Tirana

Bezienswaardigheid - Albanië


Tirana-Skanderbeg-Albanië-plein-voordeur


hoofdstad tirana


Tirana is de hoofdstad en veruit de grootste en belangrijkste stad van Albanië. De stad is gelegen in het centrum van het land aan de rivieren de Tiranë en de Lanë. In 1920, toen Tirana het stokje als hoofdstad overnam van Durres, was het nog maar een klein plaatsje, dat bij wijze van compromis tussen het noorden en het zuiden van Albanië de hoofdstad mocht worden.

 

Tirana is geen toeristische stad maar dat wil niet zeggen dat je je zult vervelen in de hoofdstad. De regering en het parlement, de Volksvergadering van Albanië, zijn er gevestigd, en ook het presidentieel paleis staat in het centrum van de stad maar ook overblijfselen van het Ottomaanse, Italiaanse en communistische verleden van de stad.

 

Met z’n elegante boulevards, grote pleinen en zeer hippe inwoners is het een chaotische stad met veel uitlaatgassen en terrasjes.


Tirana-sheshi-skenderbeg-plein-klokkentoren-skanderbeg-monument-moskee-Albanië

tirana - highlights


Centraal in de stad ligt het Skanderbegplein dat kolossale afmetingen heeft en in 2011-2012 volledig werd heringericht. Het is genoemd naar Albaniës nationale held Skanderbeg, die in de 15e eeuw gedurende verschillende decennia standhield tegen de oprukkende Turken.

 

Op het plein staat het Skanderbeg monument. Aan de rand ervan bevinden zich verschillende regeringsgebouwen, het stadhuis, het grote Cultuurpaleis met binnenin de nationale opera en bibliotheek, de Klokkentoren, de Et'hem Bey-moskee en het Nationaal Historisch Museum.   


Het voormalige mausoleum 

In zuidelijke richting loopt de statige Bulevardi Dëshmorët e Kombit die de Lanërivier kruist. Deze laan huisvest onder meer een aantal overheidsgebouwen en het piramidevormige voormalige Mausoleum van Enver Hoxha (Piramida) en eindigt op het Sheshi Nënë Tereza (Moeder Teresaplein), waar het hoofdgebouw en het rectoraat van de Universiteit van Tirana (Universiteti i Tiranës) liggen. 

 

Net ten zuiden van Sheshi Nënë Tereza en Sheshi Italia ligt op en rond een heuvel het 230 hectare grote Parku i Madh (groot park), de bij joggers, wandelaars en vissers populaire groene long van de stad. De wijk Blloku (het blok), ten zuidwesten van Parku Rinia, wordt in het oosten door de Rruga Ibrahim Rugova en in het noorden door de Lanë begrensd. Blloku was tijdens de communistische periode voorbehouden aan hoge functionarissen van het regime, en verboden terrein voor de gewone man.  

 

Tegenwoordig is het een geliefde uitgaanswijk, met talrijke restaurants, cafés en bars. Aan de Rruga Ismail Qemali ligt het voormalige huis van dictator Enver Hoxha tegenover een aaneenschakeling van horecazaken met in de zomer terrasjes vol jongeren. 


De onbekende partizaan:  

De Rruga Ludovik Shllaku en Rruga Luigj Gurakuqi verbinden het Skanderbegplein met Sheshi Avni Rustemi ten noordoosten ervan. Het plein biedt toegang tot de centrale markt Pazari i Ri (nieuwe bazaar) maar huisvest zelf doorgaans ook kraampjes, met name olijven- en fruitstalletjes. 

 

Zuidelijk van de Rruga Luigj Gurakuqi loopt de Rruga George W. Bush naar de Lanë, met aan het westelijke eind het standbeeld van de Onbekende Partizaan en in de buurt van het oostelijke eind de Ottomaanse boogbrug Ura e Tabakëve (leerlooiersbrug).


Skanderbegsplein-Skanderbeg-museum-revolutie-Tirana-Albanië

geschiedenis - tirana


De streek rond Tirana wordt al vanaf de oude steentijd (paleolithicum) bewoond, getuige vondsten uit die periode. In de huidige stad zijn resten van een Romeinse villa uit de tweede of derde eeuw gevonden. 

 

In het begin van de zesde eeuw liet de Byzantijnse keizer Justinianus I in Tirana een versterking aanleggen, waarvan delen van de muren heden nog in het centrum van de stad te zien zijn. Pas in het begin van de 17e eeuw werd Tirana een echte stad: volgens de overlevering stichtte de Ottomaanse generaal en edelman Sulejman Pasja in 1614 de stad: op een kruispunt van wegen bouwde hij een moskee (de huidige Et'hem Bey-moskee), marktplaats en hamam.

 

Tirana bleef tot het begin van de 20e eeuw een kleine stad, totdat de hoofdstad van Albanië in 1920 naar Tirana werd verplaatst. 


Een nieuwe hoofdstad: 

Reden was dat Tirana veel beter verdedigbaar was dan het aan de kust gelegen Durres. Terwijl de diplomaten de boel probeerde af te houden legden de Italianen grote boulevards aan in de nieuwe hoofdstad en in korte tijd werd Tirana daarna de grootste en belangrijkste stad van het land. 

 

Het paleis van koning Zog I en het parlementsgebouw werden in de jaren 20 aangelegd. In WWII werd de stad behoorlijk beschadigd door het oorlogsgeweld. De communisten die het land regeerden na de oorlog braken de rest van de oude stad af en bouwden grote pleinen. Ook vandaag de dag is er nog een hoop gaande op het gebied van vernieuwing en modernisering van Tirana.


>>> Lees meer over de GESCHIEDENIS van Albanië. 


Tirana-klok-skatebaan-Albanië

tirana - tips & advies (2015)


Er is een behoorlijk nieuw vliegveld in Tirana dat zo’n 25 km ten noordwesten van het centrum ligt. Het treinstation ligt bij een van de busstations in het noorden van het centrum. Busstations zijn er te over in de hoofdstad van Albanië waar zelfs de lokale bevolking vaak geen wijs van wordt. Het zijn vaak stukjes straat of een braak liggend terrein waar bussen naar een bepaalde richting naartoe rijden.

 

De bus naar Shkodra rijdt bijvoorbeeld vanaf Zogu Zi (Shkodra busstation) en vanaf Boulevard Gjergj Fishta is het zuidelijke busstation. Tenslotte is daar het zuid-oostelijke busstation met bussen naar bijvoorbeeld Pogradec (Macedonie) en Korca in de Rruga Dervish Hima straat.

 

Tirana – Bajram Churri: eerst moet je met de groene lokale bus Unaza vanaf het hostel (zie beneden) naar het Shkodra busstation (Zogu Zi) – kosten 30 Leke – duur 10 tot 30 minuten afhankelijk van het verkeer. Daarvandaan moet je zo’n 500 meter teruglopen. Aan de andere kant van de weg is een klein vervallen stuk grond waar bussen vertrekken.

 

Ze zeggen elk uur maar je kunt erop rekenen dat de bus eerst “goed” gevuld moet zijn voor vertrek. Wij vertrokken keurig op tijd – 10:00. Duur zo’n 4,5 a 5,5 uur. Kosten 1000 Leke. Je gaat over de grens met Kosovo (en terug naar Albanië) dus houd je paspoort paraat.


Hoxha-Enver-dictator-Albanië-voormalig-huis-Tirana

Vlakbij de wijk Blokku is op een hoek (nabij Enver Hoxa’s oude huis) het fastfood-restaurant Mr. Chicken gelegen – een heerlijke halve kip met patat en cola kost minder dan 500 Leke.

 

Een perfecte plek om een biertje te drinken is tegenover het Medressa gebouw in de rr Dibret straat in het noordoosten van het centrum. Onder de bomen kun je hier op je gemak heerlijk relaxen en genieten van een heerlijke “getapte” “Tirana”bier – halve liter voor 120 Leke.


  • Naam : Milingona hostel

Adres : Riza Cerova street nr. 197/2

Prijs : 1400 Leke (slaapzaal)

Tel.nr. : + 355 69 20 49 836

Website : www.milingonahostel.com

 

Inhoud:

Voor ons was het een ramp om het hostel te vinden dus bereid je voor; een I-phone met internet, een goede kaart, tijd en een hoop geduld zullen je brengen naar dit leuke hostel. Het is nog best een stukje lopen vanaf het echte centrum maar het ligt vlakbij een drukke weg maar er toch een stukje vandaan.

 

Het heeft verschillende verdiepingen en wordt gerund door een Engels-Albanees stel. Een kleine tuin, verschillende kamers (o.a. drie slaapzalen met verschillende aantallen bedden) inclusief ontbijt en een groot gezellig (buiten)terras en een gezamenlijke ruimte. Je kunt met je tent in de tuin slapen (klein), er is WIFI en een tour hier boeken.

 

Ontbijt is een buffet en had ietsje uitgebreider gekund; er is brood, kaas, jam, tomaat, koffie, thee, komkommer. Vooral Juliette, de eigenaresse is een bron van informatie.


Tirana-Albanië-congress-gebouw-Enver-Hoxha-Skanderbeg-plein

zie ook:




meer links:


Sarajevo

BOSNIE-HERZEGOVINA

De hoofdstad van Bosnië-Herzegovina is Sarajevo; een verdeelde stad van Kroaten, Bosnische Serviers en Moslims. 


Skopje

MACEDONIE

Skopje, de hoofdstad van Macedonie, is net zo onbekend (en onbemind) als Tirana. Skopje ondergaat een grootschalige "verbouwing"