Februari 2024
Het was altijd al een droom om naar het land met de onbegrensde mogelijkheden te reizen. Maar de Verenigde Staten is niet het ideale land om te gaan backpacken. De afstanden zijn immens en openbaar vervoer gaat vaak alleen naar de grote steden en dus niet naar de bezienswaardigheden die ik graag wilde zien.
Het land ligt aan de andere kant van de Atlantische Oceaan dus ernaartoe reizen is prijzig. Tenslotte is daar de tijdfactor om rekening mee te houden vanwege de grootte van het gebied en de diversiteit van de sights. Er is zoveel te zien en te doen.
Het is verstandig om tijdig met je plan van aanpak te beginnen ook omdat vroeg-boeken en vroeg regelen je veel geld kan besparen. Een lijst maken van bezienswaardigheden die je graag wilt zien is het leukste maar eerst moet je nadenken over een visum, een middel voor vervoer en bijvoorbeeld waar je wilt gaan overnachten.
En natuurlijk een inschatting maken of en zoja hoe je dit gaat betalen.
>>> Lees ook m'n blog over m'n wintervakantie boven de Poolcirkel, Finland (Inari en Ivalo)
Westerlingen kunnen veelal voor een reis naar de VS een ESTA, een reisvergunning, aanvragen. Maar aangezien ik na 2010 een reis naar Iran heb gemaakt was het voor mij nodig om een visum aan te vragen. Hier volgt het verhaal van m’n gang naar het Amerikaanse consulaat in Amsterdam.
“Maanden voordat we van plan waren om naar de VS af te reizen ging ik in de donkerte van de morgen op weg van Alkmaar naar Amsterdam. Met dikke regen kwam ik bij het Amerikaanse consulaat aan op het Museumplein. Er stond al een rijtje wachtenden met gebogen rug in de regen te wachten en ik sloot mij aan. Tien minuten voor de opening stonden we inmiddels met 30 mensen en het aantal nam nog steeds toe.
Een medewerker doet even de deur open en inviteert een ieder die alleen een nieuw paspoort komt ophalen. Nee natuurlijk, ga maar voor hoor… wij gaan nergens heen. Ik voel de regen door m’n schoenen, jas en broek door sijpelen als ik eindelijk voor het raampje sta; een beambte gebaard dat hij m’n paspoort wilt zien en deze mag ik door het glas laten zien.
Lees ook: de casino-stad LAS VEGAS (VS)
De deur gaat open terwijl mij nog gevraagd wordt of ik eventueel een laptop mee heb. Ja, gelukkig die heb ik bij me want ik was nog van plan wellicht even naar de bibliotheek te gaan om daar nog wat te werken. Dat was dus niet de bedoeling. Mij werd te kennen gegeven dat ik vijf minuten had om deze kwijt te geraken anders kon ik achter in de rij weer gaan staan. Waar laat ik in godsnaam m’n laptop vandaag de dag? Ik ren terug de regen in en gelukkig ben ik bekend in de buurt.
Bij een klein lunch café mag ik gelukkig m’n laptop dumpen. Terug bij de voordeur van het consulaat herkent de man mij en hijgend sta ik bij de balie. De norse man zegt mij nu dat ik m’n batterij uit m’n mobiel moet halen. Gelukkig helpt hij mij wel als dat door m’n koude natte handen en de spanning niet gelijk lukt.
D-160
In een lange rij lopen we als schapen onder drie verschillende poortjes door. Opeens valt het mij op dat iedereen een kleurenkopie heeft van het befaamde “D160” formulier maar gelukkig is m’n zwart-wit kopie ook voldoende. Ook het feit dat ik op een ander formulier het antwoord schuldig moet blijven in welke maand ik naar Iran ben gereisd geeft mij geen extra problemen.
Ik word gewenkt om door te lopen naar balie 1 waar m’n vingerafdrukken worden genomen. Er volgt een korte vragenlijst met een medewerker die achter kogelwerend glas staat. Hoelang ga je op reis naar de VS, waar precies naartoe, waarom en met wie. Vijf minuten later mag ik weer gaan zitten in het overvolle zaaltje.
Messcherp interview
Het is 20 minuten later als ik weer naar het raampje wordt geroepen en nu in gesprek met de consul zelf. Wat voor baan doe je, hoe reis je naar de VS, wat is daar je vervoermiddel, ken je mensen aldaar, waarom naar Iran geweest, waar en met wie, waarom heb je een nieuw paspoort, heb je je oude exemplaar bij je en toen vroeg hij mij aan te tonen hoeveel geld ik op m’n rekening heb staan.
Dat wordt heel moeilijk zei ik want ik mocht m’n laptop niet mee naar binnen nemen en op m’n oude NOKIA telefoontje zit geen internet.
Tenslotte vroeg hij mij zelfs hoe hoog m’n hypotheek was en of ik m’n huis verhuurde tijdens m’n geplande vakantieperiode. Dit was het moment waarop ik dacht dat het mij nooit zou gaan lukken om dat visum te bemachtigen. De consul keek mij nog eens aan en zei toen heel droog dat m’n “visa application approved” was. Over 3 tot 5 werkdagen wordt je paspoort met visum thuis afgeleverd. En daarmee was een eerste zeer belangrijke hobbel genomen”.
>>> Lees ook: Geschiedenis Verenigde Staten
In de Verenigde Staten rijden ze ook rechts, dus daar hoef je geen rekening mee te houden. Wel is het even wennen dat alle verkeersborden en afstanden in mijlen staan aangegeven. En let goed op je snelheid, want snelheidscontroles komen regelmatig voor op de Amerikaanse wegen. En ook hier geldt: elke Amerikaanse staat heeft zijn eigen verkeersregels.
Maar wat is nu verstandig om te gebruiken als vervoermiddel? Wij hebben een aantal dingen opgeschreven; wat is je tijdsbestek in de VS, waar wil je heen, wat wil je uitgeven, waar wil je slapen en met hoeveel personen ben je? Omdat wij 2,5 maand gingen, naar het westen van de Verenigde Staten, we maar met z’n tweeën waren en veel wilden rijden en ook veel flexibiliteit wilden inbouwen hebben wij voor een gehuurde camper gekozen. We hebben ook zeer vroeg geboekt.
Stad of platteland
We vonden ons tijdsbestek te kort om een voertuig te kopen (want je moet deze ook weer verkopen). Daarnaast hebben we geen kinderen mee en we zouden veel nationale parken bezoeken waar je niet met openbaar vervoer kunt komen.
Elke dag een motel zoeken of een camping (voor een eventuele tent) vonden we ook niet verstandig met deze trip naar vele niet bevolkte gebieden. We wilden een groot aantal kilometers afleggen en vinden het niet vervelend om in een camper te liggen. Klein maar wel relatief veilig.
Tenslotte kun je zelf koken in een camper en de meeste spullen gewoonweg in de relatief goedkopere supermarkt kopen en opslaan. Wij hebben een heel groot rondje gereden om de camper na 2,5 maand op dezelfde plek weer terug te brengen. Neem natuurlijk wel een goede reis- en zorgverzekering want deze kunnen in de VS behoorlijk oplopen.
>>> Lees ook: PRAKTISCHE INFORMATIE (VS)
Overnachten:
Net zoals in ons land kun je op verschillende manieren overnachten. Aangezien wij een camper hadden gehuurd zouden we grotendeels (op de 1e en laatste nacht na) daarin slapen.
Ook daarin zijn verschillende mogelijkheden; je kunt op een “dure” exclusieve zogenaamde KOA camping gaan slapen maar ook op bijvoorbeeld een zogenaamde BLM camping. Dit zijn basic-campings met soms een soort van opzichter maar dat hoeft niet. Je doet vaak geld in een enveloppen en die gooi je in een kastje. Dit wordt dan later opgehaald.
Sommige campings hebben alle faciliteiten; full hook up noemen ze dat. Met water, elektra en rioolaansluiting. Maar ook met semi of geen. Tenslotte zijn er ook talloze plekken waar je “legaal” gratis mag staan. Soms op de meest mooie en bijzondere plekjes maar bijvoorbeeld ook bij de supermarkt (Wallmart).
>>> Lees ook m'n blog over "hoe wild te kamperen"
Indien je van plan bent meerdere nationale parken te gaan bezichtigen probeer dan voordat je vertrekt een nationale parkenpas te regelen. Dit scheelt je heel veel geld. Check even op internet (marktplaats) want soms heb je geluk en kun je zo’n kaart tegen zeer gereduceerde tarieven op de kop tikken.
In de nationale parken heb je meestal een soort van informatie-huisje waar je van alles kunt vragen; van overnachtingsplekken en mogelijkheden maar ook qua bezienswaardigheden en “do’s and don’ts” in een park.
Natuurrampen, zoals bosbranden en overstromingen, kunnen in de VS ook voorkomen. Hierdoor zijn wegen of parken soms afgesloten. Blijf dus goed op de hoogte van het weer en volg het lokale nieuws.
>>> Lees ook: Nationaal Park YELLOWSTONE
Slot:
De Verenigde Staten is een groot en zeer indrukwekkend land om in te reizen. En je moet je niet laten afschrikken van de prijzen en de diversiteit. Maar als je gaat adviseer ik je wel om goed na te denken wat je precies wilt doen en zien en hoe je dit wilt gaan doen. En regel alles tijdig en goed om teleurstellingen en (onnodig) hoge prijzen te voorkomen.
EUROPA:
Albanië * België * Bosnië-Herzegovina * Bulgarije * Denemarken * Duitsland * Engeland * Estland * Finland * Frankrijk * Griekenland * Hongarije * (Noord) Ierland * Italië * Kosovo * Kroatië * Letland * Litouwen * Luxemburg * Macedonië * Malta * Montenegro * NEDERLAND * Oekraïne * Oostenrijk * Polen * Portugal * Roemenië * Rusland * Schotland * Servië * Slovenië * Slowakije * Spanje * Tsjechië * Turkije * Zweden
NOORD EN CENTRAAL-AMERIKA:
Chili * Costa Rica * Cuba * Guatemala * Mexico * Nicaragua * Panama * Verenigde Staten
ZUID-AMERIKA:
Argentinië * Bolivia * Brazilië * Colombia * Ecuador * Peru
AFRIKA:
Botswana * Burkina Faso * Egypte * Ethiopië * Ghana * Kenia * Mali * Marokko * Namibië * Oeganda * Senegal * Tanzania * Tunesië * Zuid-Afrika
MIDDEN-OOSTEN:
Iran * Israël * Jordanië * V.A.E.
AZIE:
Armenië * Cambodja * China * Filipijnen * Georgië * India * Indonesië * Japan * Kirgizië * Laos * Maleisië * Mongolië * Myanmar * Nepal * Oezbekistan * Singapore * Sri Lanka * Thailand * Vietnam
OCEANIE:
Voor meer reisfoto's kijk op www.instagram.com/cheapskatetravel.nl:
© Cheapskatetravel.nl; 2018 (all rights reserved)