* Bijgewerkt t/m 2014 - wijzigingen voorbehouden.
Armenië heeft een landklimaat met warme zomers en koude winters. In de Ararat-vallei vriest het ongeveer 100 dagen per jaar. In de bergen is het nog een stuk koeler en vochtiger. In de winter zijn temperaturen van min 30 graden Celsius normaal. Het uiterste zuiden van het land echter is subtropisch en heeft zelfs ‘s winters aangename temperaturen.
Armenië ligt in het zuidwesten van Azië op de Kaukasus. Armenië grenst aan: Turkije in het westen, Georgië in het noorden, Azerbeidzjan in het oosten en Iran in het zuiden.
Armenië is daarmee ongeveer 0,72 keer zo groot als Nederland.
Volgens de laatste census van 2001 wonen er in Armenië 97,9% etnische Armeniërs. Daarnaast zijn er ongeveer 1,3% Koerden (Jezidi's) en 0,5% Russen. Tenslotte zijn er kleine groepen van Grieken, Joden en “Bahahai” (zigeuners).
Sinds de onafhankelijkheid van Armenië krimpt het inwoneraantal.
Armenië is over het algemeen voornamelijk bergachtig en tamelijk bosrijk met enkele snelstromende rivieren. De Ararat-vallei ten zuiden van de hoofdstad Jerevan is een vruchtbare streek waar het gros van de landbouwproducten vandaan komt. Meer dan de helft van het land wordt hier geïrrigeerd. Een subtropische strook langs de grens met Iran is ook heel vruchtbaar - bekend zijn de enorme, soms wel een kilo wegende, perziken die hier geoogst worden. De overige delen bestaan uit heuvels en bergen en daar ligt het land zelden lager dan 1.000 meter, met de Aragats-berg op 4095 meter als hoogste punt.
Er zijn in Armenië meer dan 200 rivieren, door hoogteverschillen en stroomversnellingen geen van alle bevaarbaar en zo’n 100 pittoreske meren. De grootste rivieren zijn de Araks, de Debed en de Hrazdan. Het grootste meer van Armenië is het Sevanmeer (Sevana Litj).
In de halfwoestijn van Armenië leven beren, wilde katten, jakhalzen, adders, schorpioenen en (zeldzame) luipaarden. In de bossen zijn de Syrische beer, lynx en diverse vogel- en eekhoornsoorten de bewoners. Op de Armeense alpine-weiden komen onder meer wilde geiten, moeflons en chamois (antilopeachtige geit) voor.
De vijf grootste steden van Armenië in chronologische volgorde zijn:
* = hoofdstad
In een nationaal referendum in 1995 werd een nieuwe Grondwet goedgekeurd ter vervanging van de Grondwet van 1978 die nog uit het Sovjettijdperk stamde. In 2003 werd een referendum gehouden over verschillende grondwetswijzigingen om de macht van de president terug te dringen. Dit referendum werd echter ongeldig door een te lage opkomst. Er zijn nu nieuwe voorstellen om de scheiding van machten te verbeteren.
De president neemt in het Armeense staatsbestel een centrale positie in. Hij wordt rechtstreeks gekozen voor een periode van vijf jaar. De uitvoerende macht ligt bij de regering van de republiek; deze is samengesteld uit de minister-president en overige ministers. De minister-president wordt benoemd door de president. Op advies van de minister-president benoemt de president vervolgens de overige ministers. Daarnaast benoemt de president de regionale gouverneurs. Als gevolg hiervan is het systeem nog altijd sterk gecentraliseerd. Sinds 2008 is Serzj Sarkisian staatshoofd en president. Regeringsleider en premier is sinds die tijd Tigran Sargsyan. De wetgevende macht ligt bij het parlement. Deze bestaat uit volgens de grondwet uit 131 gedeputeerden, gekozen voor 4 jaar. De pro-presidentiële Republikeinse Partij is de grootste partij en vormt samen met de Armeense Revolutionaire Federatie (ARF) en Land van Recht een coalitie.
Formeel is in Armenië de scheiding der machten doorgevoerd, in de praktijk baart de uitvoering van deze scheiding zorgen. Vooral de rechterlijke macht staat onder druk van de uitvoerende en de wetgevende macht. Er valt weinig lijn te ontdekken in de binnenlandse politieke ontwikkelingen in Armenië. De politieke arena in het land wordt nog vaak beheerst door deelbelangen en minder door inhoud van beleid en democratische controle.
.
In de buitenlandse politiek en economie is het land sterk van Rusland afhankelijk, maar zoekt thans ook tot de Verenigde Staten toenadering. De economische groei is sterk toegenomen met 13,9% in 2005. Sinds 1 januari 2006 behoort Armenië tot de groep van ‘middle income countries’.Mede vanwege de gemeenschappelijke historische kenmerken en de geopolitieke ligging te midden van een overwegend islamitische regio heeft het land een goede relatie met Israël. Armenië is een land dat sinds kort graag wil meedoen met het Westen. Armenië is sinds 2001 lid van de Raad van Europa. De Armeense Publieke Radio en Televisie is een "actief lid" van de European Broadcasting Union geworden. Hierdoor kan ze deelnemen aan onder andere het Eurovisiesongfestival. Dit is in 2006 voor het eerst gebeurd.
Armenië is het eerste land ter wereld dat het christendom aannam als staatsreligie, dit gebeurde in 301.
94,7% van de inwoners van Armenië behoren tot de Armeens-apostolische Kerk. Daarnaast zijn 4% aanhanger van andere christelijke kerken, onder meer de Russisch-orthodoxe Kerk, de Armeens-katholieke Kerk en protestantse Kerken. De Jezidi's maken 1,3% van de bevolking uit.
Boksen, kickboksen, karate, worstelen en gewichtheffen zijn de belangrijke sporten in Armenië, alhoewel wordt voetbal ook steeds populairder. Jaarlijks worden er veel sporters uit Armenië Europees en wereldkampioenen in diverse vecht- en krachtsporten. Schaken is een andere populaire (denk)sport in Armenië, zo zijn er veel grootmeesters van Armeense komaf. De meest succesvolle grootmeester die Armenië in zijn geschiedenis kende was Tigran Petrosjan. Hij was wereldkampioen van 1963 tot en met 1969.
Eten en drinken is een belangrijk onderdeel van het leven in Armenië. De Armeense keuken is gevarieerd en de gerechten worden bereid met verse ingrediënten. Traditionele specialiteiten zijn: lavash (zacht en dun brood), chechil (traditionele kaas), kufta (rauwe vleesschotel, vergelijkbaar is met tartaar), ghapama (pompoenstoofpot gevuld met gekookte rijst en gedroogd fruit), harissa (gerecht met gekookte kipfillet), dolma (met gehakt gevulde druivenbladeren of koolbladeren). Op straat kun je goedkope dolmas (rijst in een naar oliebol smakende wrap vinden) en lahmajoon vinden – een pizza met lamsvlees met kruiden. Specialiteit in Armenië is de “khoravats” – barbecue vlees.
Van de alcoholhoudende dranken wordt vooral lokaal geproduceerde cognac (de nationale sterke drank in Armenië), wodka en rode wijn geconsumeerd. Bier is o.a. “Kilikia” en “Guymri”. Een heerlijk drankje bij je kebab of shoarma is “tan” – een mix van melk en yoghurt die een beetje zurig smaakt. Tenslotte is er “oghee” een liqueren wodka die van een mix van fruit is gedestilleerd.
EUROPA:
Albanië * België * Bosnië-Herzegovina * Bulgarije * Denemarken * Duitsland * Engeland * Estland * Finland * Frankrijk * Griekenland * Hongarije * (Noord) Ierland * Italië * Kosovo * Kroatië * Letland * Litouwen * Luxemburg * Macedonië * Malta * Montenegro * NEDERLAND * Oekraïne * Oostenrijk * Polen * Portugal * Roemenië * Rusland * Schotland * Servië * Slovenië * Slowakije * Spanje * Tsjechië * Turkije * Zweden
NOORD EN CENTRAAL-AMERIKA:
Chili * Costa Rica * Cuba * Guatemala * Mexico * Nicaragua * Panama * Verenigde Staten
ZUID-AMERIKA:
Argentinië * Bolivia * Brazilië * Colombia * Ecuador * Peru
AFRIKA:
Botswana * Burkina Faso * Egypte * Ethiopië * Ghana * Kenia * Mali * Marokko * Namibië * Oeganda * Senegal * Tanzania * Tunesië * Zuid-Afrika
MIDDEN-OOSTEN:
Iran * Israël * Jordanië * V.A.E.
AZIE:
Armenië * Cambodja * China * Filipijnen * Georgië * India * Indonesië * Japan * Kirgizië * Laos * Maleisië * Mongolië * Myanmar * Nepal * Oezbekistan * Singapore * Sri Lanka * Thailand * Vietnam
OCEANIE:
Voor meer reisfoto's kijk op www.instagram.com/cheapskatetravel.nl:
© Cheapskatetravel.nl; 2018 (all rights reserved)