AUSTRALIE


Uluru-Aboriginals-ayers-rock-rots-Australië-out-back-outback

Officiële naam        : Gemenebest Australië

Hoofdstad               : Canberra

Munteenheid           : Australische dollar (AUD)

Taal                          : Engels

Inwoneraantal         : 23.000.000

Visum nodig            : NEE (wel een ETA)


willem jansz ontdekking


Australië, dat zijn naam dankt aan het vermeende continent terra australis incognita ("onbekend zuidelijk land"), werd al enkele tienduizenden jaren bewoond voor het door Europeanen zou worden ontdekt.

 

Nadat de Nederlander Willem Jansz Australië in 1606 als eerste Europeaan ontdekte duurde het nog tot 1770 voor de oostkust door de Britten in bezit werd genomen, die het eiland in eerste instantie als strafkolonie gebruikten. 

 

Van 1650 tot 1817 heette het hele continent Nieuw Holland, alleen de namen Nieuw-Zeeland en Tasmanië herinneren nu nog aan de Nederlandse ontdekkingsreizen in dit gebied. New South Wales was in 1788 de eerste kolonie en in de 19e eeuw volgden nog vijf andere koloniën, de voorlopers van de huidige Australische staten.  


Aboriginals-dansen-optreden-Australië

Australië wordt een federatie: 

Op 1 januari 1901 voegden de zes koloniën zich samen tot één federatie en werd het - hoewel nog niet volledig - onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk.

 

Australië ontleent zijn soevereiniteit aan het zogenoemde ettled colony principle dat bepaalt dat het land vreedzaam werd gekoloniseerd. Aan het feit of het nu wel de Nederlanders of toch de Portugezen waren die als eerste Europeanen Australië ontdekten wordt nu zwaar getwijfeld door nieuwe onderzoeken. 

 

Strenge regels: 

Ondanks het feit dat Australië opgebouwd is (als je het zo mag noemen) door kolonisten hanteert het land een van werelds strengste maar ook meest omstreden immigratiewetten en regels. Iets wat zeer zwaar op de maag drukt van menig bewoner en politicus. 

 

Een ander natuurlijk probleem waar het land Down Under al jaren mee worstelt zijn de steeds vaker en groter voorkomende overstromingen en bosbranden. Door de opwarming van de aarde wordt Australië veelvuldig getroffen door orkanen en zowel grote droogte als stormen die gekampt gaan met veel regen.


Fraser-Island-jeeps-zand-strand-tour-Australië

Bezienswaardigheden

Australië is een continent op zich en heeft talloze bezienswaardigheden. De bekendste van allen is natuurlijk de stad Sydney met zijn Opera House en Harbour Bridge. Maar de stad heeft zoveel meer te bieden. Ook de heilige rots van de inheemse bevolking Ayers Rock, of zoals de Aboriginals hem noemen Uluru is mateloos populair. Deze is gelegen in het hart van het land, niet heel ver bij Alice Springs vandaan die je misschien bekend voorkomt gezien de herkomst van de Flying Doctors. 

 

Andere bekende toeristische trekpleisters zijn The Great Barrier Reef, het grootste koraalrif ter wereld, of The Great Ocean Road. Een prachtige route langs de zuidkust met groteske rotsformaties in zee. Maar ook Magnetic Island, waar je koala's kunt spotten of Byron Bay - bekend vanwege het surfleven zijn heerlijke spots om te ontdekken. Kakadu Natuurpark is een plek waar je wilde dieren kunt tegenkomen maar waar je ook duizend jaar oude wandtekeningen kunt zien. 


kata-tjuta-olga-s-rotsformatie-australië-uluṟu-aboriginals

Australië uitgelicht:





Great-ocean-road-australie-adelaide-melbourne-twaalf-apostelen-rotsformatie-zuidkust

informatie over Australië





films


"The Rabbit Proof Fence" - (2002; 7,5)

 

Het is een waargebeurd verhaal over de moeder van de auteur en twee andere jonge Aborigine-meisjes, die samen wegliepen van het Moore River Native Settlement, ten noorden van Perth.



"Crocodile Dundee" - (1986 - 6,5)

 

Een Amerikaanse journaliste vertrekt naar Australie voor een documentaire over het land. Daar ontmoet ze de lokale typische krokodillenlegende "Mike Dundee" in de outback.