Sydney is de grootste en oudste stad in Australië en de hoofdstad van de deelstaat Nieuw-Zuid-Wales. Sydney gelegen aan de Tasmanzee, heeft zich ontwikkeld vanuit de natuurlijke haven Port Jackson, waar zich vandaag de dag het Sydney Opera House en de Sydney Harbour Bridge - twee iconen van de stad - bevinden. Het heeft de grootste natuurlijke haven in de wereld, en heeft meer dan 70 stranden, waaronder het beroemde Bondi Beach.
Tegenwoordig strekt de stad zich verder uit en grenst ze enerzijds aan berg- en heuvelachtig landschap in het binnenland en anderzijds aan de kustlijn van de Grote Oceaan. Sinds de stichting in 1788 is Sydney uitgegroeid tot een zowel nationaal als internationaal belangrijke stad op economisch en cultureel gebied.
De stad organiseerde de Olympische Zomerspelen 2000 en was in 2008 gastheer van de Wereldjongerendagen. Sydney Airport is het drukste vliegveld van het land.
Sydney is het ook het financiële en handelscentrum van Australië. Het is daarnaast een toeristische trekpleister met voornamelijk dure accommodaties. Sydney wordt regelmatig gekozen tot een van de mooiste en meest leefbare steden in de wereld. Daarnaast is het ook een van de duurste steden voor zowel inwoners als vakantiegangers.
Opera House:
Het plan om het Sydney Opera House aan de haven van Sydney te bouwen, ontstond in 1955. Er werd een internationale architectuurwedstrijd voor uitgeschreven die de Deense architect Jorn Utzon zou winnen. hij zou het ontwerp in één keer zonder meetlat of rekenmachine vanuit de hand hebben getekend.
Dit gebouw zou zijn liefde voor de zeilsport symboliseren omdat de daken niet alleen op schelpen lijken maar ook op de zeilen van een groot zeilschip. Het werd in 20 oktober 1973 geopend door koningin Elizabeth II, veertien jaar nadat met de bouw begonnen werd. Het Opera House ligt op de Bennelong Point, aan de rand van een haven waar voorheen een tramremise lag. Het gebouw bevat niet alleen een operazaal maar ook nog drie andere soorten zalen: concertzalen, restaurants en bars.
Het Sydney Opera House is tot het symbool van Sydney geworden en is de thuisbasis van de Sydney Symphony. Het gebouw staat sinds 1997 op de UNESCO werelderfgoedlijst. Heet werd ook genomineerd voor de verkiezing van de New 7 Wonders of the World.
Sydney Harbour Bridge:
Deze bekendste brug in Sydney werd op 19 maart 1932 toen er al zes jaar aan de bouw ervan gewerkt was. De brug werd niet alleen gebouwd om de noordelijke regio van de stad toegankelijker te maken, het was ook een werkverschaffingsproject.
Sydney Harbour bridge is 1149 meter lang en heeft een boogspan van 503 meter; het is de breedste boogbrug ter wereld.
De top van de boog is 134 meter boven zeeniveau. Door zijn ligging is het een bekend symbool van Sydney geworden. Je moet voor een retourkaartje met de auto betalen terwijl het voor wandelaars en fietsers gratis is. Een toeristische activiteit is de Sydney Bridge klim, een beklimming/wandeling over de boog van de brug die zo’n 3,5 uur duurt.
Eenmaal boven na zo'n 200 treden kan men ver in de omtrek van Sydney rondkijken.
The Rocks en Circular Quay:
The Rocks was de eerste plek waar de Europeanen zich vestigen in Australië. De plaats was in het begin een ruige wijk met misdadigers, hoeren en walvisjagers. Later zouden er grote warenhuizen gebouwd worden en marinehaven.
Nu is het een gezellige uitgaanswijk met kleine smalle straatjes en steegjes. Circular Quay is een kade en haven in het centrum van Sydney. Hier vandaan vertrekken de veerdiensten naar alle bestemmingen. Verder is er een aansluiting op het treinnetwerk door middel van een bovengrondse station. De kade is zowel door toeristen als forenzen druk bezocht.
Darling Harbour en Kings Cross:
Darling Harbour is een uitgaanswijk in Sydney, die als een hoefijzer om de haven gelegd is. Het is vooral 's avonds een toeristische trekpleister met tientallen restaurants. De gemakkelijkste manieren om er te komen zijn met de veerboot van Circular Quay of met de monorail vanaf het centrum.
Belangrijkste bezienswaardigheden zijn Sydney Aquarium (met meer dan 11.000 zeedieren), Australian National Maritime Museum (gratis toegang), Chinese Garden of Friendship, IMAX Theatre, Cockle Bay Wharf and King Street Wharf en Harbourside Shopping Centre.
Kings Cross wijk staat vooral bekend om zijn uitgebreide nachtleven, erotisch vermaak en een door de jaren heen slinkende hoeveelheid prostitutie. De wijk is echter niet alleen volwassen vermaak, maar kent ook een hoeveelheid goede restaurants, bars en internetcafés. Tevens bevinden er zich vele overnachtingsmogelijkheden, vooral een grote hoeveelheid backpacker hostels.
Bondi Beach:
Hoewel Bondi Beach geen groot strand is, is het bekend geworden als startpunt van de Australische strand- en surfcultuur. Het is een klassiek stadsstrand met een aardige golfslag.
Vele toeristen hebben Bondi Beach in de loop van de jaren bezocht en tijdens de kerstvakantie bezoeken veel Britse maar ook Nederlandse toeristen het strand om daar hun vakantie te vieren.
In november is langs deze route ieder jaar (gratis) de Sculpture by the Sea expositie te zien. Een van de meest bijzondere (internationale) exposities van kunst in de buitenlucht. Tijdens de Olympische Zomerspelen van 2000 vonden op dit strand de wedstrijden beachvolleybal plaats.
Andere bezienswaardigheden zijn:
De Nationale parken rondom de stad:
Een aantal nationale parken liggen binnen de grenzen van de stad. Eén van deze parken is het Nationaal park Royal. Dit 132 km² grote natuurgebied werd als tweede nationale park ter wereld uitgeroepen, na Yellowstone in de Verenigde Staten.
Het park, dat ongeveer tweeëndertig kilometer zuidelijk van de stad ligt, biedt een verscheidenheid aan natuur - van heide en kliffen langst de kust tot dichtbegroeid regenwoud - en telt een groot aantal diersoorten, waaronder enkele dodelijke slangen en verschillende papegaaien-soorten.
Een ander park is het Nationaal park Ku-ring-gai Chase, ten noorden van de stad. In dit 152 km² uitgestrekte park komt de rivier de Hawkesbury samen met de oceaan. Naast de steile afdalingen naar vele kleine strandjes, is het park een bosrijk gebied afgewisseld met heide. Het meest indrukwekkende uitkijkpunt West Head heeft een uitzicht op de noordelijkste suburb van Sydney Palm Beach.
Een andere trekpleister van het park is de Aboriginal Art, die bestaat uit in rots gegrafeerde tekeningen, op verschillende plekken.
Het gebied rondom de haven van Sydney werd al langer dan 40.000 jaar bewoond door Aboriginalstammen. Hoewel verstedelijking de meeste sporen van deze bewoning heeft uitgewist, zijn er op verschillende locaties nog steeds rotstekeningen te vinden.
De Europese belangstelling groeide toen kapitein James Cook in 1770 Botany Bay (nu een wijk in het zuiden van Sydney) ontdekte. Op instructie van de Britse overheid werd er in 1788 een strafkamp door Arthur Phillip gesticht. Hij kwam in eerste instantie aan land in Botany Bay, maar vond dit geen goede plaats. Na een korte zeiltocht noordelijk ging hij uiteindelijk aan wal in Sydney Cove in Port Jackson (de echte naam voor de haven van Sydney).
Lord Sydney:
Arthur Phillip noemde de kolonie New Albion, maar om een onduidelijke reden kreeg het uiteindelijk de naam Sydney, genoemd naar de toenmalige Britse minister van Binnenlandse Zaken Thomas Townshend, Lord Sydney (Viscount Sydney vanaf 1789).
Wellicht is het gekomen doordat Lord Sydney Phillip toestemming had gegeven om een kolonie te starten. Gevangenen werden al snel te werk gesteld om een nederzetting te bouwen, en in 1822 had de stad banken, markten, straten en een georganiseerd politiekorps.
In 1847 maakten de gevangenen nog maar 3,2% van de bevolking uit. Iedere week kwamen er schepen uit Europa met Ieren, Engelsen en andere Europese migranten die een nieuw leven zochten in een nieuw land. De eerste van verschillende goudkoortsen was in 1851, en sindsdien heeft de haven van Sydney veel mensen vanuit de hele wereld het land binnen zien komen.
Groei van de stad:
Met de industrialisering groeide Sydney snel, en aan het begin van de 20e eeuw had het al meer dan 1 miljoen inwoners. In de 20e eeuw bleef Sydney groeien, en de stad heeft tegenwoordig een kosmopolitische uitstraling door de grote hoeveelheid verschillende culturen die de stad binnenstroomden.
Alhoewel Sydney geen last heeft van cyclonen, en het risico op aardbevingen erg laag is, wordt de stad af en toe geteisterd door bosbranden, onder andere in 1994 en 2002.In december 2005 braken in Sydney rassenrellen uit na een betoging.
>>> Lees hier de gehele GESCHIEDENIS van Australië.
De meeste buitenlandse toeristen arriveren op de internationale luchthaven Kingsford Smith International Airport dat
op 10 km ten zuiden van de stad ligt. Dit vliegveld werd geopend in 1920 en is daarmee één van de oudste luchthavens in de wereld. Per jaar vliegen er ongeveer 28 miljoen passagiers van en naar de wereldstad.
In de omgeving van Sydney rijden de treinen van het vervoersbedrijf CityRail. Het centraal station ligt in het zuiden van het centrum. Er is geen centraal busstation; populaire stops zijn Circular Quay, Argyle St, Wynyard Park en Railway Square.
Dubbeldeks rijden ze in de richtingen van de baaien, de steden Wollongong en Newcastle en het vliegveld. Sinds 1997 rijd er in Sydney weer een tramlijn tussen het Central station en Lilyfield. In het centrum rijdt de tram door de straten en daarbuiten over een voormalige spoorlijn.
Sydney – Katoomba: er gaan vanaf Sydney CS elk uur treinen richting The Blue Mountains (Katoomba); de trip duurt zo’n 2 uur en een enkeltje kost 11 AUS$.
Sydney – Melbourne: er gaan een aantal busmaatschappijen vanaf Sydney richting Melbourne. Er gaat zeker een nachtbus om 16:00 die de volgende ochtend om 07:00 aankomt.
Er is in Sydney een uitgebreid nachtleven. Beroemde uitgaanscentra zijn de wijken Kings Cross en Darling Harbour.
Adres : 153 Forbes Street Woolloomooloo
Tel.nr. : 1800 807 470 of 02 9358 4327
Website : http://www.g-day.com.au/
Inhoud:
Inmiddels de G-day hostel geworden (in 2003 nog het Georgina hostel geheten) ligt tussen Kings Cross en het centrum van Sydney in, rustig en toch druk. Er zijn slaapzalen met een klein balkonnetje aan de achterzijde. Er is gratis ontbijt en er is ook een publieke ruimte aanwezig waar je even kunt zitten.
Je kunt allerlei tours boeken.
TIP:
Je kunt bijna gratis een rondje Sydney haven doen om bijvoorbeeld de veerboot te nemen naar Manly
Kuala Lumpur
MALEISIE
KL is de hoofdstad van Maleisie en herbergt o.a. de welbekende "Batu" caves aan de rand van de stad.
Wellington
NIEUW-ZEELAND
"windy" Wellington ligt op de grens van het noordelijke en zuidelijke eiland van Nieuw Zeeland.
EUROPA:
Albanië * België * Bosnië-Herzegovina * Bulgarije * Denemarken * Duitsland * Engeland * Estland * Finland * Frankrijk * Griekenland * Hongarije * (Noord) Ierland * Italië * Kosovo * Kroatië * Letland * Litouwen * Luxemburg * Macedonië * Malta * Montenegro * NEDERLAND * Oekraïne * Oostenrijk * Polen * Portugal * Roemenië * Rusland * Schotland * Servië * Slovenië * Slowakije * Spanje * Tsjechië * Turkije * Zweden
NOORD EN CENTRAAL-AMERIKA:
Chili * Costa Rica * Cuba * Guatemala * Mexico * Nicaragua * Panama * Verenigde Staten
ZUID-AMERIKA:
Argentinië * Bolivia * Brazilië * Colombia * Ecuador * Peru
AFRIKA:
Botswana * Burkina Faso * Egypte * Ethiopië * Ghana * Kenia * Mali * Marokko * Namibië * Oeganda * Senegal * Tanzania * Tunesië * Zuid-Afrika
MIDDEN-OOSTEN:
Iran * Israël * Jordanië * V.A.E.
AZIE:
Armenië * Cambodja * China * Filipijnen * Georgië * India * Indonesië * Japan * Kirgizië * Laos * Maleisië * Mongolië * Myanmar * Nepal * Oezbekistan * Singapore * Sri Lanka * Thailand * Vietnam
OCEANIE:
Voor meer reisfoto's kijk op www.instagram.com/cheapskatetravel.nl:
© Cheapskatetravel.nl; 2018 (all rights reserved)