* Bijgewerkt t/m 2012 - wijzigingen voorbehouden
Brazilianen worden weleens omschreven als de mensen met de grootste feest-factor. Als je naar het carnaval gaat (wat maar een van deze mega festijnen is) zul je dit snel geloven. Deze feestvreugde zie je terug in de voetbalstadions, tijdens samba-avonden en op de onmetelijke brede zandstranden. Maar er is ook een “donkere” tegenhanger van dit wat de Brazilianen “saudade” noemen. Zo kunnen Brazilianen zich verschrikkelijk “aanstellen” over heimwee, het verlangen naar iets of iemand en/of diepe spijt hebben van iets wat ze hebben gezegd of gedaan. Dit alles komt ter sprake in de oude “Bossa Nova” liederen die nog steeds zeer populair zijn in het land. Dit contrast komt terug in meer aspecten van het Braziliaanse leven. Zo kunnen Brazilianen zeer trots zijn op hun prachtige natuur; oerwouden, een keur aan wilde dieren en/of de prachtige zandstranden. Aan de andere kant zie je de verschrikkelijke ontbossing waar niets wordt geschuwd en het de andere kant opkijken van de regering maar ook de mensen zelf. Veel mensen zullen wijzen naar de manier waarop Brazilianen met elkaar omgaan, van discriminatie is geen sprake. Feit is dat donkere mensen veel minder voorkomen in belangrijke (bestuurlijke) functies en/of in de regering. Ook zijn zij vaak de armste mensen. Tenslotte is daar het carnaval – een explosie van vrijheid en van leven en laten leven. Dit staat in schril contrast met de seksuele onderdrukking de rest van het jaar. Als je een Braziliaan vraagt wat z’n geloof is zal hij vaak zeggen dat hij het “Katholicisme” aanhangt. Toch gaan heel veel Brazilianen naar een “candomble” ceremonie die alle vormen heeft van een geloof in mens en natuur. Het grote verschil in Brazilië kun je het beste zien met de allerarmsten die in dezelfde straat wonen als de super rijken. Resultaat is dat bijna iedereen in de grote steden minimaal een keer wordt overvallen of erger.
Men zegt dat de onverschilligheid van de gemiddelde Braziliaan alles te maken heeft met de dictatoriale regering die bijna 20 jaar aan de macht is geweest. Misschien is het al langer aan de gang; het was het enige land in de America’s die zonder een spat bloed te hebben verloren onafhankelijk werd. Ook bij de afschaffing van de slavernij (wellicht ook toepasselijk als laatste land in Zuid Amerika) is niets gebeurt. Het land wordt geregeerd (of afgeschermd) door een dikke bureaucratische laag waar meestal wel een manier wordt gevonden om hier omheen te wandelen. Een lach, humor en goede vrienden of een kruiwagen zijn vaak toegepaste middelen. De favela’s zijn overal en altijd; er zijn vele arme wijken rond en in elke middelgrote stad en worden vaak bestuurd door drugsdealers en - bazen. In deze wijken ontbreken meestal stromend water en een vorm van gezondheidszorg. Maar ook het leven op het platteland is hard. Door nog vaak koloniale landverdeling wat heeft geresulteerd in het niet alleen het kleinste maar ook het minst vruchtbare gedeelte. De twee (rijk en arm) groepen komen samen op het strand en tijdens de vele feesten van het land en vergeten voor even hun verschillen. Brazilië had een van de vroegste feministische bewegingen van Latijns Amerika en konden al vanaf 1932 kiezen. Toch hebben de vrouwen moeite om hun vaak machoistische mannen op afstand te houden en worstelen de vele organisaties nog steeds voor gelijke rechten. Zo werkt bijna 40% van de vrouwen in Brazilië; of ze worden minder betaald dan hun mannelijke ego’s en/of hebben ze de minder goed betaalde banen.
Grote exportindustrieën zijn vliegtuigen (1ste), elektrische apparaten, auto's, ethanol, textiel, schoeisel, ijzererts, staal, koffie (1ste), sinaasappelsap, rundvlees (1ste), sojabonen en suiker (1ste).
Carnaval, samba voetbal, Copacabana strand met z’n superklein badkleding, het Christusbeeld, de hardrockband “Sepultura” en de Amazone jungle.
Pele (voetballer), Ayrton Senna (autocoureur), Lula (president), Ronaldo (voetballer), Gisele Bunchen (model), Zuko (voetballer) en Gustavo Kuerten (tennisser).
Al is Brazilië een van de duurste landen in Zuid Amerika het is en blijft goedkoper dan de V.S., Japan, Australië en (West) Europa. Kleding, eten en drinken, busreizen en (hotel) accommodatie is relatief goedkoop terwijl elektronische apparaten behoorlijk prijzig zijn. Reizen met het vliegtuig en autohuur zijn nagenoeg gelijk. Probleem is misschien wel dat Brazilië zo groot en uitgestrekt is waardoor je veel meer moet reizen om “iets” te zien en ergens te komen. Tussen de maanden December en Februari kunnen prijzen tot een kwart stijgen. Voor individuele reizigers is Brazilië niet het meest vriendelijke land – vaak betaal je voor een kamer en niet voor het aantal personen. Het beste zou zijn om met minstens 2, nog beter 3 of 4 personen te reizen om de kosten te drukken. Ook is het verstandig accommodatie kosten te beperken door ’s nachts busreizen te maken naar je volgende bestemming. Kamperen kan ook soms verstandig zijn.
De kust van Brazilië heeft een tropisch klimaat. Vanaf Rio naar het zuiden duurt het regenseizoen van oktober tot januari. In het noordoosten begint de regenperiode veel eerder, in Fortaleza al in april. Mei t/m juli is daarmee de beste tijd om naar Brazilië te gaan, met uitzondering van het noordoosten waar je beter tussen augustus en december heen kunt gaan. Ook in het regenseizoen is het daar trouwens prima te doen. In de zuidelijke binnenlanden is het een stuk koeler, maar zelfs daar zijn er veel winterdagen die aangenaam warm zijn
Andere films:
Joseph Page
Priscilla Ann Goslin
Claude Levi-Strauss
Peter Robb
Jorge Amado
J.M. Machado de Assis
Peter Fleming
Caetano Veloso
Ruy Castro
Alex Bellos
Doggett & Haddad
Priscilla Ann Goslin
Alma Guillermoprieto
Mc Gowan & Pessanha
“The Brazilians”
“How tob e a Carioca”
“Tristes Tropiques”
“A Death in Brasil”
“Gabriela, Clove and Cinnamon”
“The Posthumous Memoirs of Bras Cubas”
“Brazilian Adventure”
“Tropical Truth; a Story of Music and Revolution in Brasil”
“Bossa Nova; the story of the Brazilian Music that ...”
“Futebol; the Brazilian way of life”
“Traveler’s Tales Brazil”
“How to be a Carioca”
"Samba”
“The Brazilian sound”
EUROPA:
Albanië * België * Bosnië-Herzegovina * Bulgarije * Denemarken * Duitsland * Engeland * Estland * Finland * Frankrijk * Griekenland * Hongarije * (Noord) Ierland * Italië * Kosovo * Kroatië * Letland * Litouwen * Luxemburg * Macedonië * Malta * Montenegro * NEDERLAND * Oekraïne * Oostenrijk * Polen * Portugal * Roemenië * Rusland * Schotland * Servië * Slovenië * Slowakije * Spanje * Tsjechië * Turkije * Zweden
NOORD EN CENTRAAL-AMERIKA:
Chili * Costa Rica * Cuba * Guatemala * Mexico * Nicaragua * Panama * Verenigde Staten
ZUID-AMERIKA:
Argentinië * Bolivia * Brazilië * Colombia * Ecuador * Peru
AFRIKA:
Botswana * Burkina Faso * Egypte * Ethiopië * Ghana * Kenia * Mali * Marokko * Namibië * Oeganda * Senegal * Tanzania * Tunesië * Zuid-Afrika
MIDDEN-OOSTEN:
Iran * Israël * Jordanië * V.A.E.
AZIE:
Armenië * Cambodja * China * Filipijnen * Georgië * India * Indonesië * Japan * Kirgizië * Laos * Maleisië * Mongolië * Myanmar * Nepal * Oezbekistan * Singapore * Sri Lanka * Thailand * Vietnam
OCEANIE:
Voor meer reisfoto's kijk op www.instagram.com/cheapskatetravel.nl:
© Cheapskatetravel.nl; 2018 (all rights reserved)