PRAKTISCHE INFORMATIE - Burkina Faso

* Bijgewerkt t/m 2014 - wijzigingen voorbehouden.


  • Paspoort en visa
  • Ambassades
  • Geldzaken
  • Gezondheid
  • Vaccinaties
  • Kosten
  • Veiligheid
  • Taal
  • Tijdzone
  • Elektriciteit
  • Feestdagen 

paspoort en visa


Reizigers naar Burkina Faso hebben een visum nodig een paspoort wat nog 6 maanden geldig is. Het visum wordt uitgegeven door de ambassade in Brussel. 


ambassades


De Nederlandse ambassade in Burkina Faso sluit per 1 juli 2013. In aanloop naar de sluiting wordt de consulaire dienstverlening stap voor stap afgebouwd. Via deze website kunt u zichzelf op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen (burkinafaso.nlambassade.org). 

 

De ambassade van Burkina Faso in België: Place Guy d’Arezzo, Brussel, tel.nr. 02-345 6609


geldzaken


Burkina Faso heeft samen met 6 andere West-Afrikaanse landen een gezamenlijke munteenheid, de franc-CFA (XOF) die vast gekoppeld was aan de Franse franc en u aan de euro. 

 

Contant geld:  er zijn biljetten van 1.000, 2.000, 5.000 en 10.000 frank. Munten: 1, 5, 10, 25, 50, 100, 200, 250 en 500 frank.

 

Bankpas        : voor zover bekend niet bruikbaar in Burkina Faso

Creditcard     : alleen bij grote hotels en restaurants worden deze slechts zeer beperkt geaccepteerd

Geldautomaten

  • Burkina Faso heeft een aantal geldautomaten, geschikt voor Visa; andere creditcards en bankpassen zijn voor zover bekend niet bruikbaar. Er zijn geen gegevens over betaalautomaten in Burkina Faso.

Geld wisselen

  • U kunt uw geld bij de banken en grote hotels wisselen.

Bijzonderheden

  • Neem naast een creditcard ook voldoende contant geld mee, bij voorkeur euro's.
  • Travellercheques, bij voorkeur in euro's of Amerikaanse dollars, worden geaccepteerd; banken kunnen vragen om een bewijs van aankoop. 

gezondheid


Verder moet je natuurlijk uitkijken met ongekookt drinkwater (ook ijsblokjes!) en met het eten van ongekookte groenten e.d. Drink altijd voldoende water (mineraalwater uit de fles), omdat het klimaat erg heet is.

 

Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteerde (daarmee kun je zonder water en zeep je handen wassen), ontsmettingsdoekjes en condooms.

 

Bij aankomst is het zaak de tijd te nemen om te acclimatiseren. Probeer na aankomst het lokale levensritme over te nemen. Uiteraard voorzover het reisschema dat toelaat. Sta vroeg op, neem tussen de middag een paar uur rust en ga bijtijds naar bed. De straling van de zon in de (sub)tropen is bijzonder sterk. Wees dus voorzichtig met zonnen en zet bij uitstapjes in de volle zon iets op je hoofd. Omdat je in de droge hitte ongemerkt veel vocht verliest, moet je steeds veel blijven drinken en wat extra zout op je eten strooien. Warme dranken zijn over het algemeen beter dan ijskoude. Je maag en darmen worden dan minder belast. Het water uit de kraan kun je beter niet drinken. Flessen gezuiverd drinkwater zijn bijna overal te koop. Mocht je diarree krijgen, let er dan vooral op dat je het extra vochtverlies compenseert: veel (slappe) thee, mineraalwater of eventueel cola zonder prik. Het zouttekort kun je opheffen met ORS (Oral Rehydration Salts) of bouillon. Het heeft geen zin bij buikloop te vasten. Door niet te eten geef je je maag en darmen wel rust, maar verzwakt je lichaam nog meer. 

 

Lees voor meer informatie het boekje ‘Hoe blijf ik gezond in de Tropen’ (uitgave KIT) of kijk op internet, zie onder andere: www.gezondopreis.nl.


vaccinaties


Vaccinatie tegen gele koorts is verplicht voor Burkina Faso. Daarnaast is een cholerastempel ook verplicht bij binnenkomst.

 

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Burkina Faso aanbevolen: vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Burkina Faso. Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Burkina Faso inentingen aangeraden tegen buiktyfus, hepatitis B, rabiës (=hondsdolheid) en tuberculose. Soms worden voor Burkina Faso vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf. Overleg hierover met ons. Voor Burkina Faso wordt vaccinatie tegen meningitis aangeraden bij een verblijf van zes weken in combinatie met nauw contact met de plaatselijke bevolking in de periode van december tot en met juni. Ook bij een verblijf van zes maanden of langer wordt deze vaccinatie aangeraden.

 

Malaria:

Er komt in Burkina Faso malaria voor. We raden je aan om malariatabletten te gebruiken. Ook anti-muggenmaatregelen zijn belangrijk in Burkina Faso. Malariamuggen steken voornamelijk ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend. De kans op malaria wordt verminderd door kleding te dragen met lange mouwen en broekspijpen. Ook een insectenwerend middel met DEET is aan te raden, evenals het gebruik van een klamboe. Bij koorts tijdens of na verblijf in een malariagebied is het belangrijk om binnen 24 uur een arts te bezoeken. Kijk op www.tropenzorg.nl

 

Zorg dat je tijdens de reis het vaccinatieboekje en bloedgroepgegevens bij je hebt. Handig om mee te nemen is het Europees medisch paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD. 


veiligheid


Over het algemeen zijn weinig buitenlanders het slachtoffer van criminele daden op Burkinees grondgebied. Niettemin blijft waakzaamheid geboden, vooral na zonsondergang. Het is raadzaam om zich 's nachts niet alleen en te voet te verplaatsen. Het wordt afgeraden om 's nachts de Burkinese verkeerswegen te gebruiken. Niet alleen door het verhoogde risico op verkeersongevallen; maar er zijn tevens bendes aan het werk die wagens klem rijden en niet aarzelen om gewapend geweld te gebruiken. Deze roversbendes hebben het niet alleen gemunt op personenwagens, maar viseren ook het openbaar vervoer en minibusjes, de laatste tijd ook vaker overdag. Na de plunderingen van wapenopslagplaatsen en munitiedepots, is het aantal oorlogswapens dat illegaal circuleert toegenomen, wat de algemene onveiligheid doet stijgen.

 

Het wordt afgeraden juwelen of andere waardevolle voorwerpen opvallend te vertonen. Zowel in Burkina Faso als elders kunnen uiterlijke tekenen van rijkdom aanleiding geven tot gauwdiefstal. Het is best om zich tegen diefstal van identiteit- en reisdocumenten te beschermen door de originelen op een veilige plaats te bewaren en zich bij verplaatsingen enkel te voorzien van fotokopieën. Het wordt aanbevolen zich niet in de grenszone in het noordoosten (Mali en vooral Niger) van het land te begeven. In de grote steden is verhoogde waakzaamheid geboden en zijn de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen aanbevolen vanwege de groeiende sociale onrust; zo worden er ook meer en meer gauwdiefstallen gemeld. Op de belangrijkste wegen van het land opereren struikrovers zowel overdag als 's nachts.

Het is raadzaam om zich 's nachts niet alleen en te voet te verplaatsen. Het wordt afgeraden om 's nachts de Burkinese verkeerswegen te gebruiken.

 

Van februari tot mei 2011 is Burkina Faso in de greep geweest van sociale onrust, soms gewelddadige betogingen en muiterijen van militairen en politie. Dit ging dikwijls gepaard met plunderingen, vandalisme en diverse wandaden, zoals carjackings en het lastigvallen van de klanten in internationale hotels. De onlusten beperken zich niet tot Ouagadougou en andere grote steden. Hoewel de toestand momenteel terug rustig is, is in heel het land een verhoogde waakzaamheid geboden. Betogingen en protestbijeenkomsten zijn te vermijden. We raden af om 's nachts te reizen in heel Burkina Faso. Reizigers en residenten worden geadviseerd de berichtgeving in de media van nabij te volgen en zich goed te informeren over actuele ontwikkelingen.

 

De reiziger die beslist om naar Burkina Faso te komen moet zich er van bewust zijn dat hij een verhoogd risico loopt, mogelijk zonder dat er hulp van buitenaf mogelijk is, omwille van het onvoorziene karakter van de onlusten, de aard van de betrokken actoren (militairen en politie) en het feit dat communicatiemiddelen zoals SMS door de overheid op die momenten worden uitgeschakeld.

 

In Dori en ten noorden van deze stad, in een straal van ongeveer 100 km rond het drielandenpunt van Burkina Faso, Mali en Niger, is uiterste waakzaamheid geboden. Individuele toeristische rondreizen worden er afgeraden en ook beroepsmatige verplaatsingen wanneer ze niet absoluut noodzakelijk zijn. Aan reizigers wordt sterk aangeraden zich te melden bij de gendarmerie of politie in Dori. Westerlingen op doorreis, die korte tijd in deze plaatsen willen verblijven, doen er goed aan zich niet alleen bij de lokale politie te melden, maar zich ook erg voorzichtig te gedragen en met gezond verstand te handelen.

 

De Burkinese autoriteiten staan achter dit contact met de lokale veiligheidsdiensten vanwege inlichtingen waarin sprake is van bedreigingen om westerlingen te ontvoeren.  

 

In de grensstreken van Mali en Niger ten noorden en noordoosten van Burkina Faso zijn in het verleden terroristische acties uitgevoerd. Het is dan ook aangewezen om ook de reisadviezen van die landen te raadplegen als men in deze zone reist.


taal


De officiële taal is Frans, gezien het Franse koloniale verleden. Het Frans wordt alleen gesproken door de mensen die een opleiding heeft genoten; in 1990 kon 82% van de bevolking niet lezen of schrijven. Daarnaast zijn er zo’n 60 lokale talen waarvan veruit het belangrijkste het “More”is, de taal van de grootste stam – de “Mossi”. 


tijdzone


Tijdens onze zomertijd is het in Burkina Faso 2 uur vroeger en in onze wintertijd is het 1 uur vroeger.


electriciteit


In Burkina Faso kunt u een Nederlandse platte stekker gebruiken. Een ronde stekker dient over een uitsparing te beschikken voor de in de stopcontact aanwezige aardingspin. U heeft een reisstekker nodig als uw stekker niet over een dergelijke uitsparing beschikt.


feestdagen


1 Januari                  : Nieuwjaarsdag

3 januari                   :  Dag van de revolutie (1966)

4 februari                  :  Id-ul-Maulid (Geboortedag Mohammed)

8 maart                     : Internationale Vrouwendag

8 en 9 april                : Pasen

1 mei                         : Dag van de arbeid

17 mei                       : Hemelvaartsdag

20 juli t/m 18 augustus: Ramadan

4 augustus                : Dag van de revolutie (1960)

5 augustus                : Onafhankelijkheidsdag

15 augustus              : Maria Tenhemelopneming

19 t/m 22 augustus   : Id-al-Fitr (Suikerfeest)

26 oktober                 : Offerfeest (Eid Al-Adha)

1 november               : Allerheiligen

11 december             : Proclamatie van de Republiek

25 en 26 december   : Kerstmis


zie ook: