ALGEMENE INFORMATIE - Argentinië

* Bijgewerkt t/m 2011 - wijzigingen voorbehouden.


  • Klimaat
  • Geografie
  • Inwoners
  • Natuur
  • Dieren
  • Steden
  • Staat
  • Religie
  • Sport
  • Eten & Drinken 

klimaat


Argentinië kent verschillende klimaatzones die overeenkomstig zijn aan de verschillende landschappen – het is zo’n groot land dat dat niet zo vreemd is. Het is overwegend gematigd, droog in het westen (Andes), subtropisch in het noorden (grens met Brazilië) en koel en guur tot sub-Antarctisch in het zuiden. Over het algemeen kun je zeggen dat de gemiddelde temperatuur afneemt hoe verder je naar het zuiden gaat. 

 

Zo heeft Argentinië een subtropisch noorden terwijl het zuiden vrijwel aan het poolgebied grenst, met de daarbij horende lage temperaturen. Argentinië ligt op het zuidelijk halfrond, waardoor de seizoenen tegengesteld zijn aan die van Nederland. De zomer duurt van december tot en met maart en de winter van juni tot en met september.


geografie


Argentinië grenst in het noordoosten aan het relatief kleine Uruguay en in het noorden aan Brazilië en Paraguay. In het noordwesten aan Bolivia en in het westen over de gehele lengte aan Chili. Het is het achtste grootste land ter wereld (qua oppervlakte) en het grootste Spaantalige land wereldwijd. 

 

Argentinië is bijna 70x groter dan Nederland. 


inwoners


De Argentijnse bevolking vormt een mengeling van nationale en etnische groepen, waarbij de nakomelingen van Italiaanse en Spaanse immigranten overheersen. Zij kwamen vooral aan het einde van de 19e en 20e eeuw naar Zuid Amerika en vooral naar Argentinië. Reden waarom het land zo’n Westerse cultuur heeft.

 

Vooral in de stedelijke gebieden wonen zo’n half miljoen afstammelingen uit Syrië, Libanon en andere landen uit het Midden Oosten. Massale immigratie uit Aziatische landen zoals China, Korea en Japan heeft ervoor gezorgd dat Buenos Aires na Vancouver en Sao Paulo de grootste Aziatische bevolking van het Amerikaanse continent bezit. 

 

Tenslotte is het verschil in etniciteit zeer duidelijk tussen de grote steden van Argentinië (Buenos Aires, Cordoba en Mendoza) waar vooral Westers georiënteerde mensen wonen en werken terwijl in de landbouwgebieden grote scharen mensen wonen met Indiaanse trekken – uit Chili, Peru en Bolivia. 


natuur


Het immense land Argentinië kan qua natuur in ruwweg drie gebieden verdeeld worden:

  • De vruchtbare pampa’s in het noordelijke helft van het land;
  • Het plateau van Patagonie in de zuidelijke helft
  • De bergpieken van het Andes gebergte langs de westelijke grens met Chili

Er zijn verschillende grote rivieren waarvan de langste de “Parana” is. Een andere is diegene die door de hoofdstad Buenos Aires stroomt – de “Rio de la Plata”. 

 

In Argentinië zijn 29 nationale parken waaronder de parken “Los Glaciares”, “Tierra del Fueggo”, Nahuel Huapi”, “Iguazu”, Ischigualasto” en “Talampaya”. 


dieren


Door de grote lengte van het land omvat Argentinië allerlei soorten klimaten met de bijbehorende dierenwereld. In totaal telt het land meer dan 300 verschillende soorten zoogdieren en 1000 verschillende vogelsoorten.


Enkele dieren komen in grote delen van het land voor en zijn zeer karakteristiek voor Argentinië en Zuid-Amerika. Twee daarvan zijn guanaco en de vicuña, beide verwant aan de lama. Deze dieren leven vooral in de hooggebergtes in het noordwesten, in het zuiden langs de kust van Patagonië en in de valleien van het Andesgebergte. De nandoe is en Zuid-Amerikaanse struisvogel, die leeft in de valleien van het noordwesten, en op de Pampa’s en de Patagonische laagvlakte. De lagunes in het droge noordwesten van Argentinië zijn belangrijke broed- en verblijfplaatsen van drie soorten flamingo’s, Een roofvogel die hier veel voorkomt is de majestueuze condor met een spanwijdte van tot ca. drie meter. In het nationale park Parque Nacional El Rey leeft de jaguar.  


In het moeilijke klimaat van de noordoostelijke Chaco-vlaktes leeft het reuzengordeldier, de ‘tatú carreta’. Rond de moerasgebieden leven slangen, miereneters, een kleine krokodillensoort, en apen als de ‘mono cai’ en de ‘coati’. Verder naar het oosten, in de subtropische bossen, leven toekans, tapirs, kolibries, apen, vele kikkersoorten en geweldige aantallen vlinders.

 
Meer naar het zuiden liggen uitgestrekte moeras- en watergebieden, met de ‘garza mora’, een grote reigersoort, het waterzwijn, navelzwijn, brilbeer, brulaap, en de ‘chajá’, een kuifhoenderkoet. Verder nog krokodillen, schildpadden en bevers. De moerassen van Corrientes zijn rijk aan slangen. De manenwolf lijkt op een vos, maar heeft veel langere poten en lange haren in zijn nek. Zijn vacht is roodbruin met een witte vlek op de keel en een witte staart.


In de bossen van het merengebied komen enkele hertensoorten voor, zoals de huemul en de vrij zeldzame kleine poedoe. Ook de gato huiña, een grote wilde kat, kun je hier tegenkomen.


Op de Patagonische vlaktes veel kleine, maar wel bijzondere dieren. Zo is daar de armadillo, een gordeldier, de mara of pampahaas, een merkwaardig uitziend knaagdier, en de Patagonische vos. Grote dieren zijn de guanaco, de poema en de nandoe. Typische lagunevogels zijn de flamingo en de zwarthalszwaan.
 


De Patagonische kust is het domein van de zeeolifant, de zeeleeuw, de zuidelijke zeehond, de gewone zeerob en pinguïns, waarvan de Magelhaen-pinguïn de meest voorkomende is. Wat verder de zee op komen tussen juni en oktober honderden zuidkapers aan om te jongen. Deze walvissoort kan wel 18 meter lang worden. Verder leven hier dolfijnen, tonijnen en orka’s. Een bijzondere verschijning is de centolla, een krabbensoort die wel één meter in doorsnee kan worden. De rivieren en meren zitten vol met zalm en forel . 


steden


De vijf grootste steden in Argentinië in chronologische volgorde zijn:

  • Buenos Aires *           2.775.000
  • Cordoba                     1.265.000
  • La Matanza                1.255.000
  • Rosario                          910.000
  • Lomas de Zomara         590.000 

* = hoofdstad


staat


In Argentinië heeft de president (die direct verkozen wordt voor 4 jaar) een dubbelfunctie – hij is zowel staatshoofd als regeringsleider.

 

Hij heeft onder andere de mogelijkheid in "dwingende en noodzakelijke" situaties presidentiële decreten uit te vaardigen en een veto op onderdelen uit te spreken. Het huidige staatshoofd annex regeringsleider is Cristina Fernández de Kirchner, de vrouw van Néstor Kirchner, het vorige staatshoofd. Cristina Kirchner werd op 10 december 2007 als presidente door haar echtgenoot beëdigd in het parlementsgebouw in Buenos Aires.

 

Daarnaast is er een parlement die bestaat uit een Senaat en een Kamer van afgevaardigden. 


religie


De meeste Argentijnen zijn rooms-katholiek. Meer dan 90 procent van de bevolking noemt zichzelf katholiek, hoewel slechts 20 procent van hen regelmatig naar de kerk gaat. Spaanse kolonisten hebben het katholicisme naar Zuid-Amerika gebracht, waar het lange tijd een factor van betekenis is geweest. Zo moesten presidentskandidaten tot voor kort katholiek zijn. In 1994 werd het artikel dat bepaalde dat de presidenten katholiek moesten zijn geschrapt.


(nationale) sport


De populairste sport is voetbal en dat doet hetland niet onaardig met twee WK titels en twee verloren finales. Argentijnse voetbalfans zijn erg gepassioneerd en een voetbalwedstrijd is een bijzondere ervaring tijdens een bezoek aan Argentinië.

 

Argentinië was er direct bij op het WK in 1934 en werd tweede – in de finale werd met 4-2 verloren van gastheer Uruguay. Pas in 1966 was het land weer van de partij en strandde het in de kwartfinale tegen de latere winnaar Engeland. Vreemd genoeg wist Argentinië zich in 1970 niet te kwalificeren en werd het vier jaar later in de tweede ronde al uitgeschakeld. In 1978 won Argentinië het veel betwiste toernooi in eigen land met 3-1 tegen Nederland dat zo populair was geworden met z’n totaalvoetbal. In 1982 werd de tweede ronde (in de poule met het sterke Italië en Brazilië) weer het eindstation. In 1986 werd het WK in Mexico gehouden; Argentinië met ster Diego Maradona in de gelederen versloeg op rij Uruguay, Engeland (met de bekende handsgoal van God), België (de befaamde slalom van Maradona) en in de bloedstollende finale West-Duitsland (met 3-2). Het oersaaie toernooi in 1990 in Italië werd gelukkig gewonnen door Duitsland; Argentinië had onverdiend gewonnen tegen Brazilië in de tweede ronde en zou door alleen strafschopseries in de finale komen waar het dus met 1-0 zou verliezen. Maradona zou tijdens het toernooi met cocaïne gebruik geschorst worden. In 1994 werd Argentinië in de tweede ronde verrassend door Roemenië verslagen. Nederland was in 1998 tijdens het WK in Frankrijk te sterk met 2-1 in de kwartfinale. In het toernooi in Zuid Korea en Japan wist Argentinië zelfs de groepsfase niet te overleven; Zweden en Engeland bleven het land voor. Vier jaar later strandde Argentinië in een strafschoppenserie met gastland Duitsland in de kwartfinale. In 2010 werd het WK georganiseerd in Zuid Afrika. Weer zou het Zuid Amerikaanse land Duitsland treffen in de kwartfinale – nu werd het niet spannend – Argentinië werd met 4-0 naar huis gestuurd. Het WK van 2014 werd in buurland Brazilië georganiseerd; Argentinië zou Nederland met strafschoppen in de halve finale naar huis sturen en zou weer in de finale Duitsland treffen (net als 3x eerder in de geschiedenis van het WK). Het sterke Duitsland won met 1-0.

 

Ook won Argentinië 14x de “Copa America” (het kampioenschap van landen van Zuid-Amerika) waarvan 1991 en 1993 de laatste twee titels waren. In 2015 werd het land tweede. De zogenaamde súperclasico tussen Boca Juniors en River Plate is een spektakel om bij te wonen. Kaartjes voor deze wedstrijd dient men op tijd te reserveren en kunnen ook weleens gevaarlijk worden (voor toeristen). Deze clubs worden beschouwd als één van de Grote Vijf van Argentinië. Een andere is “Independiente”. Zowel Penarol als Boca wisten 3x de wereldcup voor clubs te winnen te weten in; 1961, 1966 en 1982 respectievelijk in 1977, 2000 als 2003. Independiente won in 1973 en als 1984. Racing Club de Avellaneda (1967), Estudiantes (1968), River Plate (1986) en Velez Starsfield (1994; 2-0 tegen AC Milan) wonnen de cup allemaal 1x. 

 

Levende voetballegende Maradona kan eigenlijk wel een “God” genoemd worden en wordt door supporters van “Boca”, zoals het liefkozend genoemd wordt, nog steeds vereerd als zodanig. Ook Barcelona ster “Messi” kan zich ook genieten in een ongekende populariteit in z’n eigen maar ook het buitenland alsmede oud topscorer Gabriel Batistuta.

 

Basketbal, rugby, polo en hockey zijn ook populair maar staan in een schril contrast met voetbal. 


eten & drinken


Argentinië is bekend om zijn rundvlees, en met reden. De biefstukken zijn groter, malser en sappiger dan waar ook ter wereld, en echte Argentijnse asado (gegrild rundvlees) moet zeker geprobeerd worden. Bife de lomo is een mals lendenstuk, Bife de chorizo is een entrecote.

 

De Argentijnse keuken is verder een mengeling van oorspronkelijke indiaanse elementen en invloeden van praktisch alle immigranten die in de loop der eeuwen in het land zijn neergestreken. Zij brachten ook een grote variëteit aan wijnen, die de vergelijking met de klassieke Europese en de nieuwe wijngebieden met gemak doorstaan. De Italiaanse invloed (meer dan de helft van de Argentijnen is van Italiaanse afkomst) verraadt zich in de uitstekende pizza die overal te krijgen is.

 

Argentijnen ontbijten zeer licht. De lunch (almuerzo) is de belangrijkste maaltijd van de dag, om een uur of 2. Voor het diner (cena) gaan vele Argentijnen pas na 9 uur 's avonds aan tafel. Vandaar dat er aan het eind van de middag vaak een lichte snack wordt gegeten, de merienda.: Heerlijke snacks zijn de empanadas, vooral de empanadas salteñas (uit Salta). Dit zijn pasteitjes met vlees, ei, kaas of groente, die zowel warm als koud erg lekker en voedzaam zijn.

 

Argentijnen houden erg van zoetigheid. Een nationale obsessie is dulce de leche, een soort zoete pasta die in taarten, koekjes en desserts overvloedig wordt gebruikt.

 

Uit eten is naar Europese begrippen zeer betaalbaar in Argentinië.

--------------------
Yerba Mate

De nationale drank is de groene thee yerba mate. In de wandeling mate, genoemd naar de beker, die vaak is gemaakt van een uitgeholde kalebas. Maar het kan net zo goed een glas zijn, een uitgeholde koehoorn of een houten beker. De gedroogde groene theeblaadjes worden in de beker herhaaldelijk overgoten met warm water en na een tijdje trekken drink je de thee met een speciaal rietje (bombilla) met een zeefje aan de onderkant.


Wijn
Onmisbaar bij vlees is in Argentinië een goed glas rode wijn, met als topper de prijzige cabernet sauvignon. Maar de Argentijnen produceren ook steeds meer witte wijnen en zelfs de champagne achtigen van beroemde huizen als Moët & Chandon en Piper Heidsieck zijn het proberen waard. De ongeveer 2000 wijnboeren verbouwen nog steeds de druivensoorten uit het oude Europa. Maar omdat hun voorgangers niet altijd vastlegden welke druif zij plantten, staat hier en daar een andere soort op het etiket dan er werkelijk in de wijngaard groeit. Bijvoorbeeld een deel van de riesling, die eigenlijk van Italiaanse tokay-druiven gemaakt zou zijn, of pinot blanc van de chenin-druif.
 

 

Maar natuurlijk is er ook het nationale bier “Quilmes” (vernoemd naar de inheemse oorspronkelijke bewoners), “Yilnez”, “Andes” bier en heerlijke Italiaanse koffie verkrijgbaar (inclusief een glas prikwater). 


zie ooK: