)

Tuol-Sleng-gevangenis-school-Phnom-Phen-Cambodja-marteling

Killing Fields / Choeung Ek

Choeung Ek, is een agrarisch gebied ongeveer 14 km ten zuiden van Phnom Penh in een boomgaard. Gevangenen van Tuol Sleng werden hiernaartoe gebracht en omgebracht.

 

Om kogels te sparen sloegen de Rode Khmer kinderen dood door ze tegen bomen aan te slingeren of bij ouderen door hun hoofden met de achterkant van geweren in te slaan. Ook doodbloeden werd veel toegepast. Minimaal 20.000 mensen zijn hier omgebracht tussen 1975 en 1979. Choeung Ek was slechts één van de vele killing fields (velden des doods) in Cambodja.

 

In een monument, een witte toren met glazen ramen liggen veel schedels, gesorteerd naar kinderen/volwassenen en man/vrouw. Sommige graven zijn slechts half afgegraven en men kan de restanten van mensen en kleding erin zien liggen.

 

Het wordt afgeraden om dit museum met jonge kinderen te bezoeken en ook door volwassen die snel geëmotioneerd zijn. Een bezoek aan deze velden en aan het Tuol Sleng Museum maakt vaak een zeer indringende indruk op mensen. Ieder jaar vindt er op 9 mei een herdenking plaats voor de slachtoffers. 

 

Andere bezienswaardigheden: 

  • Het Nationaal museum van Cambodja, de centrale markt Psar Thei, het onafhankelijkheidsmonument en Wat Phnom.

>> Lees hier over het Cambodja tribunaal 


Phnom-Penh-ceremonie-bloemen-straatleven-scooter-straat-mondkapje-Cambodja

geschiedenis - Phnom penh


Hoe Phnom-Penh ook ontstaan is, het werd voor het eerst de hoofdstad van Cambodja nadat koning Ponhea Yat van het Khmer-rijk vluchtte uit Angkor Thom, nadat het door het koninkrijk Ayutthaya in 1431 veroverd werd. Er werd een strategische plek uitgezocht voor o.a. de handel, midden in het land aan de Mekong en de Tonle Saprivier. 

 

Maar de echte groei begon pas toen de koning Norodom I en z’n regering ook daadwerkelijk in de hoofdstad ging wonen en die groei versterkte toen de Fransen rondom de stad kanalen groeven voor de afwatering van de vele moerassen en wegen en een haven bouwden. 

 

Ook werd toen pas het Koninklijk Paleis gebouwd met later daarnaast de Zilveren Pagode. Hiermee begon de groei van Phnom-Penh tot grote stad. Toen de Fransen kwamen in 1863 kwamen werd de stad in wezen bevrijd tussen de grootmachten Vietnam en Thailand. 

 

Tegen de jaren '20 van de 20e eeuw stond Phnom-Penh bekend als de Parel van Azië. Door de aanleg van een spoorlijn en de luchthaven Pochentong bleef de stad doorgroeien. De Fransen verlieten de stad in 1953 en de stad groeide verder onder Sihanouk’s kroon.  


Phnom-Penh-Cambodja-straatleven-eten-op-straat-avond-nacht-donker-avondeten

Vietnam-oorlog en heden

Tijdens de Vietnamoorlog werden er ook veel gevechten geleverd in Cambodja. De Verenigde Staten bombardeerden het platteland. Hierdoor trokken er veel vluchtelingen naar de stad. In 1975 was de bevolking opgelopen tot meer dan 2 miljoen inwoners. Op 17 april, het Cambodjaanse nieuwjaar, viel de stad en werd zij bezet door strijders van de Rode Khmer. De stad werd hierna met harde hand geheel ontruimd. De bewoners werden naar boerderijen op het platteland gestuurd om gerehabiliteerd te worden.

 

Er bleven zo’n 50.000 mensen achter. De Tuol Svay Prey hogeschool werd veranderd in de gevangenis Tuol Sleng (S-21). Deze gevangenis is nu het Tuol Sleng-museum en is net als Choeung Ek, een herinnering aan diegenen die vermoord zijn door de Rode Khmer. De Rode Khmer werden door de Vietnamezen uit Phnom-Penh verdreven in het begin van 1979. De mensen begonnen hierna terug te keren naar hun huizen. 

 

Maar het duurde jaren voordat de stad weer opbloeide, oorzaak van de moord op bijna alle intellectuelen door de Rode Khmer. Een periode van wederopbouw begon die eerst maar langzaam ging door de politieke instabiliteit in het land.


>> Lees hier de gehele Cambodjaanse GESCHIEDENIS


Killing-Fields-Choeung-Ek-Phnom-Pehn-Cambodja-marteling

phnom penh - tips & advies (2009)


Phnom Penh heeft een vliegveld dat zo’n 7 km ten westen van het centrum ligt. Er schijnt een treinstation te zijn maar transport met de bus heeft de voorkeur.

 

Omdat PP geen echt busstation heeft vertrekken verschillende bussen van busmaatschappijen. De meeste kun je vinden nabij Psar Thmei en aan de noordkant van Sisowath Quay. Lokale bussen zijn niet aanwezig in de hoofdstad; je zult jezelf moeten (laten) vervoeren met motos of cyclos.

 

PP – Sihanoukville: deze busreis duurt ongeveer 4 uur en kost rond de 19000 Riel. Er gaat zeker een bus om 07:15. Busmaatschappijen Capital Transport, GTS en ook Hua Lian gaan naar de stad Sihanoukville

 

PP – Ban Lung: zo’n 12 uur duurt deze bustrip. Kosten zijn ongeveer $17,50 en er gaat maar 1 bus per dag.


  • Naam : Tuol Sleng museum (of museum van de Volkerenmoord)

Adres        : Street 113

Prijs           : $ 2

Tijd            : 08:00 – 17:30

Website     : https://tuolsleng.gov.kh/

 

Inhoud:

Het museum is gevestigd in het gebouw waar de Rode Khmer zijn gevangenen martelde en vermoordde, Tuol Sleng. In het museum zijn duizenden foto's van slachtoffers van de Rode Khmer en ook een landkaart van Cambodja gemaakt met de schedels van de slachtoffers.

 

Bij de bevrijding van Phnom Penh in 1979 vonden de Vietnamezen hier slechts zeven overlevenden. Vele gevangenen (slachtoffers) werden in de tuin begraven. Wat dit museum vaak een extra drukkend gevoel meegeeft is dat het gevestigd is in een gewoon schoolgebouw. Het wordt afgeraden om dit museum met jonge kinderen te bezoeken en ook door volwassen die snel geëmotioneerd zijn.

 

Een bezoek aan dit museum en aan Choeung Ek (Killing Fields) maakt vaak een zeer indringende indruk op mensen. Er wordt ook een zeer interessante film laten zien.


Phnom-Penh-straatleven-scooter-straat-mondkapje-Cambodja

Op een groot plein vlakbij m’n hostel (zie onder) voor Psar O’Russei worden als het donker is en etenstijd honderden tafeltjes naar buiten gesleept; gezellig, sfeervol, lekker en heel goedkoop eten op een unieke plek.

 

Ook op de kruising van straat Street 182 en Street 107 is een perfect restaurantje gelegen met prachtig zicht op de kruising en het straatleven. Hier komen veel expats, (Westerse) toeristen.


  • Naam : Hostel Prehmaen

Adres : Street 107

Prijs : $ 5 (single)

 

Inhoud:

Dit hostel stond niet in de boekjes en vond ik met een gelukje. Het ligt vlakbij het (toeristen)centrum op enigszins loopafstand van de Silver pagoda maar zeker op die van Tuol Sleng.

 

Het is een drukke straat maar ik had een grote kamer op zolder. Je hebt een eigen douche en wc maar verwacht niets meer – het is niet sfeervol, er zijn geen gemeenschappelijke ruimtes of wat dan ook.

 

De kamer is groot maar er staat voor de rest ook niets in – het is redelijk schoon. Dus om andere toeristen te ontmoeten of wat dan ook is dit niet het juiste hostel. Er is ook geen restaurant o.i.d.


Phnom-Penh-Koninklijk-paleis-tempel-Cambodja-goud-blad

zie ook:




meer links:


Bangkok

THAILAND

De hoofdstad van Thailand is een belangrijke transporthub en heeft ook talloze bezienswaardigheden. 

Ho Chi Minh City

VIETNAM

Het voormalige Saigon is een mix van modern en traditioneel met duizenden scootertjes.