BLOG: Hoe wild te kamperen

gratis en helemaal vrij om te gaan en staan waar je wilt

September 2023


Heb je ooit het idee opgevat om eens te gaan wildkamperen maar je hebt geen idee waar je moet beginnen, waar je op moet letten en wat je mee moet nemen? Dan is deze blog voor jou! 


In het hoge Noorden van Schotland mag je wild kamperen (onder bepaalde voorwaarden).
In het hoge Noorden van Schotland mag je wild kamperen (onder bepaalde voorwaarden).

inleiding


Laat ik beginnen te zeggen dat wildkamperen in de meeste landen verboden is. Zogenaamde kampeerders lieten hun vuilnis achter, verstoren wilde dieren en verwoestten de natuur. 

 

Er zijn ook landen waar je wel mag wildkamperen maar bijvoorbeeld niet binnen de stadsgrenzen en weer in andere zul je de eigenaar van het land moeten vragen om toestemming. Bereid je dus voor en neem geen onnodige risico’s op boetes en uitzettingen.

 

Wellicht is het ook verstandig om je af te vragen wat de reden is voor je wild-kampeer-ambities. Doe je het voor het avontuur, je vrijheid, flexibiliteit, ervaring of om geld te besparen? Voor elk antwoord kun je je reis natuurlijk aanpassen of insteken. 


het begin


Het klinkt natuurlijk heel fascinerend en avontuurlijk; met je tent midden in de natuur staan en genieten van de stilte en rust. Anderen zouden het doodeng vinden om in je eentje in de nacht in je eentje in het bos te staan. Er kleven natuurlijk ook behoorlijk wat praktische zaken aan waar je heel goed over na moet denken. Wildkamperen is hard werken maar zeker de moeite waard als je goed bent voorbereid.

 

Ik ben niet van de een op andere dag gaan wildkamperen. Dat heeft jaren geduurd en talloze vakanties en reizen. Het is natuurlijk meegenomen als je kampeer-ervaring hebt. Wellicht in je jonge jaren met je ouders en daarna wellicht met vrienden en/of partner. Als je kamperen niets vindt, is wildkamperen zeker een brug te ver.

 

Met zowel mijn ouders als met vrienden was ik al een paar keer met de tent op vakantie geweest maar mijn eerste reizen waren allemaal gebaseerd op hostelling. Ik had het geluk dat ik een zeer ervaren (wild)kampeerder tegenkwam die mij eerst rustig liet nadenken over de voor- en nadelen van deze soort van reizen. 


Tunesië is niet het eerste land waar je aan denkt waar je kunt kamperen.
Tunesië is niet het eerste land waar je aan denkt waar je kunt kamperen.

mijn eerste ervaring


De eerste keer echt wildkamperen was met iemand die dit al honderden keren eerder had gedaan. We waren met een auto en onze grote rugtassen konden we gemakkelijk in de bagageruimte leggen. 

 

Vervolgens reden we naar een plek aan het einde van de middag om ergens boodschappen te doen voor de avond en ochtend. De auto parkeerden we dan op een veilige plaats en hadden al uitgezocht op een kaart (een mobiele telefoon hadden we toen nog niet) waar een groen gebied lag. We gooiden onze rugtassen op onze rug en liepen het bos in om daar onze tenten op te zetten.

 

Mijn vriend had alle kookgerei meegenomen en kon mij in een paar dagen alles laten zien wat hij mee had op dit soort trips. Omdat het een korte trip was van een paar dagen kon ik achteraf bepalen of ik het de moeite vond om dit nog eens te proberen. Mijn interesse was gewekt en ik zou in de wildkampeer-reizen die nog zouden komen m’n spullen steeds meer aanpassen en vervangen. De reizen erna zouden we gaan liften en nog later zou ik alleen gaan. 


>>> Lees ook m'n blog over m'n nachtje aan het meer in GMUNDEN, Oostenrijk


"Bear grill"


Je moet natuurlijk eerst het gebied bepalen waar je graag heen wilt. De eerste vraag die je je moet stellen is of het verstandig is dat je daar gaat wildkamperen. Ik zou een land in Europa kiezen waar geen grote groepen wilde dieren (maar ook voor slangen moet je uitkijken), geen mensen in de bossen leven (tenminste) en je kunt ook niet snel kunt verdwalen bijvoorbeeld.

 

Er moet wel bos zijn maar ook veel bewoning gezien (openbaar) vervoer. Je hebt ook een winkel nodig waar je je goederen kunt kopen want een rugtas vol zware conservenblikken wordt je ook niet vrolijk van. Begin makkelijk en veilig. En kijk niet teveel naar programma’s als “Bear Grill”.

 

Zoek dan uit of je wel mag wildkamperen en of het geaccepteerd is. In Scandinavië en/of Groot-Brittannië is het veel meer voorkomend als bijvoorbeeld in een land zoals Italië of Duitsland.  In Zwitserland zijn veelal hoge bergen, in Nederland is bijna geen bos en heel veel slootjes en in Spanje zul je moeten accepteren dat je veelal in olijfgaarden slaapt. Denk dus goed na waar je naartoe gaat. 


Kijk uit met wildvuur tijdens je camping-avontuur!
Kijk uit met wildvuur tijdens je camping-avontuur!

spullen


Als je al kampeer-ervaring hebt heb je natuurlijk al heel veel campingspulletjes. Als je ook gekampeerd hebt met een rugtas op ben je al een heel stuk op weg. Goede compacte lichte kampeerspullen zijn over het algemeen behoorlijk prijzig. Maar je kunt ook heel veel zelf maken of iets gebruiken wat je al hebt.

 

Het kan dus zijn dat twee ervaren wildkampeerders een behoorlijk verschil hebben in inhoud van de tas maar ook van keuzes van hoeveelheden. Belangrijk zijn een goede rugtas, een lichte tent, een (warme) lichte slaapzak, een matje en een liner (zodat je slaapzak schoon blijft).. 

 

Maar er is meer; een kompas voor als je verdwaalt, een soort van waterzak (je wilt niet weten hoeveel water mensen gebruiken per dag) en een hoofdlamp (met batterijen). Vanzelfsprekend heb je goede kleding bij je, een mes en insectenspray o.i.d. Natuurlijk mag je een gasstelletje of iets waarop je kunt koken niet vergeten. Een goede maaltijd is essentieel als je zo wilt reizen.

 

Tegenwoordig is een mobiele telefoon heel handig zodat je weet wat het weer wordt (regenkleding), maar ook een kaart en andere informatie (openbaar vervoer). 


tip


Plan vroeg op de dag (of liefst de avond ervoor) waar je van plan bent de volgende dag te gaan slapen. Zorg dat je tas vol zit met boodschappen voor in ieder geval de avond (en ochtend als je niet zeker weet of je er makkelijk kunt wegkomen) als je aan het eind van de middag minimaal op je beoogde slaapplek aankomt.

 

Ga tegen verschillende bomen aanzitten (tegen je rugtas) en observeer op mens en dier. Zorg dat niemand je ziet en zet pas als het gaat schemeren je tent op. Let op joggers, honden-uitlaters en bewoning. Net voordat je je tent opzet maak je je diner klaar zodat je optimaal kunt genieten. 


In de bergen kan het 's nachts erg koud worden. Neem een 4-seizoenen slaapzak mee.
In de bergen kan het 's nachts erg koud worden. Neem een 4-seizoenen slaapzak mee.

zie ook:


OOSTENRIJK

> Gmunden 

SCHOTLAND

> Point of Stoer

POLEN

> West Pruisen